titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Quote:Ja sem si reku, dejmo pogledat, kaj zdej titud tle hoče zvedet, kot prvo sem si šu potrdit pojem apokaliptično: apokalíptičen -čna -o prid. (í) nanašajoč se na apokalipso: apokaliptična prerokovanja, videnja / apokaliptični jezdeci jezdeci, ki naznanjajo velike nesreče // knjiž. strahoten, grozoten, grozljivo veličasten: apokaliptična groza; apokaliptična znamenja uničenja / apokaliptični slog pesnitve No sem šu preletet na hitr, kje se tekst na apokalipso nanaša, pa nism najdu, sorri Največji nered je smrt. Tisti, ki ta nered sprejema, kar je moral Kristus na koncu sprejeti, ta ima red življenja v sebi. Bozji poslanec je vedno poslanec popolnega nereda. Jezus se je pojavil, kot popoln nered. Samo tako je lahko Bog dajal poslanstvo resnice. Kot Jožefov sin iz Domžal doma, čisto iks, niti doktor niti nič, pa vendar božji sin. Vsi predstavniki reda in duhovniki niso mogli nič. Nered v njih je podivjal pred njim, ker niso mogli sprejeti takšnega nereda v obliki Jezusa. Na koncu, ko je bil križan, je predstavljal popoln nered. Še apostoli so pobegnili, ker niso razumeli, da je skrivnost tega neskončnega nereda neskončno sporočilo - neskončnosti reda v sebi. Ta paradoks se nam vleče vedno skozi življenje in nered nas privlači. Red nas ne vzburja. Nered nas privlači.Nekatere je nered navduševal. Tiste, ki je nered navduševal, so tudi dorasli vojni, ker je tudi njej potrebno biti dorasel. Sam sem bil navdušen. Letali so avioni, končno se je nekaj začelo dogajati. Ne tako. V osnovi sem sprejel vojno. Če je vojna je tudi smrt, če je smrt je tudi vojna. Torej če bo smrt bo smrt. Smrt kot pojem popolnega nereda.Zagrobno/morbidno mi je grabarjevo navduševanje nad smrtjo. Apokaliptičnost razumem v pomenu poveličevanje grozljivosti. Quote:Bistvo tegale reda-nereda je v tem, da poizkuša čez celo paleto primerov povedat, kako pozitivno in negativno vedno nihata dokler se nihalo ne ustavi. Na ničli, vedno dokler je tehtnica na eni strani potisnjena navzdol obstaja tenzija po izravnavi... Vedno. Pri grabarju vidim bolj navduševnje nad odkolni, ki se lako iznčijo kvečjemu v minusu, kot pa nad izenačevanjem , ki bi rezultiralo v plusu al pa vsaj na nuli.
|