exorcist wrote on 23.09.2003 at 12:13:04:Gape forum uteleša oziroma pomeni, le reakcijo na razočaranja potrošništva in materializma morda še v povečanem obsegu.
Prav to povečano zanimanje za duhovnost, detabuizacija duhovnosti in na drugi strani kot odgovor povečana in bolj ali manj agresivna ponudba novih duhovnosti in psevdoduhovnosti prinaša nove težave. Ob ponudbi "edino pravilnih" odgovorov na duhovne stiske, ki jih prinašajo nove in stare religije, sekte, gibanja, ostaja človek duhovno le še bolj zmeden.
Temu pojavu, ki ga prakticira večino uporabnikov Gape foruma skupaj z administratorji pravimo "beg v duhovnost", ko ste se sami sebe prestrašili, ko ste se začeli spoznavat, odkrivati pri sebi lastnosti, ki vam niso všeč. Beg v duhovnost je v teh primerih beg od samega sebe, oklenli ste se iluzije svobode in postali od nje odvisni, zasvojeni. "Poduhovljenost" pri vas je navidezna, nepristna. Ta nepristnost pa tudi ni le prehodna oblika - le malo verjetnosti je, da bi se kasneje prerasla v pravo duhovnost.
Dezinformacije pri interpretaciji EGA in SAMOPODOBE na Gape forumu:
Ego je tisti, ki opravi identifikacijo potrebe ali porušenega organizmičnega ravnotežja, ki torej reče "Lačen sem", "Osamljen sem"... Če posameznik doseže polno razbitost funkcij organizmične samoregulacije, ego postane odvečen, nepotreben. Self deluje sam, ego je presežen. Samoaktualizacija je stanje popolne opore v sebi, ko je ego postal nepotreben, odvečen. Popolna transcedenca je nekakšen idealni cilj, ki ga je možno deseči le za krajši čas, za daljše obdobje ga dosegajo redki posamezniki "svetniki". V celoti se otresti ega je le metanje peska v oči in zavajanje. Prikladnejsi termin je avtentičnost, ki pomeni pošteno, direktno ponašanje, skladno s samim seboj in okoljem. V vsakdanjem življenju pa se srečujemo u lažno in navidezno samoaktualizacijo[b], ki je naslonjena na [b]fantazije, na domišljijske predstave o svojih pričakovanjih, potrebah...
V psihološki literaturi sumljivih kvalitet ala Gape forum, ki včasih zelo osvaja tržišče takoimenovana "fast-food psihologija", zelo pogosto zasledimo izraz "samouresničenje", ki je pravzaprav neka idealizirana samopodoba - navidezna samoaktualizacija. "Dobra samopodoba" ne more biti nikakršen končni vzgojni cilj. Je pa pojem, ki je za vzgojni proces neobhodno potreben kot sistem identifikacij, predstav o samem sebi, ki je nujno potreben za postavljanje meje. Včasih zasledimo na Gape forumu zavajajoče in nevarne usmeritve, kot da je "dobre samopodobe" nekakšen končni cilj vzgoje ali kar osebnostne rasti.
Pogosto se srečujemo s samopodobo, ki se v celoti naslanja na oporo v okolju. Ki ne temelji na lastnih potrebah, ampak na tem, kar naj bi drugi menili, da so posameznikove potrebe; ki ne temlji na lastnih zmogljivostih, ampak na domnevnem mnenju drugih o posameznikovih potrebah. Poenostavljeno bi torej lahko rekli, da je to "moja predstava o tem, kar jaz mislim, da drugi mislijo o meni". Kadar govorimo o "slabi samopodobi" imamo vedno opravka s tovrstno lažno samopodobo.

zamenjaj besede Gape forum z veroukom, pa duhovnost z vero . . .
pa
uživaj!