Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 4050 times)
apostat
Ex Member

Je Freud še aktualen v današnji dobi?
02.08.2004 at 10:58:51

Freud je bil prevelik genij, da se ne bi zavedal dejstva, da je svoje raziskovanje omejil na temelje, na globje plasti, na spodnje razsežnosti človeškega bivanja. SAm je dejal: "Zmeraj sem se omejeval na prtličje in klet poslopja", imenovanega človek. Freuda je potrebno ponovno razložiti in prevrednotiti njegovo psihoanalizo v luči dejstev, ki so prišla v ospredje šele po njegovi smrti. Taka ponovna razlaga psihoanalize se oddaljuje od Freudove lastne razlage. Kolumb je mislil, da je našel pot v Indijo, v resnici pa je odkril novo celino. Ravno tako je razlika med tem, kar je Freud mislil in kar je odkril. Mislil je ,da je človeka mogoče razlagati z mehanistično teorijo in da je njegovo psiho mogoče ozdraviti s tehniko. Freud se je preveč omejeval na gradivo, ki je postalo plen potlačenja, misleč, da je to spolnost. Dejansko je bila v njegovem času spolnost potlačena na množični ravni. To je bila posledica puritanstva, ki je prevladovalo v anglosaških deželah.

Back to top

IP Logged

Yvonne
2
**

Živi in pusti živeti
Slovenia
Re: Je Freud še aktualen v današnji dobi?
Reply #1 - 02.08.2004 at 13:30:33

Shockedočitno da ne Grin Grin
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #2 - 03.08.2004 at 22:28:55

Freud je, sam spet se moram vpiknati v naslov, boljši naslovček bi bil ; Je Exorcist še aktualen na Gape forumu v današnji dobi ?
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #3 - 04.08.2004 at 11:11:51

apostat wrote on 02.08.2004 at 10:58:51:
Freud se je preveč omejeval na gradivo, ki je postalo plen potlačenja, misleč, da je to spolnost. Dejansko je bila v njegovem času spolnost potlačena na množični ravni. To je bila posledica puritanstva, ki je prevladovalo v anglosaških deželah.

Ja, če berem tvoja razmišljanja je zate Freud tudi dandanes še vedno zelo aktualen.

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Yvonne
2
**

Živi in pusti živeti
Slovenia
Reply #4 - 04.08.2004 at 15:48:37

t....zakaj naj bi bil freud danes še aktualen....on j evedno aktualen če ga le vključiš v svoje misli, razmišljanja...žal pa ljudje ne pomislijo nanj....mogoče je to dobro ali pa tudi ne.

Ne vem...
Back to top

IP Logged

Yvonne
2
**

Živi in pusti živeti
Slovenia
Reply #5 - 06.08.2004 at 08:13:42

3.permutacija Exorcista, kje je tvoj odgovor?
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #6 - 06.08.2004 at 11:23:04

Yvonne wrote on 04.08.2004 at 15:48:37:
t....zakaj naj bi bil freud danes še aktualen....on j evedno aktualen če ga le vključiš v svoje misli, razmišljanja...žal pa ljudje ne pomislijo nanj....mogoče je to dobro ali pa tudi ne.

Ne vem...

Freud je še vedno aktualen, ker je položil temelje celotne psihologije, predvsem pa globinske psihologije, ki se tiče nezavednega.

(tisti, ki Freuda reducirajo na spolnost, ponavadi niso prebrali nobene njegove knjige - oziroma so zadevo interpretirali tako kot njegovi sodobni, ponavadi puritansko zafrustrirani, kritiki)

Dandanes, ko je večina psihologije usmerjena v statistični behaviorizem, ki se ponavadi dotika zgolj površine, je Freud še vedno zelo aktualen in še vedno si upaam reči, da po Freudu o nezavednem in njegovih mehanizmih ni bilo odkritega nič bistvenega.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

apostat
Ex Member

Reply #7 - 06.08.2004 at 11:59:56

t wrote on 06.08.2004 at 11:23:04:
Freud je še vedno aktualen, ker je položil temelje celotne psihologije, predvsem pa globinske psihologije, ki se tiče nezavednega.

(tisti, ki Freuda reducirajo na spolnost, ponavadi niso prebrali nobene njegove knjige - oziroma so zadevo interpretirali tako kot njegovi sodobni, ponavadi puritansko zafrustrirani, kritiki)

Dandanes, ko je večina psihologije usmerjena v statistični behaviorizem, ki se ponavadi dotika zgolj površine, je Freud še vedno zelo aktualen in še vedno si upaam reči, da po Freudu o nezavednem in njegovih mehanizmih ni bilo odkritega nič bistvenega.

uživajte!

Točno tako. Za  svoj čas je bil Freud revolucionar v psiholoških vodah, ampak vse prepogosto se najdejo ljudje, ki njegove članke, predvsem o spolnosti, trgajo iz raznih njegoovih spisov, mislieč, da je psihologija matematika, kjer je vedno 1+1=2, pa tu ni tako. Freud je naredil ogromno metodičnih napak s svojim panseksualizmom, ko je v vsaki duševni bolezni videl vzrok v potlačeni spolnosti, se pravi, da je preveč posploševal s svojim redukcionizmom, imel je tudi sorazmerno patriarhalne poglede, saj je žensko spolnost jemal kot neke vrste kopija moške seksualnosti...

Freud je samo postavil temelje, bil je pionirček modrene psihoanalize, njegovo delo so potem še nadalajevali njegovi sodobniki, kot so Jung, Adler....
Back to top

IP Logged

apostat
Ex Member

Reply #8 - 06.08.2004 at 12:03:49

t wrote on 06.08.2004 at 11:23:04:
!

Zanimivo je ravno to, da je Freud najbolj priznan v anglosaških deželah, npr. Anglija in ZDA, kjer so z veseljem sprejeli njegovo stališče do spolnosti - torej so ga jemali za neke vrste liberatorja in reformatorja spolnosti, ki so jo na veliko zatirali in potlačevali glih zaradi svojega zlaganega malomeščanskega puritanstva. Napačno se mi zdi to, da ga nekateri še dandanes preveč poudarjajo. Psihiologija se razvija, treba iti naprej...
Back to top

IP Logged

Yvonne
2
**

Živi in pusti živeti
Slovenia
Reply #9 - 06.08.2004 at 14:13:50

apostat wrote on 06.08.2004 at 12:03:49:
Zanimivo je ravno to, da je Freud najbolj priznan v anglosaških deželah, npr. Anglija in ZDA, kjer so z veseljem sprejeli njegovo stališče do spolnosti - torej so ga jemali za neke vrste liberatorja in reformatorja spolnosti, ki so jo na veliko zatirali in potlačevali glih zaradi svojega zlaganega malomeščanskega puritanstva. Napačno se mi zdi to, da ga nekateri še dandanes preveč poudarjajo. Psihiologija se razvija, treba iti naprej...

Ja psihologija se razvija in treba iti naprej...pol si pa preberi svoj prvi post!
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #10 - 06.08.2004 at 14:55:31

Yvonne wrote on 06.08.2004 at 14:13:50:
Ja psihologija se razvija in treba iti naprej...pol si pa preberi svoj prvi post!

To je pa že prevelika psihologija za ExoMazoApostata Wink
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #11 - 07.08.2004 at 11:37:37

apostat wrote on 02.08.2004 at 10:58:51:
Exorcist je bil prevelik genij, da se ne bi zavedal dejstva, da je svoje raziskovanje omejil na temelje, na globje plasti, na spodnje luknjice ženskega bivanja. Seveda sem dejal: "Zmeraj sem se omejeval na prtličje in klet poslopja", imenovanega vagina. Mene Exorcista je potrebno ponovno razstaviti in prevrednotiti mojega taspodnjega pa v luči umetnjaka, ki mu bo prišel v ospredje šele po njegovi smrti. Taka ponovna razlaga mojega nedelujočega se oddaljuje od Exorcistove sposobnosti manipuliranja. Mislim, da sem našel pot v Indijo, no, v resnici pa sem odkril novo celino, žensko vagino. Ravno tako je razlika med tem, kar je mali Exorcist mislil in kar je odkril. Mislil je, da je človeka mogoče razlagati taspodnjo glavo teorije in da je njegovo psiho mogoče ozdraviti s tehniko seksualnega pohujšanja. Kot Exorcis se preveč omejujem na vagino, ki je postalo plen potlačenja, misleč, da je to spolnost. Dejansko je bila v njegovem času spolnost potlačena na množični ravni. To je bila posledica mojega stoječega kamarata, ki je prevladovalo v deželah kjer sem hodil.

Grin Grin Cheesy Cheesy Grin Grin Cheesy Cheesy
Back to top
« Last Edit: 09.08.2004 at 19:21:36 by Kr_eden »  

IP Logged

Yvonne
2
**

Živi in pusti živeti
Slovenia
Reply #12 - 07.08.2004 at 14:34:18

Grin Grin Grin Grin Grin

Grin Grin Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #13 - 07.08.2004 at 15:34:33

Yvonne wrote on 07.08.2004 at 14:34:18:
Grin Grin Grin Grin Grin

Grin Grin Grin Grin Grin

Khm  Embarrassed

Eh, Exo ga pa res serje  Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

Kr_eten
Guest

Reply #14 - 09.08.2004 at 18:23:14

Quote:
Freud je, sam spet se moram vpiknati v naslov, boljši naslovček bi bil ; Je Kr_eden še aktualen na Gape forumu v današnji dobi ?

Back to top

IP Logged

Pages: 1 2