Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 
(Read 20769 times)
Mae
5

Universe
Re: Angeli ljubezni
Reply #90 - 18.03.2004 at 22:47:38

Quote:
Roll Eyes
Ljubezen naj ne bi poznala prisile

Se strinjam, imperativ pa je nastal  kot rezultat dekurzivne analize.   Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #91 - 18.03.2004 at 23:02:40

soncnica wrote on 18.03.2004 at 09:50:57:
Kje je meja med individualnostjo in neprilagodljivostjo (kompromisi)?

Po moje je neprilagojenost, kjer je odsotnost volje. Kjer nekdo trmasto bremza. Nizka negativna vibracija. Oba partnerja, ko v medsebojnem razmerju rasteta, morata (se oproščam za velelno obliko), biti pripravljena na preoblikovanje navzgor. Šele, ko si se pripravljen skupaj z drugim prilagajati in spreminjati, si opustil obremenjenost z lastnim oklepom in lahko svobodno individualno plavaš. Če pa nekdo noče in ne kaže volje za medsebojno potrditev individualnosti z uspoštevanjem skupnosti, ta jemlje. Ta energetsko izčrpa partnerja, vsak od njiju več svobodno ne valovi, ker je valovanje v presečišču moteno.  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #92 - 18.03.2004 at 23:51:26

Titud, tukaj imamo zgodbo o kokoši in jajcu  Wink. Ti praviš, da sta lahko dva individualna jaza zaradi ljubezni, ker jima le ta podeljuje njuno individualnost. Moj pristop pa bolj teži k temu, da šele, ko si zrel v svoji individualnosti (da se absolutno sprejemaš), sploh lahko nase privlečeš tako ljubezen ...  Smiley

Tudi sam se strinjaš, da ima ljubezen več pojavnih oblik. Torej, ko govorim o več vrstah ljubezni, sem verjetno mislila prav to. Če se npr. enostransko zaljubim do nebes in mi ta ljubezen ni vrnjena, potem trpim toliko časa, dokler situacije ne presežem.  Angry Faza trpljenja je tukaj predpogoj rasti in s tega vidika nekaj pozitivnega. Vendar jo lahko terminološko v kratkem časovnem obdobju ter izvzeto iz konteksta označimo tudi kot destruktivno (oblika deformiranosti).

To, da se določaš po tem kar nisi, pa je negativna afirmacija in je le zrcalna slika tistega kar si. In da za to rabiš partnerja, hm, če pa nisem v odnosu, ali to pomeni, da me sploh ni   ???

Torej verjetno, da se nekje strinjava, in gre le za vprašanje definicij. Ne vem, da ne bo zvenelo kot reklama za Always ampak: Moja izkušnja je taka ...  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #93 - 19.03.2004 at 07:53:49

titud wrote on 18.03.2004 at 11:33:15:
Ob rojstvu si vse in vse je ti, ker si tkorekoč v enem budističnem stanju enosti. Od takrat naprej pa sebe definiraš le še po tem, da kaj ti nisi. Zvedanje sebe kot enosti z vsem  se začne omejevati na tisto,  kar  fizično in psihično nisi. Določaš se po tem, kar nisi in iduvidualizacija poteka kot proces spoznavanja ločenosti  od enosti, v partnerskem odnosu pa naj bi se  proces obrnu v induvidualizacijo po principu ozveščanja tega kar dejansko si in se tem na nek način regresijral   v enost. Tisti, ki v partnerskem odnosu nadaljajejo z inuvidulaizacijo po principu ločevanja lahko dokaj precizno razmejijo medsebojne interese po principu, kaj  kdo pri drugem noče in česa noče. Popolnoma nepredvideno  pa  se je induvidulaizrat skoz odnos, ki je vzpostvaljen na principu spoznavanja tega, kaj dejansko si. Tako partnerstvo je lahko uspešno le, če  ga oba začneta z vzajemno  pripravljenostjo,  da gresta proti svoji 'nuli'  z zaupanjem,  da je ta 'nula' dejasnko tisto, ki ju določa taka kot sta in da bosta  le tako lahko eno. Tongue          

Res titud, bi bila preveč črnogleda, če bi trdila, da tak odnos ne more obstajati, verjetno govoriš iz lastnih izkušenj.
Moja izkušnja je pač drugačna - do sedaj, ne morem pa reči, da kdaj ne bom spoznala nekaj takega, o čemer govoriš ti. Tongue

Res sem vesela, da kaj takega res obstaja.

Veliko sreče ti želim. Smiley
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #94 - 19.03.2004 at 07:58:51

Mae wrote on 18.03.2004 at 23:51:26:
Titud, tukaj imamo zgodbo o kokoši in jajcu  Wink. Ti praviš, da sta lahko dva individualna jaza zaradi ljubezni, ker jima le ta podeljuje njuno individualnost. Moj pristop pa bolj teži k temu, da šele, ko si zrel v svoji individualnosti (da se absolutno sprejemaš), sploh lahko nase privlečeš tako ljubezen ...  Smiley

Tle bi res lahko načel zgodbo o kuri in jajcu na temo, kdaj in pod kakšnemi pogoji se lahko sprejmeš kot induviduum. Grev bistvu za vprašanje, a je je sprejetje samega sebe takega kot si  predpogoj  ali  posledica ljubezenskega odnosa. Po moje to ni tolk pomebno kot to, da sprejetje sebe takega kot si pomeni sprejetje dejstva,  da si nepopoln. Če pa si za predpogoj vzpostvitve partnerskega odnosa postaviš lastno popolnost, se vanjga ne boš imel nikakršne potrebe  spustit, ker se bo v njem slej ko prej razkrila tvoja nepopolnost, ki je ne  boš mogu sprejet in boš zanjo okrivu partnerja. Če za pa za  vzpostvitev odnosa predpostavljaš lastno nepopolnost in polponost drugega pa gre za zaljubljenost, ki mine, ko spoznaš, da je partner nepopoln.  Za odnos, v katerem oba partnerja vzajemo rasteta, je potrebno priznanje oz. sprejetje dejstva pri obeh, da je vsak zase nepopoln, hkart pa morata oba presečt tud  iluzijo, ki jo je združla in ki jo je  morda ustvarla zaljublejnost, da je popoln samo drugi.  

Quote:
Tudi sam se strinjaš, da ima ljubezen več pojavnih oblik. Torej, ko govorim o več vrstah ljubezni, sem verjetno mislila prav to. Če se npr. enostransko zaljubim do nebes in mi ta ljubezen ni vrnjena, potem trpim toliko časa, dokler situacije ne presežem.  Angry Faza trpljenja je tukaj predpogoj rasti in s tega vidika nekaj pozitivnega. Vendar jo lahko terminološko v kratkem časovnem obdobju ter izvzeto iz konteksta označimo tudi kot destruktivno (oblika deformiranosti).

Ljubezen, tud neuslišana, ni deformacija, in če trpiš ne trpiš zarad ljubezni ampak zarad dejstva, da  zanjo osebnostno še nis priravljen. Da se še nis sprejel takega kot si, da se podcenjuješ ali precenjuješ in da moraš na tem sprejemanju še delat v odnosu ali izven njega, ne pa za  trpljenje okriviš ljubezen kot tako.      

Quote:
To, da se določaš po tem kar nisi, pa je negativna afirmacija in je le zrcalna slika tistega kar si. In da za to rabiš partnerja, hm, če pa nisem v odnosu, ali to pomeni, da me sploh ni   ???

Ne govorim o predstavi kakšen bi moral bit, pa nisi,  ker kakršnakoli bi že ta predstava bila  bi bla  enako napačna in nepopolna kot je ta, ki jo o seb že imaš. Gre za to, da pustiš  prav vse opcije odprte in da zaupaš v to, da bo tisto, vkar se boš na tak način razvil, pravo, čeprav pojma nimaš, kaj naj bi to blo.  Da si dopustiš možnost,  da partner res ve kaj je zate boljš kot ti sam in se le  prepustiš temu zaupanju. To ne pomen, da me brez partnerja ni, ampak samo to, da brez partnerja to  samozaupanje za pot v neznano dost bolj tvegano vzpostavt, zato se vedno znova zavarujemo s predstavmi o tem kakšni bi radi postali, ki pa ne morejo izhajat iz drugega kot iz mene takega, kakršno predstavo imamo o seb,  tko da se sami  ne moremo prebit iz zaračanega kroga in se spustit v neznano. Seveda ma  partnerski odnos tud veliko pasti, npr. to, da   partnerja očarana od  medsebojnega   zaupanja prevzameta  identitetito drug drugega. V  zrelem odnsou je to magari prehodna faza, ene vrste  trening oz. simulacija globje osebnostne preobrazbe, saj je  to, da si nekoga poreoblikoval  po svoji podobi, nekaj najbolj dolgočasnega  in neproduktivnega, kar se ti  v odnosu lahko zgodi.

Quote:
Torej verjetno, da se nekje strinjava, in gre le za vprašanje definicij. Ne vem, da ne bo zvenelo kot reklama za Always ampak: Moja izkušnja je taka ...  Smiley

Tud jest izhajam iz lastne izkušnje, čeprav morda ne zgleda tko.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #95 - 19.03.2004 at 08:05:58

siaj wrote on 19.03.2004 at 07:53:49:
Res titud, bi bila preveč črnogleda, če bi trdila, da tak odnos ne more obstajati, verjetno govoriš iz lastnih izkušenj.
Moja izkušnja je pač drugačna - do sedaj, ne morem pa reči, da kdaj ne bom spoznala nekaj takega, o čemer govoriš ti. Tongue

Res sem vesela, da kaj takega res obstaja.

Veliko sreče ti želim. Smiley

Jest ne trdim, da to dejansko živim, upam pa trdit, da sem preko  lastne izkušnje prišel do tega, tda bi blo to tisto pravo in da se mi zdi še zmerom  vredno na tem spoznanju vztrajat.

Obstaja pa vse, v kar dost močno verajmeš, da obstaja. Vera je tisto, kar dela stvari resnične.  Undecided Wink      
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #96 - 19.03.2004 at 08:22:52

titud wrote on 19.03.2004 at 08:05:58:
Jest ne trdim, da to dejansko živim, upam pa trdit, da sem preko  lastne izkušnje prišel do tega, tda bi blo to tisto pravo in da se mi zdi še zmerom  vredno na tem spoznanju vztrajat.

Obstaja pa vse, v kar dost močno verajmeš, da obstaja. Vera je tisto, kar dela stvari resnične.  Undecided Wink      

Dobro jutro, titud  Smiley

Ja sej jest tud vem, da ti ne trdiš, da tko živiš, samo sem začutila to tvojo pot in tvoje vztrajanje na njej. In se mi zdi to lepo.

Tisto o veri pa definitivno drži in se absolutno srinjam s teboj.  Wink

Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #97 - 19.03.2004 at 08:56:05

titud wrote on 19.03.2004 at 07:58:51:
Ljubezen, tud neuslišana, ni deformacija, in če trpiš ne trpiš zarad ljubezni ampak zarad dejstva, da  zanjo osebnostno še nis priravljen. Da se še nis sprejel takega kot si, da se podcenjuješ ali precenjuješ in da moraš na tem sprejemanju še delat v odnosu ali izven njega, ne pa za  trpljenje okriviš ljubezen kot tako.      

Tega ne razumem.
Če torej ne bi trpel zaradi neuslišane ljubezni, bi to pomenilo, da se sprejemaš takega, kot si? In potem ni pomembno, ali je tvoja ljubezen uslišana?

Po moje se tudi ljudje, ki živijo v zvezi, kjer je njihova ljubezen uslišana, lahko podcenjujejo ali precenjujejo. Ne vidim neposredne povezave med ne/uslišano ljubeznijo, trpljenjem in sprejemanjem sebe.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #98 - 19.03.2004 at 10:10:31

lola wrote on 19.03.2004 at 08:56:05:
Tega ne razumem.
Če torej ne bi trpel zaradi neuslišane ljubezni, bi to pomenilo, da se sprejemaš takega, kot si? In potem ni pomembno, ali je tvoja ljubezen uslišana?

Po moje se tudi ljudje, ki živijo v zvezi, kjer je njihova ljubezen uslišana, lahko podcenjujejo ali precenjujejo. Ne vidim neposredne povezave med ne/uslišano ljubeznijo, trpljenjem in sprejemanjem sebe.

Ma super tole, da seopozarjamo na protislovja, v katera se zapletamo. Se bom poskušov še enkrat odmotat...

Sem napisov, da se je dobr sprejet takšnega kot si se s tem soočit s svojo nepopolnostjo. To da sprejmejmeš svojo nepopolnost pa še ne pomen, da pol ni  več  hrepenenja po popolnosti. Hrepnenje samo še ni nobeno trpljenje, trpljenje se začne tam, kjer je hrepenenje neuslišano. Neuslišano pa je lahko samo v primeru, če  imamo  sami zlo natančno predstavo o tem, kako naj bi blo uslišano. To je naša zahodna  kulturna dediščina romantične po defoltu  neuslišane ljubezni, kjer so se srednejveški plemiči nalašč  slikali podobe neobstoječih  princesk, za osvojitev katerih jim nobeno junaštvo ni blo dovolj veliko. Nesrečen, neuslišan in trpeč  si lahko samo zarad neuresničljivosti konkretnih  predstav, ki si jih sam ustvariš in nikol zarad hrepenenja samega, za katerim ne stoji pravzaprav nobena konkrentna predstava in si  tako odprt za vse, kar te  utegne nardit popolnjšega, saj  v bistvu nikol ne veš, kako  ta popolnost zgleda.   V konkretnem partnerskem odnosu hrepenenje po pololnosti sicer ostaja, ni pa  pa tragične neuslišnasti, ker te  vodi eno zaupanje, da karkoli se ti dogaja je  to tisto najboljše kar se more dogajat, tko da nimaš potrebe niti po precenjevanju niti podcenjevanju.
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #99 - 19.03.2004 at 11:39:10

titud wrote on 19.03.2004 at 10:10:31:
Sem napisov, da se je dobr sprejet takšnega kot si se s tem soočit s svojo nepopolnostjo. To da sprejmejmeš svojo nepopolnost pa še ne pomen, da pol ni  več  hrepenenja po popolnosti. Hrepnenje samo še ni nobeno trpljenje, trpljenje se začne tam, kjer je hrepenenje neuslišano. Neuslišano pa je lahko samo v primeru, če  imamo  sami zlo natančno predstavo o tem, kako naj bi blo uslišano. To je naša zahodna  kulturna dediščina romantične po defoltu  neuslišane ljubezni, kjer so se srednejveški plemiči nalašč  slikali podobe neobstoječih  princesk, za osvojitev katerih jim nobeno junaštvo ni blo dovolj veliko. Nesrečen, neuslišan in trpeč  si lahko samo zarad neuresničljivosti konkretnih  predstav, ki si jih sam ustvariš in nikol zarad hrepenenja samega, za katerim ne stoji pravzaprav nobena konkrentna predstava in si  tako odprt za vse, kar te  utegne nardit popolnjšega, saj  v bistvu nikol ne veš, kako  ta popolnost zgleda.   V konkretnem partnerskem odnosu hrepenenje po pololnosti sicer ostaja, ni pa  pa tragične neuslišnasti, ker te  vodi eno zaupanje, da karkoli se ti dogaja je  to tisto najboljše kar se more dogajat, tko da nimaš potrebe niti po precenjevanju niti podcenjevanju.

Pa recimo, da se je nekdo sposoben soočiti in sprejeti svojo nepopolnost. Kljub temu/ali zaradi tega, no, pa saj je vseeno zakaj (mogoče pa imamo to v genih), si želi partnerskega odnosa in spozna osebo, s katero  si želi ustvarit zvezo in hrepeni po zbižanju s to osebo. In seveda ima neko predstavo o tem. Vendar je njegovo/njeno hrepenenje neuslišano. Ker pa se sprejema takšnega/takšno, kot je, potem kljub neuslišanosti ni trpljenja?

Kot praviš, v partnerskem odnosu hrepenenje ostaja, ni pa tragične neuslišanosti in če te prav razumem, zato tudi ne trpljenja. Ampak, ali nisi trdil, da pride do trpljenja zaradi neuresničljivosti konkretnih predstav? Pa saj tudi v partnerskem odnosu vsa hrepenenja niso uresničljiva. Ali pač?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #100 - 19.03.2004 at 12:12:19

lola wrote on 19.03.2004 at 11:39:10:
Pa recimo, da se je nekdo sposoben soočiti in sprejeti svojo nepopolnost. Kljub temu/ali zaradi tega, no, pa saj je vseeno zakaj (mogoče pa imamo to v genih), si želi partnerskega odnosa in spozna osebo, s katero  si želi ustvarit zvezo in hrepeni po zbižanju s to osebo. In seveda ima neko predstavo o tem. Vendar je njegovo/njeno hrepenenje neuslišano. Ker pa se sprejema takšnega/takšno, kot je, potem kljub neuslišanosti ni trpljenja?

Če spoznaš usebo, ki ne more uslišat tvojga hrepenenja, pol je to pač oseba, v katero si vložil prevelika pričakovanja. Ona  je taka kot je, problem ni v njej amapak v teb, ker si jo precenu oz.  je nis sposoben sprejet tako kot je, torej nepopolne.  

Kot praviš, v partnerskem odnosu hrepenenje ostaja, ni pa tragične neuslišanosti in če te prav razumem, zato tudi ne trpljenja. Ampak, ali nisi trdil, da pride do trpljenja zaradi neuresničljivosti konkretnih predstav?

Taka zlo konkretna predstava je predstava, da tvoj partner mora bit popoln.  Zarad nje  konkretnega partnerja ne moreš najt in si zato neserečen al pa  si neserečen čist v konkrentni  partnerski zvezi, ker konkreten partner ne ustreza tvoji  predstavi  o popolnosti.  Če partnerja sprejmeš v njegovi nepoplonosti in se hkrat zavedaš, da nimaš pravga odgovora, kako bi ga vsej ljubezni navljub naredu popolnega, ker si tud sam nepopoln, pol  tud nimaš potrebe po  ustvarjanju  neuresničljih konkretnih predstav, zarad katerih bi moral trpet.    

Quote:
Pa saj tudi v partnerskem odnosu vsa hrepenenja niso uresničljiva. Ali pač?

Hrepenenja seveda morajo bit  uresničljiva, ampak le skoz zaupanje sama po seb, tko da se lahko samo čudiš, kako je  možno,   da kljub temu, da je čist drgač kot si kdajkoli predstavljal, drgač kot je sploh ne more bit.    
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #101 - 19.03.2004 at 20:21:19

titud wrote on 19.03.2004 at 07:58:51:
Po moje to ni tolk pomebno kot to, da sprejetje sebe takega kot si pomeni sprejetje dejstva,  da si nepopoln. Če  pa za  vzpostvitev odnosa predpostavljaš lastno nepopolnost in popolnost drugega pa gre za zaljubljenost, ki mine, ko spoznaš, da je partner nepopoln.

To ne pomen, da me brez partnerja ni, ampak samo to, da brez partnerja to  samozaupanje za pot v neznano dost bolj tvegano vzpostavt, zato se vedno znova zavarujemo s predstavami o tem kakšni bi radi postali, ki pa ne morejo izhajat iz drugega kot iz mene takega, kakršno predstavo imamo o seb,  tko da se sami  ne moremo prebit iz zaračanega kroga in se spustit v neznano.

Titud, thx for sharing  Smiley. Če človek to ve, mu je lažje živet  Smiley. Dobr si odpletu.  Wink Če povzamem, dva nepopolna, se držita za roke (s partnerjem vzpostavimo samozaupanje za pot v neznano), in se spuščata v neznano...  Wink
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7