Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 9314 times)
picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Duhovnost v šolah
15.10.2003 at 19:59:51

Upam,da niste otem že govoril.Zanima me,kako vi gledate na to,da bi se o duhovnosti kot načinu življenja začel tut učit že v prvem razredu osnovne šole,da bi za to imel posebne učitelje in kolk bi se to dal sprakticirat v trenutnem obdobju.A mislte,da bi že bil čas,da se da predlog kakemu misnistrstvu za šolstvo al kej?Ker mene ful moti,da moj otrok tega ne bo imel v šoli,da so najbolj pomembni jeziki pa matematika pa itd.,namesto da bi se učili o življenju,ljubezni,sreči...in še marsičemu.Sej smo mel nekej kao Etika in morala ampak od vsega tega nč konkretnega.Jst mislim,da bi moralo bit tega za začetek vsaj polovico predmetov.Kaj vi mislite o tem?Rada bi,da moj otrok ve,da nismo mi mal 'čudni',ampak,da je to način življenja človeka prihodnosti in da to ve zato,ker se v šoli ves čas to učijo.
Tako. Smiley
Aja,pa res me zanima,če mislite kako bi blo s tem,če bi to komu predlagal?
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

pevka
3

Ljubljana
Re: Duhovnost v šolah
Reply #1 - 15.10.2003 at 20:57:52

Ni slaba ideja.... Po mojem bi prej ali  slej moralo to tudi v v vrtce in šole! Pravzaprav so ans tes premalo naučili za življenje!
Čeprav se mi ne zdi slabo učenje jezikov ipd, ampak mislim, da bi celotna naravnansot oz. sistem pri vsem moral biti drugačen. Bolj življenski. In smisel vsega naj bi bilo to, da človek zna določene veščine, ki se jih uči v šoli prenesti v splošno življene. Tega pa je v teh ustanovah premalo.
Ampak jaz verjamem, da se bo stavr morala premakniti prej ali slej tudi v tej smeri. Da bo na urniku več kreativnosti, da bo vse bolj svobodno in poglobljeno v smislu srčnosti, harmonije, ljubezni,...
Mislim, vsaj kolikor imam informacij, temu na nek način dovolj blizu Waldorfska šola, ki že kar kašno desetletje ali pa še več, deluje tudi pri nas.
Back to top

pevka

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #2 - 16.10.2003 at 08:38:49

Ideja je dobra.
Bojim se samo, da bi se ob poskusu realizacije tega v sam program preveč vsiljevale razne ideologije, vere, ... ki bi želele dominirati.

Res me zanima, kako bi to bilo možno realizirati.
Back to top

IP Logged

pevka
3

Ljubljana
Reply #3 - 16.10.2003 at 09:01:46

lola wrote on 16.10.2003 at 08:38:49:
Ideja je dobra.
Bojim se samo, da bi se ob poskusu realizacije tega v sam program preveč vsiljevale razne ideologije, vere, ... ki bi želele dominirati.

Ja, tole je zelo resno vprašanje...
Back to top

pevka

IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #4 - 16.10.2003 at 09:06:50

izvedljiva je le v obliki izbirnega predmeta oz krožka

in tud prav je tako, ker to so delikatne stvari in ne moreš nekomu nekaj vsiljevati, pa čeprav misliš, da je to dobro
Back to top

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #5 - 16.10.2003 at 09:47:15

Duhovnost, kot poseben predmet v šolah, bi verjetno kmalu izpadel kot farsa.
Duhovnost namreč ni to, da se v krožkih dela vaje iz joge, riše astrološke diagrame ali se uči šlogat iz kart, ali morda celo preizkuša "substance moči". Vse to, čeprav za naše okolje malce nekonvencialno, še vedno spada pod materialne vrednote.

Duhovnost je že po definiciji usmerjenost k nematerialnim vrednotam.

Take usmerjenosti pa samo z nekim posebnim predmetom v šoli pri novih generacijah ni mogoče vzbuditi.
Živimo namreč v civilizaciji, ki nas na  vseh nivojih delovanja bombardira z drugačnimi vrednotami in ki  postavlja na prvo mesto pehanje za materialnimi dobrinami in vzpodbuja brezobzirni  tekmovalni duh ter brezčutnost in kjer nekaj veljajo samo najboljši in kjer se ob tem niti ni dobro preveč ozirati na to ali si s svojimi dejanji morda komu škodoval, glavno da si uspešen (uspešen po družbeno sprejetih kriterijih uspešnostih, ki so vsem več ali manj znani - in z vzgojo vcepljeni).

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #6 - 16.10.2003 at 10:19:29

Duhovnosti nima nobenga pomena izločeno učit pa podajat, ker sama po se ne obstaja. Če že, pol je itak esenca vsega ostalga, s  katero otrok nima izolirano od ostalga kaj počet. Esenca pa je ljubezen in če bomo otroke posiljeval po šolsko še z njo, pol jo  mu bomo zihr še bolj odtujil, kot smo mu jo že, ker naša kultura itak nima taprave predstave o njeni vlogi.  

Men se zdi boljš tista varianta, po kateri je vzgoja poroka ljubezni in discipline. Vsak učitelj pr svojmu predmetu al pa učiteljica v nižjih razredih vsaj tega zavedat pa sam bit najprej  duhovno tolk discipliniran, da  tem otrokom ustvarja eno okolje, v katerem lahko duhovno in  tud strokovno napredujejo. Da  z ljubeznijo ne manipulira, da njeno (ne)izkazovanje ne uporablja  kot sredstvo za nagrajevanje/kaznovanje oz. sredstvo  za   discipliniranje, ampak jo sam jemlje za nujno podlago življenja enako kot dihanje. Da se zaveda, da je nagrajevanje z dajanjem pa odvzemanjem ljubezni enko nehumano  početje, kot če bi otroku poveznu na glavo masko in mu reguliral dotok kisika v  pljuča glede na najegovo pridnost/discipliniranost. Otrok ne moremo prsilit  'prav' dihat tko kot ga ne moremo  učit 'prav' ljubit, dolžni pa pa smo jim dajat  dost zraka in ljubezni, da bodo spontano razvil svoj spobosnosti dihanja/ljubezni. Da jim ne ustvarjamo  napačne predstave, da sta zrak/ljubezen omejeni ali s čimerkoli pogojeni  količini, ki jih je treba  šele zaslužit  z medsebojnim  tekmovanjem, disciplinolo/pridnostjo... Da je duhovna disciplina v bistvu v tem, da se za   osnovnimi življenjsko  dobrino kot  je ljubezen  ne tekmuje, da se po njej ne  hlasta v strahu  pred pomanjakanjem,  ker je ne more zmanjakt, ker jo  vsi lahko  produciramo v neomejnih količinah.

Učitelj, ki take duhovne discipline pr seb ni sposben dosečt, po  moje sploh ne bi smel česarkoli  učit, ne pa da se dogaja tako kot  se, da ga jest plčaujem zato, da moje otroke  'vzgaja' al pa clo ne vem kakšni duhovnosti poučuje.
Back to top

IP Logged

pevka
3

Ljubljana
Reply #7 - 16.10.2003 at 11:23:22

titud wrote on 16.10.2003 at 10:19:29:
Duhovnost nima nobenga pomena izločeno učit pa podajat, ker sama po se ne obstaja. Če že, pol je itak esenca vsega ostalga, s  katero otrok nima izolirano od ostalga kaj počet. Esenca pa je ljubezen in če bomo otroke posiljeval po šolsko še z njo, pol jo  mu bomo zihr še bolj odtujil, kot smo mu jo že, ker naša kultura itak nima taprave predstave o njeni vlogi.  

Men se zdi boljš tista varianta, po kateri je vzgoja poroka ljubezni in discipline. Vsak učitelj pr svojmu predmetu al pa učiteljica v nižjih razredih vsaj tega zavedat pa sam bit najprej  duhovno tolk discipliniran, da  tem otrokom ustvarja eno okolje, v katerem lahko duhovno in  tud strokovno napredujejo. Da  z ljubeznijo ne manipulira, da njeno (ne)izkazovanje ne uporablja  kot sredstvo za nagrajevanje/kaznovanje oz. sredstvo  za   discipliniranje, ampak jo sam jemlje za nujno podlago življenja enako kot dihanje. Da se zaveda, da je nagrajevanje z dajanjem pa odvzemanjem ljubezni enko nehumano  početje, kot če bi otroku poveznu na glavo masko in mu reguliral dotok kisika v  pljuča glede na najegovo pridnost/discipliniranost. Otrok ne moremo prsilit  'prav' dihat tko kot ga ne moremo  učit 'prav' ljubit, dolžni pa pa smo jim dajat  dost zraka in ljubezni, da bodo spontano razvil svoj spobosnosti dihanja/ljubezni. Da jim ne ustvarjamo  napačne predstave, da sta zrak/ljubezen omejeni ali s čimerkoli pogojeni  količini, ki jih je treba  šele zaslužit  z medsebojnim  tekmovanjem, disciplinolo/pridnostjo... Da je duhovna disciplina v bistvu v tem, da se za   osnovnimi življenjsko  dobrino kot  je ljubezen  ne tekmuje, da se po njej ne  hlasta v strahu  pred pomanjakanjem,  ker je ne more zmanjakt, ker jo  vsi lahko  produciramo v neomejnih količinah.

Učitelj, ki take duhovne discipline pr seb ni sposben dosečt, po  moje sploh ne bi smel česarkoli  učit, ne pa da se dogaja tako kot  se, da ga jest plčaujem zato, da moje otroke  'vzgaja' al pa clo ne vem kakšni duhovnosti poučuje.    

Jaz se tudi velikokrat sprašujem o tem kakšne vzgojiteljice in učiteljice bodo vzgajale in učile moje otroke... Kar nekaj jih namreč na žalosst poznam... in me kar srh spreletava, ko vidim kako razmišljajo, se obnašajo,...
Po mojem bi bile potrebne zelo radikalne spremembe... Ampak bo težko, ker gre za precejšnjo maso ljudi, ki bi jih bilo treba 'izobraziti' v pravi smeri. Če sami nimajo ljubezni, kako naj jo dajo drugim?

Jaz se spomnim enega učitelja iz srednje šole, ki je svoje komplekse zdarvil na nas, dijakih. Ustavril si je svoj kriterij ocenjevanja; do 1 smo vsi prišli, naprej pa... 1/2, ki tudi ni pozitivna ocena, sledila je 1 s pikico ali črtico spodaj in zgoraj, pa prav takšna dvojka. In to je bilo vse. Naprej ocen ni poznal. Učili smo se kot idioti, vse znali na pamet... Ko smo pisali kontrolno si mu napisal dobesedno s knjige in če je imel dan vsaj kolikor toliko si pisal 2 z oznako vsaj spodaj...
V prvem letniku sem imela ta predmet 5, v drugem pa ... Kljub pritožbam staršev vse leto ni bilo nič bolje... Dokler sami dijaki nismo šli do ravnatelja, napisali nič koliko pritožb... Uf, še danes me stresa, ko se spomnim na to. Sicer smo dosegli, da smo na koncu leta pri profesorici, ki je prav tako poučevala ta predmet pisali celoletno šolsko nalogo in z njo zvišali svoje bore ocene. Seveda je bil rezultat zelo dober, toda travme so ostale... in velik vpliv na negativno samopodobo v tako občutljivem življenskem obdobju, tudi.

Verjetno je bil ta porfesor zakompleksan, zafrustriran do konca. Kako naj potem vzgaja v ljubezni, če tega nima sam?    
Back to top

pevka

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #8 - 16.10.2003 at 11:36:18

duhovnost ni nekaj za na kruh namazat

duhovnost je samo za vohanje

(če bi iz nje naredili še en predmet ali krožek, bi samo še enkrat brcnili v prazno, saj bi jo samo še enkrat poskusili zmaterializirati)

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #9 - 16.10.2003 at 12:38:32

t wrote on 16.10.2003 at 11:36:18:

uživajte!

Duhovnost je za vdihavanje  Smiley
Back to top

IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #10 - 16.10.2003 at 13:00:17

t wrote on 16.10.2003 at 11:36:18:
duhovnost ni nekaj za na kruh namazat

(če bi iz nje naredili še en predmet ali krožek, bi samo še enkrat brcnili v prazno, saj bi jo samo še enkrat poskusili zmaterializirati)

uživajte!

predlagaš da pol otroke sami naučimo vohati  Wink
Back to top

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #11 - 16.10.2003 at 13:20:04

veronika wrote on 16.10.2003 at 13:00:17:
predlagaš da pol otroke sami naučimo vohati  Wink

seveda,

(vsak se sam uči vohati in dihati)

ali pa jih pošljite k verouku

Duhovnost je drža, lahko bi rekel odnos do celote vsega in vsake posameznosti, ki ga lahko na različne načine zaznamo pri vsakemu posamezniku posebej. Sodbo o tem, katera je boljša, slabša, bolj ali manj pravilna in kateri nanjen način je edino pravilen pa gre prepustiti večnosti.

lp
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Jakob_Ostrjan
4

Samo srce
Kranj
Reply #12 - 16.10.2003 at 13:39:28

Poslušte no, že res, da je duhovnost samo za vohanje in da je ni možno poučevati, ampak nekaj drugega je tle bistvo.

Velika večina današnje mularije je gor rasla v tako primitivnih družinah, da so navajeni vohati samo smrad!

Ker je torej družina v večini popolnoma usmrajena, bi morala vsaj država, to je šola, ponuditi mulariji tudi kaj, kar ne bi smrdelo, ampak bi dišalo.

Mularija bo pa potem že sama pogruntala, kaj ji bolj paše: smrad ali dišave!

Ampak, kot rečeno, to se bo zgodilo ob sv. Nikoli...

Ker pri nas zaposlene v javnih službah - od vrha do podna - prav kurac boli, kaj se dogaja z ljudmi, za katere so odgovorni.

Pa še nekaj: velika večina šolnikov je za žalost samo poučevalcev, ne pa učiteljev.
Back to top

PA BOHLONEJ, K' STE TOLE BRAL...

IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #13 - 16.10.2003 at 14:31:29

Smiley
v sloveniji že obstaja ena taka "poduhovljena šola" Waldorfska šola, kjer otroci, učitelji in starši pozitivno vplivamo drug na druge in se tudi ob raznih priložnostih in praznikih skupaj družimo in lepo pogovorimo. Smiley
več informacij na:
http://www.waldorf-si.org/
Back to top

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #14 - 16.10.2003 at 14:47:25

stoychi wrote on 16.10.2003 at 14:31:29:
Smiley
v sloveniji že obstaja ena taka "poduhovljena šola" Waldorfska šola, kjer otroci, učitelji in starši pozitivno vplivamo drug na druge in se tudi ob raznih priložnostih in praznikih skupaj družimo in lepo pogovorimo. Smiley
več informacij na:
http://www.waldorf-si.org/

Kolikor vidim spet samo še eni, ki so prepričani, da so boga zagrabili za jaca.

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 2 3