Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 7 8 9 10 
(Read 39149 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Red in nered
Reply #120 - 13.01.2004 at 15:41:43

Bardo_Thodol wrote on 13.01.2004 at 13:30:02:
Zakaj bi si pa izmišljali nove pojme, če pa lahko tudi stari dovolj dobro poslužijo namenu. Hkrati pa tako izkažemo priznanje vsem tistim predhodnikom, ki so že davno tega, kot pionirji s primitivnimi sredstvi utirali pot novim spoznanjem.

Stari  pojmi so nekoč imeli simbolni naboj, s katerim so so stari korespondirali s svetom neizrekljivega. Danes te besede niso več simboli, ampak samo še kao  znaki za medsebojno komunikacijo in poimenovanje stvari. Obnašamo se do njih, kot da jih popoploma obvadujemo in da so zgolj tehnična pomagala, dokler npr. beseda kaos ne zaiživi v vsej pradavni grozoti v živo pred nami, če je vzamemo iz njegovega običjnega komunikacijskega konteksta.

To je po moje  naredu grabar, ko je besedo nered navezov na biblično pojmovanje kaosa, in poroti takemu učinku besede nate se ne moreš zoperstvit z leporečenjem o besedi  kaos kot znaku za uporabo v tehniki oz, znaosti. Če te beseda 'zadane' je po moje treba najt 'protiurok', zato sem ga jest šel iskat v druge kulture, kjer je beseda kaos ljudi 'zadevala' drgač, po moje bolj milostno, a še zmerom usodno.

Bi se clo strinjal  s t-jem in bi ga probov clo nadljevat v smsilu, da če besedam ne prizamo njihove moči, se nam to lahko maščuje preko  produktov, ki jih z njihovo (po)močjo skreiramo. Tko npr. v cepljenje jedra kot igra s kaosom  nikol ni imela kreativnega naboja ampak je že od samega začetka imela namen rezultirat v kreiranju zastrašujoče moči kaosa - jedereske bombe. V civilizaciji, ki s kaosom ni obremenjena tko negativno  kot krščanska,  po moje kljub visokemu  napredku znanosti ne bi moglo prit sploh do pomisli, da je atomska bomba lahko sredstvo za vzpostvaljanje reda, kar se je seveda prav kmalu pokazalo za absurdno.      

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #121 - 13.01.2004 at 17:04:59

Besede so inhibitorji, ki lahko v naših možganih vzbudijo tisto, za kar se jih skozi vzgojo in druge metode sugeriranja načrtno ali pa tudi nevede programira.

Človeka (in nekatere živali) je mogoče tako programirati, da tudi ob sicer povsem nedolžni besedi začnejo ubijati. Beseda-sprožilec je lahko katerakoli, naprimer čiračara ali pa klobasa.   8)

Takrat, ko začneš nekaterim besedam pripisovati pretiran pomen, (nevede) že sodeluješ v takoimenovanem "magičnem" procesu reprogramiranja možganov.

Zaradi takih vplivov načrtnega programiranja imajo vrači  nad svojimi sovaščani lahko prav grozljivo moč, medtem ko so naključni obiskovalci na te njihove "moči" povsem imuni in se jim vrači s svojim hecnim obnašanjem zdijo celo zabavni (kot kakšni vaški norčki).

Meni naprimer beseda kaos ne vzbuja nobenih grozljivih asociacij. Pravzaprav sem jo tako ozavestil (programiral), da se mi zdi celo beseda red grozljivejša od besede kaos. Red je v mojih predstavah nekaj izjemno pošlihtanega in hkrati enostavnega, brez prisotnosti zapletenih struktur, (kot so dolge verige molekul, celo atomi so samo najpreprostejši (vodikovi) ali pa še ti ne), skratka asociira me na dolgčas, mirovanje in - smrt. Kaos pa zame predstavlja tisto področje, ki je dovolj kompleksno in vsebuje toliko  notranje harmonije (prikritega reda), da  omogoča nastajanje tudi tako zanimivih zadev, kot je življenje.

Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Re: Red in nere
Reply #122 - 13.01.2004 at 18:51:16

bardo,zate je torej življenje zanimivo in izvira iz kaosa, kateri tebi predstavlja področje, ki je dovolj kompleksno in vsebuje dovolj notranje harmonije (prikritega reda) ?

Back to top

Hari bol

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #123 - 13.01.2004 at 18:53:17

mind wrote on 13.01.2004 at 18:51:16:
bardo,zate je torej življenje zanimivo in izvira iz kaosa, ki je zate področje, ki je dovolj kompleksno in vsebuje dovolj notranje harmonije (prikritega reda) ?

Ali se tebi življenje ne zdi zanimivo?

Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #124 - 13.01.2004 at 18:55:12

bardo:
Quote:
Ali se tebi življenje ne zdi zanimivo?

seveda
Back to top

Hari bol

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #125 - 13.01.2004 at 19:03:03

bardo, po tvoje torej življenje izvira iz kaosa, kateri tebi predstavlja področje, ki je dovolj kompleksno in vsebuje dovolj notranje harmonije (prikritega reda) ?

Back to top

Hari bol

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #126 - 13.01.2004 at 19:14:14

mind wrote on 13.01.2004 at 19:03:03:
bardo, po tvoje torej življenje izvira iz kaosa, kateri tebi predstavlja področje, ki je dovolj kompleksno in vsebuje dovolj notranje harmonije (prikritega reda) ?

Ja

Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #127 - 13.01.2004 at 19:38:07

kaj kaos tud od kod izvira ?

Back to top

Hari bol

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #128 - 13.01.2004 at 19:41:39

mind wrote on 13.01.2004 at 19:38:07:
kaj kaos tud od kod izvira ?

Tud
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #129 - 13.01.2004 at 19:48:36

Smiley

odkod ?
Back to top

Hari bol

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #130 - 13.01.2004 at 19:53:26

mind wrote on 13.01.2004 at 19:48:36:
Smiley

odkod ?

Iz naše glave
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #131 - 13.01.2004 at 20:34:03

bardo:
Quote:
Iz naše glave

kaj se pa zgodi ko glava, iz katere izvira kaos in iz katerega izvira  življenje, umre ?

Back to top

Hari bol

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #132 - 13.01.2004 at 21:01:01

mind wrote on 13.01.2004 at 20:34:03:
kaj se pa zgodi ko glava, iz katere izvira kaos in iz katerega izvira  življenje, umre ?

Življenje ne izvira iz glave (vsaj ne iz zgornje  Cheesy )

Iz glave izvira pojem kaosa, ki predstavlja določen način dojemanja stvarnosti.
To je slika, ki si jo o stvarnosti slikamo.
Stvarnost, v kateri prepoznavamo vzorce, ki jih imenujemo kaos in iz katere je izšlo tudi življenje.

Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #133 - 13.01.2004 at 21:52:31

bardo:
Quote:
Iz glave izvira pojem kaosa, ki predstavlja določen način dojemanja stvarnosti.

če te vprašam od kje prihaja tvoj avto, tvoja hiša ali tvoja žena mi verjetno ne boš odgovoril, da prihaja iz tvoje glave, zato nevem zakaj si odgovril, da kaos izhaja iz naših glav

odkod torej prihajajo te kaotične struktutre, ki so dovolj kompleksne in ki imajo med seboj dovolj notranje harmonije (prikritega reda) in lahko ustvarijo življenje ?

Back to top

Hari bol

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #134 - 13.01.2004 at 22:05:15

mind wrote on 13.01.2004 at 21:52:31:
odkod torej prihajajo te kaotične struktutre, ki so dovolj kompleksne in ki imajo med seboj dovolj notranje harmonije (prikritega reda) in lahko ustvarijo življenje ?

Kdor bi poznal natančen odgovor na to vprašanje, bi bil verjetno lahko najresnejši kandidat za Nobelovo nagrado.

Zaenkrat lahko rečem le to, da je v naravi prisoten  potencial, da se  iz preprostih struktur lahko (ni pa nujno) razvijejo tudi kompleksne strukture.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 7 8 9 10