Bardo_Thodol wrote on 04.12.2003 at 11:05:56:Dovoljenje za bivanje ni ustavna pravica, saj morajo vsi tujci zanj zaprositi. Dovoljenje se jim lahko tudi zavrne.
Če se ne motim, je bil pred osamosvojitvijo sprejet ustavni zakon, ki je zagotavljal vsem državljanom bivše juge, ki bivajo na ozemlju slo, da ne bo z osamosvojitvijo njihov obeseg in svoboščin v novi državi v ničemer okrnjen. S tem naj bi si zagotovili njihovo lojalnost in zarad tega zagotovila nam je bla med osamosvajanjem prihranjen marsikšen nepotreben konflikt. Kot zmagovalci smo to zagotovilo z adminstrativnom izbrisom tisočev mirno požrli z diplomatskim političnim opravičilom, da gre itak za nelojalne državljane. S tem je bil razkrit političen motiv zakonodaje, ki je pod krinko admintrativnega ukrepa ureditve stusa tujca od državljanov bivše sfrj zahtevala, da izrazijo lojalnost novi državi. Skaratka, z ustavnim zakonom pred osmosvojitvijo je vsem bivajočim na ozemlju slovenije z državljanstvom jugoslavije v novi državi sloveniji zagotovljen enak obseg pravic kot so jih imeli prej. To, da so v novi državi tujci, v bistvu ne bi smel bit noben problem, če jim ta status v ničemer ne zanjšuje pravic, kot so ga imeli prej. Keč je v tem, da ta staus tujca ni bil avtomatsko/brezpogojno podeljen, da so v novi državi ta status moral zarad adminstrtivnega ukrepa šele urejevat, vsako nanovično urejavnje statusa pa zahteva adminstrativne postoke, v katerih je morje možnosti za diskrimimanicijo. Jest osebno bi tako državo, ki mi brezpogojno obljublja, da bi si zagotovila mojo lojalnost v procesu osmosvajnja, pol pa to obljubo mirno požre, ko ji moja morebitna nelojlnost ne more več ogrožat, težko vzel za svojo. Jest tud verjamem, da se čist iz načelnih razlogov, po domače povedano iz ponosa, dost folka ni hotl it tolk ponižat, da bi si šli urejat status tujca, ker so se pač počutl od oblasti nategnjene. Sklep ustavnega sodišča jim na nek način vrača ponos in priznava, da jih je kučan nategnu. Nč drugega in za večino folka je to dost, ker itak ne bol nikol materialno dobil povrnjenega tistga, čemur so se iz ponosa in v obrambi pred pristankom na to, da bi se pustil nategent, odrekl.
Quote:Opažam, da se pogosto mešajo čustva in takoimenovani čut za pravičnost in pravo ter zakoni, ki v državi veljajo, čeprav so to popolnoma različne stvari.
To, kar sem zgoraj napisov, je tista čustvena in racionalna podlaga, na katerem temlji pravna država. Če te ni, je nobena ustava pa zakoni ne morejo skupaj držat, še vojaška pa policijska represija ne.