Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 ... 10
(Read 39030 times)
Gru Gru
YaBB Moderator
p

Re: Red in nered
Reply #15 - 09.01.2004 at 11:46:20

Quote:
zakaj pa se je sploh zacel nihat? ce tega (vzroka) ne vemo, pol se bo iz nule (ce jo ze nekak zacasno dosezemo) najbrz spet slej k prej zacel nihat, ce ga (vzroka) ne odstranmo oz. mu odvzamemo moc?

ce tega ne vemo lahko vso stvar le nekak umirjamo, ne mormo pa je dokoncno umirit, ceprav si to istocasno zelimo. neki ne stima lih.

To ti mene sprašuješ, bemtilo... ha ha ha.

Zakaj je začelo? Ker je Eva prepovedan jabuk pojedla, lahko. V Vedah je ziher en drug vzrok skrit notr....
Wink
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #16 - 09.01.2004 at 11:53:06

Quote:
To ti mene sprašuješ, bemtilo... ha ha ha.

Zakaj je začelo? Ker je Eva prepovedan jabuk pojedla, lahko. V Vedah je ziher en drug vzrok skrit notr....

ja, rad bi slisal se tvojo verzijo "vzroka" in postopek/metodo kako se ga ucinkovito odstrani (odstranjuje)?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #17 - 09.01.2004 at 11:54:42

Quote:
Ja sem si reku, dejmo pogledat, kaj zdej titud tle hoče zvedet, kot prvo sem si šu potrdit pojem apokaliptično:

apokalíptičen  -čna -o prid. (í) nanašajoč se na apokalipso: apokaliptična prerokovanja, videnja / apokaliptični jezdeci jezdeci, ki naznanjajo velike nesreče // knjiž. strahoten, grozoten, grozljivo veličasten: apokaliptična groza; apokaliptična znamenja uničenja / apokaliptični slog pesnitve
No sem šu preletet na hitr, kje se tekst na apokalipso nanaša, pa nism najdu, sorri  Grin Grin Grin

Največji nered je smrt. Tisti, ki ta nered sprejema, kar je moral Kristus na koncu sprejeti, ta ima red življenja v sebi.  

Bozji poslanec je vedno poslanec popolnega nereda. Jezus se je pojavil, kot popoln nered. Samo tako je lahko Bog dajal poslanstvo resnice. Kot Jožefov sin iz Domžal doma, čisto iks, niti doktor niti nič, pa vendar božji sin.  
Vsi predstavniki reda in duhovniki niso mogli nič. Nered v njih je podivjal pred njim, ker niso mogli sprejeti takšnega nereda v obliki Jezusa. Na koncu, ko je bil križan, je predstavljal popoln nered. Še apostoli so pobegnili, ker niso razumeli, da je skrivnost tega neskončnega nereda neskončno sporočilo - neskončnosti reda v sebi. Ta paradoks se nam vleče vedno skozi življenje in nered nas privlači. Red nas ne vzburja. Nered nas privlači.

Nekatere je nered navduševal. Tiste, ki je nered navduševal, so tudi dorasli vojni, ker je tudi njej potrebno biti dorasel. Sam sem bil navdušen. Letali so avioni, končno se je nekaj začelo dogajati. Ne tako. V osnovi sem sprejel vojno. Če je vojna je tudi smrt, če je smrt je tudi vojna. Torej če bo smrt bo smrt. Smrt kot pojem popolnega nereda.

Zagrobno/morbidno mi je grabarjevo navduševanje nad smrtjo. Apokaliptičnost   razumem v pomenu  poveličevanje grozljivosti.

Quote:
Bistvo tegale reda-nereda je v tem, da poizkuša čez celo paleto primerov povedat, kako pozitivno in negativno vedno nihata dokler se nihalo ne ustavi. Na ničli, vedno dokler je tehtnica na eni strani potisnjena navzdol obstaja tenzija po izravnavi... Vedno.

Pri grabarju vidim bolj navduševnje nad odkolni,  ki se  lako iznčijo  kvečjemu v minusu, kot pa nad izenačevanjem , ki bi rezultiralo v plusu al pa vsaj na nuli.  
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #18 - 09.01.2004 at 12:22:46

Smrt je največji red, tako kot mirovanje ali enakomerno gibanje.

Red je Smrt.

Življenje pa je samo funkcija kaosa.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #19 - 09.01.2004 at 13:14:13

titud wrote on 09.01.2004 at 11:54:42:
Pri grabarju vidim bolj navduševnje nad odkolni,  ki se  lako iznčijo  kvečjemu v minusu, kot pa nad izenačevanjem , ki bi rezultiralo v plusu al pa vsaj na nuli.  

Če želiš Grabarjeve odklone in izenačevanja bolj podrobno naštudirat in razumet, je napisu eno tenko A5 formata knjigico Človek, tm je vse bolj podrobno pojasnjeno...
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #20 - 09.01.2004 at 14:08:56

titud wrote on 09.01.2004 at 11:54:42:
Tiste, ki je nered navduševal, so tudi dorasli vojni, ker je tudi njej potrebno biti dorasel. Sam sem bil navdušen. Letali so avioni, končno se je nekaj začelo dogajati. Ne tako. V osnovi sem sprejel vojno. Če je vojna je tudi smrt, če je smrt je tudi vojna. Torej če bo smrt bo smrt. Smrt kot pojem popolnega nereda.

Zagrobno/morbidno mi je grabarjevo navduševanje nad smrtjo. Apokaliptičnost   razumem v pomenu  poveličevanje grozljivosti.

V bistvu to ni poveličevanje grozljivosti, temveč sprejemanje le-te, pokrivanje najbolj extremnega zunanjega kaosa z najbolj extremnim kaosom v sebi.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Ranljiva
Guest

Reply #21 - 09.01.2004 at 20:29:32

ena iz življenja gospodinje:

vzdrževanje reda je početje, pri katerem se moramo zelo truditi, da bi vse ostalo tako kot je

vsaka sprememba je že nered

peklenski krog večnega vračanja istega nereda

vendar ne smemo dopustiti, da bi tehtnica prevagala v smer nereda!

s tem ko sprejmemo nered se dokončno odkrižamo tudi reda

za kaj pa se ne bi rešili kar obeh? rešimo se obeh!

gremo v ziro

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #22 - 12.01.2004 at 09:11:46

Quote:
ena iz življenja gospodinje:

vzdrževanje reda je početje, pri katerem se moramo zelo truditi, da bi vse ostalo tako kot je

vsaka sprememba je že nered

peklenski krog večnega vračanja istega nereda

vendar ne smemo dopustiti, da bi tehtnica prevagala v smer nereda!

s tem ko sprejmemo nered se dokončno odkrižamo tudi reda

Lajf  sam v seb ima elemente tako reda kot kaosa, saj ma zarad svoje minljivosti v seb kal smrti. Tko kot ma smrt v seb kal življenja.  

Quote:
za kaj pa se ne bi rešili kar obeh? rešimo se obeh!

gremo v ziro

Obeh se lahko losam samo tko, da jih sprejmem kot integralen del tako življenja  kot smrti. Nihanja med redom in kaosom so že posledica umskega ločevanja med redom in kaosom oz. nesprejemanja tega, da sta neločljiva. Nič ni odsotnost   reda in kaosa niti njuna združitev, nič je njihova neločenost.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #23 - 12.01.2004 at 09:30:55

titud wrote on 12.01.2004 at 09:11:46:
Nihanja med redom in kaosom so že posledica umskega ločevanja med redom in kaosom oz. nesprejemanja tega, da sta neločljiva. Nič ni odsotnost   reda in kaosa niti njuna združitev, nič je njihova neločenost.

titud, bi se za tvojo verzijo prosu... e mi nekak pol sploh ni hotu (al pa je pozabu) odgovorit

Quote:
Bistvo tegale reda-nereda je v tem, da poizkuša čez celo paleto primerov povedat, kako pozitivno in negativno vedno nihata dokler se nihalo ne ustavi. Na ničli, vedno dokler je tehtnica na eni strani potisnjena navzdol obstaja tenzija po izravnavi... Vedno.

zakaj pa se je sploh zacel nihat? ce tega (vzroka) ne vemo, pol se bo iz nule (ce jo ze nekak zacasno dosezemo) najbrz spet slej k prej zacel nihat, ce ga (vzroka) ne odstranmo oz. mu odvzamemo moc?

ce tega ne vemo lahko vso stvar le nekak umirjamo, ne mormo pa je dokoncno umirit, ceprav si to istocasno zelimo. neki ne stima lih.
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #24 - 12.01.2004 at 09:54:17

Quote:
titud, bi se za tvojo verzijo prosu... e mi nekak pol sploh ni hotu (al pa je pozabu) odgovorit

Nihat je začel po moje takrat, ko je človek stopil iz svoje enosti. V svetem pismu je to takrat, ko je Eva jedla jabolko iz prepovedanega drevesa.

Najbrž v obdobju, ko je začel človek svoj razvoj kapitalizma. Ko se začne obdobje dedne pravice, do  lastnine. V tem istem trenutku, ni več enakosti med ljudmi.

Kdaj se je resnično zgodovinsko to začelo pa ne vem. Sem mislu, da pa mi boš ti povedal kako je to razloženo v Vedah.

Se pa mi resnično-iskreno ne da v to poglabljat, ker čutim, da niti ni pomembno, kaj je blo tok let in let nazaj.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #25 - 12.01.2004 at 09:59:55

Aryan, sem ti že povedal, da bi jest ta zametek reda v kaosu in kaosa v redu  filozofsko težko utemlju. Poznam nekoliko samo dileme psihoanlitikov, ki si cel življenje iskal izvore človekovi destruktivnosti oz  nagnejnosti h kaosu, da bi jih 'pozdrval' in 'odpravil'. Na stara  leta niso mogl drgač kot da so priznal, da je kaos v človeku 'imanenten' tko kot je red, da če ju med sabo ločuješ (tko kot to dilemo rešujejo npr. religije), pol obstaja stalen boj med silami kaosa in reda, s tem pa se tud silam kaosa podeli samostojna energija, ki jo sicer ne bi imela. Tako se  iz  tabuiziranja  miniljivosti hrani  kult nesmrtnosti, to pa  ima povraten efekt, ko se  iz neuresničljivosti ideje po nesmrtnosti   hranijo kulti smrti.  Tega je blo in je vsaj v naši civilizaciji vse polno in tle bom spet dal za vzor grke, ki so to razmerje med redom in kaosom znal urejat dost bolj 'življenjsko',  kot ga je uspel kasnejši krščanski kulturi (vzemimao tle kult zla/smrti, ki ga goji krščanstvo vskekoz, še posebej pa mu je ven udrau v  srednjem veku) .        
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #26 - 12.01.2004 at 10:07:32

Quote:
Nihat je začel po moje takrat, ko je človek stopil iz svoje enosti. V svetem pismu je to takrat, ko je Eva jedla jabolko iz prepovedanega drevesa.

Najbrž v obdobju, ko je začel človek svoj razvoj kapitalizma. Ko se začne obdobje dedne pravice, do  lastnine. V tem istem trenutku, ni več enakosti med ljudmi.

Kdaj se je resnično zgodovinsko to začelo pa ne vem. Sem mislu, da pa mi boš ti povedal kako je to razloženo v Vedah.

Se pa mi resnično-iskreno ne da v to poglabljat, ker čutim, da niti ni pomembno, kaj je blo tok let in let nazaj.

po moje pa je pomembno. ker ce ne odstranis/razresis vzroka bolezni po tem ko si ga ze ozavestil se bo bolezen/vzorec stalno ponavljal in ponavljal z isto vsebino v raznoraznih oblikah...
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #27 - 12.01.2004 at 10:10:54

titud wrote on 12.01.2004 at 09:59:55:
Aryan, sem ti že povedal, da bi jest ta zametek reda v kaosu in kaosa v redu  filozofsko težko utemlju. Poznam nekoliko samo dileme psihoanlitikov, ki si cel življenje iskal izvore človekovi destruktivnosti oz  nagnejnosti h kaosu, da bi jih 'pozdrval' in 'odpravil'. Na stara  leta niso mogl drgač kot da so priznal, da je kaos v človeku 'imanenten' tko kot je red, da če ju med sabo ločuješ (tko kot to dilemo rešujejo npr. religije), pol obstaja stalen boj med silami kaosa in reda, s tem pa se tud silam kaosa podeli samostojna energija, ki jo sicer ne bi imela. Tako se  iz  tabuiziranja  miniljivosti hrani  kult nesmrtnosti, to pa  ima povraten efekt, ko se  iz neuresničljivosti ideje po nesmrtnosti   hranijo kulti smrti.  Tega je blo in je vsaj v naši civilizaciji vse polno in tle bom spet dal za vzor grke, ki so to razmerje med redom in kaosom znal urejat dost bolj 'življenjsko',  kot ga je uspel kasnejši krščanski kulturi (vzemimao tle kult zla/smrti, ki ga goji krščanstvo vskekoz, še posebej pa mu je ven udrau v  srednjem veku) .

ja, to je vse res... isto stvar si povedu z drugimi besedami/ilustracijami k prej. a pol ti prakticiras grsko varjanto?
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #28 - 12.01.2004 at 10:18:20

Kadarkoli berem vaše malo bolj "lebdeče" threde si ne morem kaj, da se ne bi začela spraševat zakaj do vsake stvari nastopite absolutistično in skušate najti princip, ki bi veljal v vsakem momentu in za vsako priložnost.

Red in nered nista absolutni kategoriji in en brez drugega sploh ne moreta obstajat. Kako hudiča pa naj bi red vedel, kaj je red, če ne pozna svojega nasprotja ne-red. Tako kot...kako veš, da si srečen, če nikoli nisi bil nesrečen...morda si pa čustveno otopel.

Če se vrnem na red in nered v človeku. Ali ste se kdaj vprašali zakaj imajo ljudje radi talk šove a la Oprah, Springer, Lake...?
Ti šovi kažejo človeško patologijo ... zatorej nered. Ker je ta nered običajno precej večji od našega notranjega nereda, naš notranji nered postane kar naenkrat red. Pa ne zato ker bi se ta naš notranji nered kaj bolj uredil in discipliniral, ampak zato ker je trenutna primerjava bolj kaotična.
Marsikdo si po kakšnem takem talk šovu celo reče.."meni pa sploh ne gre slabo...so še hujši primerki" in je verjetno celo za nekaj časa našel svoj duševni mir.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #29 - 12.01.2004 at 10:30:38

Quote:
ja, to je vse res... isto stvar si povedu z drugimi besedami/ilustracijami k prej. a pol ti prakticiras grsko varjanto?

Jest se trudm bit samo čim bolj  pristoten v konkretnem zgodovinskem času in trenutku, zato se ne želim zatekat v antiko. Lahko pa v antičnih grkih najdem eno potrditu, da se je tam dalo  dost dobr in praktično   uskladit življenje in smrt, večnost in umrljivost, kaos in red, duh in materijo in ob vsem tem živet strastno  in hkrat  etično.  To so konc koncev tud kristjani odkrili,  ko se sred najhujšga  mračnjštva začel v 13. stoletju ozirat  v antiko in na tak način uspel sprožit eno renesanso, v katerem so življenju dali eno kreativno dimenzijo. Ne vem, po moje je en tak  humanističen  preporod iz morda hindujskega mračnjštva pomenu v 4.  stoletju pr.n.š.  budizem in kasnej v 15. stoletju gibanje, ki ga je sprožu sri  chaitanya...
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 ... 10