Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 ... 7
(Read 54906 times)
Jakob_Ostrjan
4

Samo srce
Kranj
Re: kaj prakticirate?
Reply #15 - 18.11.2003 at 12:31:08

Ko odkriješ, kdo v resnici si, se reče, da si našel stik s svojo resnično naravo, s svojo Dušo.

Kako se to naredi?

Eh, če bi bil človek vedež, ne bi bil revež...

Ne vem, zase lahko rečem, da sem na nek način k temu naravnan, čeprav še premalo zavestno; ego se zna dobro upirati, ker je zvit in z vsemi žavbami namazan.

Poskušam se držati naslednih iztočnic:
- spoznaj samega sebe. V bistvu na tem nivoju, na tej ravni zavesti spoznavaš svoj ego, njegove stvaritve (ki se manifestirajo v obliki prepričanj in želja). Po rezultatih spoznavam, kaj je zame dobro in kaj ne. Če ugotovim, da nekaj zame ni dobro, poskušam najdi načine, kako to aktivnost opraviti. Ponavadi mi ob strani stojijo Višje sile, vsaj vedno bolj se mi to dogaja, in zadostuje, če za nekaj iskreno spoznam, da sem se motil, potem mi tistega ni težko opustiti. Oziroma, iskreno povedano, to lahko počnem za stvari, ki za ego niso tako zelo pomembne, za tiste, ki so pa za ego življenskega pomena, jih pa niti v celoti ne prepoznavam.
- treniraj svoj um: samodisciplina je prva stopnja na poti preobrazbe. Prepuščaj se samo tistim mislim, ki so pozitivne, s slabimi se ne kregaj, pusti, da odplavajo tako, kot si prišle, oziroma jih daruj Višji sili, ona je močnejša od vsake negativnosti. Izogibaj se vsemu, kaj ti osredotočenost uma moti. To pomeni, da se precej oddaljiš od splošnega načina življenja. Ponočevanje, žuriranje, gledanje tv, glasna glasba, posebej če so jo ustvarili ljudje z motenimi umi, večina stvari na internetu ne pridejo v poštev za človeka, ki se trudi discipnirati svoj um. Dolgočasno, kaj? Za ego zagotovo, on rabi stalno nove dražljaje, za Dušo je pa to nujnost. Posebej pa se je treba izogibati oziroma se znati obraniti pred t.i. mentalno kužnimi ljudmi: odvisniki vseh vrst, primitivci, omejenci, sploh večino "običajnih" ljudi; posebej nevarni so politiki in duhovniki vseh vrst. Z njimi ni nič narobe, samo dokler ne znaš svoje duše zaščititi pred vplivom njihovih bolnih egov, se ti bo tvoj ego samo razraščal, ne pa manjšal, oziroma ga ne boš imel pod kontrolo.
- vse, ampak čisto vse, je namenjeno dobremu in mu služi. V lepih stvareh ni težko tega videti, zelo se je pa treba potruditi, da ugotoviš, kakšen Višji smisel tiči za recimo dogajanjem v Afriki, kjer osemletni otroci koljejo, sekajo, posiljujejo in jedo druge ljudi.
- svet je ustvarjen preprosto: če se s tem ne strinjaš, pomeni, da si kompliciran ti, beri ego.
- tvoja reakcija v odnosih s soljudmi naj bo vedno sočutje. Še prej se pa moraš naučiti sočutje razlikovati od usmiljenja oziroma pomilovanja, ki pa dejansko ni pozitivna naravnanost, pač pa perverznost.
Back to top

PA BOHLONEJ, K' STE TOLE BRAL...

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #16 - 18.11.2003 at 12:35:15

stalno pises, moj um, moj ego, moja Dusa itd.

kdo je ta, ki vse to ima?
Back to top

IP Logged

Jakob_Ostrjan
4

Samo srce
Kranj
Reply #17 - 18.11.2003 at 12:38:39

Tvoje Bitje.
Back to top

PA BOHLONEJ, K' STE TOLE BRAL...

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #18 - 18.11.2003 at 12:47:10

Quote:
a ti se ne zavedas, da si?

Pogosto se to pozablja, ker je tako samoumevno.

Quote:
v katero kategorijo pa pol spada spoznanje kdo nismo, ce je to spoznanje vedno odvisno od ugotovitve (ugotavljanja) kdo smo, ki pa pravis da je umski konstrukt? torej je tudi to tvoje spoznanje kdo nisi le predstava o tem kdo ti naj ne bi bil?

Izhajam iz predpostavke, ki si jo, če se prav spomnim,  tudi ti že večkrat omenjal,  namreč, da spoznanje o naši pravi naravi presega naš (materialni) um.
Mi si lahko z našimi predstavami ustvarimo le približne slike (predstave)  tistega, kaj naj bi v resnici bili.

Seveda je tudi spoznanje, kdo nismo, le naša predstava, kar pa seveda ne pomeni, da zato, ker gre le za predstavo to dejansko smo. Če naprimer trdim, da nisem tramvaj, potem zaradi tega, ker je to le moja popačena predstava, da nisem tramvaj, še ne sledi, da sem res tramvaj. Lahko pa tudi  8)
Point je v tem, da tega ne na tak ne na drugačen način dejansko ne moremo spoznati.

Edino na kar se lahko opiraš, je zavest, da si.

Za primerjalno razmišljanje:
Če v matrici ne moreš vedet, ali si res to, kar vidiš in čutiš okoli sebe ali nisi, si pa lahko zagotovo prepričan o zavesti, da si, ne glede na to katera "realnost iz ozadja" je bolj ali manj resnična oziroma virtualna.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #19 - 18.11.2003 at 13:18:14

Jakob_Ostrjan wrote on 18.11.2003 at 12:38:39:
Tvoje Bitje.

Moje bitje. kdo pa je ta, ki ima to "Moje Bitje"?

no, ne glede na to. cemu pa sluzijo, oz. kaksen je namen mojega ega, uma, moje duse, Mojega Bitja itd.? a so oni moji "prijatelji" al "sovrazniki" al so oboje, al nic od tega, al je to odvisno od uporabe?

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #20 - 18.11.2003 at 13:30:47

Bardo_Thodol wrote on 18.11.2003 at 12:47:10:
Izhajam iz predpostavke, ki si jo, če se prav spomnim,  tudi ti že večkrat omenjal,  namreč, da spoznanje o naši pravi naravi presega naš (materialni) um.
Mi si lahko z našimi predstavami ustvarimo le približne slike (predstave)  tistega, kaj naj bi v resnici bili.

res je. le priblizki. ampak ti priblizki (ce so avtenticni) so zelo vredni, ker nam pomagajo pri tem da pravilneje delujemo v skladu s to naso vecno identiteto, torej za naso vecno dobrobit.

in le skozi to "pravilnejso" prakso se nam resnica o tem kdo v resnic v vecnosti  smo in kaj mamo za pocet (iznad materialnega uma) v popolnosti razodene.

Quote:
Seveda je tudi spoznanje, kdo nismo, le naša predstava, kar pa seveda ne pomeni, da zato, ker gre le za predstavo to dejansko smo. Če naprimer trdim, da nisem tramvaj, potem zaradi tega, ker je to le moja popačena predstava, da nisem tramvaj, še ne sledi, da sem res tramvaj. Lahko pa tudi  8)

ocitno ti raje sledis priblizkom tega cesar nisi, in s tem cesar si ne smes zeleti, cesar ne smes poceti itd.

jaz pa lih obratno. Smiley

Quote:
Point je v tem, da tega ne na tak ne na drugačen način dejansko ne moremo spoznati.

po moje se pa da. s pravilno prakso.

Quote:

se enkrat te sprasujem. a se ti ne zavedas da si?

Quote:
Če v matrici ne moreš vedet, ali si res to, kar vidiš in čutiš okoli sebe ali nisi, si pa lahko zagotovo prepričan o zavesti, da si, ne glede na to katera "realnost iz ozadja" je bolj ali manj resnična oziroma virtualna.

tud to, da se zavedamo, da smo nam ne more kej dost pomagat. ker mi smo vecno dinamicni/aktivni princip. mamo misljenje, zeljenje, cutenje. in ce mi to napacno usmerno skozi dejanja bojo koncni rezultati neprijetni. podlaga za usmeritev in delovanje pa je cimbolj priblizano pravilno znanje o tem kdo v resnic vecno smo, in kasno misljenje/delovanje bo za naso vecno dobrobit.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #21 - 18.11.2003 at 13:38:53

Bardo_Thodol wrote on 18.11.2003 at 12:47:10:

Zavest, da si, nujno prepostavlja samoreflesijo. Tud če  se samoreflektiraš kot tramvaj, to ne spremeni dejstva, da si, ne glede na to, za kar se pač imaš. Sposobnost samorefleksije nas dela za zavestna bitja in le na tej spsobnosti smoreflsije je mogoče bazirat našo ekistenco.  

Popolno poistovetenje  z objektom svoje refleksije pomen v bistvu izgubo samoreflesije in s tem izgubo lastne  eksitence, zato se poistovetnje ob polni ogranitvi samorereflesije in s tem zavedanju lastne ekistence  zgodi lahko le s popolno samorealizacijo sebe  kot človeka in ne kot npr.  tramvaja.   Undecided Smiley
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #22 - 18.11.2003 at 13:45:43

titud wrote on 18.11.2003 at 13:38:53:
le s popolno samorealizacijo sebe  kot človeka in ne kot npr.  tramvaja.

oznacba "clovek" je za moje pojme bl sibek priblizek kdo smo mi vecno.

ampak ne glede na to, mogoce pa sam nimam dovolj natancne predstave. kako se ta samo-realiziran "clovek" (o katerem zgori govoris) obnasa, kaksne so njegove aktivnosti? kaksni so njegovi simptomi po katerih ga lahko spoznamo?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #23 - 18.11.2003 at 14:03:57

Quote:
se enkrat te sprasujem. a se ti ne zavedas da si?

Ja, seveda se zavedam, da sem.
Zadovoljen z odgovorom?

Quote:
ocitno ti raje sledis priblizkom tega cesar nisi, in s tem cesar si ne smes zeleti, cesar ne smes poceti itd.

jaz pa lih obratno.

Zavedam se, da so naše zaznave in spoznanja le približki, skratka pristajam na neizbežno "nepopolnost", kar mi pa seveda ne preprečuje, da v tem virtualno ustvarjenem svetu (matrixa, uma) ne bi mogel polno uživati.

Opažam pa tudi, da so tisti, ki "približkov" ne sprejemajo za svoje,  nezadovoljni, nesrečni ljudje, nezadovljni sami s sabo in z vsem okoli njih, ker se svojih frustracij nikakor ne morejo znebiti.
Ker torej to sploh ni tisto pravo, je po njihovem prepričanju potrebno težiti k nekim idealom, ki jih sicer še niso dosegli  in jih na tak način tudi ni mogoče doseči, saj je bivanje v stalnem  faznem zamiku s sedanjostjo, v nekem nerealem času nekje v prihodnosti, ki naj bi šele prišla, ob vrnitvi v edino realno sedanjost podobna trdemu pristanku.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #24 - 18.11.2003 at 14:08:33

Bardo_Thodol wrote on 18.11.2003 at 14:03:57:
Ja, seveda se zavedam, da sem.
Zadovoljen z odgovorom?

sem zadovoljen z odgovorm. vprasanje pa je, kolk si ti zadovoljen in izpolnjen le izkljucno s tem, da se zavedas da si.

Quote:
Zavedam se, da so naše zaznave in spoznanja le približki, skratka pristajam na neizbežno "nepopolnost", kar mi pa seveda ne preprečuje, da v tem virtualno ustvarjenem svetu (matrixa, uma) ne bi mogel polno uživati.

najprej probi (kot da se nisi) pa pol (iskreno) povej. Wink

polno uzivat brez naravnega/vecnega delovanja se ne da, ceprav si to zelimo. ko/ce ne dobimo smo vznemirjeni.

Quote:
Opažam pa tudi, da so tisti, ki "približkov" ne sprejemajo za svoje,  nezadovoljni, nesrečni ljudje, nezadovljni sami s sabo in z vsem okoli njih, ker se svojih frustracij nikakor ne morejo znebiti.
Ker po tem prepričanju to sploh ni tisto pravo, je po njihovem prepričanju potrebno težiti k nekim idealom, ki jih sicer še niso dosegli  in jih na tak način tudi ni mogoče doseči, saj je bivanje v stalnem  faznem zamiku s sedanjostjo, v nekem nerealem času nekje v prihodnosti, ki naj bi šele prišla, ob vrnitvi v edino realno sedanjost podobna trdemu pristanku.

a ne? Smiley
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #25 - 18.11.2003 at 14:22:29

Quote:
sem zadovoljen z odgovorm. vprasanje pa je, kolk si ti zadovoljen in izpolnjen le izkljucno s tem, da se zavedas da si.

Dejstvo, da si lahko vsaj v eno prepričan, je velika stvar, veliko večja, kot si lahko predstavljaš.

S tem v zvezi  naj omenim en odlomek iz Mojzesove knjige (ki so ga vključili tudi v krščansko sveto pismo stare zaveze) in ki mi je posebno všeč.

Ko je Mojzes govoril z Bogom, ki se mu je prikazal v obliki gorečega grma in ga je vprašal, kdo si, mu je ta odgovoril zelo preprosto, a globoko: "Sem, ki sem"

Nič več! Samo to.
Na vprašanje, kdo si, ni začel naštevati, kaj vse bi lahko bil, od gorečega grma in oblaka do vsemogočnega Boga .. ali kaj vse zna narediti.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #26 - 18.11.2003 at 14:24:54

Quote:
oznacba "clovek" je za moje pojme bl sibek priblizek kdo smo mi vecno.

ampak ne glede na to, mogoce pa sam nimam dovolj natancne predstave. kako se ta samo-realiziran "clovek" (o katerem zgori govoris) obnasa, kaksne so njegove aktivnosti? kaksni so njegovi simptomi po katerih ga lahko spoznamo?

Po moje samorealiziran človk kaže edin skoz sposobnost svoje celovite samorefleksije. Je celovita osebnost in kot tak enost vseh naravnih in socialnih dogajanj,  ki se skoz mnogoterost  umskih procesov reflektirajo v njem. Je kot tak sposoben nadumit  um/čute tako, da transcedentno uživajo v lastni uživanciji in to je hkrat tud edin  kriterij oz. jamstvo, da so v skladu s svojo človeško naravo. Ker človeška narava ni nač drgačna od vsake druge, ki se sebe ne zaveda, kot po tem, da  skladje z naravo meri izključno po usklajenosti  same s sabo. Drugega sistema za balanisranje nima in to je tud edina smer, v kakteri se lahko realizira.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #27 - 18.11.2003 at 14:40:01

Bardo_Thodol wrote on 18.11.2003 at 14:22:29:
Dejstvo, da si lahko vsaj v eno prepričan, je velika stvar, veliko večja, kot si lahko predstavljaš.

ok, ce si zaenkrat lahko zadovoljen le s tem.

v bistvu je to spoznanje/prepricanje sele podlaga miru na kateri se kasneje lahko gradi ekstazo s pravilnim delovanjem.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #28 - 18.11.2003 at 14:41:59

titud wrote on 18.11.2003 at 14:24:54:
Po moje samorealiziran človk kaže edin skoz sposobnost svoje celovite samorefleksije. Je celovita osebnost in kot tak enost vseh naravnih in socialnih dogajanj,  ki se skoz mnogoterost  umskih procesov reflektirajo v njem. Je kot tak sposoben nadumit  um/čute tako, da transcedentno uživajo v lastni uživanciji in to je hkrat tud edin  kriterij oz. jamstvo, da so v skladu s svojo človeško naravo. Ker človeška narava ni nač drgačna od vsake druge, ki se sebe ne zaveda, kot po tem, da  skladje z naravo meri izključno po usklajenosti  same s sabo. Drugega sistema za balanisranje nima in to je tud edina smer, v kakteri se lahko realizira.

1. kako se lahko to stanje doseze?
2. si ga ti ze dosegel?
3. si do zdaj ze srecal koga, ki ustreza "cloveku"?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #29 - 18.11.2003 at 14:47:41

Quote:
ok, ce si zaenkrat lahko zadovoljen le s tem.

v bistvu je to spoznanje/prepricanje sele podlaga miru na kateri se kasneje lahko gradi ekstazo s pravilnim delovanjem.

Hehe,  LE s tem ...

Tisto, kar imenuješ "ekstaza s pravilnim delovanjem", je pa po moje LE "malo bolj hiter ringlšpil v matrici".
Saj ne rečem, da ne bi moglo bit tudi to zabavno ...  8)

Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 ... 7