Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 15
(Read 51972 times)
Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Re: SMISEL ?
Reply #105 - 26.09.2003 at 12:20:45

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 12:14:59:
Zdaj sem tukaj in edino to je pomembno.

Ja, edino to je pomembno.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #106 - 26.09.2003 at 12:20:49

Zakaj je stvarnik lahko ustvaril nas,rastline postavil zakone,vesolje?Ker je bil tako razumen.Zakaj zlata ribica ne goji višjih čustev?Ker je premalo razumna.Ali sploh so možna višja čustva ob odsotnosti razuma?Ne.
Back to top

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #107 - 26.09.2003 at 12:25:34

Razum torej ni in ne more biti omejen.Kajti če bi bil omejen pomeni, da bi se nehal uporabljati in bi to pomenilo njegovo propadanje.ali ima bog omejen razum?Ne.Nihče ga nima in edina naloga je, da ga razvijaš.
Back to top

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #108 - 26.09.2003 at 12:26:44

Bardo_Thodol wrote on 26.09.2003 at 12:14:59:
Zdaj sem tukaj in edino to je pomembno.

Res je.
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #109 - 26.09.2003 at 12:27:45

natural wrote on 26.09.2003 at 12:20:49:
Zakaj je stvarnik lahko ustvaril nas,rastline postavil zakone,vesolje?Ker je bil tako razumen.Zakaj zlata ribica ne goji višjih čustev?Ker je premalo razumna.Ali sploh so možna višja čustva ob odsotnosti razuma?Ne.

Kaj pa kadar čustva zavladajo razumu? Ko ga potisnejo nekam v ozadje?
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #110 - 26.09.2003 at 12:32:41

Višja čustva so posledica globjega razumevanja za katerega je potreben razum.Tu ne gre za prevlado ali podvlado tu gre za posledico.
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #111 - 26.09.2003 at 12:43:05

Quote:
a je po tvoje sploh mozno dobit odgovor na to? ce ja, potem sva spet na istem... kako?

Ti veš odgovor.
Kako ... nekje si lepo napisal (sedaj ne najdem)... obstaja Božji načrt ...
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #112 - 26.09.2003 at 13:00:31

natural, s tem se strinjam. ne gre se za zanikanje razuma, ampak za njegovo pravilno uporabo. razum je instrument, s katerim se lahko bodisi omejimo (omejujemo) ali osvobodimo (osvobajamo).

stalno povdarjas, da je treba razum razvijati. kaj s tem mislis konkretno? ali je zate mozno, da se nas razum tudi "degradira", ali gre vedno le na "bolje"? po cem se zate meri (opazi), da ima nekdo bolj razvit razum, nekdo drug pa bolj manj?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #113 - 26.09.2003 at 13:17:22

se nekaj za zagovornike "tu in zdaj"-a.

ce imamo um razprsen na vec strani je problem v tem, da ne uzivamo toliko v eni stvari kolikor bi lahko (in je mozno). in potem se zacnejo ljudje ukvarjat z meditacijo na "tu in zdaj", in se s tem bolj osredotocijo na eno stvar in se jim zdi, da zivijo bolj "polno". ampak problem je ko ta "tu in zdaj" postane zelo globok, se um zacne sprasevat (ga zacne skrbet) ce ne zamujam jaz kaj drugega slucajno ker slonim samo na eni stvari. in tko je stalna bitka med razprsenostjo in osredotocenostjo.

ce je um razprsen ni ciz dobr (je slaba stran tud zraven), in tudi ce je um osredotocen na eno stvar ni ciz dobr (je slaba stran tud zraven).

um se vedno rad sprehaja (ne more bit pri miru), ampak po drugi strani pa bi moral biti pri miru (zaradi zgoraj nastetih razlogov). kaj pol narest? ce um osredotocimo na Absolutno resnico se ta lahko po mili volji in prosto sprehaja (ker Absolutna resnica je neomejena) po drugi strani pa je osredotocen na "eno in isto" stvar. in le v tem primeru je lahko um miren in zadovoljen hkrati.
Back to top

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #114 - 26.09.2003 at 13:20:56

Razum se razvija skozi delovanje,skozi njegovo uporabo.Kaj bi se zgodilo če bi nehali uporabljati svoj razum?Nekje v vedah piše da nekdo, ki postane zavesten nikoli ne more postati nezavesten.Morda.Zavest pomeni tudi razumevanje.Če se razum ne uporablja to vodi v degradacijo.Zavest in razum sta ena in ista stvar pogledana z različnih strani.Vsak ima svobodno voljo in lahko bi se odločil da bo nazadoval v svojem razvoju tako, da se mi zdi da je degradacija mogoča.Vendar je zopet skoraj nemogoče da se bo kdo npr. tvoj Učitelj odločil za degradacijo.Koliko je kdo napredoval je zate ali zame poplnoma nepomembno zato se s tem sploh ne ukvarjam.Obstaja veliko bolj in tudi nekaj manj razvitih od mene in z obojimi si nabiram izkušnje.
Back to top

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #115 - 26.09.2003 at 13:27:25

Quote:
se nekaj za zagovornike "tu in zdaj"-a.

ce imamo um razprsen na vec strani je problem v tem, da ne uzivamo toliko v eni stvari kolikor bi lahko (in je mozno). in potem se zacnejo ljudje ukvarjat z meditacijo na "tu in zdaj", in se s tem bolj osredotocijo na eno stvar in se jim zdi, da zivijo bolj "polno". ampak problem je ko ta "tu in zdaj" postane zelo globok, se um zacne sprasevat (ga zacne skrbet) ce ne zamujam jaz kaj drugega slucajno ker slonim samo na eni stvari. in tko je stalna bitka med razprsenostjo in osredotocenostjo.

ce je um razprsen ni ciz dobr (je slaba stran tud zraven), in tudi ce je um osredotocen na eno stvar ni ciz dobr (je slaba stran tud zraven).

um se vedno rad sprehaja (ne more bit pri miru), ampak po drugi strani pa bi moral biti pri miru (zaradi zgoraj nastetih razlogov). kaj pol narest? ce um osredotocimo na Absolutno resnico se ta lahko po mili volji in prosto sprehaja (ker Absolutna resnica je neomejena) po drugi strani pa je osredotocen na "eno in isto" stvar. in le v tem primeru je lahko um miren in zadovoljen hkrati.

Lepo napisano ampak ker ne poznamo absolutne resnice težko izvedljivo.
Pomemebn element razuma je zaznava.Zaznavamo s pomočjo kontrasta(ying, yang).Tako kot telo potrebuje kontrast(spanje,budnost) tudi razum potrebuje meditacijo ter osredotočanje.Um potrebuje meditacijo da se umiri,tako kot telo potrebuje spanje.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #116 - 26.09.2003 at 13:31:47

natural...

ce mi vidmo, da je vsak uzitek v materialni sferi kratkotrajen (zacasen) in da ob njegovi neobhodni izgubi trpimo, kaj lahko inteligentno (razumno) iz tega zakljucimo? ko en to zares opazi, prizna in tudi sprejme ponavad vecina (budisti npr.) zakljuci to, da je pol boljs, da se odpovemo uzitkom (odpovedovanje).

ampak itak se ne mormo ciz odlocit, a je pol bolj uzivat al sploh ne uzivat. zakaj? ce uzivamo imamo neko  zadovoljstvo, ampak nimamo miru (ker nas skrbi kako bomo do tistega prisli in koliko casa bo trajal), ce pa ne uzivamo pa imamo mir (ker nas ne skrbi kaj bomo izgubil), ampak nimamo pa uzitka.

kaj lahko razum/intelekt v tem primeru nardi? kako bi dobil mir in zadovoljstvo hkrati? kako bi dobil mir, ampak ne za ceno uzitka, in uzitek, ampak ne za ceno miru. a se ti zdi, da intelekt/razum sam po sebi lahko to dilemo razresi?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #117 - 26.09.2003 at 13:37:01

natural wrote on 26.09.2003 at 13:27:25:
Lepo napisano ampak ker ne poznamo absolutne resnice težko izvedljivo.

je res tezko izvedljivo, ampak ni nemogoce. Wink

Absolutna resnica se nam razodeva glede na naso predanost.

Quote:
Pomemebn element razuma je zaznava.Zaznavamo s pomočjo kontrasta(ying, yang).Tako kot telo potrebuje kontrast(spanje,budnost) tudi razum potrebuje meditacijo ter osredotočanje.Um potrebuje meditacijo da se umiri,tako kot telo potrebuje spanje.

res. telo ima svoje potrebe, um pa ima svoje potrebe. nekateri se celo trudijo ustrezt obem potrebam hkrati, z najmanj napora. ampak, a sta um in telo res vse kar je? tudi kadar sta telo in um potesena, se zmeri "neki manjka", ena pikca na i. sem velik oseb ze spoznal, ki se trudijo in jim tudi uspeva zdruzit telesne in umske potrebe v eno, pa se zmeri nimajo cistega miru. seveda imajo mir (nimajo problemov in skrbi), ampak njihov problem, nemir in skrb je ta, da niso zadovoljni (ekstaticni). neki manjka. in tudi te dileme razum/intelekt sam po seb ne more ciz razresit.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #118 - 26.09.2003 at 13:40:42

Ne vem zakaj je tko težko  štekat, da se šele v  ne-smiselnem  um lahko dokončno umiri in da je tej  umiritvi uma doseženo najglobje možno razuvmeanje živlejnja tukaj in zdaj.  Po moje zato, ker um tik pred to umirtvijo začne panično iskat smisu, s skaterim bi opravfiču nemir, skoz kateraga je naučen opravičevat svoj obstoj.    Angry Smiley
Back to top

IP Logged

natural
3

crazy monkey
lj
Reply #119 - 26.09.2003 at 13:40:55

Otrok lahko neznansko uživa, ko se igra z lego kockami ko je star 5 let,vendar ji bo nekoč prerasel in bo užival v npr. reševanju matematičnih problemov.Tudi duša nekoč preraste materijo in uživa v nečem drugem.Materija je tu z namenom.Je kot igralo, ki ga uporabljajo otroci in nima smisla, da se trudimo igrala nasilno vzeti otroku.Sam jih preraste nekateri prej drugi kasneje in prične delovati na drugih nivojih življenja.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 15