Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 ... 18
(Read 76999 times)
Bardo_Thodol
5

Re: Morilci živali
Reply #15 - 12.11.2004 at 09:01:25

Quote:
Tole si malo preveč posplošil. Mucek ima v genih zapisano, da pač lovi miško na tak način. Tudi ljudje od pradavnine naprej pobijajo živali. Predvsem za hrano in oblačila. To je človekov nagon. Pa živalski nagon, da ubijejo drugo žival za hrano.

Človeška žival glede nagonov ni kaj dosti drugačna od omenjenega mucka. Kadar se nekdo izživlja z mučenjem, je to posledica nagonov, ki so običajno potlačeni, vendar se kljub potlačitvi lahko občasno manifestirajo.  (kadar družbene zavore popustijo)

Zverem je ubijanje v genih, kar pomeni da ubijajo nagonsko.
Narava je  poskrbela tudi za to, da je v nagonskih dejavnostih tudi nekaj užitka, saj bi sicer s takimi dejavnostmi kmalu prenehali (in izumrli).

To je "farbanje" samega sebe, če misliš, da si s tem, ko nekoga ubiješ s svinjsko pištolo v tilnik (hehe, v matičnem hlevu   8) ), kaj bolj "human", od tistega, ki se pred ubojem z žrtvijo še malce poigra.

Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #16 - 12.11.2004 at 10:02:14

a se kdo strinja s humanim kosher načinom "priprave hrane".

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #17 - 12.11.2004 at 10:21:38

ma ljudje smo daleč od tega, da bi se lahko, vsaj v zahodnem svetu, zgovarjali na neke nagone...

zakaj morjo pobit miljonkrat več živali, kolikor jih pol pojemo...

kar se kazi tiče, sem že v mačjih morilcih pisala, recimo najmanj 5 let redne skrbi v zavetiščih za živali....

so se takrat eni oglasili, da ah, da to je pa preveč.... a je res?
men se zdi to še vedno mila kazen.... kako so že rekli, kazen mora bit vzgojna, ampak v smislu ZA življenje, ne da te v inštitucijo zaprejo

oko za oko, zub za zub, čase smo pa že zdavnaj presegli.... in definitivno nism za to, da se komurkol vzame življenje.... se res lahka že kaj bl učinkovitega in pametnega spomnimo, da bojo mel vsi kriminalci možnost popravka še v tem življenju
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #18 - 12.11.2004 at 10:41:29

Petra. wrote on 12.11.2004 at 10:21:38:
ma ljudje smo daleč od tega, da bi se lahko, vsaj v zahodnem svetu, zgovarjali na neke nagone...

Kaj pa je z nagoni narobe?
Saj je seks tudi nagon, ki se povsem naravno prebudi tam nekje v puberteti.
Pa da od množice nagonov, ki nam vladajo, omenm še nagon po preživetju,  ki je eden najpomembnejših, za vsako živo bitje.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #19 - 12.11.2004 at 10:42:17

Petra. wrote on 12.11.2004 at 10:21:38:
kar se kazi tiče, sem že v mačjih morilcih pisala, recimo najmanj 5 let redne skrbi v zavetiščih za živali....

To je v bistvu to:  družba  ti da moč,  zarad katere se naučiš odvornosti do tistih, ki so ti zaupani v varstvo...
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #20 - 12.11.2004 at 11:13:05

titud wrote on 12.11.2004 at 10:42:17:
To je v bistvu to:  družba  ti da moč,  zarad katere se naučiš odvornosti do tistih, ki so ti zaupani v varstvo...

Meni se v teoriji to dobro sliši, priznam.
Se mi pa zdi, da ti ljudje, ki so sposobni zverinsko mučiti drugega, enostavno nimajo v sebi potenciala za empatijo. In računati na to, da se jim bo ta potencial vzbudil pri delu s tisto kategorijo živih bitij, ki je poprej spadala med njihove žrtve, se mi zdi nekoliko naivno.  Lahko bi skrbeli zanje čisto mehanično, ampak skrb za živa bitja zahteva še kaj več kot zgolj mehaniko. (ne zanemarjam niti možnosti, da bi se storilci, ogorčeni nad kaznijo, še naprej izživljali nad tistimi, za katere bi v sklopu rehabilitacije naj skrbeli).
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #21 - 12.11.2004 at 11:59:55

Bardo_Thodol wrote on 12.11.2004 at 09:01:25:
Človeška žival glede nagonov ni kaj dosti drugačna od omenjenega mucka. Kadar se nekdo izživlja z mučenjem, je to posledica nagonov, ki so običajno potlačeni, vendar se kljub potlačitvi lahko občasno manifestirajo.  (kadar družbene zavore popustijo)

Zverem je ubijanje v genih, kar pomeni da ubijajo nagonsko.
Narava je  poskrbela tudi za to, da je v nagonskih dejavnostih tudi nekaj užitka, saj bi sicer s takimi dejavnostmi kmalu prenehali (in izumrli).

To je "farbanje" samega sebe, če misliš, da si s tem, ko nekoga ubiješ s svinjsko pištolo v tilnik (hehe, v matičnem hlevu   8) ), kaj bolj "human", od tistega, ki se pred ubojem z žrtvijo še malce poigra.

Pa poglej takole. Če bi ti bil pred dejstvom, da te nekdo hoče umoriti in ti da na voljo, kako bi rad umrl, ali en metek, ali pa mučenje do smrti, bi se verjetno odločil za prvo opcijo. Razen če nisi mazohist, ali pa v sorodu z njim, ki je umrl na križu.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #22 - 12.11.2004 at 12:16:54

Quote:
Pa poglej takole. Če bi ti bil pred dejstvom, da te nekdo hoče umoriti in ti da na voljo, kako bi rad umrl, ali en metek, ali pa mučenje do smrti, bi se verjetno odločil za prvo opcijo. Razen če nisi mazohist, ali pa v sorodu z njim, ki je umrl na križu.

Če bi mi dal kdo na izbiro nekaj tako trapastega, se iz čistega prezira z njim dejansko ne bi imel kaj pogovarjati. Zame bi bil v obeh primerih enako morilec.

Verjetno pa bi razmišljal, če morda obstaja kakšna varianta za pobeg in če ne bi bil ravno deležen takojšnjega metka, obstaja večja verjetnost za preživetje, razen, če nisi notorični fatalist, ki se prehitro vda v usodo.

(Bolje biti mazohist, nego fatalist  Cheesy  )

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #23 - 12.11.2004 at 13:03:50

Lilith wrote on 12.11.2004 at 11:13:05:
Meni se v teoriji to dobro sliši, priznam.
Se mi pa zdi, da ti ljudje, ki so sposobni zverinsko mučiti drugega, enostavno nimajo v sebi potenciala za empatijo. In računati na to, da se jim bo ta potencial vzbudil pri delu s tisto kategorijo živih bitij, ki je poprej spadala med njihove žrtve, se mi zdi nekoliko naivno.  Lahko bi skrbeli zanje čisto mehanično, ampak skrb za živa bitja zahteva še kaj več kot zgolj mehaniko. (ne zanemarjam niti možnosti, da bi se storilci, ogorčeni nad kaznijo, še naprej izživljali nad tistimi, za katere bi v sklopu rehabilitacije naj skrbeli).

Ta dvom je upravičen, čeprav bi si upal trdit, da tisti, ki bo  po takem 'vojaškem' sistemu rehabilitacije postal odogvoren  za nemočne,  jih ne bo nehal  mučil  zarad prebujene empatije, ampak zarad prebujenga občutka časti, ki izhaja iz občutka moči.  Jih ne bo več matrov iz čistega sadizma, ker to zanj glede na položaj pač ne bo častno. Seveda pa ne sme imet občutka, da bo z imenovanjem na to 'funkcijo' kaznovan. Sistem mu mora dat v naprej vedet, da mu izraža zaupanje, ki ga ima priložnost  častno upravičit in ne,  da ga pošilja na rehabilitacijo kot na neko 'robijo', kjer se bo sistemu skrito ali pa odkrito upral na način, da bo še z dodatnim sadizmom trpinču nemočne. Če jih že in ob tem clo uživa, to npr. vojski počne častno  v interesu podrejenih, ker se morajo naučit reagirat v težkih razmerah, ker je od prenašanja tega trpinčenja odvisno preživetje v dejasnko nevarnih situacijah.

Meje med kaznijo in rehabilitacijo, med trpinčenjem iz užitka in iz dolžnost/časti so tle tanke in težko ločljive, ampak po moje vendarle obstajajo.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #24 - 12.11.2004 at 13:20:56

Hehe, a ti bi še gosi postrojil v vrsto, kot vojake in jim za kaplarja določil enega od tistih mulcev, ki so eni goski pred tem polomili kosti, da bi z njimi častno korakal kot na paradi in se  zanje čutil odgovornega.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #25 - 12.11.2004 at 14:13:12

Bardo_Thodol wrote on 12.11.2004 at 13:20:56:
Hehe, a ti bi še gosi postrojil v vrsto, kot vojake in jim za kaplarja določil enega od tistih mulcev, ki so eni goski pred tem polomili kosti, da bi z njimi častno korakal kot na paradi in se  zanje čutil odgovornega.

Govorim o principu, ne pa dobesedno. Po temu principu bi, če bi se znašu v volgi fotra otroka, ki  trpiči živali, zihr začel  ozirat po sistemu rehabilaticaje, ki bi mi sina nauču pravega  pomena in posledic zadovoljevnja tega nagona. Lahko  da bi začel razmišljat tud o temu, da bi ga poslal vojsko, da bi na lastni koži občutu maltretacijo in bi se na tak način morda clo  nauču, čemu služi.    
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #26 - 12.11.2004 at 14:40:27

titud wrote on 12.11.2004 at 14:13:12:
Lahko  da bi začel razmišljat tud o temu, da bi ga poslal vojsko, da bi na lastni koži občutu maltretacijo in bi se na tak način morda clo  nauču, čemu služi.    

O takih osnovnih zadevah, kot so sočutje, trpinčenje in podobno bi  morali z otroki razčistiti že starši. Ne kot predmet, o katerem bo danes tekla pridiga, ampak sproti, spontano, nevsiljivo, ob primernih prilikah, ki jih v družinah, kjer se starši z otroki normalno družijo in pogovarjajo, nikoli ne manjka.

Če pa za to nalogo potrebujejo šele nekakšen državni sistem (vojska), ki da jih bo tega naučil, potem z medsebojnimi odnosi v taki družini nekaj hudo škriplje.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #27 - 12.11.2004 at 15:22:42

Bardo_Thodol wrote on 12.11.2004 at 14:40:27:
O takih osnovnih zadevah, kot so sočutje, trpinčenje in podobno bi  morali z otroki razčistiti že starši. Ne kot predmet, o katerem bo danes tekla pridiga, ampak sproti, spontano, nevsiljivo, ob primernih prilikah, ki jih v družinah, kjer se starši z otroki normalno družijo in pogovarjajo, nikoli ne manjka.

Če pa za to nalogo potrebujejo šele nekakšen državni sistem (vojska), ki da jih bo tega naučil, potem z medsebojnimi odnosi v taki družini nekaj hudo škriplje.

Se strinjam. Poslat sina v vojsko pa bi bil  izraz moje nemoči, ki bi se izrazu skoz  trpinčenja svojga otroka, zarad česar bi moral bit  jest sam napoten na  rehabilitacijo.
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #28 - 12.11.2004 at 18:51:12

titud wrote on 12.11.2004 at 13:03:50:
Ta dvom je upravičen, čeprav bi si upal trdit, da tisti, ki bo  po takem 'vojaškem' sistemu rehabilitacije postal odogvoren  za nemočne,  jih ne bo nehal  mučil  zarad prebujene empatije, ampak zarad prebujenga občutka časti, ki izhaja iz občutka moči.  Jih ne bo več matrov iz čistega sadizma, ker to zanj glede na položaj pač ne bo častno. Seveda pa ne sme imet občutka, da bo z imenovanjem na to 'funkcijo' kaznovan. Sistem mu mora dat v naprej vedet, da mu izraža zaupanje, ki ga ima priložnost  častno upravičit in ne,  da ga pošilja na rehabilitacijo kot na neko 'robijo', kjer se bo sistemu skrito ali pa odkrito upral na način, da bo še z dodatnim sadizmom trpinču nemočne. Če jih že in ob tem clo uživa, to npr. vojski počne častno  v interesu podrejenih, ker se morajo naučit reagirat v težkih razmerah, ker je od prenašanja tega trpinčenja odvisno preživetje v dejasnko nevarnih situacijah.

Meje med kaznijo in rehabilitacijo, med trpinčenjem iz užitka in iz dolžnost/časti so tle tanke in težko ločljive, ampak po moje vendarle obstajajo.

Mislim, da vse to kar precej drži. Nisem pa sama prej še nikoli na ta način o tem razmišljala, zato - hvala. 8)
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #29 - 13.11.2004 at 00:32:33

Bardo_Thodol wrote on 12.11.2004 at 12:16:54:
Če bi mi dal kdo na izbiro nekaj tako trapastega, se iz čistega prezira z njim dejansko ne bi imel kaj pogovarjati. Zame bi bil v obeh primerih enako morilec.

Verjetno pa bi razmišljal, če morda obstaja kakšna varianta za pobeg in če ne bi bil ravno deležen takojšnjega metka, obstaja večja verjetnost za preživetje, razen, če nisi notorični fatalist, ki se prehitro vda v usodo.

(Bolje biti mazohist, nego fatalist  Cheesy  )

Saj sam dobro veš, da je bilo vprašanje retorično, torej se ne izmotavaj. Tongue Grin

Le to sem ti hotel povedat, da je eno ubijanje za hrano, drugo pa je mučenje za lastno zabavo.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 ... 18