jst:
Quote:Univerzalne vrednote presegajo bivanje . Dokler delujemo na nivojih, kjer delujemo s umom in custvi, kjer forma ima svojo obliko, pa ceprav se tako sibko, univerzalnih vrednot ni.
Če rečemo da so neke vrednote univerzalne, potem to pomoje pomeni prav to.....da so univerzalne "tukaj in zdaj" ter tudi "onkraj".
Problem je samo v tem, da zaradi našega "egota" (poistovečanja z materialnim telesm) iščemo na napačnih (materialnih) koncih, kar se kaže v različnih oblikah kot je npr. eskimska, pigmejska, ....ali evropejska ljubezen. Res je naše pojmovanje (um) in čutenje (čutila) lahko različno glede na prostor in se tudi razlikuje od posameznika do posameznika znotraj prostorse skupnosti, ampak to ne pomeni da univerzalnih vrednot ni, ali da obstajajo samo "onkraj" (materialnega) bivanja, te vrednote obstajajo tudi v takšnem (pogojenem) stanju bivanja, le da jih včasih zaradi naše omejenosti mi ne vidimo oz. razpoznamo.
Mi smo duša, princip večnosti in zato so tudi naše vrednote večne. In ker je naš izvor skupen, so tudi naše vrednote na podlagi katerih bomo lahko srečni skupne, enake. Nevem sicer točno razližit pojma "vrednote" , ampak jaz si predstavljam vrednote kot osebni posameznikov pogled na svet in na podlagi tega tudi aktivnosti ter misljenje in čutenje, ki iz tekšnega pogleda izhaja. Tem bolj se nase egoistične (materialne-um,custva) vrednote skladajo z izvornimi (onkrajnimi) tem bolj smo lahko zadovoljni/izpopolnjeni. To je lepo razvidno npr. iz materialno pogojenih ljubezni (moz-zena, otrok stars, ...itd) ki nam kao dajejo največje zadovoljstvo, ampak dokončno (večno) nas lahko osvobodi (ujetosti v krog smrti, rojstva, bolezni, staranja) le On, naš izvor....zaradi katerega sploh obstajamo. Materija se lahko oblikuje le na podlagi življenja, in naše materialno telo je sposobno čutenja, razmisljanja, svobodne volje in aktivnosti, zaradi tega ker smo mi (duša, življenje) tudi takšni. Enako je pomoje tudi tudi z vrednotami. Svobodna volja je ključ s katerim lahko spremenimo naše trenutne zmotne vrednote, ki nam ne prinašajo tega, kar si (izvorno) želimo.
Vrednote so pomoje torej univerzalne zaradi tega ker imamo skupen izvor. Ko/če se osvobodimo materialne ekistence oz. si zopet prisvojimo/se zavemo/se spomnimo naših pravih izvornih vrednot (ljubezen do Boga) lahko zaživimo v večnem zadovoljstvu. Vse dotlej dokler pa imamo materialno telo, pa so naše prave, izvorne vrednote bolj ali manj popačene z miljoni preteklih materialnih življenj in iz tega izhajajocih zmotnih koncepcij, ampak vseh teh se lahko znebimo z iskrenostjo in ponižnostjo, oz. z drugimi besedami, ne izključno po naši volji.