Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 3765 times)
soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

resnica
11.08.2004 at 10:18:29

Pozdrav vsem!

Že kakšno leto obiskujem vaš oz. naš forum. Tukaj se dobro  počutim.  Ponavadi najdem kaj zanimivega in novega. Nemalokrat se tudi nasmejim. - Predvsem otročjim izpadom nekaterih tukaj. To me skrajno zabava - od meje okusnega heca.

Meje med v(n)ami so nastale predvsem zaradi nerazumevanja drugačnosti.
Resnica je relativna. Ni vsem enaka. Izhajam iz tega, da je naše prepričanje posledica vzgoje oz. okolja v katerem živimo. Vemo koliko različnih običajev oz. nazorov poznamo po svetu. Npr.;
- od tega, da mož lahko ubije ženo, če se mu to zdi prav,
- nošenje orožja,
- moški ima lahko več žen (harem),
- pravica do splava,
- različne religije imajo različne svete živali,
- smrtna kazen...

Naštela sem jih samo nekaj, tako iz glave. Tega je, vemo, še in še.
Sledi vprašanje. Kaj je prav? Odgovor je preprost. Odvisno koga vprašaš, kako smo bili vzgojeni, v katerem okolju živimo, kakšno je naše prepričanje. Poskusi npr. materjalista prepričati, da nič ni njegovo. Vse je od zemlje. Smejal se ti bo. Njegova resnica je drugačna. Ali pa prepričaj duhovnika, da je seks nekaj povsem naravega oz., da če ne bo seksal ne bo nič bližje bogu. To je nemogoče. Celo življenje je bil tako vzgojen in verjame v svojo resnico.

Tudi tukaj smo si vsi različni. Vsak ima svojo resnico oz. vzgojo, prepričanje.
To je treba spoštovati in pustiti ljudem, da živijo, kot se jim zdi najbolj prav (dokler s tem ne škodijo drugemu). Lahko jim povemo svoje mnenje. Lahko jim pokažemo še druge možnosti. To pa je tudi vse. Če nekdo misli drugače, ga ni potrebno zmerjati in žaliti.

Z vsiljevanjem lastne volje drugemu se širi nestrpnost in sovraštvo.

Želim vam lep in uspešen dan  Kiss

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: resnica
Reply #1 - 11.08.2004 at 10:41:06

za uspešno funkcioniranje katere koli družbene enote od para,družine, krajevne skupnosti, pokrajine, države ... morajo obstajati vsaj minimalni temelji družbe... to je strinjanje o temeljnih vrednotah.

Če povzamem še to, da še nihče ni padel pameten na svet, je učenje edini način da osvojimo vrednote ... učenje samo po sebi pa je vsiljevanje svojega mišljenja ...

šele nekje v adolescenci, je človek toliko zrel, da lahko sam odloča o tem kaj se bo učil in katere vzorce bo zavrgel ... temu se reče proces individualizacije

vsekakor dokler je"vsiljevanje mnenja" omejeno na debato (burno, žolčno ali umirjeno) to vsekakor ni nasilje ...

... je pa res, da ko ljudem zmanjka argumentov, v sili razmer poiščejo izhod v "ne mi vsiljevat svojega mnanja" ... toda to je že argument moči ... (saj se nekdo prostovoljno postavi v vlogo žrtve ... in kjer je žrtev, je tudi agresor...)
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #2 - 11.08.2004 at 11:22:23

soncnica wrote on 11.08.2004 at 10:18:29:
Resnica je relativna. Ni vsem enaka. Izhajam iz tega, da je naše prepričanje posledica vzgoje oz. okolja v katerem živimo. Vemo koliko različnih običajev oz. nazorov poznamo po svetu. Npr.;
- od tega, da mož lahko ubije ženo, če se mu to zdi prav,
- nošenje orožja,
- moški ima lahko več žen (harem),
- pravica do splava,
- različne religije imajo različne svete živali,
- smrtna kazen...

Tudi tukaj smo si vsi različni. Vsak ima svojo resnico oz. vzgojo, prepričanje.

resnica na žalost nima nobene veze z običaji, prav tako kot ni neka moralna ali kulinarična kategorija

(lep primer so matematične resnice - na njih ni ničesar relativnega: zato tudi ni nekaj, kar bi si lahko lastili, na način kot si lahko lastimo svoja prepričanja)

resnica je pač nekaj, kar je nasprotje od neresnice ali polresnice: zato ni v istem košu kot običaji ali navade

do resnice namreč ne prihajamo z vzgojo ali vero (to so zgolj prepričanja in moralne norme), temveč s spoznanjem

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #3 - 11.08.2004 at 11:27:17

t wrote on 11.08.2004 at 11:22:23:
resnica na žalost nima nobene veze z običaji, prav tako kot ni neka moralna ali kulinarična kategorija

(lep primer so matematične resnice - na njih ni ničesar relativnega: zato tudi ni nekaj, kar bi si lahko lastili, na način kot si lahko lastimo svoja prepričanja)

Kaj pa so matematicne resnice drugega kot konvencije, katerih se drzimo predvsem zaradi njihove uporabnosti?

bp
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #4 - 11.08.2004 at 11:31:07

Quote:
Kaj pa so matematicne resnice drugega kot konvencije, katerih se drzimo predvsem zaradi njihove uporabnosti?

Razmerje med obsegom kroga in premerom ni konvencija.
Ne moremo se zmenit, da naj bo naprimer 2 ali 3, ampak je točno 3.14159265...

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #5 - 11.08.2004 at 11:42:24

Quote:

bp

potem se najde kak Einstein in iznajde relativnostno teorijo  Tongue
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #6 - 11.08.2004 at 11:56:24

Bardo_Thodol wrote on 11.08.2004 at 11:31:07:
Razmerje med obsegom kroga in premerom ni konvencija.
Ne moremo se zmenit, da naj bo naprimer 2 ali 3, ampak je točno 3.14159265...

To da je razmerje med obsegom in premerom kroga 3.1415... ima po mojem mnenju nekaj opravit s konvencijami, saj je ze sama uporaba destiskega sistema konvencija (tudi uporaba pi je konvencija), tako da je bolje razpravljat ali je konvencija to, da je razmerje med obsegom in premerom kroga konstantno za vse kroge (kjer pa je tudi definicija kroga konvencija, tako da tudi to konstantno razmerje izhaja iz te in se drugih konvencij).

bp

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #7 - 11.08.2004 at 11:59:26

S konvencijami ima opraviti samo toliko, da se zmenimo, kaj bomo že danes opazovali. Ko se pa okoli tega nekako dogovorimo, je pa s konvencijami konec, potem se začne spoznavanje dejstev.

Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #8 - 11.08.2004 at 12:01:35

soncnica wrote on 11.08.2004 at 10:18:29:
Pozdrav vsem!

Resnica je relativna.

Resnica je resnica...in je absolutna. Relativna so naša dojemanja  in predstave in utvare ...o resnici.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #9 - 11.08.2004 at 12:03:15

Quote:

bp

Zakaj pa so uporabne?
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #10 - 11.08.2004 at 12:10:03

t wrote on 11.08.2004 at 12:03:15:
Zakaj pa so uporabne?

Za marsikaj. Recimo za to, da vnaprej predvidis koliko gajb piva moras kupit za zur, da ti ga ne bo na sredi zmanjkalo. (matematika je ena taka malo cudna podveja napovedovanja prihodnosti oz. sloganja  Tongue)

bp
Back to top

IP Logged

soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #11 - 11.08.2004 at 12:19:37

Predpostavimo, da lahko komuniciraš s polžem. Zdaj mu pa ti dopovej, kako je svet velik, da obstajajo gore, morje, puščave... On pa ni videl ničesar razen nekega travnika. Za njega je to ves svet. Za njega je to resnica. (On je to doživel in to bo to povedal iz lastnih izkušenj). Kako veš, da nismo mi na nekem "travniku" in se nam niti sanja ne, kaj je RESNICA.

Še nedolgo nazaj "je bila" zemlja plošča in se je sonce vrtelo okoli zemlje. Mi smo bili središče.
V to so vsi verjeli. Ni bilo nobenega dvoma. To je bila njihova "resnica".
Vemo samo to, kar so nam povedali, nas naučili.
Zelo pomembno je iz kakšnega okolja prihajaš. Od tega je odvisno tvoje mnenje. (Vsaj za veliko večino ljudi).

Ali je VAŠA resnica TISTA PRAVA? Ja, je. Za vas že.

Moja resnica je, da je vse relativno.
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #12 - 11.08.2004 at 12:26:30

soncnica wrote on 11.08.2004 at 12:19:37:
Predpostavimo, da lahko komuniciraš s polžem. Zdaj mu pa ti dopovej, kako je svet velik, da obstajajo gore, morje, puščave... On pa ni videl ničesar razen nekega travnika. Za njega je to ves svet. Za njega je to resnica. (On je to doživel in to bo to povedal iz lastnih izkušenj). Kako veš, da nismo mi na nekem "travniku" in se nam niti sanja ne, kaj je RESNICA.

Še nedolgo nazaj "je bila" zemlja plošča in se je sonce vrtelo okoli zemlje. Mi smo bili središče.
V to so vsi verjeli. Ni bilo nobenega dvoma. To je bila njihova "resnica".
Vemo samo to, kar so nam povedali, nas naučili.
Zelo pomembno je iz kakšnega okolja prihajaš. Od tega je odvisno tvoje mnenje. (Vsaj za veliko večino ljudi).

Ali je VAŠA resnica TISTA PRAVA? Ja, je. Za vas že.

Moja resnica je, da je vse relativno.

to je tvoja predstava, tvoj film, tvoja iluzija o nečem, kar je takšno kot je, čisto drugačno mogoče. In ti lahko verjameš v kar hočeš, je tisto še vedno takšno, kot je...ne glede na tvojo vero, želje in hotenja
Back to top

IP Logged

soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #13 - 11.08.2004 at 12:32:28

Točno to sem hotela povedati   Wink

Vsak ima svoj film.

Kateri je pravi?

A še vidite smisel pregovarjanja z dneva v dan z določenimi člani tega foruma?
Back to top

IP Logged

soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #14 - 11.08.2004 at 12:35:39

Moje želje, vera... to je del mene, se pravi, del moje resnice.

Se pa sklada s tem, kar so me naučili, kar berem, kar gledam na tv... Skratka moje okolje.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2