mind wrote on 06.11.2003 at 20:44:27:titud:
ravno to spoznanje je mene vzpodbudilo k temu, da sem nehal špekulirat in raje začel poslušat tiste, ki so materialno zapletenost premagali in z svojim zgledom to tudi kažejo in učijo
Vede niso produkt špekulacijskega uma ampak so transcendentalni zvok Resnice, ki se večno pojavljuje v materialnem svetu prav zaradi naše ujetosti v polje špekulacije
Dovoli, mind, da tle razčistviva pojem špekulacije. Zame špekulucija nima nobenga slabšalnega prizvoka, je pač eden od načinov sklepanja iz lastnosti enega sveta (dejanskega ali namišljenega) na lastnosti drugega sveta.
Kateri so ti svetovi? Obstaja pet sevtov: primarni svet, biološki svet, nezavedni kulturni svetovi, svetovi zavesti in svetovi samozavedanja. Vsi svetovi so materialni ( 8)

), prvi je svet anorganske in drugi organske materije, medtemko pri drugih svetovih materialnost ni tako samoumevna. Če te materialne podlage duševnosti ne bi blo, kako kako bi sicer naša kultura in duševnost lahko vplivala na primarni in biološki svet? Iz te perspektive je zame npr. zoprestvaljanje možganov in duševnosti zgrešeno. Duševnost men kot 'materialistu' predstavlja le novo, emergentno raven materije.
Gremo iz tega pogleda na svet na odnos do teh svetov. Obstaja več načinov sklepanja iz lastnosti enega (dejanskega ali umišljenega) na lastnosti drugega sveta. Zgovisnko najstarješi je animizem, ko pojavaom primarnega sveta pripisujemo lastnosti biološkega/kulturnega sveta. Iz takega pojmovanja se je razvila večina prvih religij, v katerih bog(vi) z (nad)človeškimi duhovnimi sposobnostmi animira(jo) svet. Pustmo zdej to pa pejmo na sodobne načine sklepanja enega sveta na drugega. Ti so spekulacija, specializacija, redukcija in emergenca.
Mind, prepostaviva najprej, da sva oba neke vrste razikovalca, ki želiva najt način, kako uskladit razne svetove med sabo oz.pritdo resnice. Tud če se raziskovanja lotiš na način, da jih kot materialne odmisliš/odpraviš, to nardiš s pozicije svoje duševnosti, ki zanika/odpravlja vse ostale svetove razen 'najvijšjega'/transcedentega, iz katerga pri zanikanju/preseganju ostalih izhajaš. Iz takega stališča vsak predmet razikovanja povezuješ z neobsteječim pojavom (o katerem izkustveno ne veš nč drugega kot to, da je oz. da ma eno občutenjsko podlago) in iščeš v njem (skladno s svojo potrebo po racionalnem mišljenju) nedoumljivo resnico, absoluten zakon, absoltno zadovoljstvo in kar je še takih transcedentnih presežkov. Oblik takega spekulativnega iskateljstva razumu nedostopne, arhaično pojmovane resnice, v tud vzačetku novga tisočletja (ob vstopu v vodnarjevo dobo), kolikor hočeš: astrološko povezovanje planetov in usode človeka po vsaj tritisočletstarih babilosnkih zgledih;sceintološke terapevtsek skupnosti zardi osvobotive posameznikove (domnevno) višje duhovnosti; jungova psihoanaliza,ki se naslanja na t.i.kolektivno nezavedno; transcedentan meditacija kot oblika terpevtske samohipnoze, s katero naj bi doesgli višje razumevanje sebe in življenja sploh; mistični ekologizem, ki pripisuje našemu planetu lastnosti živega bitja itd. Tovrstni raziskovalni pristopi so vsi spekulativni in temeljijo bolj na sekularizaciji/merakntilizaciji religije kot pa na relevantnem iskanju znanja/modrosti v smislu ljubezni do resnice. Tud mene tak raziskovalni pristop 'vleče , se mi zdi ena osvežitev vprimerjavi z bolj omejujočimi razsikovalnimi pristopi kot so npr. mehanicistični, biologistični, materialistnični, organicizacistični, psiholgistični, kulturicistični in ostalimi. Navezava na religiozno/mistične osnove daje spelkulativnimeu pristopu eno celostno/holiotsično dimenzijo, ki pa je kljub temu v polju spekulacije in tega se je treba po moje zmerom zavedat. Tud če da je za tak pristop potrebna inicicija/posvečenje v skrivnosti, zame ostaja še vedno spekulativen pristop in ko tak le edenod možnih pogledov na svet. Taka sposbnost distance od orodja, ki se poslužejm pri razkiskovanju resnice, je zame kot samozvedujoče bitje predragocena pridobitu modernega človeka, da bi jo kljub bremenu, ki ga mi nalaga, upal zatajit s kakršnokoli inciacijo. Kot za racionalnostjo obdrajeno/obteženo samozavedojoče bitje se kljub uživanciji, ki mi jo nudi špekuliranje, ne morm tolk spozabit, da bi se v pričakovanju trajnega zadovoljstva pustu regresirat na arahično stopnjo zavedanja.
Quote:razen nas , odvisnih individualnih bitij obstaja tud vrhovna neodvisna Oseba, katere produkt smo mi
ta vrhovna Oseba je popolna, kar pomeni da se lahko pojavi kjerkoli v kakršnikoli obliki in vedno ostaja nepogojena
Vede in Njegovo ime so zato istovetni (transcendentalni) Njemu
očitno je pač, da se ne strinjamo glede tega kdo je naš izvor in kdo smo mi, ampak vseeno je prijetno in poučno debatirat, čeprav se mi tud vcasih zazdi da energija odteka v prazno
Moram priznat, da bi mi blo bolj prijetno debatirat, če se sogovorniki zavedamo skupnega polja špekulacije. V bistvu nism niti prepričan, če je izven tega polja sploh mogoče pogovarjat drgač kot na en izključujoč/pomilovalen način eksluzivnih posestnikov resnice do uboge/trpeče/nevedne raje.

???