Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 1373 times)
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13590
The Land of YaBB
osebnost & stuff
31.01.2004 at 13:11:00
 
mal premorčka

Človekova moralno-etična sfera stoji in pade na človekovih čutenjih - v najširšem pomenu te besede.

Intelekt je sam po sebi amoralen in nič ne dokazuje tega bolje, kot ravnanje intelektualnih elit, ki so odgovorne za večino tistih odločitev v sodobnem svetu, ki prinašajo zle posledice za človeka in za naravo v celoti.

Projekt svetovnega etosa je izšel iz spoznanja, da:
- ne bo svetovnega miru, če ne bo miru med religijami,
- ne bo miru med religijami, če ne bo med njimi dialoga,
- ne bo dialoga med religijami brez raziskovanja temeljev religij.

Parlament svetovnih religij je na svojern kongresu leta 1993 v Chicagu ugotovil, da vsekakor obstaja nekaj vrednot, ki predstavljajo skupni imenovalec vseh religij in sprejel izjavo, v kateri so se predstavniki različnih religij sporazumeli o načelih svetovnega etosa ter sprejeli naslednje obveze glede tega, kako ga uresničevati v praksi:
- obveza glede kulture nenasilja in spoštovanja vsega živega,
- obveza glede kulture solidarnosti in pravične gospodarske ureditve,
- obveza glede kulture strpnosti in življenja v iskrenosti,
- obveza glede kulture enakopravnosti in partnerstva med moškim in žensko.

Kot je značilno za kristjane, je značilno tudi za druge verske skupnosti, da se rade počutijo večvredne in jih taki skupni imenovalci ne zanimajo prav posebej.

Mistiki in modrijani vseh časov in vseh dežel so se zavedali, da je stvarnik nad vsemi oblikami in zato nikoli niso bili med seboj sprti. Vse kaj drugega pa velja za institucionalne verske učitelje in voditelje.

Teologija pomeni umevanje boga. Umevanje boga pa ni mogoče, ker um ni zmožen zapopasti enosti nasprotij. Um je utemeljen na razlikah in na načelu protislovja. Zato je primeren le za obravnavo sveta oblik. V bogu pa ni nobenega protislovja, zato um v poskusih zares razumeti boga in božanski izvor sveta, povsem obnemore.

Vrednot namreč ni treba utemeljevati, kot trdi on, pač pa,jih je treba čutiti.

Judovsko-krščanska civilizacija je znana kot najbolj pohlepna, najbolj gospodovalna, najbolj genocidna in najbolj menticidna. Nakopičila je največ bogastva zase in pri tem osiromašila tri četrt sveta. Razpolaga s skoraj vsemi svetovnimi surovinami, za popoln nadzor nad gorivi pa se še vojskuje. Gospodarsko, politično, informacijsko in vojaško dominira tako močno, da o resni suverenosti nacionalnih držav sploh ni več moč govoriti. Zdesetkala in ponižala je domorodsko prebivalstvo Severne in Južne Amerike ter Avstralije, Afriko pa pahnila v bedo, bolezen in vojne. Edino narodi te civilizacije so poskušali podjarmiti ves svet in to jim je precej tudi uspelo.

Toda menticid se kaže v tem, da zahodnjaki vse manj mislijo, da se o ničemer zares ne sprašujejo.

Prav ta civilizacija je izumila tudi potrošništvo, ta prototip čiste pozunanjenosti.

Osebnost s tem, da ima svobodo odločanja in da je nosilec vrednot, namreč še zdaleč ni tudi dejansko svobodno bitje. V sebi nosi samo potencial svobode, na katerega religije kažejo kot na možnost odrešitve. Osnovni vzrok nesvobode pa je prav osebnost, ta splet želja, potreb, privrženosti in omejitvenih prepričanj.

Logika osebnosti je namreč vedno egocentrična, in če poudarjamo njen pomen, s tem lahko krepimo občutek vrednosti tega, kar morda vredno sploh ni. Velike vzhodne religije prav tako poudarjajo vrednost posameznika, vendar pa ne njegove osebnosti, pač pa njegove zavestnosti. Osebnost je samo nosilka potencialne svobode, popolno ozaveščenje pa pomeni uresničenje te svobode. Za osebnost so vedno značilne individualne meje in želja po njihovi ohranitvi, zato predstavlja oviro za popolno zbližanje, zlitje z božanskim.

RAJT ???
Verska večvrednost je še posebno značilna za "ljudstva knjige", to pa so judaisti, kristjani in muslimani.

V kristjanih vidi naslednike izvoljenega izraelskega Ijudstva, ki ga je ukazovalni, ljubosumni, pogodbarski in genocide sugerirajoči Jahve postavil nad vsa druga ljudstva.

Naš, kar zadeva vrednote letargični čas, potrebuje karizmatičnih eksegetov, ki bi zmogli prebuditi dremotne duše. Take karizme pa ne proizvede obsežno teološko znanje, pač pa globoka duhovna izkušnja. Mnogim Slovencem najbrž godi, da imamo svetovno znanega bibličnega strokovnjaka, ki je nosilec pomembnih znanstvenih simpozijev. Toda to nekaj šteje le v svetu osebnosti, v duhovnem svetu pa štejejo druge kvalitete, drugačen, finejši posluh. Denimo tista otroška radovednost, ki vsepovsod išče in večinoma tudi najde zapis iste neme, pa vendar zelo zgovorne govorice življenja.http://www.gape.org/gapes/prispevki/files/gerkman.htm


Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
stoychi
5
*****
Offline

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Posts: 1616
Postojna
Re: osebnost & stuff
Reply #1 - 31.01.2004 at 14:07:59
 
Smiley
tole se mi zdi zelo kulj

za objavt na pozitivkah.

Siguren sem ,

da prijatelj viktor ne bi imel nič proti.  Cheesy

Če se strinjate,
ga lahko vprašam,
ker se osebno dobro poznava. Wink
Back to top
 

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13590
The Land of YaBB
Re: osebnost & stuff
Reply #2 - 31.01.2004 at 14:22:03
 
ti ga sam praš

se priporočam(o) za vse njegove članke ... da jih ne rabm ocr-jat ...

Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
stoychi
5
*****
Offline

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Posts: 1616
Postojna
Re: osebnost & stuff
Reply #3 - 31.01.2004 at 15:01:47
 
Smiley
ja tkole sem govoril z viktorjem, pravi da se kake odstavke iz že objavljenih člankov lahko objavi na pozitivkah, kot recimo zgornji, sicer se bo pa pogovoril z urednico aure glede tega in mi enkrat kasneje javil.

Torej cele članke zaenkrat ne, posamezne za nas zanimive odstavke iz člankov pa ja, seveda pa strogo pod njegovim imenom Cheesy
Back to top
 

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1