Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 4801 times)
titanic
2
**

love just love

Ali moramo res vse z razumom dojeti?
10.12.2003 at 10:19:51

včasih sem razmišljala, zakaj se mi dogaja to in ono. Mozgala sem, gruntala in se v tla metala, dokler se nisem utrudila in odnehala - brez uspeha. V času mojega duhovnega napredovanja, pa sem bila še bolj pozorna na "čudne" ali  Undecided čudežne stvari, ki so se mi dogajale, pa si jih nisem mogla kar takoj, včasih pa niti kasneje razložiti. Ko sem videla, da sem neuspešna pri vsej zadevi, sem odnehala.
Danes lažje živim in ne poskušam ugotoviti kako se je to moglo zgoditi, ampak poskušam videti "sporočilo"... od koga?....višje sile......Boga..... saj je vseeno. Če deluje........ videla sem dobra sporočila, ki sem se resnično zamislila, da ni potrebno, da razmišljam kako se stvar lahko zgodi in to meni - ampak kaj to zame pomeni.

Hajde, povejte vaše izkušnje in poglede. Čao Kiss
Back to top

Živi in pusti živeti.

IP Logged

Lilith
Ex Member

Re: Ali moramo res vse z razumom dojeti?
Reply #1 - 10.12.2003 at 12:18:37

titanic wrote on 10.12.2003 at 10:19:51:
videla sem dobra sporočila, ki sem se resnično zamislila, da ni potrebno, da razmišljam kako se stvar lahko zgodi in to meni - ampak kaj to zame pomeni.

Vseh stvari s svojim omejeno dimenzionalnim razumom itak ne morem dojeti in to so zame čudeži.  Smiley
Njihovo simboliko ponavadi kapiram ali pa se čez čas dokopam do nje; s tem, kako čudeži nastajajo, pa se ne ukvarjam. Sem samo hvaležna, da so mi bili dani.
Back to top

IP Logged

pek
Guest

Reply #2 - 10.12.2003 at 14:03:24

Brez razuma ne moremo nicesar dojeti, saj brez uma ni dojemanja.

(kar pa seveda se ne pmeni, da moramo, oziroma moremo vse dojeti - vsega se pak ne da dojeti)

gnosti sea autom!
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #3 - 10.12.2003 at 15:41:38

So stvari, ki so razumu nedoumljive.

Vera, na primer. Veruješ ali ne veruješ, tu ni prostor za razum.

Ali pa čustva,  delujejo po svoje ne glede na razum.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #4 - 10.12.2003 at 16:17:50

lola wrote on 10.12.2003 at 15:41:38:
So stvari, ki so razumu nedoumljive.

S prvim stavkom se strinjam.

Ampak potem pa malo skrenes stran od obicajne logike. Za razum v teh besedah res ni prostora. Morda v to, kar si napisala, zelo trdno apriori verjames ali pa je bil to tak mocan custveni izliv Grin

Tongue

bp
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #5 - 10.12.2003 at 16:51:11

Pa recimo čustva: neizmerno me privlači določen moški, vanj se zaljubim, čeprav vem, da ima on rad drugo žensko; ali da ima tudi on rad mene, je pa zapleten v kazniva dejanja in najina zveza nima prihodnosti. Se lahko razumsko prepričam, da ni pametno tako čutiti do njega?
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #6 - 10.12.2003 at 17:22:41

lola wrote on 10.12.2003 at 16:51:11:
Pa recimo čustva: neizmerno me privlači določen moški, vanj se zaljubim, čeprav vem, da ima on rad drugo žensko; ali da ima tudi on rad mene, je pa zapleten v kazniva dejanja in najina zveza nima prihodnosti. Se lahko razumsko prepričam, da ni pametno tako čutiti do njega?

Ja. Ceprav je ena od znacilnosti zaljubljenosti prav slepota za napake ljubljene osebe, tako da prav lahko to po mojem ni in vsakemu morda tudi ne uspe.

Enako se lahko razumsko pomirirm, ce slisim nenadoma v blizini glasen pok, pa se potem potolazim, da je najverjetneje slo za petardo.

Sicer pa lahko recimo verjames v nekaj, lahko apriori zanikas obstoj le tega, lahko si skepticen do obstoja necesa, lahko verjames v nezmosnosti spoznanja resnice o obstoju necesa, lahko si skepticen tudi do tega, lahko te prav malo briga za vse skupaj, ... tako da verjeti ali ne verjeti niti priblizno nista edini in izkljucujoci se opciji.

bp
Back to top

IP Logged

titanic
2
**

love just love

Reply #7 - 10.12.2003 at 18:05:26

lola wrote on 10.12.2003 at 16:51:11:

Razumsko se lahko prepričaš, da to ni pametno. Lahko pa samo čutiš in ljubiš, pa zraven ne delaš nič "slabega". Če samo ljubiš, ni nič narobe. Če ga pa osvajaš ali prepričuješ - to pa z razumom lahko preprečiš.
Back to top

Živi in pusti živeti.

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #8 - 10.12.2003 at 20:38:34

Quote:

A vera ne izhaja iz razuma ? Smiley

Robi.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #9 - 10.12.2003 at 20:40:50

Quote:

A niso čustva pogojena z našim razumom in prepričanji ?   Smiley

Robi.
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #10 - 10.12.2003 at 21:10:56

Quote:
A niso čustva pogojena z našim razumom in prepričanji ?   Smiley

Robi.

Ne.

Pa vzemimo drug čustvo za primer. Strah. Strah me je pajkov, pa čeprav vem, da so majhna bitjeca, ki mi nič nočejo in in ne morejo. Ali pa, strah me je smrti, ker ne vem, kaj bo po smrti. Ali pa, strah me je višine, zato ne grem na razgledni stolp, ki je primerno varovan. Ali pa, strah me je letenja z letalom, zato ne potujem. Ali pa, strah me je prihodnosti, ker nimam službe.

Razumsko lahko najdem trdne razloge proti strahu, pa  vseeno čutim  strah.
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #11 - 10.12.2003 at 21:20:05

Quote:
Enako se lahko razumsko pomirirm, ce slisim nenadoma v blizini glasen pok, pa se potem potolazim, da je najverjetneje slo za petardo.

bp

Če slišiš nenadoma v bližini glasen pok, je tvoja prva reakcija čustvena. Razum šele kasneje  vključiš kot nekakšnega tolažnika, ki išče morebitne razlage, da se pomiriš, strahu pa vendarle s tem ne razložiš.  

Hočem rečt, da so tiste primarne reakcije čustvene in jih noben razum ne more preprečiti, čeprav jih kasneje skuša razlagati in morda katere tudi uspe razložiti.
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #12 - 11.12.2003 at 01:16:28

pomoje da ne ... je pa lažje ... egiču ... on full težko verjame ... če doživi ... to je že mal druga pesem ... ampak konc koncev mu tud to ne pomaga k ugotovi da življenje zaznava z nepopolnimi čuti-li

Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #13 - 11.12.2003 at 10:15:45

lola wrote on 10.12.2003 at 21:10:56:
Ali pa, strah me je višine, zato ne grem na razgledni stolp, ki je primerno varovan.

Bomo vse porihtali na kamikazah. Grin Grin

Sorry, OFF TOPIC.
Back to top

IP Logged

titanic
2
**

love just love

Reply #14 - 11.12.2003 at 11:06:31

Quote:
A vera ne izhaja iz razuma ? Smiley

Robi.

prov gotov, da ne - ne moreš dokazati, razložiti do konca.
Back to top

Živi in pusti živeti.

IP Logged

Pages: 1 2