Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 5060 times)
Lilith
Ex Member

Psihološka družina
17.05.2004 at 16:20:40

Za izhodišče postavljam tale Tonijev prispevek:Toni_Zamene wrote on 17.05.2004 at 14:16:55:
Zelo pogosto je lahko človek ,za katerega si želim, da "odide" iz mojega življenja del ,neke širše družbe  skupnih kolegov ali prijateljev. Iz tega razloga sem z lastnim problemom tudi znotraj tega prostora izpostavljen  - nekdo bo zahteval od mene, da v imenu skupine in skupnosti " ne delam iz muhe slona " ; spet nekdo me bo doživel kot, da ustvarjam vzdušje ali - ali, t.j. da izsiljujem, itd. Zame je seveda pomembno, da že od vsega začetka v moj odnos s posameznikom (iz te skupine ) ne vpletam skupine kot celote, še kako pomembno pa je, da si pri sebi odgovorim,  kako je vsak posameznik iz te naše skupine  notranje opredeljen do bistva mojega problema z drugim . Na to si nujno moram odgovoriti, ni pa pametno delati kakršnekoli ankete. Skozi to pozicijo izpostavljenosti si bom tudi jasneje lahko odgovoril na vprašanje kje mi je mesto in kje mi ni, brez da bi ob tem moral koga, ki ni nič kriv in dolžan, po nepotrebnem prizadeti ali ustvarjati situacijo   zamere.
Takšne situacije nam dajejo "možnosti" in vzpodbude, da tudi naprej iščemo svojo psihološko družino.

Psihološka družina...
Ali imate skozi življenje izkušnjo lastne drugačnosti glede na neko socialno skupino, ki vas je obdajala..., ste morda kdaj ugotovili, da obstoječa socialna skupina ni za vas....ste bili kdaj v položaju, ko so neki zunanji dogodki razbili skupino....in po kakšnem ključu ste se takrat opredeljevali....
Ali pa morda v življenju funkcionirate po principu vsesplošnega sprejemanja, morda po principu nevmešavanja, ali  "ne delanja iz muhe slona"....

Ali vam je pojem psihološke družine sploh blizu?
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Re: Psihološka družina
Reply #1 - 17.05.2004 at 20:15:15

Lilith wrote on 17.05.2004 at 16:20:40:
Za izhodišče postavljam tale Tonijev prispevek:

Psihološka družina...
Ali imate skozi življenje izkušnjo lastne drugačnosti glede na neko socialno skupino, ki vas je obdajala..., ste morda kdaj ugotovili, da obstoječa socialna skupina ni za vas....ste bili kdaj v položaju, ko so neki zunanji dogodki razbili skupino....in po kakšnem ključu ste se takrat opredeljevali....
Ali pa morda v življenju funkcionirate po principu vsesplošnega sprejemanja, morda po principu nevmešavanja, ali  "ne delanja iz muhe slona"....

Enkrat, ko sem še bil klinac, barabinček, sem bil v skupini nekaj deset pregretih pobalinov, pa smo se lepo vedli, delili smo rožice ljudem, jim urejali avtomobile, gredice, smetnjake, popravljali stikala po stopniščih, belili stene na stopnišču, si sposojali razno robo po trgovinah na kredo, praktično, obdarovali smo vse okoli nas, nismo bili pa preveč dobre volje, če je kdo obdaroval nas, takrat smo še z večjo vnemo obdarovali nazaj. To je bila prava družina, složna, enkratna.
Žal pa, se nekatere službe niso strinjale s takimi dobrodelnimi akcijami nas pobalinov in so nas razsul na koščke.
Žal.  Cry
Sprejemali smo vse, nas pa skoraj nihče  Undecided
Krivica  Sad
Pa kako blizu smo si bili  Wink
Back to top

IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #2 - 17.05.2004 at 20:27:14

Quote:
Enkrat, ko sem še bil klinac, barabinček, sem bil v skupini nekaj deset pregretih pobalinov, pa smo se lepo vedli, delili smo rožice ljudem, jim urejali avtomobile, gredice, smetnjake, popravljali stikala po stopniščih, belili stene na stopnišču, si sposojali razno robo po trgovinah na kredo, praktično, obdarovali smo vse okoli nas, nismo bili pa preveč dobre volje, če je kdo obdaroval nas, takrat smo še z večjo vnemo obdarovali nazaj. To je bila prava družina, složna, enkratna.
Žal pa, se nekatere službe niso strinjale s takimi dobrodelnimi akcijami nas pobalinov in so nas razsul na koščke.
Žal.  Cry
Sprejemali smo vse, nas pa skoraj nihče  Undecided
Krivica  Sad
Pa kako blizu smo si bili  Wink

Pa zakaj sem jaz prepričana, da se vi, pobčki, tistim ljudem nekako niste zdeli iz njihove psihološke družine? Grin
Back to top

IP Logged

Toni_Zamene
4

Po svoji podobi.

Reply #3 - 18.05.2004 at 07:22:38

Psihološka družina...

Pojem psihološke družine ima zame zelo velik pomen. Osebno sem celo mnenja, da je njena sporočilnost moj način življenja in kriterij sprejemanja ljudi v moje življenje.
Back to top

Svašta.

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #4 - 19.05.2004 at 09:36:08

Je to novo ime za krog prijateljev (ki je itak ozji od kroga znancev) ali ima ta oznaka se kaksen drug sirsi oz. poseben (in zame skrit) pomen?

bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #5 - 19.05.2004 at 10:01:44

Psihološka družina je doma v glavi. Ravno zato po moje je obstaja zlo tanka meja med njo in shizofrenijo, ker če potrebe po psihološki družini iz glave nismo sposobni preanašat  v real lajf nam pač ostane samo v glavi. Kaj pa je družina drugegaa kot okolje, v katarem  nam na nam  edinstven način znese živet  v enem intimnem svetu, kjer se uravnotežajo varnost in strah, preteklost in prihodnost, izkušnje in pričakovanja...

To, da ima vsak svoj dom v glavi, je po moje dobro izhodišče za to, da kot skupnost ne obsojamo nobene od primarnih skupnosti, ki se oblikujejo, od zaprisežene  samskosti  do vseh možnih oblik  hetrero in homosedksulane skupnosti. To je edina možna obramba pred  patološkimi  pojavi shizofrenije, ko se posameznik  v nezmožnosti konstruriranja 'psihološke družine' v real lajfu zateče v  le tisto, ki si jo ima v svoji glavi, saj brez nje nam ljudjem kot socialim bitjem enostavno ne znese.
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #6 - 31.05.2004 at 19:39:49

Psihološka družina...

Ko sem sama pred časom razmišljala o tem, preden sem tukaj izvedla za termin psihološke družine, sem jaz to laično poimenovala, mreža. Kdo je v moji mreži, zanimivo, niso vsi. Drugi so v drugih sebi lastnih mrežah. Mogoče smo lahko istočasno v dveh mrežah. Mreža je krog "mojih" ljudi, če se lahko tako izrazim. V bistvu prijateljev, četudi se z njimi lahko vidim enkrat na leto. Doesn't matter. Nekdo, ki me pozna in sprejema bolj kot drugi, in obratno. Nekdo, ki mi je všeč. Kriterij/kemija na duhovnem področju. Feels right to hang arround. S svojo mrežo si tudi sam determiniran. Za druge predstavljaš nek faktor, ki te nazaj določa. Mislim, da je to.  Cheesy
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Mirian
Guest

Reply #7 - 19.06.2004 at 19:47:54

Psihološka družina?  Undecided Ne točno ta izraz ne poznam...vem pa za krog ljudi, ki nas obdaja tako ali drugače. Zame velikokrat rečejo da sem "drugačna", da delam za vsako stvar "iz muhe slona" in še kaj....vem kaj pa je to in zakaj je tako?

Lilith zakaj pa to sploh sprašuješ?  Undecided
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #8 - 20.06.2004 at 12:29:11

Quote:
Lilith zakaj pa to sploh sprašuješ?  Undecided

Verjetn zato, da lahko mi tuki mal razmišljamo o tem, če čmo, če nas to kakorkoli povleče.  Smiley

Vsi smo drugačni, ne samo ti. Zato pa pojem družine sploh obstaja, ker ta nas vključi vanjo navkljub temu.  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #9 - 06.07.2004 at 13:29:53

Quote:
Je to novo ime za krog prijateljev (ki je itak ozji od kroga znancev) ali ima ta oznaka se kaksen drug sirsi oz. poseben (in zame skrit) pomen?

bp

Jaz razumem psihološko družino kot tisti del ljudi, ki razumejo/doživljajo svet, kakor ga razumem/doživljam jaz. Iz tega razloga ne bi mogla strogo izenačiti psihološke družine s krogom prijateljev, ker se prijateljstva sklepajo na podlagi različnih motivacijskih vzgibov, ne zgolj na podlagi pripadnosti isti psihološki družini. Lahko pa prijateljstvo sovpada s pripadnostjo isti psihološki družini.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #10 - 06.07.2004 at 13:55:37

Lilith wrote on 06.07.2004 at 13:29:53:
Jaz razumem psihološko družino kot tisti del ljudi, ki razumejo/doživljajo svet, kakor ga razumem/doživljam jaz. Iz tega razloga ne bi mogla strogo izenačiti psihološke družine s krogom prijateljev, ker se prijateljstva sklepajo na podlagi različnih motivacijskih vzgibov, ne zgolj na podlagi pripadnosti isti psihološki družini. Lahko pa prijateljstvo sovpada s pripadnostjo isti psihološki družini.

Hvala za pojasnilo.

Mi ni potegnilo, ker v druzini iz katere izhajam, nismo imeli vsi niti priblizno enakih pogledov na svet, ampak dostikrat celo diametralno nasprotne.

bp
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #11 - 06.07.2004 at 13:57:33

Ja, saj se velikokrat dogaja, da člani neke družine pripadajo različnim psihološkim družinam.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #12 - 06.07.2004 at 16:29:08

jaz to kar je tu pojmovano kot psihološka družina, imenujem pleme, ne vem zakaj, ampak to že zelo dolgo časa -- morda mi je ta nekako arhaični način pojmovanja bliže

in v kar nekaj plemenskih skupnosti sem se znašla do sedaj - si notr pa še ne veš ne kdaj

nekaj kar te v tistem trenutku s tistimi ljudmi povezuje, veže, (moč skupine, skupna identiteta, verovanjski vzorci) ampak potem geš ti dalje in nekateri ostajajo s teboj, drugi gredo svojo pot

kakor koli že, smo še vedno plemenska skupnost - v plemenskih skupnostih, ki si jih izberemo (ali morda one nas) se učimo, rastemo: delimo, darujemo, toleriramo, delimo moralne in etične kode, simboliko, učimo se lojalnosti, časti, ..."We are all brother and sisters", vendar so tu tudi boleče izkušnje in toliko bolj poučne. (vprašanje vrednot določenega plemena je pač ključno, jaz bi težko pristala v plemenski skupnosti navijačic, al pa fanic)

plemenska skupnost je relacija, ki jo sčasoma prerasteš in potem iščeš spet nove povezave, ker vsaka plemenska skupnost in njene vrednote so nekje med fikcijo in resnico in sprememba je edina stalnica življenja. greš kamor greš, sam, vendar z zavestjo pripadnosti večjim, širšim, silnejšim silam, kjer je resnica do skrajnosti in brezpogojno tolerantna in mila: sem in edino sem v povezavi z vsem - dokončno zlitje in stapljanje: All is one.

do takrat pa ... še veliko postaj in takšnih in drugačnih psiholoških in duhovnih povezav, ki pa jih na žalost, še kako kdaj omejujejo in spotikajo goste energetske meje
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Toni_Zamene
4

Po svoji podobi.

Reply #13 - 07.07.2004 at 07:49:35

Zame je psihološka družina nekaj česar ni mogoče enačiti s prijateljstvom ( lahko pa   sovpada ) , ki ima, kot pravi Lilith, vedno neko motivacijsko ozadje, zaradi česar se bo skozi osebnostne spremembe posameznika vedno znova ta usmeritev posameznika tudi spreminjala.

Prostor psihološke družine zajema  zame tiste primarne osebne danosti posameznika v smislu psihološke Anlagen ( to kar bi naj nastalo oziroma to kar je ) in vsebuje tiste spreminjanja nezmožne dušne lastnosti, ki jih na zelo lep način opisuje Lilith v  topicu Beg pred navezanostjo ( ..nekaj v nas  kar ne želi biti razumljeno, ozdravljeno, deljeno, nagovorjeno,..... rahločutnost, odnos do intimnega sveta,...idr. ).
Izraz psihološke družine pomeni zame tako predvsem neko samoobčutenje v vseh svojih odnosih in ima svoje lastno "oko" (  dušo ), da po poti instinktivne prepoznave prepoznava okolja , ki so njegova družina ali to niso.
Back to top

Svašta.

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Re:  Psihološka družina
Reply #14 - 07.07.2004 at 08:54:06

Toni_Zamene wrote on 07.07.2004 at 07:49:35:
Zame je psihološka družina nekaj česar ni mogoče enačiti s prijateljstvom ( lahko pa   sovpada ) , ki ima, kot pravi Lilith, vedno neko motivacijsko ozadje, zaradi česar se bo skozi osebnostne spremembe posameznika vedno znova ta usmeritev posameznika tudi spreminjala. Quote:
ahm...

Prostor psihološke družine zajema  zame tiste primarne osebne danosti posameznika v smislu psihološke Anlagen ( to kar bi naj nastalo oziroma to kar je ) Quote:
ahm...

Izraz psihološke družine pomeni zame tako predvsem neko samoobčutenje v vseh svojih odnosih in ima svoje lastno "oko" (  dušo ), da po poti instinktivne prepoznave prepoznava okolja , ki so njegova družina ali to niso.

to pa ne štekam čisto dobro ... imaš na zalogi morda kakšen konkreten primer, dogodek ?

so to morda kakšna bežna srečanja z nekaterimi ljudmi, ko to prepoznaš, potem pa jih ne srečaš morda nikoli več v življenju ... kot neka sorodnost duš morda?

mislim, kako to konkretno izgleda (pri tebi recimo)?

Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Pages: 1 2