Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 2905 times)
exorcist
Ex Member

Ljubezen do bližnjega
14.07.2003 at 14:08:28

Jezus nam je rekel, da bi ljubili svoje bliznje kakor sami sebe. Kaj pa, ce se sami nimamo prevec radi, se morda celo sovrazimo, nismo zadovoljni sami s sabo ali nam nekaj manjka; potem ta koncept spodleti. Ali drzi, da nismo sposobni ljubiti drugega, ce prej sebe ne ljubimo (nimamo cistih racunov)? Ali to pomeni indikacijo, ce sebe sovrazimo, da bomo potem tudi druge in obratno; oziroma da bomo nase sovrastvo sejali nazven, ce je sama nasa duhovnost (notranjost) razrvana (" ne bil viharjev notranjih b` igraca ")? Torej, kako ljubiti samega sebe? Ali se sploh lahko ljubis, ce npr. nisi bil delez te "primarne" ljubezni od starsev?
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Re: Ljubezen do bližnjega
Reply #1 - 14.07.2003 at 14:40:55

exorcist wrote on 14.07.2003 at 14:08:28:
Torej, kako ljubiti samega sebe? Ali se sploh lahko ljubis, ce npr. nisi bil delez te "primarne" ljubezni od starsev?

Huda vprašanja danes. Kako ljubiti samega sebe je življenjsko vprašanje. Je isto kot bi vprašal, kako živeti. Je tvoja izbira in odločitev. Tu si ti tisti, ki lahko deluješ. Kakšen namen imaš? Kakšne so tvoje misli? Ali misliš dobro zase?  

Jaz verjamem, da lahko ljubiš, četudi nisi bil tega deležen. Ker je to primarna potreba, je tudi tolko večja želja, tolko več vsega za odpustit, razumet, tolko težja pot, ker si se primoran skoz "naključne" ljudi spoznavat in se izoblikovat. Ne vem... hudo. Je pa že to priznanje, kar pišeš, velika ljubezen do sebe, čeprav je ne čutiš. Bog je zmeraj ob tebi, v najhujših stiskah in trpljenju pa te sam nosi po rokah. Ti ga moraš le videt in najt v sebi. So pa vse to spet besede. Eni pravijo, kako pa lahko daš, če nečesa nisi imel. Seveda ne moraš dati tistega, zato je 'tisto' treba najprej videti. Kaj je to, kar misliš, da nisi imel in drugi so? Tisto je nezdravo v toliko, koliko ne sprejemaš tega dejstva. Tistega seveda ne moraš dajat drugim, ampak najprej sebi. In za tisto je potreben čas, da lahko tvoja duša dozori tolko, da bo lupina obrambe odpadla sama od sebe. Zato po moje takšni ljudje rabimo več časa zase. Velikokrat se potem  razjasni pogled v tej meri, da pravzaprav nihče nima tega, za kar misli, da nekdo drug ima, ampak je to samo njegova pot do tja, ker je viden paradoks in relativnost vsega.

Če sebe nimaš rad, seveda ne moreš imeti drugega, je na prvi pogled rečeno velikokrat. Ampak to je površno, ker najprej moramo zvedeti, kdo smo. Potem to velja. Koliko ljudi se sploh sebe ne zaveda. Živijo drug ob drugem in obtičijo v svojih povprečnih svetovih, in ne vedo zakaj so tu. Svet se jim ruši z najmanjšim zunanjim vplivom, ki ga niso pričakovali. Pravijo, da človeka ljubimo, ker smo, kar smo, z njim. Men to dolgo ni bilo jasno in še zdaj mi ni. Nekateri mamo svojo energijo, zato morda ni povratne energije z drugega konca. Ampak ko bomo dovolj močni, bo. Zato, vzemi si čas in pogumno prebrodi temne trenutke, saj veš, da se imaš rad.  Smiley

To, kar je Jezus rekel, pa je tud treba globje razumet. BITI RESNIČEN je po moje s tem predvsem mislil, ker samo tako se lahko resnica udejanja. Ne hlinit ljubezni, če je ne čutiš. Vendar se zavedaj, kar se dogaja, in se uči iz tega.

Tolk od ene, ki tud ni imela primarne ljubezni staršev. Ostale threade o takšnih temah si kaj prebereš?

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #2 - 14.07.2003 at 14:53:02

Quote:
Če sebe nimaš rad, seveda ne moreš imeti drugega, je na prvi pogled rečeno velikokrat. Ampak to je površno, ker najprej moramo zvedeti, kdo smo. Potem to velja. Koliko ljudi se sploh sebe ne zaveda.

to si prav povedala.

v "splosno in aktualno..." sta topika "kdo smo?" in "kdo smo? 2". vcasih je vredno kej tazga prebrat in razmislt ali povprasat ce kej ne razumes.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #3 - 15.07.2003 at 12:50:57

Aja, pa pozabila sem najpomembnejšo stvar: DOPUSTITI si, kar si želimo. Ja, hudo. Roll Eyes

Pa napiši kaj, kako pa ti vidiš to vse skup, ne?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #4 - 15.07.2003 at 12:55:48

Quote:
Aja, pa pozabila sem najpomembnejšo stvar: DOPUSTITI si, kar si želimo.

preden si lahko kej dopustimo mormo najprej verjet v tisto.

ce mi ne verjamemo v mir, izpolnitev, zadovoljstvo si ga ne bomo mogl nikol dopustit, a ne? zakaj mi ne verjamemo v to? tako kot nekdo ki je ornk zasvojen z drogo scasoma izgubi "upanje" v to da je lahko zdrav,  razen ce ne pride v stik z zdravim. od teh zdravih, tj. zadovoljnih lahko mi dobimo "upanje" in inspiracijo za delovanje v taki smeri da bomo scasoma lahko tudi sami dozivljali to.

scasoma pa bomo mogl dopustit tud to moznost (ki je nas ego ne more in ne more prebavt), da se izkljucno z nasim trudom tega ne da dosezt.

za ljubezen sta potrebna dva, ki se zdruzita v eno, a se vedno ostaneta dva individuma.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #5 - 15.07.2003 at 13:06:40

Ja, maš prav (po eni strani). Ni pa ful nujno in za vsakega isto dobro, da človek ful verjame v nekaj (kako in kaj), ker to ga še bolj oddaljuje od dejanskega stanja. Važno je, da verjameš v sebe, da si tolk močan, da po padcu spet vstaneš. S tem se krepi tvoja moč. Da zaupaš v dobro zate, ker dostikrat mi pač ne vemo, kaj je dobro za nas. On boljše ve. Sčasoma tudi mi, ampak to ni razumsko v glavi vedenje, ampak je neko notranje. Nek mir. Ker mi dostikrat nismo sposobni razpoznat sebičnih želja. Zato ko prosimo za pomoč, se predajmo, da ne vemo in predajmo zaupanje vesoljnemu redu in življenju, ki nam bo že pokazalo kako ga 'jemat', živet.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #6 - 15.07.2003 at 13:25:58

Quote:
Ja, maš prav (po eni strani). Ni pa ful nujno in za vsakega isto dobro, da človek ful verjame v nekaj (kako in kaj), ker to ga še bolj oddaljuje od dejanskega stanja.

no recimo verjet v to da bomo dobil s stepanjem vode maslo nas res oddaljuje od resnice.

na podobn nacin, tisti ki bi radi nardil nebesa na zemlji ali v svojih omejenih umih so taka verjetja res bl nesmiselna. najbl nesmiselno verjetje je pa zame to, da bomo "nekoc" postali Bog, oz. Absolut, oz VSE.

Quote:
ker dostikrat mi pač ne vemo, kaj je dobro za nas. On boljše ve.

prisluhni mu pol. pazi le na to, da poslusas od Njega, in ne od svojega laznega-ega, ker nam pogojenih dusam ju je na zacetku tezko razlocevati. tko kot pijanec vec ali manj slisi le nasvete svoje bolezni in manj svojega trajnega zdravja.

Quote:
Zato ko prosimo za pomoč, se predajmo, da ne vemo in predajmo zaupanje vesoljnemu redu in življenju, ki nam bo že pokazalo kako ga 'jemat', živet.

om shanti shanti shanti hari om
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #7 - 15.07.2003 at 18:58:10

Quote:
na podobn nacin, tisti ki bi radi nardil nebesa na zemlji ali v svojih omejenih umih so taka verjetja res bl nesmiselna. najbl nesmiselno verjetje je pa zame to, da bomo "nekoc" postali Bog, oz. Absolut, oz VSE.

Ko bodo ljudje prenehali verjeti, da bodo nekega dne postali bogovi, bodo prav gotovo postali črvi. (Henry Miller)

uživajte!

Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #8 - 16.07.2003 at 07:59:18

t wrote on 15.07.2003 at 18:58:10:
Ko bodo ljudje prenehali verjeti, da bodo nekega dne postali bogovi, bodo prav gotovo postali črvi. (Henry Miller)

uživajte!

kaj pa narediti s tistimi, ki se imajo za bogove že sedaj v času fizičnega življenja? in takih ni malo. Wink
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #9 - 16.07.2003 at 08:20:51

..na križ z njimi !  8)
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #10 - 16.07.2003 at 08:30:39

vida wrote on 16.07.2003 at 08:20:51:
..na križ z njimi !  8)

kdo bo pa križe delal? in les? moramo čuvati gozd.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1