Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 ... 7
(Read 20745 times)
Mae
5

Universe
Angeli ljubezni
09.03.2004 at 08:09:47

Osebnost in indentiteta ljubice.
Kurtizana, gejša, prijateljica.

Iz prakse nam je znano, da nekateri ljudje nimajo narave monogamnih labodov in sexualno popestritev ali zadovoljitev iščejo izven razmerja.

Sprašujem se, ali je mogoče vzrok temu dna ali genom, ker o svobodni izbiri, verskih normah je že bilo dosti debate? Ne kot opravičilo početju, pa vendar, ali je lahko promiskuiteta preddefinirana v dednem zapisu? In tudi tukaj ne govorim o prostituciji kot socialno ekonomski zadevi. Znani so primeri, ko se je status ljubice prenašal iz roda v rod (Camilla Parker). Pri homoseksualcih so dejansko odkrili, da manjka nek kromosom. Ali bi lahko tudi ljubice bile marginalizirana skupina?

Po drugi strani pa mogoče nezvezno ali pa kot nadgradnja; ali je razlog lahko brezkompromisen karakter? Perfekcionizem, neprilagajanje, nepodrejanje, večno iskanje in raziskovanje, svoboda, bohemskost, nečimrnost, samskost.

Ali ste že kdaj spali s prijateljico/prijateljem ? Ali poznate občutek, ko se z moškim/žensko na telepatskem nivoju zediniš in subtilno pristaneš na trenutno vzajemno izpolnitev fizičnih potreb (brez obveznosti). Mogoče ta odnos kasneje še okrepi prijateljstvo, zavezništvo, partnerstvo. Ne govorim o premišljenosti in zbiranju materialnih dobrin. Če se zgodi kemija, se ji težko upreš.

Ali ljubica pristane na dvojno življenje zaradi izkušnje užitka, bohemskosti ali zavedanja svoje nekompromisne biti? Po drugi strani, ali je v zakonu premalo ljubezni? Ali te nekaj duši v razmerju? Zakaj ljudje bežijo ven iz zakona po užitkih? Ali je karma ljubice, da je rojena v napačnem kraju in času?

Večina ljudi ni duhovno razvitih in verjetno cel problem stigmatizirajo, ampak menim, da si zadeva zasluži malo razmisleka.

Ali gre za podporo in naklonjenost angelov, to help us go on, dokler ne srečamo the love of our lives oziroma to love and get love in return? Ali ni definicija prijateljstva brezmejna? Ali gre enostavno za potrebo po čutnosti, potrebo, ki je ne moreš zadovoljiti sam?

Ali je vse to iluzija ali resničnost?

Anybody?  Smiley  Wink
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Lilith
Ex Member

Re: Angeli ljubezni
Reply #1 - 09.03.2004 at 08:27:01

Mae wrote on 09.03.2004 at 08:09:47:
Znani so primeri, ko se je status ljubice prenašal iz roda v rod (Camilla Parker).

Mislim, da ta stavek na nek način že ponuja enega od odgovorov.

Osebno ne bi iskala odgovor v genski predispoziciji, pač pa po naslednjih dveh linijah:

- izgradnja promiskuitetne osebnostne strukture, ki se formira v najzgodnejših letih življenja kot posledica  nestalnosti oz. nekonsistentnosti otrokovega ožjega socialnega prostora (menjava ali pretirana odsotnost otrokove referenčne osebe, pogoste selitve...)

- prenašanje družinskih vzorcev na naslednje generacije; to je sploh en zanimiv fenomen, ki poteka pogosto potom neverbalne komunikacije ali pa nejasnih verbalnih sporočil (pravi moški se ne zadovolji z eno žensko, ženska bo imela več od statusa ljubice kot pa poročene ženske...) Ta sporočilnost se lahko zelo razlikuje od primera do primera, rezultira pa v enakem končnem življenjskem položaju človeka.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #2 - 09.03.2004 at 08:42:23

Rose mogoče si dala nekoliko slab primer Camille ...

Državniške poroke so bile zmeraj stvar dobre politike. Kralji so se zmeraj poročali s tujkami. ... Z eno od takih porok smo tudi Slovenci prišli pod Habsburško krono.

Francoski dvor je recimo imel nepisano pravilo ... zakonska zveza je v funkciji države, ljubezenske zadeva pa so stvar metrese... vsi francoski kralji so nekako MORALI imeti tudi francosko ljubico ... nekako se ljubezensko ni nikoli smel vezat na ženo, ki je bila nenazadnje tujka in se je je bilo treba pazit ...

Zakaj se Charles davnega leta ni poročil s Camillo ... hm, če se prav spomnim je morala nevesta iti skozi ginekološki test nedolžnosti ... Camilla ga ne bi prestala in je bilo edino možno zanjo poročiti nekoga drugega...

... v kakšne podedovane genske predispozicije jaz itak ne verjamem ... to je bolj stvar socializacije ...
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #3 - 09.03.2004 at 20:00:58

Lilith wrote on 09.03.2004 at 08:27:01:
Mislim, da ta stavek na nek način že ponuja enega od odgovorov.

Osebno ne bi iskala odgovor v genski predispoziciji, pač pa po naslednjih dveh linijah:

- izgradnja promiskuitetne osebnostne strukture, ki se formira v najzgodnejših letih življenja kot posledica  nestalnosti oz. nekonsistentnosti otrokovega ožjega socialnega prostora (menjava ali pretirana odsotnost otrokove referenčne osebe, pogoste selitve...)

- prenašanje družinskih vzorcev na naslednje generacije; to je sploh en zanimiv fenomen, ki poteka pogosto potom neverbalne komunikacije ali pa nejasnih verbalnih sporočil (pravi moški se ne zadovolji z eno žensko, ženska bo imela več od statusa ljubice kot pa poročene ženske...) Ta sporočilnost se lahko zelo razlikuje od primera do primera, rezultira pa v enakem končnem življenjskem položaju človeka.

Meja med nagonom in svobodno voljo

Izgradnja promiskuitetne osebnostne strukture je, kot razumem, stališče psihologije, saj le ta meni, da se človeškim bitjem za razliko od živali ni potrebno zanašati na nagon. Namesto tega se ljudje učijo in so ustvarjalna, kulturna, zavedajoča se bitja. Vse kar počno, je posledica svobodne volje, ali pač "starševskega pranja možganov".

Nasprotno, verjeti v behavioristično genetiko t.j. sprejeti zamisel o genih za vedenje, pa bi pomenilo ujeti se v past determinizma.

Pa vendar, predstavniki druge skupine menijo, da nas je v monogamijo silila le delitev dela in hrane med spoloma.

Kdo ve, mogoče pa gre za stopnjo razvoja človeške vrste generalno ali pač posameznikovih čaker individualno, in odvisno od perspektive razlage Smiley

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #4 - 09.03.2004 at 20:06:43

sinjeoka wrote on 09.03.2004 at 08:42:23:
Rose mogoče si dala nekoliko slab primer Camille ...

Državniške poroke so bile zmeraj stvar dobre politike. Kralji so se zmeraj poročali s tujkami. ... Z eno od takih porok smo tudi Slovenci prišli pod Habsburško krono.

Francoski dvor je recimo imel nepisano pravilo ... zakonska zveza je v funkciji države, ljubezenske zadeva pa so stvar metrese... vsi francoski kralji so nekako MORALI imeti tudi francosko ljubico ... nekako se ljubezensko ni nikoli smel vezat na ženo, ki je bila nenazadnje tujka in se je je bilo treba pazit ...

Zakaj se Charles davnega leta ni poročil s Camillo ... hm, če se prav spomnim je morala nevesta iti skozi ginekološki test nedolžnosti ... Camilla ga ne bi prestala in je bilo edino možno zanjo poročiti nekoga drugega...

... v kakšne podedovane genske predispozicije jaz itak ne verjamem ... to je bolj stvar socializacije ...

Sinjeoka, mogoče sem res dala slab primer, enkrat je bilo na TV, da so bile in mama in babica nekogaršnje ljubice in se mi je to zdelo zelo uau, too much, da bi bilo naključje. Sicer bi res lahko dala primer koga iz soseščine. Ampak sej razumeš.  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #5 - 09.03.2004 at 20:17:50

Mae wrote on 09.03.2004 at 20:06:43:
Sinjeoka, mogoče sem res dala slab primer, enkrat je bilo na TV, da so bile in mama in babica nekogaršnje ljubice in se mi je to zdelo zelo uau, too much, da bi bilo naključje. Sicer bi res lahko dala primer koga iz soseščine. Ampak sej razumeš.  Smiley

ne nerazumem... in kolikor se trudim poiskat med svojimi znanci mater in hčer, ki sta prostovoljno pristali v vlogo dolgoročne ljubice .. ali bolje rečeno ženske št 2, tega nekako ne najdem.

Čist tko te bom vprašala ... Rose si že kdaj bila full zaljubljena? .... s koliko ženskami si bila pripravljena deliti svojega ljubega?

Zase lahko rečem, da moškega, ki ga ljubim nočem delit še s kakšno drugo žensko. Se mi je lažje sprijaznit bit sama kot pa št 2. in pobirati samo ostanke.

Pri moških itak velja, da zmeraj pride drugi ...
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #6 - 09.03.2004 at 20:37:50

sinjeoka wrote on 09.03.2004 at 20:17:50:
ne nerazumem... in kolikor se trudim poiskat med svojimi znanci mater in hčer, ki sta prostovoljno pristali v vlogo dolgoročne ljubice .. ali bolje rečeno ženske št 2, tega nekako ne najdem.

Čist tko te bom vprašala ... Rose si že kdaj bila full zaljubljena? .... s koliko ženskami si bila pripravljena deliti svojega ljubega?

Zase lahko rečem, da moškega, ki ga ljubim nočem delit še s kakšno drugo žensko. Se mi je lažje sprijaznit bit sama kot pa št 2. in pobirati samo ostanke.

Pri moških itak velja, da zmeraj pride drugi ...

Sinjeoka,

ali res ne poznaš nobene št. 2? Zanimivo. Potem je pa zadeva res diskretna.

Ja, sem bila že kdaj full zaljubljena, pa kljub temu št. 2, zato vem kaj govorim.

Torej, mislim, da načeloma govoriva o istem, ti kot npr. zaljubljena št. 1, ki bi raje bila sama, če bi vedela, in jaz kot zaljubljena št. 2, ki sem sama, ker vem.

Ravno zato o tem govorim, ker gre za fenomen ljubice, ker tako situacijo sprejema. Ljubica po definiciji (ženska, ki ima spolno razmerje s poročenim moškim) ni potencialno druga žena.  Smiley

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #7 - 09.03.2004 at 21:48:07

Mae wrote on 09.03.2004 at 20:37:50:
Sinjeoka,

ali res ne poznaš nobene št. 2? Zanimivo. Potem je pa zadeva res diskretna.

Ja, sem bila že kdaj full zaljubljena, pa kljub temu št. 2, zato vem kaj govorim.

Torej, mislim, da načeloma govoriva o istem, ti kot npr. zaljubljena št. 1, ki bi raje bila sama, če bi vedela, in jaz kot zaljubljena št. 2, ki sem sama, ker vem.

Ravno zato o tem govorim, ker gre za fenomen ljubice, ker tako situacijo sprejema. Ljubica po definiciji (ženska, ki ima spolno razmerje s poročenim moškim) ni potencialno druga žena.  Smiley

prosim preberi še 1x ...

napisala sem takole .. da ne poznam matere in hčere (torej gre za 2 osebi), ki bi bili karmično (če že hočeš) vezani na to, da bi bili dolgotrajni ljubici ...

tudi jaz sem bila no 1. med tem, ko je tipo imel tudi no 2. in verjetno tudi no 3.; in tudi no. 2 (in to celo, ne da bi za to vedela)...

moj tip pri katerem sem bila ženska za javnost, ni bil ne z mano ne z nobeno drugo zato ker bi katerokoli ljubil ...

... pa tudi tip, pri katerem sem bila no. 2 ni bil z mano zato ker bi me ljubil .... in niti s svojo punco no1.

... odnos brez obojestranske ljubezni, pa zamen ni zadovoljujoč odnos ... ena stran samo daje, druga samo jemlje... no thanx

... ama če ti status no. 2 paše ... why not? ti kar uživaj v njem ...

... aja pa še to ... meni je zlo jasno, da redkokatera dolgoletna ljubica ima možnost postati no. 1 ...
seveda če je moški tisti, ki se odloča.... običajno je ta odločitev v rokah žene, ko se odloči za ločitev.... verjela ali ne ...najpogostejši ločitveni razlog na slovenskem v urbanih predelih je moška nezvestoba - tožbo za ločitev pa hm...vloži žena.... aja pa še to, če kdaj ljubici uspe postati no. 1, se hitro najde tudi nova no.2 (tale odstavek je direkt statistika od neke sodnk-ce, ki se že 25 let ukvarja z ločitvami in ji je kar za verjet)
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #8 - 09.03.2004 at 22:38:11

Sinjeoka,

ker se ti hočeš o tem pogovarjat, bom tebe ponovno nagovorila. Strinjam se s teboj, da: brez ljubezni ... itn...

Ugotavljam tudi, da si zelo praktična punca, in da tudi ne govoriš drugače kot v prvi osebi no.1.

Vendar, ali bi lahko za trenutek empatirala z osebo no.2., ko le ta v obrambi svoje svobode išče (konsenzualno) le čutna zadovoljstva (seveda ne s komerkoli) z namenoma nedosegljivimi.

Moje vprašanje je širše, ali normirano mislimo, da je problem rešljiv s psihoterapijo vseh udeležencev, ali pa so po drugi strani družbene norme pretesne?

Verjetno pa se takih nesocializiranih primerkov ne da zdraviti s socialnimi prijemi. Zelo frustrirajoče.

Open source or Out cast ???
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #9 - 10.03.2004 at 07:19:06

Mae wrote on 09.03.2004 at 22:38:11:
Sinjeoka,

ker se ti hočeš o tem pogovarjat, bom tebe ponovno nagovorila. Strinjam se s teboj, da: brez ljubezni ... itn...

Ugotavljam tudi, da si zelo praktična punca, in da tudi ne govoriš drugače kot v prvi osebi no.1.

Vendar, ali bi lahko za trenutek empatirala z osebo no.2., ko le ta v obrambi svoje svobode išče (konsenzualno) le čutna zadovoljstva (seveda ne s komerkoli) z namenoma nedosegljivimi.

Moje vprašanje je širše, ali normirano mislimo, da je problem rešljiv s psihoterapijo vseh udeležencev, ali pa so po drugi strani družbene norme pretesne?

Verjetno pa se takih nesocializiranih primerkov ne da zdraviti s socialnimi prijemi. Zelo frustrirajoče.

Open source or Out cast ???

to ni stvar družbenih norm ... to je življenjska realnost...

osebna svoboda ... osebna svoboda zame ni zgolj neporočenost ... osebno svobodo se tako ali tako zadrži tudi v vezi ... tisti, ki tega ne ve, je zame najbolj nesvoboden

zadovoljevanje čutnih potreb .... hm, to nekako ni "ljubica", izraz ljubica ima namreč tudi socialno konotacijo
... zadovoljevanje čutnih potreb na daljši rok z eno in isto osebo je pa veza ... tudi s čustvi ne samo čutnostjo
Back to top

IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #10 - 10.03.2004 at 07:56:17

Mae wrote on 09.03.2004 at 22:38:11:

Dobro si pogruntala mozno psihodinamiko takih izbir. Eni se zaljubljajo v porocene, drugi v loserje, tretji v izlozbene lutke. Grin

Kar se tice psihoterapije, se bo tole morda slisalo malo bogokletno, ampak jaz se ne bi sla neke psihoterapije, ce se v svojem polozaju dobro pocutim oz. ce mi zgago delajo samo zunanje socialne norme. Ker je vprasanje, ce ne bi po zakljucku terapije funkcionirala kot živi mrlič, čisto brez duše.
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #11 - 10.03.2004 at 08:31:49

Prepričana sem, da si svojo realnost ustvarimo z lastnimi prepričanji oziroma boljše rečeno, z lastnimi prepričanji ustvarjamo material za svoja doživetja.

Ideje, ki jih imamo o nas samih vplivajo nazaj na nas, na naše misli in čustva, pričakovanja in prepričanja.

Realnosti vseh nas so različne, ker so različne naše izkušnje. Običajno svojo realnost nato sprejmemo kot dejstvo in se redkokdaj o njej sprašujemo oziroma jo prevrednotujemo. Sprejmemo jo kot nekaj očitnega in samopojasnjujočega. Na ta način se npr. ne sprašujemo več o svojih verskih prepričanjih ipd.

Ker pa živimo po naravnih in družbenih pravilih planeta Zemlje, pa se statistična manjšina težko vklopi v družbene norme, čeprav pri sebi ve, da diha skladno s svojim bistvom.  Smiley Wink

Pozdravček  Smiley

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #12 - 10.03.2004 at 08:36:59

Mae wrote on 10.03.2004 at 08:31:49:
Ker pa živimo po naravnih in družbenih pravilih planeta Zemlje, pa se statistična manjšina težko vklopi v družbene norme, čeprav pri sebi ve, da diha skladno s svojim bistvom.  Smiley Wink

In dokler diha skladno s svojim bistvom, je cisto vse ok. Wink
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #13 - 14.03.2004 at 19:32:38

Lilith wrote on 09.03.2004 at 08:27:01:

Lilith, tole se mi zdi še najbolj dialektično. Zanima pa me, ker nisem psiholog, do katerega leta se izgradi osebnostna struktura človeka, in zakaj se ne, oziroma ali se lahko kasneje spremeni. Ker gre za podzavestno tako pomembno programiranje otrok, bi rekla, da tukaj starši nosijo levji delež odgovornosti. Laično vprašanje; ali lahko otrok, ne glede na to koliko je star, vpliva nazaj na osebnostno strukturo staršev, ali je to pač samo enosmeren proces in poleg tega še časovno omejen.  Kakšna smola.  Angry  Hvala in lep pozdrav!  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #14 - 14.03.2004 at 19:41:32

Jaz kot nepsiholog mislim da se človek skozi spreminja.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 ... 7