Valentinaa wrote on 02.09.2003 at 14:49:25:Se mi zdi, da je tukaj izpostavljeno bistvo problema, namreč naš splošen odnos do hrane, do narave, do matere Zemlje, ki nam to hrano daje. Tukaj ne gre samo za meso, ampak na splošno za vso hrano. Vsega imamo preveč, objestni smo tako, da si že težko izmislimo, kaj bi vtaknili v usta. Preobilje nas je pripeljalo do tega, da s hrano ravnamo popolnoma brez odnosa, brez hvaležnosti, zato tudi morajo trpeti uboge živali, redimo jih masovno, masovno jih pobijamo, masovno jih uničujemo. Isto je tudi z rastlinsko hrano, intenzivno obdelujemo polja, pridelamo ogromno hrane, ki je tudi pojesti ne moremo, na koncu koncev hrano mečemo stran. Izčrpavamo Zemljo, uničujemo naravo, zakaj, zato da nam je bolj udobno. Včasih je moja babica šla v klet, prinesla lonec krompirja, ga oprala, kuhala ga je 1 uro, nato smo ga pri mizi olupli , posolili in pojedli. To je bila večerja. Danes skoraj nezavedno, tako mimogrede, odpremo vrečko čipsa, in jo pojemo, pa sploh ne vemo, kaj smo jedli, mogoče samo, da je imelo okus po papriki ali siru, pa tudi siti nismo od tega, hočemo še.
Naš odnos do hrane, do zemlje je tisti, ki je napačen, jaz ne bi toliko izpostavljala samo mesojedstva. Nekatera ljudstva, ki še vedno žive v sožitju z naravo, in tudi uživajo meso, jim to meso pomeni dar narave, ki ga spoštujejo in za karerega so hvaležni. Mi pa kot civilizacija smo pa objestneži, zaradi katerih trpijo živali, trpijo rastline, in v končni fazi trpi tudi Zemlja - Gaja.
Hrana naj bo dar narave, ki ga sprejmemo s spoštovanjem in hvaležnostjo. Itak bi bili na stopnji našega razvoja že vsi lahko vegetarjanci. Jaz mislim, da enkrat tudi bomo, čas bo dozorel do te mere. Tudi mislim, da Zemlja naše objestnosti ne bo gledala prav dolgo časa. Zato pa: živela doba vodnarja!
V topicu o prehrani je Valentina napisala zgornji tekst in zdi se mi pomembno odpreti tudi topic na to temo, saj priznajmo si, postali smo preveč potrošna družba brez sočutja do drugega, brez pomisleka o posledicah, ki sledile zagotovo bodo.
Takole kažejo norveške raziskave. Leta 2000 je šlo v tej državi na smetišče ali v kanalizacijo 500 ton hrane.
Leta 1999 raziskave niso bile kompletne a se domneva da je ta številko četrtino nižja. Zgornji številki botruje Evropska unija, ki je s svojimi standardi in zakoni pospešila rast vse neuporabljene hrane, ki smo jo zavrgli, ker jim je "potekel rok". Najbolj uporaben napis "Best before" je prekoračil mejo morale, saj živila so uporabna še nekaj časa, po kvaliteti pa se bistveno ne razlikujejo, večina proizvajalcev pa na uporabnost izdelka rajši napiše krajši rok, saj če bi napisali daljšega, bi se ta resnično pokvaril kar vodi v rdeče številke podjetij.
A naj se vrnem na norveško. Leta 1959 je bil v tej državi družinski izdatek za hrano 40%. Leta 1997 le še 20% kar pomeni, da so Norvežani vedno bogatejši z vedno več hrane na smetišču. In seveda. Tudi Slovenci niso vedno bolj revni, nasprotno, le primernih raziskav ni, zato sem radoveden koliko živil se letno nabere v slovenski kanalizaciji in na slovenskih smetiščih.
Lep primer za to je recimo neprimerno nizek odkup živine od kmetov in na podlagi tega razprodaja govedine po 150 SIT. Kje je vsa ta govedina in koliko jo je šlo na smetišča, med drugim tudi zaradi resničnega zapadlega roka, ali kar zaradi preobilja v hladilniku?
V prejšnjem času so gospodinje, torej tudi naše matere same vedele za uporabnost in kot vem nismo bili bolj bolani zaradi zastrupitve s hrano. Pač mleko, če je bilo že sumljivo staro smo povohali, popili ali zlili,odvisno pač. Enako so imele gospodinje iz prejšnje generacije nos za ovohavanje mesa. Ne vem sicer kaj je s ta mladimi dekleti, ki so pismene ravno tako kot naše matere, a jim je bržkone ljubše prebrati "best before", saj telo, torej nos v tem primeru ne trpi. No, ravno na norveškem je predvsem mlada generacija najbolj rentabilen potrošnik živilskih trgovin, saj tudi največ zavržejo.
Verjamem da je najboljši recept proti zgoraj napisanem nemoralnem vedenju do narave, živali, rastlin in nas samih, izključno nakup potrebnih živil in ne nakup za zapolnitev hladilnika do zadnje luknje. Ne le da je najboljše za našteto. Tudi neprimerno ceneje je.
Dober tek vam želim
Best before: Andres