stoychi
5

Osmisli življenje s tem, kar od sebe daš
Postojna
|
še dvoje mnenj iz te razprave, ki se mi zdita vredni branja, ker so vrednote zame tisti najbolj bistveni pogoj za moj notranji razvoj, skratka mene samega do mojega življenja in do življenja drugih ljudi.
Je pa gospod predsednik že takoj nakazal, da mu je zgolj za debatiranje s tem, ko je poudaril, da je pogovor o vrednotah težko opredeliti in da nima ambicije, da bi prišli do nekega skupnega dogovora o vrednotah.
Lahko bi pa kot predsednik države imel tako ambicijo, a ne?
Dr. Tine Hribar je omenil predvsem štiri temeljne vrednote svetovnega etosa oziroma človeštva. Te so, kot je dejal, zlato načelo "ne stori drugemu tega, kar ne želiš, da drugi stori tebi", posvečenost mrtvih, svetost življenja in človekovo dostojanstvo. Poudaril je, da evropske države niso več samo socialne in pravne države, ampak tudi etične države. Razvili so se novi pogledi na preteklost, je dejal Hribar, in dejal, da so z vidika svetovnega etosa usmrtitve, ki so se dogajale v preteklosti, umori. Opozoril je, kot je dejal, na slovenski zločin zoper temeljne vrednote svetovnega etosa, na izvensodne poboje po 2. svetovni vojni.
Dr. Jože Krašovec je ugotovil, da kljub velikim razlikam v utemeljevanju vrednot obstaja soglasje v izhodišču: vrednota je nekaj, kar je dobro in človeka torej moralno zavezuje, kar je negativno, pa ni vrednota. Načelo dobrega izključuje privolitev v slabo in omogoča zelo širok obseg področij, ki jih dojemamo kot vrednote na osebni in družbeni ravni: spoštovanje do življenja, pravičnost, resnicoljubnost, solidarnost, enakost, sočutje, osebna in narodna identiteta, znanje, estetski čut, pravni red, gospodarski red itn. Kljub temu, da vse civilizacije poznajo vrednote, pa so samo v judovsko-krščanski civilizaciji vrednote v ospredju učenja. Človek je osebnost kot svobodno bitje in nosilec vrednot. V tem kontekstu Krašovec ugotavlja, da deset zapovedi najbolj celovito povzemajo vsebino vrednot na osebni ravni. Razpoznavni znak judovsko-krščanske civilizacije je biblija, in zato obstajajo vsi razlogi, da naša država prizna edinstveno vlogo svetega pisma in ji podeli ustrezno veljavo. Leto 2007 bi bilo primerno, da ga država razglasi za leto svetega pisma, meni Krašovec, saj bi s tem poudarili, da smo narod knjige.
|