Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 7 8 9 10 11 ... 15
(Read 52008 times)
aryan
Ex Member

Re: SMISEL ?
Reply #120 - 26.09.2003 at 13:46:07

natural wrote on 26.09.2003 at 13:40:55:
Otrok lahko neznansko uživa, ko se igra z lego kockami ko je star 5 let,vendar ji bo nekoč prerasel in bo užival v npr. reševanju matematičnih problemov.Tudi duša nekoč preraste materijo in uživa v nečem drugem.Materija je tu z namenom.Je kot igralo, ki ga uporabljajo otroci in nima smisla, da se trudimo igrala nasilno vzeti otroku.Sam jih preraste nekateri prej drugi kasneje in prične delovati na drugih nivojih življenja.

zelo lepo "idealisticno" napisano.

res, nekateri bi radi prehiteval svoj nivo in se ukvarjal s stvarmi, za katere se niso ciz kvalificirani, in jih tud ne morjo kr po bliznjici dosezt. ce plezas po lestvi in iz nepotrpezljivosti falis eno letvico bos hitr padu dol (ponavad se nizje kokr si bil). lahko pa te seveda kdo na to ze prej opozori. ni nujno, da vse spoznavas le skozi negativne izkusnje.

ampak, kaj pa narest ko je nekdo ze prerastel nek nivo, pa se se ne upa (ali je len) stopit na naslednjega? a ga pustit tam, da spet skozi negativne izkusnje spozna, al mu kaj svetovat?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #121 - 26.09.2003 at 13:48:50

titud wrote on 26.09.2003 at 13:40:42:
Ne vem zakaj je tko težko  štekat, da se šele v  ne-smiselnem  um lahko dokončno umiri in da je tej  umiritvi uma doseženo najglobje možno razuvmeanje živlejnja tukaj in zdaj.

kaj je zate to "ne-smiselno", ki po tvoje lahko za vedno umiri um? in, kako ti to umiritev prakticiras, titud?

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #122 - 26.09.2003 at 13:49:22

Quote:
ce je um razprsen ni ciz dobr (je slaba stran tud zraven), in tudi ce je um osredotocen na eno stvar ni ciz dobr (je slaba stran tud zraven).

um se vedno rad sprehaja (ne more bit pri miru), ampak po drugi strani pa bi moral biti pri miru (zaradi zgoraj nastetih razlogov). kaj pol narest?

Ti pa imaš probleme   8)
Kako ti sploh uspe meditirati?

Uma ne moreš ustaviti in bolj kot se trudiš, bolj bo nemiren.
To je podobno, kot da bi se hotel ustaviti tako, da bi vedno hitreje tekel in dodajal vedno nove gibe.

Prepusti ga samega sebi, brez interveniranja, naj bo nemiren kolikor hoče, ti ga samo "od daleč opazuj" in izpel, oziroma umiril se bo sam od sebe, oziroma "izginil" ...

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #123 - 26.09.2003 at 13:51:52

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 13:49:22:
Prepusti ga samega sebi, brez interveniranja, naj bo nemiren kolikor hoče, ti ga samo "od daleč opazuj" in izpel, oziroma umiril se bo sam od sebe, oziroma "izginil" ...

ja lepo se slis v teoriji... v praksi si pa itak ze izkusil kolk od tega je res. Wink

(um ne bo nikoli izginil, niti si nben "inteligenten" ne zeli tega. bistvo je v pravilni uporabi)

"mind is the cause of bondage, mind is the cause of emancipation" (bhagava-gita)
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #124 - 26.09.2003 at 13:55:09

Quote:
ja lepo se slis v teoriji... v praksi si pa itak ze izkusil kolk od tega je res. Wink

(um ne bo nikoli izginil, niti si nben "inteligenten" ne zeli tega. bistvo je v pravilni uporabi)

Ne v teoriji, le praksa to pokaže in dokaže.

Um seveda ne bo "izginil", zato sem to besedo tudi dal v navednice.
Lahko pa dosežeš, da te ne bo več motil in odvračal pozornosti na vse strani, torej, kot da ga ni.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #125 - 26.09.2003 at 13:59:14

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 13:55:09:
Lahko pa dosežeš, da te ne bo več motil in odvračal pozornosti na vse strani, torej, kot da ga ni.

in pol? oz. kaj imas od tega?

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 13:55:09:
Ne v teoriji, le praksa to pokaže in dokaže.

no, da slismo. (pokaze in dokaže)
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #126 - 26.09.2003 at 14:07:14

Quote:
in pol? oz. kaj imas od tega?

no, da slismo. (pokaze in dokaže)

A imaš ti  resne probleme?   8)
Prakso si mora vsak sam dokazat!
Kot ti ne morem pokazati, kako se prebavlja, ti ne morem pokazati tega.  Lahko ti dam samo nasvet: v stilu "pogoltni hrano, pol pa bo."

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #127 - 26.09.2003 at 14:14:39

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 14:07:14:
Prakso si mora vsak sam dokazat!

se strinjam. ampak kako to, da si ti upas vse zivo drugim dokazovat, kaj ne, in kaj ni res itd.

sej ponavad so budisti vsi taki polovicarski ja. kokr jim pase, tko pa govorijo. ko je treba govort kaj "ne" vejo do nule natancno, ko pa jih kdo vprasa kaj "ja" pa dvignejo roke od sebe. bod mal bolj pozoren na poste ki jih pises v razmaku. bos presenecen nad svojimi pisanji.

Quote:
Kot ti ne morem pokazati, kako se prebavlja, ti ne morem pokazati tega.  Lahko ti dam samo nasvet: v stilu "pogoltni hrano, pol pa bo."

res je. do nekje lahko seze teorija, od tam naprej pa je samo se praksa. ampak ti si men izrecno napisal, da praksa to pokaze in dokaze... torej pokazi (najprej seb... men ni treba vec) kok cilja "umiritve" si ze dosegel, da si upas trdit raznorazne stvari.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #128 - 26.09.2003 at 14:19:54

Quote:
res je. do nekje lahko seze teorija, od tam naprej pa je samo se praksa. ampak ti si men izrecno napisal, da praksa to pokaze in dokaze... torej pokazi (najprej seb... men ni treba vec) kok cilja "umiritve" si ze dosegel.

Najprej, da ne bo nesporazuma, jaz nisem ne budist, ne kristjan, ne musliman, ne (naštej katerokoli religijo)  ...
So mi pa všeč nekatere ideje iz mnogih religij.

Kot si tudi že sam ugotovil, si lahko prakso vsak dokaže le sam. Tukaj lahko le teoretiziramo  8)

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #129 - 26.09.2003 at 14:30:58

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 14:19:54:
Najprej, da ne bo nesporazuma, jaz nisem ne budist, ne kristjan, ne musliman, ne (naštej katerokoli religijo)  ...
So mi pa všeč nekatere ideje iz mnogih religij.

spet govoris kdo nisi... povej se kdo si?

Quote:
Kot si tudi že sam ugotovil, si lahko prakso vsak dokaže le sam. Tukaj lahko le teoretiziramo

no potem pa upam, da bomo teoretiziral iz izkusenj svoje prakse (vsaj malo) in ne kar od vsakega in od vsepovsod malo (ceprav ti baje itak nic od tega nisi), kot nam pac v tistem trenutku pase, da si nafilamo svoj lazni-ponos, in ob tem pisemo raznorazne  8)-je, a ne? Wink

sej, ce je filanje svojega laznega-ega tvoja praksa... pol lahko tudi o tem teoretiziras.
Back to top

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #130 - 26.09.2003 at 14:35:06

Quote:
ampak, kaj pa narest ko je nekdo ze prerastel nek nivo, pa se se ne upa (ali je len) stopit na naslednjega? a ga pustit tam, da spet skozi negativne izkusnje spozna, al mu kaj svetovat?

In kaj ima od tega če mu svetuješ?Vseeno mora to storiti sam in ne ti namesto njega.Sam bo moral spoznati razlog zakaj ne gre naprej in če sploh želi seveda.No saj zato pa je tu trpljenje... Wink
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #131 - 26.09.2003 at 14:38:50

Quote:
spet govoris kdo nisi... povej se kdo si?

No prav, sem človek, pa udeleženec tega foruma, pa še kakšna karakterizacija bi se našla ampak za tukaj bo to kar dovolj.

Z zgornjim sem pa hotel povedati, da nisem član nobene religije.
Torej, če bi me vprašal:
povedal si katere nisi član, ampak zdaj pa povej v kateri religiji pa si član, bi ti moral še enkrat odgoviriti, da v nobeni   8)

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #132 - 26.09.2003 at 14:45:09

natural wrote on 26.09.2003 at 14:35:06:
In kaj ima od tega če mu svetuješ?Vseeno mora to storiti sam in ne ti namesto njega.Sam bo moral spoznati razlog zakaj ne gre naprej in če sploh želi seveda.No saj zato pa je tu trpljenje... Wink

ja, res more storit sam, nihce ne more narest nic namesto njega. ampak ni nujno, da ve kaj mora storiti.

ce nekdo trpi, ni nujno da zraven tudi ve, zakaj trpi in kaj more narest, da ne bo vec trpel. tko kot nekdo, ki je bolan, se ne more sam pozdravt, ce nima znanja o "medicini" (sam primer). torej mora it k "dohtarju", ki pa se spozna na "medicino". vids, tuki notr pa pride pol "socutje". Wink
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #133 - 26.09.2003 at 14:46:37

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 14:38:50:
No prav, sem človek, pa udeleženec tega foruma, pa še kakšna karakterizacija bi se našla ampak za tukaj bo to kar dovolj.

Z zgornjim sem pa hotel povedati, da nisem član nobene religije.
Torej, če bi me vprašal:
povedal si katere nisi član, ampak zdaj pa povej v kateri religiji pa si član, bi ti moral še enkrat odgoviriti, da v nobeni   8)

a se bojis stopit na tla, ker te je strah, da te bo kdo spodnesu?

(sicer ti pa tudi v "luftu" ni prevec vsec Wink )
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #134 - 26.09.2003 at 14:53:59

Quote:
a se bojis stopit na tla, ker te je strah, da te bo kdo spodnesu?

(sicer ti pa tudi v "luftu" ni prevec vsec Wink )

Grin
Ne se bat zame, jaz stojim trdno na tleh.
Ni mi pa čisto jasno, kaj tebe muči.
Rad bi ene nasvete, če jih dobiš, to ni to, ker se ti najbrž ne ljubi tega sprobat v praksi, če to ni to, potem je najbrž nekaj drugega, in pol je tu trpljenje ...  daj odloči se že, kaj bi rad  8)

Če sem jaz naprimer gasilc in ti dam nasvet iz svoje prakse, kako ravnati pri požaru, lahko moj nasvet upoštevaš ali pa tudi ne, tvoja izbira. Pa tudi, če  boš moj nasvet preizkusil v praksi, to še ne pomeni, da boš potem  postal tudi ti gasilc ...

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 7 8 9 10 11 ... 15