Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 10
(Read 45601 times)
natural
3

crazy monkey
lj
Re: Meso, mesojedci in naša morala.
Reply #90 - 28.08.2003 at 13:52:12

Ali ni tale s skalo in bogom zanimiva.Seveda lahko ustvari tako skalo saj je vsemogočen.To pa še ne pomeni, da si ne sme premisliti in skalo dvigne-ipak je vsemogočen...  Grin Grin
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #91 - 28.08.2003 at 14:48:15

natural wrote on 28.08.2003 at 13:52:12:
Ali ni tale s skalo in bogom zanimiva.Seveda lahko ustvari tako skalo saj je vsemogočen.To pa še ne pomeni, da si ne sme premisliti in skalo dvigne-ipak je vsemogočen...  Grin Grin

Če si premisli je Boginja  Wink
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #92 - 28.08.2003 at 15:19:33

Smiley
tale skala
je hudo "bolana",
kot je hudo bolna,
za Boga neka teža,
ali kaka bolana težava.
Vsaka skala je zanj,
prozorna, tekoča,
da o plinastem stanju,
niti ne govorim.
Po tej bolni, mrhovinarski logiki  skale,
ki je Bog ne bi mogel dvigniti,
sonce, zemlja, planeti,
sploh ne bi mogli v vesolju lebdeti
in vprašanje, ki iz te,
ne vem koliko že stare blodnje izhaja je:
ali Bog sploh lahko podpira samega sebe, a ne? Grin

zapomni si enkrat za vselej:

VSE SE USTVARJA IZ NOTRANJOSTI,

Njegove, tvoje, moje

IN VSE SE V TO NOTRANJOST,

VRAČA NAZAJ. Kiss Kiss Kiss

Back to top

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley

IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #93 - 28.08.2003 at 15:26:18

Smiley
tale izjava je posebna zahvala Andresu,
ki nas je opozoril na zadevo kolibri,
ki kljub temu, da uradno ni administrator,
to nalogo še naprej opravlja
in nas lepo opozarja,
na neumnosti, ki naj jih tu, ne bi pisali.
Tako se dela to.
Vsak od nas je lahko tak administrator,
vendar mora to nekako tudi  pokazati.
Hvala Andres Smiley
in lep pozdrav v Islandijo Smiley
Back to top
« Last Edit: 28.08.2003 at 19:32:50 by stoychi »  

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley

IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #94 - 28.08.2003 at 15:41:07

Smiley
dragi kreden, razmišljal sem, zakaj si si dal to ime, če pa si v resnici hvala Bogu razbijač konceptov, Wink
torej bi ti bolj pasalo ime: RAZKO,
no tudi krengo mora imeti svoj globji pomen Wink
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #95 - 28.08.2003 at 16:53:13

stoychi wrote on 28.08.2003 at 15:19:33:
Smiley
tale skala
je hudo "bolana",
kot je hudo bolna,
za Boga neka teža,
ali kaka bolana težava.
Vsaka skala je zanj,
prozorna, tekoča,
da o plinastem stanju,
niti ne govorim.
Po tej bolni, mrhovinarski logiki  skale,
ki je Bog ne bi mogel dvigniti,
sonce, zemlja, planeti,
sploh ne bi mogli v vesolju lebdeti
in vprašanje, ki iz te,
ne vem koliko že stare blodnje izhaja je:
ali Bog sploh lahko podpira samega sebe, a ne? Grin

zapomni si enkrat za vselej:

VSE SE USTVARJA IZ NOTRANJOSTI,

Njegove, tvoje, moje

IN VSE SE V TO NOTRANJOST,

VRAČA NAZAJ. Kiss Kiss Kiss

BLA BLA BLA Grin Ti je zaškodilo fermentirano sadje, morda slive, ki so že malo imele duh po žgajari, te treba na hitro pojesti?  Grin

Stojchy vsak ima svobodno voljo, da se odloči kaj bo jedel, ampak vse stvari moramo jemati z rezervo, ne pa da te takoj katapultira v neko skrajnost, da so vsi mesojedci mrhovinarji, ker s tem delaš krivico tem, ki občasno jejo meso ali v zelo majhnih razumskih količinah. Sem proti farmam in ekstenzivni živinoreji, ko jo filajo z nevemkakšnimi antibiotiki, strupi, etc.... Ampak nisem proti domačemu BIO kmetovanju, ko lepo kure svobodno skačejo naokrog in točno veš kaj pojedo, sočno zeleno travco, ki je imajo na pretek, neenolično hrano, s katero jih krmiš vsak dan... Njihova jajčka so zelo ukusna in neprimerljiva s kupljenimi, za meso pa itak ne bom izgubljal besed, je kompaktno in čvrsto z bogato aromo. Če bi primerjal človeški prebavni trakt bi ugotovil glede na dolžini čreves, da nismo vegetarijanci, ampak vsejedci. To pomeni, da je priporočljivo jesti meso, vendar v zmernih količinah.

Žal pa ti tega nihče ne more vzeti v zakup, te tvoje teorije "NE UBIJAJ". Namrež smrt pomeni tudi življenje. Če gepart ne ubije antilope, bo sam od lakote poginil. Tu pa se vse stereotipko razmišlja: hudoben lev in lepa pridna antilopa, ja amapk, če ne bi imela naravnega sovražnika bi se prenakomerno razmnožile, popasle vso zelenje, vegetacija bi bila uničani, umrlo bi vso življe.. Veš kaj je fijakarski konj?  Smiley
Back to top

IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #96 - 28.08.2003 at 18:13:40

Smiley
dragi exo in ostali,
ne se sekirat  če si mrhovinar,
ampak ne mi pol jokat,
da niste bili opozorjeni

glede tega, za kaj je bil človek narejen?

Vse mesojede živali od tigra, leoparda, leva,
imajo zelo kratko črevo največ pet metrov,
in hitro prebavo, običajno seserjejo svoj obrok še isti dan.
Človekovo črevo pa je dolgo dvanajst metrov in več in je primerljivo z ovco, ki ima približno tako dolgo črevo,

vegetarijanska hrana se prebavi v nekaj urah in najkasneje v osmih urah zapusti telo,
mesna prehrana pa gnije in se zadržuje v črevesju tudi do dvaintrideset ur in več. Grin

kaj je človek po naravi ali mesojedec, ali vegetarijanec lahko zelo hitro sam ugotoviš:

jej samo nekaj mesecev,

samo meso in ti zagotavljam,

da boš umrl v hudih mukah in bolečinah,

zaradi beljakovinske bolezni.

Že stari kitajci so poznali to metodo, s katero so mučili svoje sovražnike.

glede okusnosti mesa.
meso je brez začimb in soli popolnoma neokusno pusto.

in še nasvet dekletom:
mesojedci se hitrje starajo in zgubajo,

pa dober tek

in še nasvet:
če že ješ meso, jej ribe in svoje kure,
dokler se jih ne boš naveličal
in pusti pri miru ostale sesalce.
če pa jih ne boš,
boš zame še naprej samo mrhovinar Grin
Back to top

IP Logged

kreden
Ex Member

Reply #97 - 28.08.2003 at 18:44:47

To Stojchi, trgaš gate.  Grin Grin Grin

Predvsem pa dobro in lepo napisano.   Wink
Back to top

IP Logged

kreden
Ex Member

Reply #98 - 28.08.2003 at 18:47:02

stoychi wrote on 28.08.2003 at 15:41:07:
Smiley
dragi kreden, razmišljal sem, zakaj si si dal to ime, če pa si v resnici hvala Bogu razbijač konceptov, Wink
torej bi ti bolj pasalo ime: RAZKO,
no tudi krengo mora imeti svoj globji pomen Wink

In kaj ti misliš.

No, nekaj ti bom zaupal, vedno so me vprašali, ja kdo pa si ti ?
Jaz pa kot jaz sem vedno odgovoril, ah, kredn navaden Budist sem.

Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

Guest

Reply #99 - 28.08.2003 at 19:16:10

Ej mesojedci!
Kako gre?
Ena stvar me malo zanima ... zakaj si vi mislite, da je odlocitev, de jes zivali stvar okusa? In, da vam vegetarjanci  odsvetujemo meso, ker se bojimo za vase zdravje?

Imate cisto vso pravico, da totalno unicite svoje zdravje, zivljenje ... in vse ostalo, kar je vase... ampak zivali niso ravno v tej kategoriji.
Uporabljate isti argument, kot so ga Evropejci, pred 100 leti, ki so zagovarjali suzenstvo... : Ce se kdo hoce it moralista in nima "zelodca" za suznje, pa naj jih NE KUPI, nam pa naj prepusti svobodno izbiro.
Ali pa seziganje carovnic.... Saj, ce ste moralist, vam pa ni treba gledat, ko zanske zive gorijo, mi pa le hocemo izvajati "svojo pravico" do odlocitve. Stvar okusa???
Stvar nazadnjastva?
Kaj si mislite?
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #100 - 28.08.2003 at 19:54:56

Dragi Stojchy to je tvoje osebno mišljenje, ampak jaz se raje opiram na stroko, ker sem prevelik amater/laik, da bi se spuščal v podrobnosti prehranjevalnega sistema človeka in si upal kaj po silem zatrjevati, nisem strokovnjak za to znanstveno vejo, predpostavljam, da ti tudi ne?

Soglašam s tabo, da se preveč mesa poje in nekateri živijo od tega, da vzgajajo živali v svojih mučilnih mašinerijah za masovno proizvodnjo, imenovanih farmah. To je zločin proti živim bitjem. Ampak, kot sem ti že prej omenil, v moji prehrani je izredno majhen procent te nekakovostne hrane, ampak jem domače kokoške ki pa imajoo izredno kakovostno meso, neprimerljivo s kupljenim mesom, tudi zdravo je, če jo ješ v mejah normale in po pameti. Ne smeš vse mesojedce tlačit v en koš, ker potem narediš krivico nekaterim, ki sploh ne uživajo tega škodljivega "fa(s)tfood" sranja kot v Ameriki, kjer ima vsak drugi državljan težave s prekomerno težo. Srednja zlata pot je prava pot, skrajnosti sta, da ješ samo maso in da sploh ne ješ mesa. Večina vas spada v slednjo, kar je sicer vaša svobodna odločitev in vam ne oprekam tega, da to ni zdravo, ampak bodite tolerantnejši tudi do teh, ki ne ustrezajo vašemu idealiziranemu načinu prehranjevanja. Če sem jaz mrhovinar, potem pa lahko za vas rečem, da ste razpadajoči kompost z glistami. Kam to pelje, nikamor drugam kot v slepo ulico, ko vsi argumenti in dialog odpovejo?

Back to top

IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #101 - 28.08.2003 at 21:06:16

Smiley
dragi exo,

ti si amater, jaz pa sem strokovnjak, ki o tem predava, ki sem že več let študiral te stvari, ki so znanstveno dognane in jih že več let redno spremljam preko interneta, vse rezultate raznih prehrambenih raziskav, zato mi jih ni treba na svojih predavanjih dokazovat, lahko pa navedem njihov vir in ne samo to, marsikaj, kar se prehrane tiče, sem na lastni koži preizkusil, zato sem  res lahko rečem strokovnjak,
to o dolžini živalskih črev so dejstva (in ne domneve), ki si jih lahko prebereš na internetu.  
ti pa po tvojih izjavah, nisi do zdaj glede tega preizkusil res še nič, mogoče pa enkrat še boš,
če te ne bodo prej uničile nore krave, ali nore svinje v klobasah Grin

zakaj je katoliška cerkev tako grešno oddaljena od svojega Boga Jezusa?
ker v nasprotju z mnogimi njegovimi gledanji, med drugim zanikuje duše živali,

exo vsi sesalci imajo visoko stopnjo zavedanja samega sebe, posebej še svinje,
(res je Jezus izganjal duhove in jih poslal v svinje, ampak ne zato, da bi potem te svinje v katoliških praznikih potem blagoslavljali in pojedli a ne?)
baje jih je poslal, da so se v neki reki utopile,
da reve ne bi preveč trpele Shocked Grin

in tudi vse vzhodnjaške religije odsvetujejo prehranjevanje z njimi, razen seveda katoliška cerkev, ki ima svinjino za obredno velikonočno jed,
čeprav je Jezus jasno povedal ljudem, kaj naj jedo in kaj ne, a ne? Grin
Ali mi tvoj župnik, lahko to malo razloži, ko ga že čutim nekje v tvojem ozadju, pa prosim ne flance, argumente, samo argumente Shocked Shocked Shocked

ps in če že komentiaš, si raje dobro preberi, o čem pišem jaz, da ne trosiš potem okoli ene uboge flance,
ki nimajo z mojim pisanjem niti blage veze. Shocked Shocked Shocked

površnost je vama z župnikom huda hiba, a ne? Shocked

Back to top

IP Logged

A.
Ex Member

Reply #102 - 28.08.2003 at 21:57:44

stojči hej...

dihi

kaj je zdej to s tabo?

evo tolk se mate za razumne pa tud pred sabo ne vidmo dostikrat, najprej se greste razlikovanje po tem kaj kdo ja ločevanje človeka od človeka, mrhovinar, smrljivec, itd... kot bi se rasno razlikovali in to delate vegeterjanci... žalostno res, me boli...  pol, privlečete kaj je bog reku, zadnja stopnja, kot da kar je komu reku bog velja za drugega al kaj? to je samo njegovo osebno zaradi tega jao mi, se je dogajalo več morij kot od tega akr smo pojedl... boste šli v sveto vojno ali v rasistično?

naslednja stvar je pa samo še to inteligenca, eni in drugi se prepričujete kdo je bl pameten.

nobeden ni bolj pameten niti ni več.

in valda zgodovina, ta je nekaterim ljudstvom namenila obilico sadja in zelenjave vse leto, v mrzlih krajih pa tega ni, zakaj eskimi že jejo večinoma meso? ker ne raste trava ane? in majo izredno dobre duhovne zgodbe in načela, tako da nima veza z duhovno razvitostjo...

bom reku umirite in zberte se vsaj zato ker, če bi bli že tolk razviti kot se eni mate in če bi že tolk vedl pol bi blo drugač napisan, bog vam je dal svobodno voljo, tle smo vam dal prostor za sodelovanje, soustvarjanje, dopolnjevanje znanja, pa ga spošujete ne, ker ne spoštujete vsega in vsakogar ste isti kot vsi, ki jih obtožujete in to bo vse dokler se vsak zase ne ozavesti.

ta prostor in razum sta vam bila dana, da bi skupaj sodelovali in skupaj delili dobre stvari.

pa?

evo zdej pa še enkrat tokrat zadnjič!!

si bom zdej skopiru in vsakič postnu ko boste kakšne take blodl.

1. samo skupaj nam bo uspelo zmanjšat škodljive vplive na okolje, rastline, živali in ljudi, ki jih s svojo intenzivnostjo ustvarja človek.

2. ni težava kaj in kdo onesnažuje, kdo je kriv ampak kako naj to omilimo, eni bodo vedno najdl kaj delajo drugi, drugi pa jim z enakim argumentom lahko odgovorijo nazaj.

primer krmilo za živino in pesticidi za rastline in na podlagi tega onesnažena voda, kaj je bolje? nič od tega.

predvsem pa niti kmetje niso krivi če jim to kar so prej gojili ne omogoča preživetja, ane? torej se ej treba lotit drugače... SE STRINJATE, ne z obtoževanjem PAČ PA ODPRAVO VZROKOV.

3. niti najmanjše težave ni v tem kar kdo JE, pač pa kaj je od koga pot in kaj naj se uči na tej poti, z vidika duše, to je od posameznika do posameznika različno in tako eni kot drugi pustite ljudi, da se samostojno odločajo, kdo pa ste da bi sodili in obtoževali imate morda vpogled?

4. edini resen problem je gso, ki ima take razsežnosti da je vojna med mesojedci in vegeti prav smešna...

5. vsi razumni, tako vegetarjanci kot mesojedci se zavzemajo za zadravo in neoporečno hrano.

ekološko pridelana hrana naj se spodbuja s subvencijami in pametnim oglševanjem, da bo dostopna in prisotna povsod.

6. vsi razumni se zavzemamo zato, da bi pri tem kar najmanj trpelo okolje, ljudje, rastline in živali.

7. edin kar je res fora je prana, to je edina alternativa, tu postite tako rastline kot živali čisto pri miru.

prepričujete napačne ljudi in to vsi skupi, na tem forumu so večinoma razumni in osveščeni ljudje in tega ne pozabi, ko boš v naslednjo hotel kaj pisat.

glede kolibrija pa ona ni zdržala svojega osebnega pritiska, sej sem reku tud njej ona prav osebno rabi take izkušnje, sem ji reku dej počas, najdi skupno pot najdi roko, pa ni poslušala samo svoje je gonila, valda pol dobiš kar išče ane...

treba se je vsest, ne obtoževat s tem ne boste nič naredil, samo razdor in nasilje boste sejal in to ravno tisti, ki so za miroljubnost in spoštovanje.

počasi začnimo, skupaj poglejmo kaj se da in kaj lahko naredimo, ne jit v ekstreme, vsi bi radi zdravje, in to en pomeni biti brez mesa ali samo ob bananah, ne to pomeni celostno obravnavo z več zornih kotov.

DAJMO ZAČET NEKJE KJER VSI LAHKO IN SE VSI STRINJAMO, NAPR PRI TEM DA SE SPODBUJA EKO KMETIJE, DA SE ZMANJŠA TRPLENJE ŽIVALI, DA SE MANJ ONASNEŽUJE, IN TO TAKO DA MODRO OBVEŠČAMO IN DA SAMI KAJ DELAMO NA TEM(AKCIJE PA TO)

predvsem pa to kako se lahko izogmemo trem največjih stvarem, ki škodujejo z zdravjem beli sol, beli sladkor, bela moka

nekateri pravijo še bele maščobe.

obtoževanje pustite pri miru, začnite tam kjer se vsi strinjamo in kjer lahko skupaj naredimo, ostalo je stvar posameznika in njegove svobodne volje.

takole zgubljanje energije ne pripelje nikamor, samo maščevalni boste postali in to eni kot drugi... Urejanje e i del.

v enem letu lahko z pametnim pristopom za 30 %  zmanjšamo posege v okolje, nihče ne bo trpel in ne bomo takole neplodno zgublja energije, seveda, če se lotimo skupaj stvari, vsak bi bil pripravljen popusti vsak bi počasi sprejemal skupno znanje, ne enostransko.

evo stojči in kr eden, ex, gape itp... svet vas čaka, od vas pričakuje odgovrnost in modrost in zglede v ravnanju.
Back to top

IP Logged

.:..:.kolibri.:.:.
Guest

Reply #103 - 28.08.2003 at 22:02:43

Pričujoči esej dr. Franca Susmana je bil prvotno objavljen z naslovom
DVIGNITE SE NAD TIGRE, SVINJE IN ŠAKALE v reviji Radar.

Vir:  http://vegescena.kiss.uni-lj.si/francesusman.html

"Skozi zgodovino se vijeta dve reki. Vidna je pot osvajalcev, vojskovodij, nasilnežev. Vir njihove moči in življenja je mesojedstvo, kot pravi veliki pitagorejski filozof Platon (427-347pr.n.št.), ko opisuje pravično in krivično državo. Drugi, nevidni tok so posamezniki, nekatera verstva in nekateri narodi, ki gradijo svojo življensko filozofijo na spoštovanju do vsega živega, do vseh oblik življenja." Tako začenja svoje razmišljanje dr. France Susman. Nekateri se z njim morda ne bodo strinjali, v tem pa je navsezadnje čar večumja.
ZASTRUPLJENI STUDENEC PRAVIČNOSTI
Naš zahodni svet je gradil svojo civilizacijo na Bibliji. Ta beseda pomeni knjigo. Imenovali so jo Sveto pismo; sestoji iz Stare in Nove zaveze. Stara zaveza je čisto judovska; nastajala je v glavnem med letom 500 pred našim štetjem in letom 200 po našem štetju. V začetku Stare zaveze je opisan nastanek sveta in človeka. Ko je bil človek ustvarjen, je dobil samo eno pravilo, en sam zakon, eno samo zapoved. Ko bi se bil tega držal, bi vladala na svetu pravičnost, kriminala in bolezni bi ne bilo. Tako je bilo človeku sporočeno od stvarnikov.
Na koncu prvega poglavja prve knjige Svetega pisma je torej že 2500 let zapisano, da je Bog rekel Adamu in Evi: "Glejta, dal sem vama vse bilje s semenom na vsej zemlji in vse drevje, na katerem je sad s semenom: naj vama bo v izključni živež, vse zeleno zelišče pa v živež vsem živalim (Geneza 1:29,30). Gorje se bo začelo, ko bo človek segel po sadežu sredi raja, po sadežu z drevesa, ki ima spoznanje dobrega in zla."
Sadež s semenom pomeni, da se uživa meso od sadja, seme pa se položi v zemljo, da spet rodi. Drevo spoznanja dobrega in zla pomeni živalski rodovnik, imamo namreč rastlinski, živalski in človeški rodovnik. Če ga narišemo, dobimo podobo obrnjenega drevesa. Živali in ljudje imajo spoznanje dobrega in zla. Živali vsekakor znajo razločevati, kaj jim je koristno kot živež. Le kako neki vedo, katere rastline so strupene? Vsa stara izročila pričajo o tem, da so tisti, ki ta božji zakon upoštevajo, pravični, drugi pa krivični. Kjerkoli na svetu sprašujemo ljudi, kateri izmed prvih dveh sinov Adama in Eve je jedel in daroval sadeže in kateri ovce, dobimo odgovor, da je seveda Kajn jedel ovce. Če se kdo pri odgovoru obotavlja, potem mu samo povejmo, da je v Svetem pismu Abel označen kot pravičen. V največji krščanski državi, ZDA, leži Biblija na vsaki nočni omarici. Le koliko ljudi v zgodovini je pred spanjem bralo na začetku Biblije, da "je pravični Abel daroval ovce, Kajn pa sadeže?" Kako je to mogoče? Razločevanje med dobrim in zlim očitno ni zadeva vsakega človeka, pa vendarnam je bila izročena knjiga s pripombo, da nam jo je narekoval Bog sam - dobesedno, v vseh podrobnostih.
Raj, katerega obstoj vedno bolj izpričujejo raznovrstne znanosti, je obstajal gotovo tudi v tem, da je vladal mir med vsemi bitji. Ubijanja in preganjanja ni bilo. Seveda je vse to mit, a mit je pomembnejši od zgodovine. S tem, da so naredili iz pravičnega Abela prvega ubijalca, je bil zastrupljen vir življenja, zgodovina je bila skaljena, človeštvo, ki pije iz zastrupljene reke, je ponorelo, bolno, nasilno. Samo še tisti, ki zna najti v sebi čisto vest, se lahko izkoplje iz labirinta, v katerega je bil zapeljan v imenu Najvišjega.
V Slovenščini sem izdal "Adamovo knjigo" (izšla je pri "Auri" v Ljubljani), o kateri pravijo angleški založniki, da je največje literarno odkritje vseh časov. V "Adamovi knjigi", in sicer v 77. poglavju, verz 3, je zapisano, da si je Abel zelo prizadeval, da ohrani čisto daritev. In tam daruje (in torej tudi je, kajti v pradavnini so ljudje jedli, kar so darovali - in darovali, kar so jedli) Abel sadeže, Kajn pa ovce. Torej ni bila Abelova kri prva, ki ja tekla, pač pa ovčja. Kajn se je učil umora na šibkejših, na živalih. Iz malega pa raste veliko. Človek se uči ubijanja od majhnega na majhnem. Prve (nedolžne) žrtve so lahko komarji, muhe, ose, čebele, zajčki, kokoši, jagnjeta. Na Kitajskem odprejo v restavraciji majhni opici lobanjo, iz katere potem zajemajo in jedo možgane.
Židovski avtor De Vries opisuje tempeljske obrede. Ko naj duhovnik v templju zabode ovco, pravi avtor: "Sicer ubija, a to je Bog ukazal!" Če torej ne bi bilo (takšnega) Boga, ne bi smeli ubijati, ali pa bi bili prepuščeni svoji vesti. Vsa zadeva se v Bibliji še stopnjuje. Abrahamu, praočetu (pravičnih!) ljudstev, je bilo ukazano - spet od Boga - naj daruje svojega sina Izaka, torej naj ga speče in poje. Vse tri monoteistične religije (vere v enega Boga - judovska, muslimanska in krščanska) zahtevajo od svojih pristašev Abrahamovo vero: vse, kar ti je ukazano od zgoraj v božjem imenu, moraš storiti, sicer ne moreš biti član vladajoče stranke. Kjer so imele te religije absolutno oblast, so zahtevale popolno pokorščino. Kdor ni bil pristaš božje duhovniške religije, je bil preganjan, izobčen, zelo pogosto pa ubit. V času inkvizicije ni bilo alternative za religijo, ki je pobila skoraj vse indijance.
V knjigi "Oaspe", ki je neke vrste razodetje iz prejšnjega stoletja, pa beremo, da Abraham na gori tudi sliši glas od zgoraj, ki mu ukazuje, naj zakolje svojega sina Izaka, a ogorčen odvrne: "Ti nisi naš Bog, on nas je namreč učil življenje spoštovati." Glasu obrne hrbet, gre spet dol k svojemu ljudstvu in ga začne učiti razločevanja duhov.
Na svetu ne bo miru, dokler ne bodo ljudje (še zlasti tri monoteistične religije, ki so sprožile največ vojn v zadnjih 2500 letih) očistili svojih knjig izročil strupa, ki je pokvaril vse življenje na zemlji. Prav tako, kot je zapisano v prvi Mojzesovi knjigi, Genezi (3. poglavje) - zaradi prekršitve prvega zakona je zemlja prekleta, človek mora garati vse dni svojega življenja, zemlja rodi trnje in osat (vročina in pašne črede = puščava), v potu svojega obraza je človek kruh (trud pri setvi in žetvi), uživanje kruha zamaši in zlepi notranjost (posledica je zelo neprijetno potenje), dokler se ne povrne v zemljo, iz katere je vzet (zaradi prestopka je vzeto vedenje o posmrtnem življenju; človek misli, da je s smrtjo vsega konec).
Ženi je bilo napovedano: "Prav mnogo težav ti bom dal pri tvoji nosečnosti in v bolečinah boš rodila otroke." Zaradi nezdrave prehrane prihajamo v svet v grozi in mukah. Ženske, ki se povrnejo k naravni, presni (surovi) hrani, nimajo več težav ob menstruaciji, njihova nosečnost je zgolj lepa, rojstvo pa preprosto kot pri Indijankah, ki živijo v naravi ob nemesni prehrani. Bolj ko je materina prehrana nenaravna, bolj otrok joka in kriči, ko se rodi v ta svet solza in trpljenja. Vse to pa samo zato, ker je bil studenec pravičnosti v božjem imenu zastrupljen.

...* se nadaljuje *...
Back to top

IP Logged

??? kolibri !!!
Guest

Reply #104 - 28.08.2003 at 22:05:45

... nadaljevanje ... članek Susman ...

UČITELJI PRAVIČNOSTI
Človeštvo, izročeno na milost in nemilost krivičnemu duhovništvu, je vendar vedno znova dobivalo pomoč od modrih in plemenitih ljudi. To so bili: veliki preroditelji v pradavnini, od egipčanskega Ozirisa do ustanoviteljev orfičnega gibanja ( "da bi nebesa milost nam skazale, z domačim pesmam Orfeja poslale", Prešeren), trije učitelji etike - Zaratustra pri Perzijcih, Buda pri Indijcih in Laotse pri Kitajcih, najstarejše filozofske šole in preroki v stari zavezi. Učitelji pravičnosti nastopajo tudi v najstarejših indijskih in perzijskih spisih, v pripovedkah o čistem čaščenju sonca, pri nekrvavih daritvah v grških Delfih, Patari in na Delosu, v poročilih o "pravičnih narodih", ki so nam jih zapustili Plutarh, Varro, Plinij, Diodorus Siculus in Strabo.
Učitelji pravičnosti so imeli izreden vpliv na nastanek krščanstva prek pitagorejskih Esenov. Prvotno krščanstvo je zagotovo očistilo oltarje in mize od krvi, peljalo nazaj na nekdanjo pot pravičnosti in k pristni prvotni navadi preživljanja z zemeljskemi sadeži in zadovoljenostjo s hrano, ki jo mati zemlja kopiči v izobilju. Prvotno krščanstvo nas je tudi osvestilo, da ima človek pravico do naravne superiornosti in do najvišje stopnje med živimi bitji samo, če nastopa kot dobrohotni vladar in prinašalec miru.
To etično čistost so najboljši zgodovinarji (npr. Porfirij in Glejzes) imenovali pitagorejski nauk, ker je naš zahodni svet prišel v stik z antikreofagsko filozofijo (proti uživanju živalskega mese, kreas pomeni meso) z nematerijalističnim načinom življenja prek pitagorejske in kasneje platonske in neoplatonske šole. Eden izmed največjih zastopnikov te šole, Apolonij iz Tiane (1- prib. 100 po n.št.) z vsem svojim pomembnim nastopom poudarja, da je Pitagora utemeljil filozofijo (saj velja za očeta zahodnega modroslovja) na bogoslužju elevzinskih misterijev (skupni verski obredi starih Grkov) in odpravil krvne daritve.
Modrost in zgledi učiteljev pravičnosti, s katero so se trudili vpeljati dietetično reformo, se je porazgubila v času reforme in lažne filozofije od 6. do 16. stol. Namesto teozofije - modrosti o božjem svetu- je prevladalo teološko pikolovstvo, katoliška Cerkev je postopoma vedno bolj popuščala kompromisu s posvetnimi skomini, pravoverni protestantizem pa je moral pustiti nadvlado materijalizmu.
Platon je zahteval, da je najprej treba pripovedi in legende o bogovih očistiti pokvarjene človeške navlake. Ko so učitelji morale in etike v času razsvetljenstve začeli očiščevati naš svet od pripovedk in laži, so se vsaj včasih zatekali k učiteljema pravičnosti Plutarhu in Porfiriju, čeprav je bilo človeštvo popolnoma odtujeno od tega naravnega zakona in modroslovja.
Voltaire (1694 - 1778) je zapisal: "Vrniti se moramo prav do pobožnega Porfirija in do čustvenih pitagorejcev, če hočemo najti ljudi, ki nas osramotijo zaradi naše požrešnosti. Med nami ne najdemo nobenega učitelja morale, nobenega med čvekavimi pridigarji, ki bi se dvignil proti sramotni navadi, ki je postala naravna. Ne med menihi in ne na tridentinskem zborovanju niti na naših duhovnih shodih in akademijah ni prišlo niti enemu na misel, da bi to splošno klanje označil kot zlo."
To ravnodušnost lahko razložimo z navado (in ta je železna srajca), s sprejetimi predsodki in s priučenim načinom življenja in javnega mnenja. Proti temu je razum brez moči. V svetovni literaturi pa vendar vedno bolj opažamo, da na simpatične, plemenite posameznike nič ne dela večjega vtisa kot tole dejstvo: žlahtni duhovi se moralne otrplosti okolice dobro zavedajo, so pa tudi prepričani, da še ni napočil čas zaobuditev sveta iz otrpelosti.
Tako romamo prek temačne tragikomedije, ne da bi vedeli, da smo temo zakrivili sami. Raziskovalci kulture in zgodovine se zanašajo na staro "znanstveno" nit, da bi našli pot iz labirinta podivjanega svetovnega vrvenja. "Ob vsem čvekanju in pisarjenju o družbeni in moralni znanosti smo prezrli iz starega sveta prihajajoče barbarstvo, na katerega bodo razsvetljeni rodovi nekoč gledali z osuplostjo in gnusom," pravi Robert Springer, ki je leta 1884 napisal najboljšo antologijo o našem predmetu - "Enkarpa".
Preganjani, zaničevani, pobiti in pozabljeni učitelji pravičnosti so pripravili pot preporoda, regeneracije, novega rojstva za človeštvo, ki se začenja prebujati ob splošni nevarnosti, da izgine s površja Zemlje - po svoji krivdi.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 10