Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 ... 7
(Read 20779 times)
Mae
5

Universe
Re: Angeli ljubezni
Reply #15 - 14.03.2004 at 19:52:04

Tudi jaz, ampak dopuščam možnost oziroma očitno so določene "spremenljivke" fiksne, ne vem, bomo brali.  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #16 - 15.03.2004 at 07:44:25

Mae wrote on 14.03.2004 at 19:32:38:
Lilith, tole se mi zdi še najbolj dialektično. Zanima pa me, ker nisem psiholog, do katerega leta se izgradi osebnostna struktura človeka, in zakaj se ne, oziroma ali se lahko kasneje spremeni. Ker gre za podzavestno tako pomembno programiranje otrok, bi rekla, da tukaj starši nosijo levji delež odgovornosti. Laično vprašanje; ali lahko otrok, ne glede na to koliko je star, vpliva nazaj na osebnostno strukturo staršev, ali je to pač samo enosmeren proces in poleg tega še časovno omejen.  Kakšna smola.  Angry  Hvala in lep pozdrav!  Smiley

Osebnostna struktura naj bi se izgradila tam nekje do petega leta starosti. Gradila pa naj bi se v našem prvem odnosu s pomembno drugo osebo in kot takšna torej zajemala naše konstitucijske danosti (kar si prinesemo na svet) v povezavi s primarnim "programiranjem" (svet, kot ga doživljamo v tem prvem odnosu).

Ker je struktura starša že izgrajena, tukaj o povratnem vplivu na strukturo kot tako ne moremo govoriti.

Ne izključuje pa formirana struktura dejstva, da se človek lahko spreminja skozi življenje... vendar tu ne gre za spremembe strukture, pač pa za en dril, s katerim skušamo vplivati (ali pa drugi skušajo vplivati) na naše kognitivne predpostavke, način izražanja čustev.... v bistvu je na tem forumu lepo razvidno, kako se ljudje skušajo spreminjati tudi s pomočjo raznoraznih duhovnih spoznanj in smernic.

Ta dril je lahko v direktnem nasprotju z našo strukturo, lahko je en tak by- pass...

V osnovi naj bi ljudje težili k iskanju ljudi, s katerimi bi si lahko ozdravili rane, pridobljene v primarnem odnosu. Problem tega samozdravljenja skozi druge je ta, da je v osnovi obsojen na neuspeh, ker so izbrani ljudje praviloma "deformirani" na podoben način kot primarna oseba in kot takšni nesposobni dati to, kar človek v osnovi išče (vzorci odnosov).

Psihoterapija naj bi bila možnost samozdravljenja vtoliko, ker lahko oseba na terapevta projicira vse lastnosti potencialnega partnerja (oz. primarne osebe), nato pa jih - ob pogoju da je terapevt dovolj izurjen, da zmore obvladovati kontratransfer - prvič v življenju reši na način, ki je zanjo zdravilen.

Tako nekako naj bi to bilo.... sem se trudila zelo laično pisati, povzela pa sem osnovna prepričanja razvojne analitične psihoterapije.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #17 - 15.03.2004 at 08:35:03

Lilith wrote on 15.03.2004 at 07:44:25:
Osebnostna struktura naj bi se izgradila tam nekje do petega leta starosti. Gradila pa naj bi se v našem prvem odnosu s pomembno drugo osebo in kot takšna torej zajemala naše konstitucijske danosti (kar si prinesemo na svet) v povezavi s primarnim "programiranjem" (svet, kot ga doživljamo v tem prvem odnosu).

Ker je struktura starša že izgrajena, tukaj o povratnem vplivu na strukturo kot tako ne moremo govoriti.

Ne izključuje pa formirana struktura dejstva, da se človek lahko spreminja skozi življenje... vendar tu ne gre za spremembe strukture, pač pa za en dril, s katerim skušamo vplivati (ali pa drugi skušajo vplivati) na naše kognitivne predpostavke, način izražanja čustev.... v bistvu je na tem forumu lepo razvidno, kako se ljudje skušajo spreminjati tudi s pomočjo raznoraznih duhovnih spoznanj in smernic.

Osebnostna struktura se gradi v sugestivnem polju  totalnega zaupanja v osebe, ki s katerim to polje vzajemno ustvarjamo.  V ranem otroštvu je tako sugestivno okolje najbolj čisto, zato v njem tud omejitve, prepovedi, nasilje in celo zlorabe v brezmejenem polju zaupanja jemljemo kot izraze ljubezni. Osebnostna struktura, ki se nam na tak način vprogramira, se nam lahko raztopi le  v enakih okoliščinah, kot je bila ustvarjena. Zato je vsaka ljubezen v bistvu oblika regresije na to prvo otroško fazo, v kateri smo nemočni kot otroci in pripravljeni za 'repogramiranje' v tem sugestivnem polju. To  moč ljubezni za spreminjenjaje/prilagajanje  osebnostne strukture partnerju ali skupnosti  je  na nezavednem in  zavednem nivoju vkodirana v  vsako kulturo in služi za subtilnio obliko socializacije, najbolj sistemtično pa jo oprabljajo  idelogije, religije in duhovne prakse za prilgajanje posameznikove osebnostni  njihovemu sistemu vrednot in s tem skupnosti.   Tko da tle po moje ne gre samo za dril, ampak se osebnostna struktura lahko v veliki meri na novo sprogramira oz. se čovek lahko spremeni v temelju. Take ambicije  razne psihoterpetvske metode seveda nimajo oz. bi blo neetično,  če bi jo imele, saj pacientom ne smejo predpisovat receptov za doseganje sreče kot to lahko počenejo religije in ideologije, se pa s to možnostjo odkrito spogledujejo (o tem sem ti že tle razlagal http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=prijateljstvo;action=display;num=...).

Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #18 - 15.03.2004 at 09:48:58

Lilith wrote on 15.03.2004 at 07:44:25:

Ta dril je lahko v direktnem nasprotju z našo strukturo, lahko je en tak by- pass...

V osnovi naj bi ljudje težili k iskanju ljudi, s katerimi bi si lahko ozdravili rane, pridobljene v primarnem odnosu. Problem tega samozdravljenja skozi druge je ta, da je v osnovi obsojen na neuspeh, ker so izbrani ljudje praviloma "deformirani" na podoben način kot primarna oseba in kot takšni nesposobni dati to, kar človek v osnovi išče (vzorci odnosov).

Psihoterapija naj bi bila možnost samozdravljenja vtoliko, ker lahko oseba na terapevta projicira vse lastnosti potencialnega partnerja (oz. primarne osebe), nato pa jih - ob pogoju da je terapevt dovolj izurjen, da zmore obvladovati kontratransfer - prvič v življenju reši na način, ki je zanjo zdravilen.

Tako nekako naj bi to bilo.... sem se trudila zelo laično pisati, povzela pa sem osnovna prepričanja razvojne analitične psihoterapije.

Zanimivo mi je tole, Lilith Smiley. Razmišljam pa, ali se osebnostna struktura otroka kot odraslega z načinom, ki ga najde in ki je zdravilen, nekako raztopi, razpade? (kar po moje stori lahko le ljubezen), in če je temu tako, zakaj se potemtakem tudi osebnostna struktura starša ne bi dala spremeniti, transformirati?  

Praviš namreč, da se o povratnem vplivu ne da govoriti...

Back to top

IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #19 - 15.03.2004 at 09:56:58

Hmm... zakaj mislim, da otrok nima vpliva na spreminjanje  osebnostne strukture staršev?

... po moje zato, ker se struktura lahko spreminja samo po taisti poti, po kateri je nastala...
.... v otroka pa je težko projicirat elemente naše lastne matere oz. tiste referenčne osebe, ki nas je vpeljala v življenje...
.... prej se zgodi, da vzamemo te elemente nase in (ne) zavedno ponavljamo nam znani vzorec starševstva...

Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #20 - 15.03.2004 at 10:14:20

Lilith wrote on 15.03.2004 at 09:56:58:
Hmm... zakaj mislim, da otrok nima vpliva na spreminjanje  osebnostne strukture staršev?

... po moje zato, ker se struktura lahko spreminja samo po taisti poti, po kateri je nastala...
.... v otroka pa je težko projicirat elemente naše lastne matere oz. tiste referenčne osebe, ki nas je vpeljala v življenje...
.... prej se zgodi, da vzamemo te elemente nase in (ne) zavedno ponavljamo nam znani vzorec starševstva...

Projiciranje.... in bolj ali manj zavedno ponavljanje vzorcev...., ali ni to ena in taisto...? Bi rada razumela razliko, če je.

Da se struktura spreminja po isti poti po kateri je nastala, se sliši logično. Ampak ali je mogoče ozavestiti njen celoten nastanek? Ali ni pravzaprav pri vseh, ki so si jo bili na nek način primorani zgraditi, zelo sorodna oz. celo skupna?

Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #21 - 15.03.2004 at 10:19:17

Lilith wrote on 15.03.2004 at 09:56:58:

točno tako, pišče (otrok) res ne more učiti stare kvoklje (staršev), še manj pa spreminjat, ker si kvoklja vedno misli, da ima prav, zato ker je starejša in je pišče "gor spravla", čeprav se kvoklja morda grozno moti, pa dela vse narobe, se je ne da prepričat, ker je s starostjo postala še bolj okostenela in fixna pri svojih idejah...
Back to top

IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #22 - 15.03.2004 at 11:19:52

Quote:
Projiciranje.... in bolj ali manj zavedno ponavljanje vzorcev...., ali ni to ena in taisto...? Bi rada razumela razliko, če je.

Da se struktura spreminja po isti poti po kateri je nastala, se sliši logično. Ampak ali je mogoče ozavestiti njen celoten nastanek? Ali ni pravzaprav pri vseh, ki so si jo bili na nek način primorani zgraditi, zelo sorodna oz. celo skupna?

Projiciranje razumem kot moje videnje mojih lastnih psihičnih vsebin v drugi osebi.

Ponavljanje vzorcev pa ni nujno element projekcije. Recimo če jaz ponavljam vzorec moje matere- sta dve možnosti: ali mi je to jasno in si rečem, "madonca, glej glej, to je ja moja mami tudi počela", lahko pa si tega ne priznam (ker mi je to pri njej zmeraj šlo na živce napr.) in te iste lastnosti in vedenje, ki jih zdaj zganjam tud sama, vidim vsepovsod okrog sebe - to bi bila potem projekcija.

Kolikor poznam potek psihoterapije, gre tam ravno za ozaveščanje nastanka os. strukture in za ponovno predelavo tistih vsebin odnosa, ki so boleče.

Vsem nam je skupno, da imamo os. strukturo. Enako kot imamo vsi dušo, ali pa fizično telo...
Vsebina naše strukture pa se razlikuje od osebe do osebe - v odvisnosti od konstitucije in zgodnjih izkušenj.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #23 - 15.03.2004 at 12:07:33

Lilith wrote on 15.03.2004 at 11:19:52:
Projiciranje razumem kot moje videnje mojih lastnih psihičnih vsebin v drugi osebi.

Ponavljanje vzorcev pa ni nujno element projekcije. Recimo če jaz ponavljam vzorec moje matere- sta dve možnosti: ali mi je to jasno in si rečem, "madonca, glej glej, to je ja moja mami tudi počela", lahko pa si tega ne priznam (ker mi je to pri njej zmeraj šlo na živce napr.) in te iste lastnosti in vedenje, ki jih zdaj zganjam tud sama, vidim vsepovsod okrog sebe - to bi bila potem projekcija.

Men je projekcijo oz. projiciranje težko za razumet in v celoti dojet. Če grem malo v primer, ki si ga podala: meni recimo ni razlike med tem, da prepoznaš taisti vzorec tudi v mami in med tem, da ga vidiš vsepovsod drugje, ker ga recimo ne priznaš, ne maraš. Bistveno se mi zdi ravno to priznanje in sprejem. In ali ni potem vseeno, kje ga prepoznaš, v sebi, ali drugem?

Hvala za replye Wink
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #24 - 15.03.2004 at 12:25:20

Quote:

Otrok materi ne more odkodirat vseh vzorcev ne glede na sugstivno moč ljubezni, kar bi blo  tud brez veze, ker tud ljubezen se skoz določen vzorc mora izakzovat, če ne je  čist na platonskem nivoju.  Lahko pa  po moje otrok pomaga materi  učvrstit tiste vzorce, ki jih prej ni razpoznala za pomebene in ji hkrat pomga razpoznat tiste vzorce, ki jih je sama pridobila v otroški fazi od staršev in se ob tem  novem soočenju z otroštvom izkažejo kot balast, ki se mu je potrebno, četud  težko, razvezat, da se omogoči pretočnost med materja in   otrokom. Ponavad to itak omogoč še boljšo  pretočnost ljubezni med obem materama in vzajmeno spremembo njune osebnostne strukture, tko da ti proscesi sprememb se nikol čist ne ustavjo.

O obstoju skupne kode, po kateri bi lahko razdrli in na novo sestavli osebno strokturo po želji kreatorjev, sanjajo  vse religije in tud znanost ma ambicijo prit do nje tko kot je prišla  do npr. genoma, samo je k sreč koda zaščitena tko, da se spremeni hkrat z vsakim poskusom dostopa vanjo.
Back to top

IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #25 - 15.03.2004 at 13:02:25

Quote:
Če grem malo v primer, ki si ga podala: meni recimo ni razlike med tem, da prepoznaš taisti vzorec tudi v mami in med tem, da ga vidiš vsepovsod drugje, ker ga recimo ne priznaš, ne maraš. Bistveno se mi zdi ravno to priznanje in sprejem. In ali ni potem vseeno, kje ga prepoznaš, v sebi, ali drugem?

Hvala za replye Wink

Smiley
Ja, ni cist vseeno.
Ker ce bom to videla v sebi, bom mogoce s tem celo kaj naredila - ze ce sprejmem za svoje- je dovolj, saj me ne bo več ogrožalo.

Če pa bom to izključno samo v drugih videla, potem bom verjetno terorizirala druge - češ kakšni so, sama pa živela z enim močnim notranjim konfliktom. Ker če nečemu zavestno ne dovolim obstajat - to na nezavednem nivoju še zmeraj živi svoje življenje, le da v tem primeru veliko bolj destruktivno deluje. Čutila bom en notranji pritisk, pa mu ne bom vedela izvora... in potem bom preganjala druge.
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #26 - 15.03.2004 at 13:42:46

Quote:
Men je projekcijo oz. projiciranje težko za razumet in v celoti dojet. Če grem malo v primer, ki si ga podala: meni recimo ni razlike med tem, da prepoznaš taisti vzorec tudi v mami in med tem, da ga vidiš vsepovsod drugje, ker ga recimo ne priznaš, ne maraš. Bistveno se mi zdi ravno to priznanje in sprejem. In ali ni potem vseeno, kje ga prepoznaš, v sebi, ali drugem?

Hvala za replye Wink

Poglej pod b)

http://www.novaknet.com/~zmenki/forum/viewtopic.php?t=30
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #27 - 15.03.2004 at 14:06:36

titud:
Quote:
O obstoju skupne kode, po kateri bi lahko razdrli in na novo sestavli osebno strokturo po želji kreatorjev, sanjajo  vse religije in tud znanost ma ambicijo prit do nje tko kot je prišla  do npr. genoma, samo je k sreč koda zaščitena tko, da se spremeni hkrat z vsakim poskusom dostopa vanjo.

naša osebnostna struktura "po želji kreatorja" itak večno obstaja (duhovno telo z svobodno voljo), problem je v tem da se je zaradi naše trenutne pogojenosti z materijo ta struktura popačila v obliki poistovečanja z materilanim (grobo fizično) in subtilnim (um, inteligenca, false-ego) telesom in na podlagi tega se nam valda lahko dozdeva da je "koda" zasčitena ali da nimamo dostopa do nje ali da se koda z vstopanjem vedno menjuje, oz. podobni "nesmisli"   Smiley

Back to top

Hari bol

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #28 - 15.03.2004 at 14:23:10

Evo, našel sem še več gradiva:
- PROJEKCIJA. Nezavedni proces pripisovanja drugim lastnih nesprejemljivih impulzov, stališč, mnenj in vedenj je tudi pogost obrambni mehanizem. Za jaz je navadno lažje, da se sooči z realnim strahom kot z nevrotično ali moralno tesnobo. To pomeni, da nam je lažje, če svoje lastne nesprejemljive težnje »izvozimo« in jih pripišemu drugim, kot če bi se morali soočiti s samim seboj. Kar je notranje in nesprejemljivo, pripišemo nečemu ali nekomu zunaj sebe, in vidimo, kot da ni v nas ampak zunaj nas, to je »projeciramo« navzven. V projekciji rečemo: On me sovraži, namesto: jaz ga sovražim. On me preganja, namesto Vzemirja me moja vest. Druge krivimo za tisto, česar sami pri sebi ne moremo sprejeti. Ljudje, ki zanikajo, da bi imeli neugodne lastnosti, vidijo te lastnosti v drugih. Dekle, ki svoje lastne spolne težnje potlači (ona noče imeti z nikomer nič), vidi v vsakem fantu zapeljivca. Slovenci smo delovni in pošteni, južnjaki so leni in nepošteni (socialni stereotipi). Projekcija zmanjšuje tesnobo, ker nadomesti večjo nevarnost z manjšo in omogoča človeku, da izrazi svoje impulze z izgovorom, da se brani pred nasprotniki.
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #29 - 15.03.2004 at 14:40:52

exorcist wrote on 15.03.2004 at 14:23:10:
PROJEKCIJA. Nezavedni proces pripisovanja drugim lastnih nesprejemljivih impulzov, stališč, mnenj in vedenj je tudi pogost obrambni mehanizem.
Dekle, ki svoje lastne spolne težnje potlači (ona noče imeti z nikomer nič), vidi v vsakem fantu zapeljivca.

Ali pa fant, ki svoje lastne spolne težnje potlači (on bi rad pa ne upa), vidi v vsaki ženski razuzdanko, potrebnico,  žensko s sumljivo predolgo kilometrino, prevečkrat uporabljeno blago in podobno.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 ... 7