Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 6 7
(Read 25526 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Hare Krishna
Reply #45 - 06.11.2003 at 16:43:04

Quote:
ponujat kozarec vode nekomu, ki ni zejen, ali pa se ne zaveda, da je zejen, ali pa noce priznati, da je zejen, je vec al manj izguba casa in energije, tko da...

Goura Hari bol.

Če ne veš, kaj človeku manjka, pol mu je brez veze karkoli  ponujat. S ponujanjem čeasrkoli mu šele vzbujaš pomanjkanje po točno tem, kar mu ponujaš in ko  bo to od tebe tud dobu, bo problem njegovga  pomanjkanja rešen?  Jebena logika. Jest samo predlagam, da drug drugemu ponudbmo nč drugega kot izraz  sočutja, da je vsak tak kot je v čist v redu in da nam v bistvu  nč ne fali takim kot smo. Se bojim, da častilci  sri krisne ne premorejo takega elementarnega sočutja do mene, kar sem na dolg in širok razložu, zato   bom zdaj  počas nehal težit pa jamrat pa zgubljat enregijo.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #46 - 06.11.2003 at 16:56:03

mind wrote on 06.11.2003 at 16:26:59:
titud, iskreno služenje Bogu v ljubezni pomoje ni neka sladkobnostna finta, ki bi delala mojo absurdno eksistenco znosnejšo

breztelesni občutki blaženosti in transcendentalna ljubezen sta dve različni stvari

čisto služenje Njemu v ljubezni pomeni onkrajmaterialne (transcendentalne) aktivnosti, in tega ne moreš enačiti z blaženostjo (nedelovanjem) ob materialni osvoboditvi

to transcendentalno sladkost ( ki ni materialno minljive narave) lahko okusiš/izkusiš samo na podlagi delovanja, aktivnosti kar pomeni, da je tvoj trud/delovanje/aktivnost potreben

ta tvoja absurdnostna teorija pomoje še najbolj pride v poštev pri nižjerazvitih živih bitjih, kjer ne-svobodna izbira oz. ne-samozavedanje omogoča sprejetje absurdnosti na povsem naravni način

če bi človeška eksistenca res bila absurdna potem pomoje ne bi bilo potrebe po samozavedanju in s tem tudi zavedanju da imamo možnost izbirat

Sorry, sem ta post odkril šele, ko sem svoja prejšnjega že  repalyov.

Nism enaču transcedentalne  blaženosti z nedejavnostjo. Naprotno, dejavnost sem predpostvljal, samu umestu sem jo v čustveno/miselno polje, ki se nč ne razlikuje od mojga delovanja, ki se rezultira  v občutenju  absurdne ekistence. Tud jest sem v svojem absurdu dejaven, peklenkso dejaven.  Wink Smiley  
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #47 - 06.11.2003 at 17:48:34

titud:
Quote:
Nism enaču transcedentalne  blaženosti z nedejavnostjo. Naprotno, dejavnost sem predpostvljal, samu umestu sem jo v čustveno/miselno polje, ki se nč ne razlikuje od mojga delovanja, ki se rezultira  v občutenju  absurdne ekistence.

res je, da pri obojem operiramo/delujemo z čustveno/miselnim poljem

ampak to čustveno-umsko polje lahko tudi transcendiramo, vendar le če delujemo na naš naravni, izvorni način, to je v ljubečem služenju

rezultati občutenja absurdne eksistence so v tem smislu pomoje samo dokaj uspešen poskus premagovanja/sladkanja materije,medtem ko rezultati služenja Njemu v ljubezni prinaša trajno vrnitev in stopitev z izvorom sladkobe  Smiley

nisi mi odgovoril kakšno vlogo naj bi imela človeška zmožnost svobodne izbire in samozavedanje, glede aktivnosti oz. delovanja po receptu sprejetja absurdne eksistence

vsaj meni se zdi boljše če se sploh nebi zavedal, da je moja eksistenca (kao) absurdna.....tako kot živali in rastline

je odkritje/spoznava/zaznava absurdnosti in njeno kasnejše sprejetje nekaj drugega kot nezavedanje te absurdnosti  ???

p.s.

pomoje je (bi bila) razlika, da se pri živalskem ali rastlinskem nezavedanju ne pojavlja ponos   Roll Eyes Undecided Wink Kiss Smiley    

LP

Back to top

Hari bol

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #48 - 06.11.2003 at 19:12:06

mind wrote on 06.11.2003 at 17:48:34:
titud:

res je, da pri obojem operiramo/delujemo z čustveno/miselnim poljem

ampak to čustveno-umsko polje lahko tudi transcendiramo, vendar le če delujemo na naš naravni, izvorni način, to je v ljubečem služenju

rezultati občutenja absurdne eksistence so v tem smislu pomoje samo dokaj uspešen poskus premagovanja/sladkanja materije,medtem ko rezultati služenja Njemu v ljubezni prinaša trajno vrnitev in stopitev z izvorom sladkobe  Smiley

nisi mi odgovoril kakšno vlogo naj bi imela človeška zmožnost svobodne izbire in samozavedanje, glede aktivnosti oz. delovanja po receptu sprejetja absurdne eksistence

vsaj meni se zdi boljše če se sploh nebi zavedal, da je moja eksistenca (kao) absurdna.....tako kot živali in rastline

je odkritje/spoznava/zaznava absurdnosti in njeno kasnejše sprejetje nekaj drugega kot nezavedanje te absurdnosti  ???

p.s.

pomoje je (bi bila) razlika, da se pri živalskem ali rastlinskem nezavedanju ne pojavlja ponos   Roll Eyes Undecided Wink Kiss Smiley    

Najt moramo soglasje okrog tega, da transcedenca kljub trans- ne po men kvalitetno  nekaj boljšega in hirahično nekaj višjega, ker to vodi po mojem v en   ekskluzivizem, ki mu  jest ne prizavam nobene višje veljave od intelektualiziranja nasploh. Vsi smo v polju spekulacije in konc debate okrog tega.

Glede samozavedanja in spoznanja absurdosti eksitence: miselno eksitence drugače kot da je nesmislena ni mogoče dojet, ker če bi bla dojeta kot smiselna, pol ne bi bla zajeta v svoji  celotnosti. Misu ekstince v celot sploh ne more dojet, ker misel lahko procesira samo v polju dulazima: da ali ne, ne pa tud da in ne hkrat.  Tako je misleno eksitstenco mogoče dojet le delno, čustveno v polju dobro/slabo in menatlno v plju resnično/lažno, zasto  se eksitenca kot nedualnost   prezentira samo kot nesmisu. S tem se eksitnce same ne zanika, samo vse čustveno/mentalno delovanje poteka v tem polju brez upanja na odrešitev. Le spoznanje nesmislnosti  prizdevanja po smislu  je neke vrste osvoboditev in odrerešitev, saj omogoča svobodno čustveno/mentalno dejavnost in kar  s samo materialnostjo po moje nobene veze nima oz. ravno tolikišno, kot jo ima delovanje v transcedenci, ki vidi smisu v čaščenju polnosti.      
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #49 - 06.11.2003 at 20:44:27

titud:
Quote:
Vsi smo v polju spekulacije in konc debate okrog tega.  

ravno to spoznanje je mene vzpodbudilo k temu, da sem nehal špekulirat in raje začel poslušat tiste, ki so materialno zapletenost premagali in z svojim zgledom to tudi kažejo in učijo

Vede niso produkt špekulacijskega uma ampak so transcendentalni zvok Resnice, ki se večno pojavljuje v materialnem svetu prav zaradi naše ujetosti v polje špekulacije

razen nas , odvisnih individualnih bitij obstaja tud vrhovna neodvisna Oseba, katere produkt smo mi

ta vrhovna Oseba je popolna, kar pomeni da se lahko pojavi kjerkoli v kakršnikoli obliki in vedno ostaja nepogojena

Vede in Njegovo ime so zato istovetni (transcendentalni) Njemu

očitno je pač, da se ne strinjamo glede tega kdo je naš izvor in kdo smo mi, ampak vseeno je prijetno in poučno debatirat, čeprav se mi tud vcasih zazdi da energija odteka v prazno  Undecided

LP

Back to top

Hari bol

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #50 - 07.11.2003 at 08:44:02

mind wrote on 06.11.2003 at 17:48:34:
...medtem ko rezultati služenja Njemu v ljubezni prinaša trajno vrnitev in stopitev z izvorom sladkobe  Smiley

stopitev po moje ni prava beseda za sluzenje Bogu v vecnosti, transcendenci.

stopitev ponavad ljudje razumejo kot zlitje dveh substanc in rezultat tega je le ena nerazlicna substanca. ponavad monisti (mayavadiji, impersonalisti...) na tak nacin razlagajo cilj.

v resnic pa nasa individualnost in individualnost Boga obstajata tudi v trancendenci, onkraj materije. brez dveh razlicnih entitet ne more bit kakrsnekoli ljubezni, tudi vecne ne. res je pa to, da sta Bog in individualna dusa hkrati nerazdruzljiva (eno) kot sta ogenj (substanca) in topolota (potenca) nerazlicna a hkrati razlicna.

drgac pa je boljs lizat/okusat sladkor, kot pa sladkor postati. nekateri bi radi postali Bog, ampak to je v nasprotju z njihovo vecno identiteto. ze misel, oz. upanje da "postanes" Bog je otrocja. Bog je vedno Bog in vedno vseveden, vsemogocen. nikol to ne "postane", ali se tega "zave" ker je nekoc to "pozabil".

Goura Hari bol.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #51 - 07.11.2003 at 08:48:11

titud wrote on 06.11.2003 at 19:12:06:
Vsi smo v polju spekulacije in konc debate okrog tega.

ta ti je res mal otrocja.

mogoce si ti v polju spekulacije, pa jaz tud, pa se kaksen najbrz, ampak na podlagi cesa lahko z gotovostjo zakljucmo, da so "vsi"? iz ljubosumja, iz neizkusenosti, nepoznavanja?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #52 - 07.11.2003 at 08:51:26

mind wrote on 06.11.2003 at 20:44:27:
titud:

ravno to spoznanje je mene vzpodbudilo k temu, da sem nehal špekulirat in raje začel poslušat tiste, ki so materialno zapletenost premagali in z svojim zgledom to tudi kažejo in učijo

Vede niso produkt špekulacijskega uma ampak so transcendentalni zvok Resnice, ki se večno pojavljuje v materialnem svetu prav zaradi naše ujetosti v polje špekulacije

Dovoli, mind, da tle  razčistviva pojem  špekulacije. Zame špekulucija nima nobenga slabšalnega prizvoka, je pač eden od načinov sklepanja iz lastnosti enega  sveta (dejanskega ali namišljenega) na lastnosti drugega  sveta.

Kateri so ti svetovi? Obstaja pet sevtov: primarni svet, biološki svet, nezavedni kulturni svetovi, svetovi zavesti in svetovi samozavedanja. Vsi svetovi so materialni ( 8) Roll Eyes), prvi je svet anorganske in drugi organske materije, medtemko pri drugih svetovih materialnost ni tako samoumevna. Če te materialne podlage duševnosti ne bi blo, kako kako bi sicer naša kultura in duševnost lahko vplivala na primarni in  biološki svet? Iz te perspektive je zame npr. zoprestvaljanje možganov in duševnosti zgrešeno. Duševnost men kot 'materialistu' predstavlja le novo, emergentno raven materije.

Gremo iz tega pogleda na svet na odnos do teh svetov. Obstaja več načinov sklepanja iz lastnosti enega (dejanskega ali umišljenega)  na lastnosti drugega sveta. Zgovisnko najstarješi  je animizem, ko pojavaom primarnega sveta pripisujemo lastnosti biološkega/kulturnega sveta. Iz takega pojmovanja  se je razvila večina prvih religij, v katerih bog(vi) z (nad)človeškimi  duhovnimi sposobnostmi  animira(jo)  svet.  Pustmo zdej to pa pejmo na  sodobne načine sklepanja enega sveta na drugega. Ti so spekulacija, specializacija, redukcija in emergenca.

Mind, prepostaviva najprej, da sva oba neke vrste razikovalca, ki želiva najt način, kako uskladit razne  svetove med sabo oz.pritdo resnice. Tud če se raziskovanja lotiš  na način, da jih kot materialne odmisliš/odpraviš, to nardiš s pozicije svoje duševnosti, ki zanika/odpravlja vse ostale svetove razen 'najvijšjega'/transcedentega, iz katerga pri zanikanju/preseganju ostalih izhajaš. Iz takega stališča vsak predmet razikovanja povezuješ z neobsteječim pojavom (o katerem izkustveno  ne veš nč drugega kot to, da je oz. da ma eno občutenjsko podlago) in iščeš v njem (skladno s svojo potrebo  po racionalnem mišljenju)   nedoumljivo resnico, absoluten zakon, absoltno  zadovoljstvo in kar je še takih transcedentnih  presežkov. Oblik takega spekulativnega iskateljstva razumu nedostopne, arhaično pojmovane resnice, v  tud vzačetku novga tisočletja (ob vstopu v vodnarjevo dobo), kolikor hočeš: astrološko povezovanje planetov in usode človeka po vsaj  tritisočletstarih babilosnkih zgledih;sceintološke terapevtsek skupnosti  zardi osvobotive posameznikove  (domnevno) višje duhovnosti; jungova psihoanaliza,ki se naslanja  na t.i.kolektivno nezavedno; transcedentan meditacija kot oblika terpevtske samohipnoze, s katero naj bi doesgli višje razumevanje sebe in življenja sploh; mistični ekologizem, ki pripisuje našemu planetu lastnosti živega bitja itd. Tovrstni raziskovalni pristopi so vsi spekulativni in temeljijo bolj na sekularizaciji/merakntilizaciji religije kot pa na relevantnem iskanju znanja/modrosti v smislu ljubezni do resnice. Tud mene tak raziskovalni pristop 'vleče , se  mi zdi ena  osvežitev vprimerjavi z bolj omejujočimi razsikovalnimi pristopi kot so npr. mehanicistični, biologistični, materialistnični,  organicizacistični,  psiholgistični, kulturicistični in ostalimi. Navezava na religiozno/mistične osnove  daje spelkulativnimeu pristopu eno celostno/holiotsično dimenzijo, ki pa je kljub temu v polju spekulacije in tega se je treba po moje zmerom zavedat. Tud če da je za tak pristop  potrebna inicicija/posvečenje v skrivnosti, zame ostaja še vedno spekulativen pristop in ko tak le edenod možnih pogledov na svet. Taka sposbnost distance  od  orodja, ki se poslužejm pri razkiskovanju resnice, je zame  kot   samozvedujoče bitje  predragocena pridobitu modernega človeka, da bi jo kljub bremenu, ki ga mi nalaga, upal zatajit s  kakršnokoli inciacijo.  Kot za racionalnostjo obdrajeno/obteženo samozavedojoče bitje  se kljub uživanciji, ki mi  jo nudi špekuliranje, ne morm tolk spozabit, da bi  se v pričakovanju trajnega zadovoljstva pustu regresirat na arahično stopnjo zavedanja.  

Quote:
razen nas , odvisnih individualnih bitij obstaja tud vrhovna neodvisna Oseba, katere produkt smo mi

ta vrhovna Oseba je popolna, kar pomeni da se lahko pojavi kjerkoli v kakršnikoli obliki in vedno ostaja nepogojena

Vede in Njegovo ime so zato istovetni (transcendentalni) Njemu

očitno je pač, da se ne strinjamo glede tega kdo je naš izvor in kdo smo mi, ampak vseeno je prijetno in poučno debatirat, čeprav se mi tud vcasih zazdi da energija odteka v prazno  Undecided

Moram priznat, da bi mi blo bolj prijetno  debatirat, če se  sogovorniki zavedamo skupnega polja  špekulacije. V bistvu nism niti prepričan, če je izven  tega polja sploh mogoče pogovarjat  drgač kot na en izključujoč/pomilovalen  način  eksluzivnih posestnikov resnice do uboge/trpeče/nevedne raje.  Undecided ???  
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #53 - 07.11.2003 at 09:05:31

Quote:
ta ti je res mal otrocja.

mogoce si ti v polju spekulacije, pa jaz tud, pa se kaksen najbrz, ampak na podlagi cesa lahko z gotovostjo zakljucmo, da so "vsi"? iz ljubosumja, iz neizkusenosti, nepoznavanja?

Tale res otročji izpad sem maindu zgoraj poskusu obrazložit še preden sem prebral tvoj replay, tko da debata ostaja.  Wink

Upam,da  sem pojem špekulacije dovolj dobr obrazlužu, da bi se dal  vanjga  vključit vsaj vse udeležnce telih tebat, ki sem jih pod pojem 'vsi' uvrstu.  Tongue Smiley  

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #54 - 07.11.2003 at 09:06:25

titud, eno ciz osebno vprasanje.

a ti verjames/upas, da si lahko srecen, zadovoljen in dokoncno izpolnjen brezpogojno tj. kjerkoli in kadarkoli?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #55 - 07.11.2003 at 09:36:17

Quote:
titud, eno ciz osebno vprasanje.

a ti verjames/upas, da si lahko srecen, zadovoljen in dokoncno izpolnjen brezpogojno tj. kjerkoli in kadarkoli?

Verajamem  v to, da bi me  verjetje v možnost obstoja takšega stanja ne bi nardilo nč bolj srečnega/zadovoljnega/dokončno izpolnjenega.  Prej nesrečnega/nezadovljenga/sfrustriranega. Ne verjamem skratka  v to, da v obstaja neko idealno stanje, ki bi si ga lahko dosegl na podlagi vere v tega in tega   ter prakticiranja takih in takih tehnik.  

In  da, priznam, da se igram z mislijo, da takšno stanje obstaja in da se ga dalo celo  racionalno utemeljit in z  nekimi razumskimi postopki dosčt, vendar se hkrati zavedam, da je to samu igra uma sama s sabo,  da se z njo zaposli v svoji presežnosti, ko se ni prisiljen ukvarjat s procesiranjem čutno/materialnih zaznav oz.  njihovih racionalizacij.    
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #56 - 07.11.2003 at 10:10:15

titud wrote on 07.11.2003 at 09:36:17:
Ne verjamem skratka  v to, da v obstaja neko idealno stanje, ki bi si ga bomo dosegl na podlagi vere v tega in tega   ter prakticiranja takih in takih tehnik.

ok. zakaj pa pol v vsakdanjem zivljenju delujes lih kontra temu kar si tukile napisu?

tehnika=delovanje
vera=zaupanje v doloceno delovanje in rezultat, ki ga daje 

ce je hrana, ki jo jes preslana (ali glede na tvoj okus slaba), se ob tem ne zasekiras? ko orgazem mine, se ne zasekiras? ce te kdo napade z nozem, se ne ustrasis?

(ce se zasekiras, ustrasis, to pomen, da "verjames" v neko boljse, prijetnejse, varnejse/mirnejse stanje).

ti je res vse eno, vseeno (in isto) tudi v praksi?

Quote:
In da, priznam, da se igram z mislijo, da takšno stanje obtstaja in da se ga dalo celo  racionalno utemljit in z  nekimi razumskimio postopki dosčt, vendar se hkrati zavedam, da je to samo igra uma sama s sabo,  da se z njo zaposli v svoji presežnosti, ko se ni prisiljen ukvarjat s procesiranjem čutno/materialnih zanav oz.  njihovih racioanlizacij.

in ob tem stalno zvis v negotovosti (vznemirjenju, torej nezadovoljstvu). zakaj? ker se ne mors ciz 100% odlocit kaj bi naredu v zvezi s tem.

1. po eni strani hoces bit zadovoljen, srecen itd. (torej tudi verjames v to) in hoces neki v zvezi s tem narest, en trud vlozit.

2. po drugi strani pa mislis, da je ta zelja po sreci le neka igra uma, ki te ob doseganju srece lih ovira.

kako bos to dvoje zdej sharmoniziru? ker oboje pa se ti ocitno plete po glav. jz verjamem, da ti ze dolg casa poskusas to dvoje sharmonizirat, pa me zanima kolk uspesen si bil do zdej ze pr tem izkljucno s svojim trudom?

Goura Hari bol.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #57 - 07.11.2003 at 11:20:53

Jest govorim v absolutnih kategorijah, ki jih kreira  um, da bi se pokril s prasko. Moj problem je um 100% uskladit/pokrit s prasko s tako kot je in  ne prakse z  umom kot naj bi bil.

V parksi delujem zmerom 100%, samo tega s svojim umom  ne zmoremo 100% pokrit, ker sploh ni narjen zato to, da bi se  pokril. On funcionira na principu ustvrjanja razlike, se z njo hrani in se lahko s parkso pokrije samo ob svoji popolni umiritvi/samouikinitvi. Temu so na menjene tehnike urjenja uma, ne pa spreminjanju prakse (čeprav se dejansko praksa tud spreminja  um, ker umirajnju uma sledi telesna  nedejavnsot ali ponavljajoča/ritmična dejavnost in kar je še tega in se to  po obratni poti pač koristi za umirajnje uma). Zato jest tud pravm, da mi  v  praksi ni treba ničesar spremijat, da bom srečen/zadovoljen itd. Vse kar lahko nardim je,  da se v svojem umu sprejmem takšen kot sem v praski.  Ne vem, zakaj bi  moral začet  drgač prakticirat, da bi se sprejel  v umu. Kako drgač? Tko kot zapovedujejujo harekrišna tehnike, ki imajo 100% garantirano prav?      
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #58 - 07.11.2003 at 11:22:22

titud, torej je Jezus špekuliral ko je govoril, da "smo vsi otroci živega Očeta " ?

eksluzivisti so za mene znanstveniki in biologi, ki razlagajo "svet" z svojimi nepopolnimi in omejenimi inštrumenti in potem to svojo resnico vsiljujejo na zelo eleganten način preko družbe,kulture in šole v naš um od samega rojstva napej

ekskluzivist si potemtakem pomoje tudi ti, ki ne priznavaš drugačne resnice od tvoje (sam svoj izvor) in ki si jo našpekuliral s pomočjo svojih nepopolnih instrumentov zaznave oz. prevzel od drugih nepopolnih "znanstevnikov", le da je tvoja resnica pač nekoliko "trpeča" in ne obljublja večnega zadovoljstva in miru

Back to top

Hari bol

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #59 - 07.11.2003 at 11:57:51

titud wrote on 07.11.2003 at 11:20:53:
Ne vem, zakaj bi  moral začet  drgač prakticirat, da bi se sprejel  v umu.

najbrz res ni potrebe po kakrsnikoli spremembi v misljenju in delovanju, dokler si zadovoljen in izpolnjen s tistim kar imas.

Quote:
Kako drgač? Tko kot zapovedujejujo harekrišna tehnike, ki imajo 100% garantirano prav?

avtenticne in pravilno izvajane "Hare Krishna tehnike" (delovanje), so v skladu s tvojo vecno naravo/identiteto, in ni to nic nenaravnega. vse ostale tehnike/delovanja, ki izhajajo iz misidentifikacije sebe (zmotnega poistovecanja) z materijo (grobo in fino/subtilno) so nenaravne in v koncni fazi prinasajo le trpljenje.

Goura Hari bol.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 7