Jakob_Ostrjan
4

Samo srce
Kranj
Že vprašanje je narobe postavljeno: osrečiti se mora vsak sam. No ja: ne ravno mora, lahko je tudi nesrečen.
Pravo vprašanje je: kako vzpostaviti partnerstvo, ki te bo osrečilo bolj, kot pa če bi bil srečno samski. Izhodišče pri tem vprašanju je, da smo samski lahko srečni, še bolj pa v partnerstvu, ker smo tako narejeni. Najbolj pa v povezanosti z vsem Stvarstvom. Ki pa se seveda začne pri ljudeh, ne pa pri bogu/Bogu/bogovih, kar - kot opažam - spregleda marsikdo od t. i. duhovnežev.
Prav tako je napačno prepričanje, da če sem kot samski nesrečen, me bo pa partnerstvo osrečilo. To enostavno ni možno.
Seksualna, čustvena, duhovna in še kakšna plat človekovega bitja so seveda posamezne sestavine. Dobro je, če jih poznamo, ni pa dobro, če katero od njih na silo ločujemo od celote.
Po mojih opažanjih zelo veliko ljudi, ki zase pravijo, da razvijajo duhovnost, to počne na tak način, da seksualno plat zanemarjajo. Prav tako sem ugotovil, da trditev, da seksualno promiskuitetni ljudje ne zmorejo čustev, ne drži apriori: vsak, ki veliko menja partnerje, je čustveno otopel. Lahko ja, ni pa nujno. Po mojem vsa neskladja in neravnovesja med posameznikovimi deli celostnega bitja izhajajo samo iz prepričanj, ki se na posamezne dele bitja nanašanjo in ki smo jih na določeni točki zavedanja privzeli brez kritičnega preverjanja in spoznavanja do njihovega izvora.
No, pa nazaj k vprašanju, kako ustvariti osrečujoče partnerstvo. Iskreno povedano: ne vem. To mi ni uspelo. To pa samo zato, ker sreče nisem iskal v sebi. Pač pa v tistem, za kar sem mislil, da moram v partnerstvu dobiti. Zaradi tega spoznanja se celo nagibam k mišljenju, da se za pravo ljubezen v partnerstvu ni potrebno truditi. Pač pa za pravo ljubezen do sebe. Ko ti to uspe, uspešno in srečno partnerstvo pride samo od sebe...
|