Mae wrote on 14.03.2004 at 19:32:38:Lilith, tole se mi zdi še najbolj dialektično. Zanima pa me, ker nisem psiholog, do katerega leta se izgradi osebnostna struktura človeka, in zakaj se ne, oziroma ali se lahko kasneje spremeni. Ker gre za podzavestno tako pomembno programiranje otrok, bi rekla, da tukaj starši nosijo levji delež odgovornosti. Laično vprašanje; ali lahko otrok, ne glede na to koliko je star, vpliva nazaj na osebnostno strukturo staršev, ali je to pač samo enosmeren proces in poleg tega še časovno omejen. Kakšna smola.

Hvala in lep pozdrav!
Osebnostna struktura naj bi se izgradila tam nekje do petega leta starosti. Gradila pa naj bi se v našem prvem odnosu s pomembno drugo osebo in kot takšna torej zajemala naše konstitucijske danosti (kar si prinesemo na svet) v povezavi s primarnim "programiranjem" (svet, kot ga doživljamo v tem prvem odnosu).
Ker je struktura starša že izgrajena, tukaj o povratnem vplivu na strukturo kot tako ne moremo govoriti.
Ne izključuje pa formirana struktura dejstva, da se človek lahko spreminja skozi življenje... vendar tu ne gre za spremembe strukture, pač pa za en dril, s katerim skušamo vplivati (ali pa drugi skušajo vplivati) na naše kognitivne predpostavke, način izražanja čustev.... v bistvu je na tem forumu lepo razvidno, kako se ljudje skušajo spreminjati tudi s pomočjo raznoraznih duhovnih spoznanj in smernic.
Ta dril je lahko v direktnem nasprotju z našo strukturo, lahko je en tak by- pass...
V osnovi naj bi ljudje težili k iskanju ljudi, s katerimi bi si lahko ozdravili rane, pridobljene v primarnem odnosu. Problem tega samozdravljenja skozi druge je ta, da je v osnovi obsojen na neuspeh, ker so izbrani ljudje praviloma "deformirani" na podoben način kot primarna oseba in kot takšni nesposobni dati to, kar človek v osnovi išče (vzorci odnosov).
Psihoterapija naj bi bila možnost samozdravljenja vtoliko, ker lahko oseba na terapevta projicira vse lastnosti potencialnega partnerja (oz. primarne osebe), nato pa jih - ob pogoju da je terapevt dovolj izurjen, da zmore obvladovati kontratransfer - prvič v življenju reši na način, ki je zanjo zdravilen.
Tako nekako naj bi to bilo.... sem se trudila zelo laično pisati, povzela pa sem osnovna prepričanja razvojne analitične psihoterapije.