Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 ... 7
(Read 25529 times)
aryan
Ex Member

Re: Hare Krishna
Reply #15 - 31.10.2003 at 10:50:43

Mind your thoughts!   - The Hindustan Times - HT Faith     

- Swami Bhakti Ballabh Tirtha  (New Delhi, October 30)

Controlling our thoughts is easier said than done. Thoughts and ideas
flow through our mind endlessly. It's our duty to strive towards mind
control as it brings with it inner peace and contentment. And only when one
is at peace with oneself that one can strive towards unity with God.

Everyone, even gurus who went on to attain enlightenment, have to do
intense sadhana (penance) before they can control their thoughts and focus on
God.

Sense organs clutter our minds with images of the material world, like
a camera snapping photographs of the world through our eyes, ears, nose,
tongue and skin. Fulfilling the demands of the senses gives temporary
pleasure, but this pleasure is delusional and ultimately results in
suffering.

What makes mind control difficult is the fact that our minds are
preoccupied with worldly thoughts all the time. It is impossible for us to
wipe out these thoughts from our mind all of a sudden.

How can you control the mind? According to Chaitanya Mahaprabhu, the
more you imbibe divine thoughts in your mind, the easier it is to purge out
worldly ideas. Lord Krishna advises us to practice abhyasyoga (practice) and
vairagya (detachment). Actually, vairagya has two implications: detachment
to worldly non-eternal objects and attachment to God. Continuous practice of
detachment to worldly objects will gradually remove material thoughts that
leave us restless and dissatisfied. It will bring an inner peace that will
help us develop an unconditional and pure love for the Supreme.

Love God and all His beings

For love of God is essential for human beings to exist in peace with
themselves and the rest of the world. According to Chaitanya Mahaprabhu,
Transcendental Divine Love is the strongest spiritual force on earth. It can
establish close relation of love and unity of hearts amongst all human
beings and thereby establish real peace in the world. The Vedas say, "Ma
hinsat sarvani bhutani" (Don't injure any living thing). If we do not want
suffering, we should not injure any jiva (living thing).

Divine Love means love of divinity and love of all in relation to
divinity. Human beings are selfish. We are not inclined to love others if we
can establish a relationship or connection with them. But we easily form
attachments to people and things we perceive as our own. For example,
parents have a natural love for children. No parent needs to be taught how
to love their own children.

Chaitanya Mahaprabhu teaches us that all jivas come from the same
source: God. If we love truly God, we will love all living things
automatically. Love is superior to non-violence. Non-violence means to
abstain from doing injury to others. This is negative aspect, but love means
to do good to others, this is positive. Chaitanya's message of Divine Love
has of late received universal appreciation in the world and people
belonging to different countries, nations and faiths have accepted that only
universal love can beget everlasting peace.

God as the centre

When there are different centres of interests, nobody can avoid
clashes between individuals, groups, nations etc. For example, if circles
are drawn with different centres, the circumferences are bound to cross each
other. But if there is one centre of interest, smaller and bigger circles
can exist without crossing. According to Chaitanya Mahaprabhu, there should
be knowledge of the real self, real interest and one centre of interest.
Only God can be the common centre as all our souls have emanated from Him.

Love for God thus translates into love for all beings, great or small.
And if such a love exists, one cannot inflict injuries to anyone, as such a
love makes everyone a part of you. If we truly love God, we cannot have the
impetus to inflict injuries to any of His beings, who are all a part of the
divine soul. All living things are inter-related through their common bond
with God.

Lord Krishna has said in the Bhagavad Gita (18.62) "O son of Bharat,
surrender unto Him utterly. By His Grace you will attain transcendental
peace and supreme and eternal abode." Only a complete and unconditional
surrender to God can bestow eternal peace on us. The moment we submit to God
unconditionally, all our ills and sufferings will go.

Sense perceptions are delusional and create false egos, which lead to
a clash of interest. Chaitanya Mahaprabhu has said that if individual souls
can have the knowledge that they are interrelated with God, the clash of
interests will stop and everyone will live in harmony. Thus Divine Love is
the best and only solution for universal peace. This Divine Love (prema
bhakti) for God can be cultivated by 'nama-sankirtan', or the chanting of
the Holy Name.

In the present age, 'nama-sankirtan' is the most effective way to
achieve peace as it can be performed under any circumstance. In itself, it
is a universal religion under which people of all sects can unite,
irrespective of religion.

The writer is the president of Sree Chaitanya Gaudiya Math
(www.sreecgmath.org) and the World Vaishnav Association  (www.wva-vvrs.org)

[in moj duhovni ucitelj]
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #16 - 31.10.2003 at 11:31:51

All Glory to Sri Sri Guru and Gauranga!

Conditioned souls have got currents of thoughts
in their minds imbibed from previous impressions of
millions of births - holy thoughts and unholy
thoughts. This human birth is given by Lord to
fight against unholy thoughts and to enhance holy
thoughts.

Unless root cause of committing sin is
eradicated, the aptitude to commit sin cannot be
removed. The cause of sin is desire for
committing sin and the cause of
desire for committing sin is misconception of
self, cause of misconception of self is nescience
(ignorance), cause of nescience is aversion to
Supreme Lord, who is All-Existence,
All-Knowledge and All-Bliss. Therefore root cause
of sin is aversion to Sree Krishna.
So, Sree
Chaitanya Mahaprabhu has said, “The conditioned
souls of the world, due to forgetfulness of their
relation with Supreme Lord are averse to Sree
Krishna since time immemorial.”
Therefore it is advised to cultivate devotional
forms principally to chant the Holy Name for
remembrance of Sree Krishna. We have forgotten
Krishna from time immemorial, we are to undo it
and for this we are to take the help of bonafide
Shuddha Bhaktas. ‘Sadhan bina sadhya vastu keho
nahi paye’ - Without devotional practice nobody
can get the objective.

After passing through 80 lacs (8 000 000) of births of
different species, we have got this human birth.
God was satisfied by creating human being as
human being has the capacity to discriminate
between eternal and non-eternal and can worship
Supreme Lord who is All-existence, All-knowledge
and All-bliss. This human birth is not meant for
eating, sleeping, defending and
mating like birds and beasts. In Srimad
Bhagavatam, 9th Canto, Ved Vyasa Muni has said
that Ambarish Maharaj, who was most favorite
devotee of Supreme Lord Sree Krishna could remove
all desires of this world gradually, by
performing bhajan without deceitfulness.
A conditioned soul cannot get the desired result
all of a sudden. If he is sincere in his efforts,
by the grace of Supreme Lord Sree Krishna and His
devotees, he will be ultimately successful.

--- His Divine Grace Srila Bhakti Ballabh Tirtha
Goswami Maharaj

All Glory to Sri Sri Guru and Gauranga!

Physical body is the apparent self. Appearances  in the physical body is due to our ‘karma’. Real self is the eternal servant of Supreme Lord Sree Krishna. When we become averse to Sree Krishna by misuse of our relative independence, we become enveloped by the illusory energy of Sree Krishna and forget our real self. Blessed are those who have got the aptitude to serve Sree Krishna and His devotees in this precious human birth.

It is not easy for a conditioned soul to give up physical desires-material aptitudes all of a sudden. It will take time to give up desires relating to gross and subtle bodies. It depends upon the intensity of sadhan.

Mundane benefits are not actual benefits, as whatever we do in this world is impermanent. Relations in this world are most temporary. Efforts in this world will not produce lasting result. But what we can do, as we are entangled in these temporary mundane affairs - to make the best of bad bargain. Primary attention should be given for eternal benefit. Interests of the apparent selves should be sub-servient to the interest of the real self, otherwise ultimately we may feel frustration.

All Glories to Sri Sri Guru and Gauranga!

Lord Krishna has said in the Bhagvat Gita (18.62) “O son of Bharat, Surrender unto Me utterly. By My Grace you will attain Transcendental peace and Supreme and eternal abode.” Complete unconditional surrender to the Lotus Feet of Supreme Lord Sree Krishna can only bestow on us eternal peace. The moment we shall submit to Sree Krishna unconditionally, our all ills and sufferings will go. ‘Sharanagati‘ is the best medicine for cure of all afflictions and the solution of all problems. False egos create false interests and by that clashing of interests we see the forest fire in this world. Supreme Lord Chaitanya Mahaprabhu has said, if individual spirit souls can have the knowledge that they are interrelated with love relation, this forest fire of clashing of interests will stop. So Sree Chaitanya Mahaprabhu has said, Divine Love is the best and only solution of the disturbed situation of the world. That Divine Love (Prema-Bhakti) for the Supreme Lord can be cultivated by ‘Nama-Sankirtan’ –chanting of the Holy Name of Supreme Lord, viz. Krishna, Rama, Govinda, Madhava, etc. In the present age, ‘Nama-Sankirtan’ is the best medicine and effective way to achieve the summum bonum of human life as it can be performed under any sort of circumstances. Nama-Samkirtan is a universal religion under whose banner people of all sects and rank can unite. Sree Chaitanya Gaudiya Math institution is engaged in the propagation of the all-embracing doctrine of Transcendental Divine Love of Lord Sri Chaitanya Mahaprabhu to counter the present trend of violence and cruelty and to bring unity of hearts amongst all irrespective of caste, creed and religion.

--- His Divine Grace Srila Bhakti Ballabh Tirtha Goswami Maharaj
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #17 - 01.11.2003 at 10:20:29

S Hare Krišno imam lepe izkušnje. Tam nekje pri 17.ih sem prvič začela se zares spraševat o bogu, če sploh je, kakšen je, zakaj ga ne čutim, če res je. Od nekih prijaznih Hare Krišnovcev sem kupila nekaj knjig in se res zavzela. Sem brala Življenje izvira iz življenja in si misla, ok, bom naredla res to, kar govori Prabhupada, bom nehala za nekaj minut dvomit, bom brala nekritično. In naenkrat me je prevzelo, neka prisotnost, življenje, sem se kar zjokala od sreče. Se mi je zdelo, da sem začutila nekaj dosti širšega in večjega od sebe, sem dojela, aha, nekaj res JE, zdaj to čutim, VEM. Sem pela mantro tisto poletje ves čas, je bil čas res neke neverjetne radosti in veselja.
Potem je prišlo sčasoma vmes življenje in druge stvari... me je odneslo drugam. Sam spomini so pa lepi. Takrat sem se prvič zavedla in od takrat dalje je vse v mojem življenju drugačno...
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #18 - 03.11.2003 at 10:26:08

Devi wrote on 01.11.2003 at 10:20:29:
S Hare Krišno imam lepe izkušnje. Tam nekje pri 17.ih sem prvič začela se zares spraševat o bogu, če sploh je, kakšen je, zakaj ga ne čutim, če res je. Od nekih prijaznih Hare Krišnovcev sem kupila nekaj knjig in se res zavzela. Sem brala Življenje izvira iz življenja in si misla, ok, bom naredla res to, kar govori Prabhupada, bom nehala za nekaj minut dvomit, bom brala nekritično. In naenkrat me je prevzelo, neka prisotnost, življenje, sem se kar zjokala od sreče. Se mi je zdelo, da sem začutila nekaj dosti širšega in večjega od sebe, sem dojela, aha, nekaj res JE, zdaj to čutim, VEM. Sem pela mantro tisto poletje ves čas, je bil čas res neke neverjetne radosti in veselja.

mogla bi se takrat se bolj poglobit v teorijo in prakso (tudi prek ostalih knjig te tematike in svetih oseb), da bi lahko ta obcutek obdrzala v vecnosti.

predlagam ti da preberes se "Nauk Gospoda Chaitanye" ali "Bhagavad-gita, kakrsna je" ali pa "Pot popolnosti".

Quote:
Potem je prišlo sčasoma vmes življenje in druge stvari... me je odneslo drugam. Sam spomini so pa lepi. Takrat sem se prvič zavedla in od takrat dalje je vse v mojem življenju drugačno...

ne glede na to, da te je odneslo drugam bo tisti "vtis" ki si ga dobila takrat vecno prisoten nekje v podzavesti. po moje se ti ga splaca se bolj raziskat in vedno znova obcutit.

iz majhnega semena zraste veliko trdno drevo in na njem vedno nova in sveza sladka jabolka, ampak le ce smo pripravljeni zanj primerno skbet.

Goura Hari bol.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #19 - 03.11.2003 at 12:31:48

Jest sm na krišnarje naletu v obdobju, ko sem se mi je z 19. leti sesula familja. Se se klatu par mescesev na štop po tedanji jugi, totalno odtujen od vsega okrog sebe pa tud od samga sebe. V dubrovniku sem ostal cel teden glih zarad njih, sem sedel cele dneve z njimi na štengah pred cerkvijo pa dost iskerno notr padel  v njihovo prepevanje. Najbrž me je k njim vlekla ena potreba, da bi spet nečemu brezpogojno  pripadov,  ampak me je nazaj držala ena izkušnja, da ne bi bil spet razočaran/nategnjen, tko kot sem se počutu nategnjenega od lastne familije. Sem tko kljub njihovmu magnetizmu ohranu eno distanco in se zadovolju z  eno  debelo buklo v angleščini, ki se je nism nikol resno lotu brat in sem jo takrat (v poznih sedemdestih) imel bolj za  imidž. Od tedaj mam v stiku s krišnarji zmerom  občutek, kot da me  hočjo na en  infantilen način potegnit v svoje  okrilje. Najbolj jim to uspeva  adolescenci, ko iščšeš eno svojo novo identiteto, ko ti družina ne zadošča več, ko  si starševsko ljubezen nekak prerastu ampak jo še vedno pogrešaš, v partenskih odnosih pa je še nis sposeben razvit tko eksplicitno, kot je ljubezen razvidna v članih te  skupnosti. Jest sem bil za ta občutenja  sicer dovzeten, ampak sem se odloču ta prehod opravit strogo induvidualno, ker bremena precej  na silo pa s trpljenjem pridobljene edenitete se nism bil poripraljen na tko pocen način losat in se še enakrat v varstvo nekomu/nečemu prepuščat. Če ne bi imel tko slabe izkušnje s tastrimi, bi ziher postal vsaj do prvega razočarnja  aktiven krišnar.  

Na krišnarje sem poznej naletu še prek sošolca s FDV-ja, ki je hrat, ko sem se jest omislu familjo, angažiral v skupnosti za zavest krišne. Precej senzibilen fant, skor feminilen,  je najdu zase tam skor idelen  intelektualen in čustven milje. Par let poznej je prišel precej visok v tamkajšnji hirerarhiji, prevajal je knjige in postal ena avtoriteta, men je deloval čist super, skuliran in sem imel do njega kar en rešepekt, ko sem ga srečal pobritga  in poslikanega v tisti oranžni halji na eni  njihovi prireditvi. Tko da sem mal iz usmiljenja/razumevanja  mal pa radovednosti nakupu kar nekaj slovenske literture o tej skupnosti, ki pa se je zarad osladanosti, ki jo  predpostavlja čaščenje, težko lotevam  brat oz. ven luščit filozofske temlje, na katerem je osnovano čaščenje krišne.

Pa še ena izkušnjo moram oment. Poznam moža od moje znanke, ki je v bajti (imel je  gostilno) dostrakt gostil krišnarje, ker je prek   njih v zrelih letih odkril svojo religioznost. Bil je tud ene parkrat v indiji, dokler ni žena nardila tej njegovi sentimantalnosti konec, ker je zaštekala,  da so se mu religiozna čustva do krišne pomešla z  mesenim poželjenjem do mladih članic.            
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #20 - 03.11.2003 at 13:47:15

vedsko literaturo, njeno teorijo in prakso je seveda tezko razumet/obcutit brez za to potrebnih kvalifikacij in je pogosto napacno razumljena in seveda tudi lahko zlorabljena, kar se je veliko dogajal, se dogaja in se najbrz tudi bo dogajal. tudi v krogih ljudi, ki "formalno" zastopajo vedsko znanje.

velikokrat vedsko znanje ljudje pomesajo z indijsko kulturo, njihovimi navadami, obicaji itd.

v resnic pa se vedsko znanje (teorija in praksa) nanasa na duso, spiritualno duso (nas v cisti obliki), ki je onkraj nasega grobega in subtilnega materialnega telesa in nima z raznoraznim podnebjem, kulturo, raso, obicaji, kasto itd. nbene veze. ce se nekdo iskreno poglobi v te zadeve bo razumel o cem govorim. vedsko znanje se nanasa na vsa ziva bitja, ne glede na to v kaksni materialni pogojenosti so se znajdl. jasno pa je, da v tej pogojenosti trpimo raznorazne nadloge in da nam to ni kej prevec vsec. kaj je vzrok nasi pogojenosti in kako se ga prakticno in za vselej odpravi pa je tema vse vedske literature.

za vse, ki so zainteresirani obstaja veliko knjig, ki so tudi vsakomur dostopne. ce pa koga zanima kej prakticnega glede tega pa se lahko obrne tudi name, na int-msg.

Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #21 - 03.11.2003 at 18:02:42

Quote:
mogla bi se takrat se bolj poglobit v teorijo in prakso (tudi prek ostalih knjig te tematike in svetih oseb), da bi lahko ta obcutek obdrzala v vecnosti.

Saj veš, kaka sem, ob teorijah spim, če se hočem kaj naučit, se lahko samo prek izkušenj Wink
Dosti sem razmišljala o Hare Krišni, se tud pogovarjala z ljudmi in me je nekaj časa celo vleklo, da bi en dan pa le zašla v njihov tempelj.
Nekako pa me institucije nikoli niso privlekle, bolj sem bežala od njih, ker so me dušile. Sem se v titudovi pripovedi kar našla. Zakaj rinit v novo družino, če imaš čez glavo stare in si komaj čakal, da se najdeš kot individuum izven nje.

Quote:
ne glede na to, da te je odneslo drugam bo tisti "vtis" ki si ga dobila takrat vecno prisoten nekje v podzavesti. po moje se ti ga splaca se bolj raziskat in vedno znova obcutit.

Se mi pa zdi, da se je marsikaj ohranilo v meni in deluje prek podobnega zavedanja, kot mu sledite Krišnovci. Čutim, da je smisel življenja čaščenje, recimo in da je to verjetno edini način ali pa eden boljših, da se približaš temu velikemu bogu, življenju, Enosti, oz kakorkoli mu že kdo reče. Ampak ne čaščenje kot posledica nekega znanja, neke poučenosti, kot sledenje edini pravi poti, ampak čaščenje kot iskren izraz srca. Čisto srce pa ne pride kot posledica pripadnosti neki instituciji, ampak je naloga, s katero se lahko (vsaj jaz) spopadaš samo sam, vsak dan znova, ker si to zares želiš.

Vidva z mind-om sta za mene dovolj suverena predstavnika Krišne, zato se dostikrat tudi od vaju dosti naučim. Hvala za to!
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #22 - 04.11.2003 at 09:14:44

Devi wrote on 03.11.2003 at 18:02:42:
Čutim, da je smisel življenja čaščenje, recimo in da je to verjetno edini način ali pa eden boljših, da se približaš temu velikemu bogu, življenju, Enosti, oz kakorkoli mu že kdo reče.

smisel zivljenja/obstoja nas, individualnih dus je v cascenju, zrtvovanju oz. sluzenju. zakaj? ker sluzenje je podlaga vsaki ljubezni, tko zacasni kot vecni. ljubezen je tista ki nas pomiri in tudi napolne z zadovoljstvom. res je tudi to, da je edini nacin mozen spoznanja Absolutne resnice skozi ljubezen, torej cascenje, sluzenje, predajo itd. Ta Absolutna resnica je vseprisotna, izvor vsega in je Oseba s svojimi neomjenimi imeni, obliko, lastnostmi, aktivnostmi itd.

Sri Chaitanya Mahaprabhu nam je predlagal naj se v tej zdejsni dobi (kali-yugi) posluzujemo le enega nacina zblizevanja s to Vrhovno osebo, tj. preko recitiranja njegovih svetih imen, se posebej ime Sri Krishna, v iskrenosti.

Quote:
Ampak ne čaščenje kot posledica nekega znanja, neke poučenosti, kot sledenje edini pravi poti, ampak čaščenje kot iskren izraz srca. Čisto srce pa ne pride kot posledica pripadnosti neki instituciji, ampak je naloga, s katero se lahko (vsaj jaz) spopadaš samo sam, vsak dan znova, ker si to zares želiš.

vsak od nas ima seme (potencial) ljubezni do Boga ze v sebi. treba je le precistit srce vseh ostalih sebicnih zelja, in ta ljubezen se sama manifestira od sebe, in takrat je to cascenje izraz srca, spontanosti. ampak do te spontanosti se ne da pridt kr brez predhodnega truda, tko kot se ne more nben ozdravt brez zdravljenja.
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #23 - 04.11.2003 at 12:50:48

Hare Krishna me še vedno najprej asociira na pesem iz filma Hair, tudi sama rada kdaj pa kdaj zapojem Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare, Hare.... Smiley

Kajti tam sem prvič slišala za to...

Nato pa sem zvedela za njih, ko sem začela hodit v srednjo šolo in sem jih vsakodnevno srečevala, ko so igrali na Čopovi v Lj., pa prodajali piškote in sendviče...

Nikoli ne bom pozabila res dobrega koncerta Krishnovcev v ŠKUCu v Lj, uh že dolgo je tega... Grin Super je bilo.

Poznam tudi kar nekaj ljudi, ki so šli živet v skupnost. Vem za dva, da sta izstopila že, za ostalimi se je izgubila sled.

Ko si se ti, Aryan, pojavil na forumu me je začel mal zanimat in sem takrat prebrala knjigi Življenje izvira iz življenja, ter Pot popolnosti. Sta mi bili všeč.
Zanimivi. Imela sem jih že dolgo doma, kupljeni od Krishnovcev. Wink Grin

Sem duh, ki ima človeško izkušnjo. Duh je popolen, človek še ne. In dokler živim se mi zdi zelo pomembno, da uživam.  Kar se le da, trpljenja je itak povsod že dovolj. Pomembno pa mi je tudi to, da se prepuščam Krishni, mu namenjam vsa dejanja, besede in misli, in da hodim po svoji poti naprej in naprej, se vsak dan česa naučim na tej poti katere namen je razsvetljenje.
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #24 - 04.11.2003 at 13:20:38

Petra. wrote on 04.11.2003 at 12:50:48:
...sem takrat prebrala knjigi Življenje izvira iz življenja, ter Pot popolnosti. Sta mi bili všeč.

ce imas moznost prosim preberi se "Nauk Gospoda Chaitanye" in "Bhagavad-gita, kakrsna je".

Quote:
Sem duh, ki ima človeško izkušnjo. Duh je popolen, človek še ne. In dokler živim se mi zdi zelo pomembno, da uživam.

ce bi bl podrobno preverla bi ugotovila kaksne "kvalitete" je to tvoje uzivanje, ce se mu sploh se lahko rece "uzivanje". Wink

Quote:
Kar se le da, trpljenja je itak povsod že dovolj.

za trpljenje (na splosno) obstaja vzrok, katerga mormo raziskat ali ga od nekoga izkusenejsega izvedt ter ga postopoma in za vselej odpravit.

Quote:
Pomembno pa mi je tudi to, da se prepuščam Krishni, mu namenjam vsa dejanja, besede in misli, in da hodim po svoji poti naprej in naprej, se vsak dan česa naučim na tej poti katere namen je razsvetljenje.

uf, velike besede, velike besede... upam, da je v tem tud kej avtenticne in iskrene prakse.

sicer pa jaz "formalno" ne pripadam tej instituciji in avtoritetam, ki propagira in prakticira nauk Gospoda Chaitanye in ki je vam v vecini poznana, ISKCON (Mendarodna skupnost za zavest Krishne), ampak neki drugi, sorodni, in ki je bolj bazirana v Indiji. njen ustanovitelj Sri Srimad Bhakti Dayita Madhava Goswami pa se je pojavil prav na danajsni lunin dan (utthan ekadashi), leta 1904 in odsel leta 1979.

Znova in znova mu dajem moje najglobje in ponizno spostovanje.

Goura Hari bol.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #25 - 05.11.2003 at 13:14:33

Aryan, me že dlje časa matra analizirat, na kakšni osnovi gradit t.i. trajno zadovoljstvo, ki  ga širi tvoja vera. Nekaj o paradigmi, o psiholoških in filozofskih  osnovah sem  na raznih topikih že kakšno reku, zdej bi pa rad zadeve strnu, da bodo  moje blodne  racionalizacije lepo na kupu in da jih  boš po svoji navadi lepo korigiral.

Povod za tole pisanje je pravzaprav banalen: imam ves čas občutek, da se nekako naslajaš nad  mojim trpljenjem,  ki ga ustvarja špekulativni intelekt, ko si prizadeva zaštekat izkustvene  paradokse življenja/eksistence.

Skušam analizirat, od kod ti to veselje nad trpljenjem drugega, ki v naši kulturi, v kateri se skupnost gradi na empatiji, izpade milo rečeno brezbrižno, bolj ostro rečeno pa perverzno  in sadistično. Ker če človek kaj komu  pojamra, pričakuje od sočloveka izraze sočutja in solidarnosti, ne pa  evforične izbruhe radosti nad tem, da on takih problemov nima (več) in da so zato zame  samo umišljeni oz. plod prevare čutov in  uma.

Gremo naprej. Počas sem se dokopal do tega, da izhajaš  iz občutja ugodja, ki da je človeku dan. Poglejva v teorijo.   Pri občutenju  gre za  telesno stanje (ugodje ni nekaj, kar imam), ki ga doživljam v sedanjosti ( ugodje traja in je neskončno, preteklega občutenja torej ni) in je povsem razvidno ( za to, da ga doživljamo, ni potrebno  nikakršno čustveno doživetje  ali miselna razlaga), poleg pa je vsako občutenje čisto specifično, je svet zase ( nemogoče si je predstavljati prehod od občutenja rdeče barve do občutenja slanosti ali od občutenja žgečkanja do občutenja a mola). Občutenja so sama po sebi znotrajtelesna hermetična odzivanja  prek kemijskih sporočevalcev  (hormonov in nevrotransmiterjev ), ki potujejo po telesu in izzivajo čisto določene organske reakcije. V primerjavi  s čuti in njihovimi povezavi z možgani  gre pri kemijskem uravnavanju  za arhaičen, relativno hermetičen, občutenjski sistem odzivanja na okolje. V primeru hormonov različne kemijske snovi nosijo čisto specifična sporočila  po v naprej določenih poteh na naprej določena mesta in na tak način vzpostavlja relativno trajno stanje, ki se spreminja kvečjemu z življensjkimi cikli (adolecenca, starost..)  Pri človeku, ki  ima kompleksne možgane in pri katerem so različne ravni doživljanja med seboj prepletene, se kemijska raven notrranjega/endokrilnega dopolnjuje  z delovanjem nevrotransmiterjev in receptorjev, s pomočjo katerih se med seboj povezujejo nevroni v procesih spreminjajočega odziva na okolje. Številni nevrotnsmiterji, kot npr.endofrini (naši naravni opiati) imajo prav tako pomembne vpliv na naša znotrajtelesna občutenja. Ker sta ravni čustvovanj in občutenj med seboj tesno povezani, se tudi občutenja lahko sprožijo na različne načine: še vedno znotrajtelesenih spremeb, čeprav so posledica zavestnega delovanja (ekstremna telesna stanja, ki sprožijo spremembo kemijskega dialoga v telesu in s tem spremembo očutenja, npr.dolgotrajno plesanje).

Evo smo prišli teoretično do tega, da je mogoče zavestno ustvarit  občutje  ugodja, ki pa ga doživljamo  kot avtonomno telesno stanje, ki ga občutimo kot neodvisnega  od čutno/materilanega okolja  (odtod občutje transcedence).
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #26 - 05.11.2003 at 13:15:17

Gremo naprej k analizi 'vpletene nezaineresiranosti' za stanje drugega, ki je posledica tako zavestno vzpostvaljenega 'nadčutnega' avtonomnega občutenja samega sebe.

Z znotrajtelesnim  očutenjem  odgovorjamo v bistvu  na vprašanje na dimenziji  ugajajoče-odbijajoče.  Pri bitjih  s kulturo, ki poznamo tudi čustvena in/ali miselna doživljanja, pa se znotrajtelesna občutenja vprežejo na konkretne oz. pojave v  okolju skozi  obloženost s čustevnimi /miselimi vsebinami. Tako posredovana občutja se oblikujejo na poddimenziji lepo-grdo oz na esteskem občutju. Gre za kompleksen multidemnzionalen prostor naše duševnosti, v katerem se neposredno telesno odzivamo na kontinuumu  ugajajočega in neugajajočega na občutenja na subkontinuumu lepega in grdega. Kot estetska doživlajmo  tista občutenja, ki  so na kotinuumu  bliže  občutenju ugodja, ne glede na to, ali je na substativni ravni  bliže lepemu ali grdemu. Odtod navidezni 'paradoks tragedije', ki ga je prvi opisal že aristotel, da ljudje na primer uživamo tudi v opazovanju in poslušanju zgodb o ljudeh, ki so zelo nesrečni in ki  grozljivo trpijo. Ne gre zato,da bi imela zgodba katarzičen učinek, ampak zato, da je doživljanje na ravni občutenja neposredovano s čustvom ali mišljenjem, da je preprosto ugajanje  kot tako. Tako estetsko občutenje bi se dalo opisat kot 'neposredno distanco' ali kot 'vpleteno nezainteresiranost'. To nam omogoča,da uživamo tudi v stvareh, ki so v vsakdnjem življenju neprijetne (poleg paradoksa tragedije je drug značilen  primertega ritmično gobanje in petje ob delu).

Evo boljše razlage za stanje občutenja  'trajnega zadovoljstva', na katerega se je s svojim dojemanjem občutenja estetskega  specilaziralo gibanje hare krišna., jest doslej nism najdu. Racionalno se ga mi drugače/boljše  tud skor ne bi dalo dojet, tko da skoz to tud razumem npr. fascinaten  prizor iz enga filma, v katerem so se krišnarji  iz pričakovanega   katastrofične konca sveta (zemljo naj bi zadel komet) naredl en estetski dogodek, ki so ga  brez  strahu in groze pričakli s kolektivno  pesmijo in plesom.  
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #27 - 05.11.2003 at 13:45:56

titud wrote on 05.11.2003 at 13:15:17:
Evo boljše razlage za stanje občutenja  'trajnega zadovoljstva', na katerega se je s svojim dojemanjem občutenja estetskega  specilaziralo gibanje hare krišna., jest doslej nism najdu.

Smiley

po moje se ti se najbl splaca sprobat proces, da bos obcutil tist kar te zanima.

p.s.: obcutenja, ki so za svoj obstoj odvisna od grobega ali subtilnega materialnega telesa so nujno zacasna, torej ne morjo bit "trajna" oz. vecna.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #28 - 05.11.2003 at 15:00:07

Quote:
Smiley

po moje se ti se najbl splaca sprobat proces, da bos obcutil tist kar te zanima.

p.s.: obcutenja, ki so za svoj obstoj odvisna od grobega ali subtilnega materialnega telesa so nujno zacasna, torej ne morjo bit "trajna" oz. vecna.

Tist,  kar me zanima, jest ne bom nikol zvedu z občutenjem, ker z občutenjem me bo nehal zanimat.  Smiley

Trajna očutenja so tista, ki jih nobena sprememba okoliščin ne more zmotit/spremenit. Ne vidim razloga, zakaj se trajno občutje ne bi moglo ugnezdit v grobem/subtilnem materialnem telesu, če obtstaja resnična potreba prav tega grobega/subtilnega telesa  po tem občutenju. Saj zato pa smo ljudje,  da si ustvarjeno  potrebo na tak al pa drugčen način zadovoljimo. Če  je ne bi bli sposobni zadovoljit, se je ne bi imel potrebe zmislt.  Zakaj bi  v človeku vzbujal  potrebo po trajnem zadovoljstvu, če je ne bi bli sposobni zadovoljit?  Kot rečeno, krišnajrji  ste  se v tem izmojstrili. To mojsterstvo  vam priznam ne da bi moral sam sprobat.    
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #29 - 05.11.2003 at 15:08:48

se zmeri ti predlagam, da sprobas proces in nehas ugibat ali je "voda reke mrzla ali topla med tem ko stojis na njeni obali". s takim pocetjem se lahko za marsikaj prikrajsujes, torej vznemirjas.

Goura Hari bol.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 ... 7