Lilith wrote on 12.11.2004 at 11:13:05:Meni se v teoriji to dobro sliši, priznam.
Se mi pa zdi, da ti ljudje, ki so sposobni zverinsko mučiti drugega, enostavno nimajo v sebi potenciala za empatijo. In računati na to, da se jim bo ta potencial vzbudil pri delu s tisto kategorijo živih bitij, ki je poprej spadala med njihove žrtve, se mi zdi nekoliko naivno. Lahko bi skrbeli zanje čisto mehanično, ampak skrb za živa bitja zahteva še kaj več kot zgolj mehaniko. (ne zanemarjam niti možnosti, da bi se storilci, ogorčeni nad kaznijo, še naprej izživljali nad tistimi, za katere bi v sklopu rehabilitacije naj skrbeli).
Ta dvom je upravičen, čeprav bi si upal trdit, da tisti, ki bo po takem 'vojaškem' sistemu rehabilitacije postal odogvoren za nemočne, jih ne bo nehal mučil zarad prebujene empatije, ampak zarad prebujenga občutka časti, ki izhaja iz občutka moči. Jih ne bo več matrov iz čistega sadizma, ker to zanj glede na položaj pač ne bo častno. Seveda pa ne sme imet občutka, da bo z imenovanjem na to 'funkcijo' kaznovan. Sistem mu mora dat v naprej vedet, da mu izraža zaupanje, ki ga ima priložnost častno upravičit in ne, da ga pošilja na rehabilitacijo kot na neko 'robijo', kjer se bo sistemu skrito ali pa odkrito upral na način, da bo še z dodatnim sadizmom trpinču nemočne. Če jih že in ob tem clo uživa, to npr. vojski počne častno v interesu podrejenih, ker se morajo naučit reagirat v težkih razmerah, ker je od prenašanja tega trpinčenja odvisno preživetje v dejasnko nevarnih situacijah.
Meje med kaznijo in rehabilitacijo, med trpinčenjem iz užitka in iz dolžnost/časti so tle tanke in težko ločljive, ampak po moje vendarle obstajajo.