Andres wrote on 02.12.2003 at 22:36:30:Bardo oprosti, ampak tebi se je pripeljalo. Ne vem zakaj, sam to mi diši po nekem rasizmu, nacionalizmu. Tujec ima enake pravice, razlike so le v finesah. V vseh državah ne more voliti na parlamentrarnih volitvah recimo. So pa države, ki to tujcem omogočajo.
Nič se mi ni pripeljalo, samo ti si malo pomešal človekove pravice s posebnimi pravicami državljanov, ki so posebej zagotovljene z zakoni.
Po ustavi ima vsak prebivalec Slovenije (torej državljani in tujci) zagotovljene splošne človekove pravice, pravice do nedotakljivosti, dostojanstva, zaščite in podobno.
Nimajo pa tujci vseh pravic, ki jih imajo državljani. Naprimer do pred kratkim, tujci niso imeli pravice do nakupa nepremičnin. Tujci nimajo pravice voliti (razen manjšine).
V ustavi piše takole:
Tujci imajo v Sloveniji v skladu z mednarodnimi pogodbami vse pravice, zagotovljene s to ustavo in z zakoni, razen tistih, ki jih imajo po ustavi ali po zakonu samo državljani Slovenije.
"Razen tistih..." in sem spada tudi pravica do slovenske potne listine, ki je tujec v Sloveniji ne more dobiti.
Torej, če piše "razen tistih", pomeni da razlike vendarle so in da tujci nimajo enakih pravic.
To ni slovenski nacionalizem, saj razlike v pravicah med državljani in tujci veljajo v vseh državah sveta.