Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 1787 times)
Gru Gru
YaBB Moderator
p

Kako nekatere besede odzvanjajo v nas
22.10.2003 at 08:50:28

Na threadu izbire imena za rubriko v pozitivkah, sem zasledu kok je  Grinbolečine Grin če kdo napiše MOJ.

Moj utrinek, al kako je bilo....

Različne besede različno odzvanjajo v nas. Sploh ne vem točno kaj sem hotel povedat, .....

grem na kavo.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Kako nekatere besede odzvanjajo v nas
Reply #1 - 22.10.2003 at 10:01:05

Name  MOJ deluje odbijajoče ne tolk zato, ker bi odražal eno prilaščanje/zamejevanje,  pač pa zarad ene patosa, ki ga  izraža. Zato ker  z izražanjem svojine zanikaš nekogršnjo lastno bit oz.  jo ne nameravaš spustit  od sebe, čeprav je nastala z namenom, da jo deliš z drugimi in  bi ji  v  tem smislu morala bit  priznana  ena samostojna, name nenavezana  identiteta, da lahko oprav svoje poslanstvo za drugega.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #2 - 22.10.2003 at 10:19:39

Meni je moj precej bolj obijajoč, kot na primer, avtorski, ali osebni (oba vsebujeta vsaj delni odmik od objavljenega - vsako delo pač dobi tudi svojo bit in življenje), saj deluje na nivoju moje tvoje tebi, poleg tega pa mi je čudno in odbijajoče, da ne rečem celo nelogično, če na nekem skupnem prostoru nekoga tretjega piše moja klobasa, pri čemer se moj nanaša na drugega, ne pa na tretjega.

recimo v Pozitivkah je tema

Moj utrinek

vendar pa se ne ve, čigav je ta utrinek (na prvi pogled od Pozitivk), dokler ne preberemo, kdo se je podpisal pod utrinek.

poleg tega, da se še bolj bedno sliši recimo

moje besede

(ali so besede res lahko od nekega posameznika)

ali pa

moje misli

(načeloma verjamem, da si niti misli ne moremo popolnoma lastiti - vsaj v kolikor so vezane na besede; lastimo si jih lahko šele skoži najširšo kontekstualnost)

lp
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #3 - 22.10.2003 at 10:27:13

t wrote on 22.10.2003 at 10:19:39:
poleg tega, da se še bolj bedno sliši recimo

moje besede

(ali so besede res lahko od nekega posameznika)

ali pa

moje misli

(načeloma verjamem, da si niti misli ne moremo popolnoma lastiti - vsaj v kolikor so vezane na besede; lastimo si jih lahko šele skoži najširšo kontekstualnost)

lp

Na to, da besede niti svoje lastne biti v bistvu nimajo, nism niti pomislu. Zdej mi glih zarad tega spoznanja   MOJ še bolj patetično zveni.   8)  
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #4 - 22.10.2003 at 10:45:29

Besede kot so "moj" ali "naš" sicer res odražajo lastniško naravnanost naše vrste (civilizacije), vendar zgolj z izogibanjem tem besedam še ne bomo odpravili tudi lastniške usmerjenostii, ki izvira iz globljih nivojev, kot je besedni, ali miselni.

Jaz si te besede (prilastke) interpretiram zgolj kot koristno informacijo o tem, od koga kaj prihaja, pa naj bo to materialne ali duhovne narave.
Kadar jih kdo uporablja zelo pogosto, lahko s tem nevede oddaja tudi koristno informacijo o tem, kako močno je lastniško usmerjen. Podoben učinek, vendar z namenom skrivanja določenih informacij o nas samih ima lahko tudi popolno izogibanje tem besedam, ki naj bi nas izdajale, kar nas privede v zanko "vem, da ve , da vem, ..."
Skratka, bodimo to, kar smo, brez pretvarjanja  8)

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #5 - 22.10.2003 at 11:52:57

V kontekstu imena rubrike  časopisa pozitivke je prilastek MOJ zavavjajoč, ker  največkrat ne gre za v celoti za avtorski  prispeveke, ampak 'prilaščanje'  misli/dejanj, ki velajo za splošne oz.i majo že nekaegadrugega konkretnega lastnika/avtorja. S prilstkom  MOJ se preveč izraža oseba vpletenost, ki se  kaže le izboru  tematike in v interpretaciji oz. osebnem podoživljanju, zato se nam potencialnim  piscem  prispevkov vzbuja nelagodje uvrtsitev v rubrike s prilstkom MOJ.      
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #6 - 22.10.2003 at 12:07:49

Zgoraj sem razmišljal bolj na splošno in ne v zvezi z nazivom konkretnega časopisa.  
Prilastek MOJ bi bil pa res še najbolj primeren v naslovu kakega finančnega časopisa, (Moj denar, Moje delnice).
Kadar je namen pisati o bolj duhovnih vebinah, si predstavljam, da bo pomembnejše dajanje in deljenje z drugimi kot prisvajanje, seveda pa tudi to ni nujno 8) .
Avtor prispevka (z navedenimi viri) pa naj bi tako bil podpisan pod tekstom.
Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1