ja, moje mnenje je , da nam je življenje , kot vedno najboljši učitelj...
da se lahko približamo sočloveku , ga moramo prvenstveno OBČUTITI...in vedno takrat , vsaj jaz izhajam iz sebe...
vsi vemo kakšni so občutki žalosti , nemoči , bede , jeze , radosti, obupa...in če smo iskreni v svojem občutenju , vemo , kaj smo takrat pogrešali , potrebovali , kaj se z nami dogaja...
človek res ni in ne bo nikoli otok sam zase ...vsi smo povezani ... mogoče sem jaz ti in skupaj mi vsi..
nihče ni odgovoren za moja čustva , lahko le pritisne na nek gumb v meni in me spomni na občutek , ki sem ga nekoč že doživela , ki me boli in , ki ga nisem še razrešila , zato sem ga potisnila v podzavest ...to so naši vzorci in vsi jih imamo...
vendar sem za jezo ali drugo čustvo odgovorna sama , ker jo sama sproduciram , prav tako za svoj odziv...akcija je enaka reakciji
lahko si strokovnjak na tem področju , vendar , če ne poznaš sebe , kako boš vedel kdo je drugi in kaj občuti?
tega se ne da naučiti v knjigah ...tega te uči življenje , izkušnje v delu z ljudmi , učenje pri delu na osebni rasti in imeti moraš pieteo in biti senzibilen.
s tem ne dajem v nič strokovnjakov , nikakor , vendar je ta komponenta pri tem , še kako pomembna
npr. ljubezni se ne da naučiti iz knjig...to je le primer
in , če veš , kdo si , potem se ne vežeš več tako hudo na čustvene reakcije - ne drugih in ne svoje...
veš , da s čustvi obratuješ in izbiraš - zavestno - tisto , kar je najbolj ustrezno ...
in ravno pomankanje samozavesti ali slaba samopodoba je včasih razlog za naše čustvene reakcije
ker se poistovetimo z vzorci , takimi ali drugačnimi , in nismo več povezani s seboj in vsak tak vzorec ima v sebi močan energetski naboj , ki se hoče razrešiti s katarzo...
in tako včasih uporabljamo in osebe , in besede in vse , kar je uporabnega , da se to sprosti...
mnenja sem , da se ne potiska ničesar,
kar boš ozavestil te bo osvobodilo , kar boš potisnil te bo razžiralo in uničevalo...
vendar- pozor- moramo zavestno paziti , da s tem osvobajanjem ne prizadenemo ljudi , in ne sebe...
vse to je povezano s sprejemanjem sebe , takega , kot si ...z vsemi plusi in minusi vred...
toliko , kot lahko sprejmemo sebe , toliko smo v stanju sprejemati druge ... tu ni vipov , le gola resnica.
ja , včasih jočemo zaradi te resnice in vendar je pravična ...je taka , kot je , če nam je to všeč ali pa ne.
z vsem tem pa ne mislim , da potem dovoljujemo drugemu bitju prav vse...npr. da nas žali ponižuje ipd.
ne ...
ko se meni to dogaja , sem pozorna na to osebo , jo gledam v oči in poiskusim občutiti...in diham , da diham...
prediham ta njen izzliv jeze ali karkoli in ji v mislih pošiljam mir...a ne reagiram...
v bistvu je najmočnejša reakcija prav POZORNOST...
in zgodilo se mi je že in v moji praksi je to mnogokrat potrjena zadeva , da je oseba počasi utihnila in me začudeno gledala...(tudi oj šef , ha ,ha)
takrat se vedno trudim občutiti tako osebo , in ko jo , občutim , da ji ni lahko , občutim njene strahove ali pa prizadevanja po pozornosti...in sočustvujem z njo
vendar pa je ne pomilujem ali delam iz nje žrtve.
povem ji , kaj mislim in se umaknem...a izberem ustrezen način ...spet zavestno
in , ko sem sama doma , pogledam še , kaj je ta oseba projecirala in se je aktiviralo v meni
in to rešim...
da bomo pravilno
delovali , mora biti naša osebnost zdrava in celovita ...včasih pomaga zdravljenje notranjega otroka , včasih pa preprosto nekdo , ki nas sprejme takega kot smo in nam dovoli , da smo kar smo v danem trenutku in ki nas podpira ne glede , kakšni smo.
in tudi tako se nam velikokrat zgodi , da naredimo napako , saj še nismo popolni in takrat ni lepše besede , kot je beseda OPROSTI ...iskreno izrečena ...
zakaj to funkcionira , ker smo mi bitja OBČUTENJA in vsak od nas , posebno ,
mali otroci , ki so še zelo povezani sami s seboj in z Bistvom , občutimo kaj je iskreno in kaj ne...
rezime ...
včasih lahko komu , ki mi poskrbi za tako izkušnjo , celo rečem hvala ...ker je s projekcijo pokazal , kaj moram rešiti pri sebi ...
to pa ne pomeni da se ne znam ali ne bom postavila zase - vedno
le NAČIN tega , kako , bom izbrala Zavestno...
seveda pa ima vsaksvoje mnenje in svoj način ...
to , kar sem napisala . pač velja le zame