X
4

Vsa moja družina je narejena iz mesa.
Mene pa tale topic spominja na en film - Waking Life. Hudo dober film, ampak pustimo to.
Ideja ene izmed scen je ta, da obstaja kolektivni spomin (ki je nekaj drugega kot kolektivna podzavest). To pomeni, da če en človek nekaj doživi/spozna, potem isto znanje prejmejo tudi ostali člani občestva. Seveda ne z enako intenzivnostjo, ampak sprejmejo le nekak tih, oddaljen odmev dogodka oz. izkušnje. Pa še to začutijo le nekateri, ne vsi.
Recimo, v filmu so podali primer s križankami. Recimo, da se v neki križanki prvič pojavi neko geslo. Tisti dan le redki znajo rešiti to geslo, če bi pa isto križanko ponovno izdali naslednji dan, bi geslo znalo rešiti že 10% ljudi - zaradi kolektivnega spomina, da je bilo geslo rešeno že včeraj. Bojda je bil na to temo celo izpeljan nek poskus, ravno s križanko.
Sem se pa ob tem spomnil drugega primera: idejo integralnega računa sta bolj ali manj istočasno razvila dva različna matematika. Razlika med njima je bila le nekaj dni. Matematika se nista nikoli videla, se nista poznala, in nihče ni vedel, s čimer se drugi ukvarja. To je en tak primer kolektivnega spomina.
A je to, to, kar si mislila, LittleStar?
|