Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 8235 times)
vilma
5

MIR IN HARMONIJA V VSAKEM
SRCU
Celje, Slovenija
Ko umre otrok...
04.06.2003 at 23:06:49

Tak, naslov sem dala, zato, ker sem danes izvedela, da je v moji neposredni bližini umrl 10 -leten otrok, za rakom... In da je bila to tretja smrt otroka v mesec dni na našem koncu... Prvi je bil 4 leten deček, ki se je z nečim zastrupil in v 48 urah umrl, (njegov primer so opisovali tudi časopisi ) nekaj dni pozneje pa je smrt doletela dojenčka v zibelki...

Veliko razmišljam in spomnim se tudi na besede profesorja, ki je nekoč dejal; "Težko je otrokom pokopati starše, še težje pa je staršem otroka"

V bistvu sem poznala samo starše 10 letnega fantka, ki je zbolel pri 4 letih za zelo redkim rakom... Amputirali so mu levo nogico, pred dvema letoma... Za fantka se je zbiral denar, da so ga starši lahko vozili na terapije v Ljubljano, saj sta oba preprosta človeka... Zdaj pa so zbirali denar za invalidski voziček... Smrt je prišla iznenada, čeprav pričakovana, je starša strlo... Spomnim se, da sta težko prišla do tega otroka, da je bila gospa malo bolj starejša, ko je zanosila, in zdaj ga ni več... V bistvu, je za vsakega starša hudo, če otrok zboli... mame smo panične že pri dojenčkih, saj ne znajo povedati, kaj jih boli, pri starejših je res malo drugače, a vseeno ni... Ko pa izveš za tako diagnozo, si želiš, da bi lahko ti prevzel otrokovo bolezen nase... Otrok začne šele živeti, medtem ko si ti že prehodil en del poti... Mali Žiga je bil zelo bister in je vedel, da bo umrl zaradi raka... bil je vesel fantek, čeprav se je razlikoval od ostalih zdravih otrok, se ne spomnim, da bi ga kdaj videla slabe volje, ko je šel z starši na sprehod...
Hudo mi je pri srcu, že zaradi tega, ker sem tudi sama mati... Sprijazniti se z izgubo, je težko... Tudi na splošno, je smrt tista, ki neki konča... Ja, ne bo več trpel... to pa je tudi vse, kar lahko rečem v tem trenutku...

Vilma
Back to top

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Re: Ko umre otrok...
Reply #1 - 04.06.2003 at 23:10:50

vilma wrote on 04.06.2003 at 23:06:49:
Sprijazniti se z izgubo, je težko... Tudi na splošno, je smrt tista, ki neki konča... Ja, ne bo več trpel... to pa je tudi vse, kar lahko rečem v tem trenutku...

In bo še lepše živel na onem svetu? Saj vas večina tukaj verjame v lepo posmrtno življenje, ane? V čem je torej problem? Wink
Back to top

Why? There is no why! Why is a mind f**king word!

IP Logged

vilma
5

MIR IN HARMONIJA V VSAKEM
SRCU
Celje, Slovenija
Reply #2 - 04.06.2003 at 23:17:46

himynameis wrote on 04.06.2003 at 23:10:50:
In bo še lepše živel na onem svetu? Saj vas večina tukaj verjame v lepo posmrtno življenje, ane? V čem je torej problem? Wink

Himi, mislim, da si včasih ti sam sebi problem... Sad
Pa brez zamere...

Vilma
Back to top

IP Logged

Io
4

Ljubljana
Reply #3 - 04.06.2003 at 23:21:28

Ja to so res grozne stvari, tudi jaz sem to občutila na lastni koži, vsaj mali delček tega.

Otrok ti daje vse to kar sam v otroštvu nisi imel. In to so močne vezi.
Občutiš ljubezen, ki si jo tako dolgo pogrešal, neguješ ga kot tebe niso.

In ko on gre se moraš spopasti z vso neznasko bolečino, ob izgubi nečesa kar sam že dolgo nisi imel.
Ostane gromozanska luknja, spet ti je vse vzeto. Spet si ostal brez. Ven privrejo največje travme, ki sta jih imela starša, in to je ogromen zalogaj za dušo.

Samo jaz pravim, da imajo take duše s tako izkušnjo toliko moči, da to zmorejo, samo če pridejo do nje.

To je trpljenje, hudo trpljenje, lahko rečem samo to da držim pesti za starša, kajti onadva sta tista, ki prestajata najhujše!

Lp Io
Back to top

Sem kar sem...vem pa da sem del tebe
WWW WWW irenabartol  
IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #4 - 04.06.2003 at 23:22:50

vilma wrote on 04.06.2003 at 23:17:46:
Himi, mislim, da si včasih ti sam sebi problem... Sad

Kar skeli, to zdravi. Zdaj se pa zamisli zakaj si tako reagirala in katera senca je posijala nate. Wink

Quote:
Pa brez zamere...

Precej šibko in nesmiselno od mene bi bilo, da bi ti zameril zato, ker te boli neka rana. Jaz ti le želim, da se ti ozdravi. Smiley
Back to top

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
Reply #5 - 05.06.2003 at 17:07:31

Sledimo občutku - imeli smo Osebo - otroka - zelo radi - spoštovali smo osebnost v njem. Videli borbo, katere še pri odraslem ne zapaziš NIKOLI. Še posebno pa NASMEHE - ta zgodba mi je zelo poznana, v bistvu vse...

Himi - lahko bi dodal vsaj kanček razumevanja na ta POST ali temo. Kako bi reagiral, če bi se to zgodilo v tvojem kraju - ENAK primer...
Kako bi TO NAPISAL TI, če bi otroka poznal 10 let in bi ga Srčno oboževal...

Samo vprašam???

Quote:
Precej šibko in nesmiselno od mene bi bilo, da bi ti zameril zato, ker te boli neka rana. Jaz ti le želim, da se ti ozdravi.

Mar res misliš na rano v njej - jaz prej opazim soočutje in neko povezavo - ter izraz po Izpovedi in delitvi. Kar člvoeka spodbudi k razmišljanu o tem, da Ljudje, kateri so na smrt bolani - Živijo S Toplino in jo Tudi razdajajo - kar je ena izmed NJIH - PRIJAZNOST...

Ja, moja reakcija, ker sem v nekem delu " podobna" otroku.

Kje si pa ti, ali bolje, kje boš...

Raje bi brala, da napišeš kak svoj pogled, prosim.
Hvala.

Ja, spet Simona
Back to top
« Last Edit: 05.06.2003 at 18:40:59 by Moonlight »  

Your soul has WINGS.

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #6 - 05.06.2003 at 19:06:16

Moonlight wrote on 05.06.2003 at 17:07:31:
Himi - lahko bi dodal vsaj kanček razumevanja na ta POST ali temo. Kako bi reagiral, če bi se to zgodilo v tvojem kraju - ENAK primer...

Vsak doživi izgubo po svoje. Jaz sem jo tudi, zato lahko pišem le iz svojega stališča, ne iz tvojega, kot ti pričakuješ. Jaz sem jaz, ne ti.

Quote:
Kako bi TO NAPISAL TI, če bi otroka poznal 10 let in bi ga Srčno oboževal...

Samo vprašam???

Ne vem. Bi pa vedel, ko bi se mi to zgodilo. Vprašaj me takrat.

Quote:
Mar res misliš na rano v njej - jaz prej opazim soočutje in neko povezavo - ter izraz po Izpovedi in delitvi.

Star12, zakaj se sploh trudiš odgovarjat na moje vrstice, če nimaš zaupanja v mojo iskrenost? No, lepo prosim. Ni preveč zdravo projecirat lastno neiskrenost na druge. Smiley

Quote:
Ja, moja reakcija, ker sem v nekem delu " podobna" otroku.

V tem primeru tvoja reakcija izhaja iz povsem drugih razlogov, katerih pa ne bi (zaenkrat) rad razkril ostalim. Lahko pa jim sama, ako si upaš izpovedati še ta del svoje osebnosti, kar baje zate ne bi smel biti problem. Smiley

Quote:
Raje bi brala, da napišeš kak svoj pogled, prosim.
Hvala.

Saj sem ga. Prosim. Wink
Back to top

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
Reply #7 - 05.06.2003 at 19:31:49

himynameis wrote on 05.06.2003 at 19:06:16:
Ne vem. Bi pa vedel, ko bi se mi to zgodilo. Vprašaj me takrat.

Menim, da si bil že soočen s " čem podobnim", potlej..
Razumnost - vse ostalo pa že veš!
Back to top

Your soul has WINGS.

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #8 - 05.06.2003 at 19:44:35

Moonlight wrote on 05.06.2003 at 19:31:49:
Menim, da si bil že soočen s " čem podobnim", potlej..

Vsak doživi izgubo po svoje. Jaz sem jo tudi, zato lahko pišem le iz svojega stališča, ne iz tvojega, kot ti pričakuješ. Jaz sem jaz, ne ti.

Moonlight wrote on 05.06.2003 at 19:31:49:
Razumnost - vse ostalo pa že veš!

Star12, zakaj se sploh trudiš odgovarjat na moje vrstice, če nimaš zaupanja v mojo iskrenost? No, lepo prosim. Ni preveč zdravo projecirat lastno neiskrenost na druge. Smiley

Zraven te iskrenosti bi moral dodat še razumnost. Jaz sem zgolj podal svoj pogled.
Whether you like it or not, is not up to me, but entirely up to you, and is not my concern. Smiley
Back to top

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
Reply #9 - 05.06.2003 at 22:49:13

Zakaj se trudiš ali pa tudi " ne " odgovarjati na vsak POST - če ljudi ne " poznaš " ali ne veš " kako in kaj " samo v določenih primerih.
Ne gradijo se vse Izkušnje enako.
Tvoja je bila ENA IZMED MNOGIH...

Oh, sedaj sem jaz postala Kreden - tega pa si ne želim.

In kot otrok sem dvakrat bila na pogrebu, ko je umrl otrok. Tedaj mi je bilo še težje sprejemati bolečino, ki je nastala v srcih vseh, katere sem opazovala, kot sedaj.
Razumem zakaj - a še malo boli.
Vsakega mora - dotakne se nas, kljub temu, da vemo " kam so šli ", nastane praznina " nepopisno velika in globoka" in večno vprašanje  -  ZAKAJ?

Soočutje.
Občutek ki ga imamo vsi, pa četudi si želimo biti TRDNI V SEBi.

Lep večer ti želim Himi in vsem vam enako...
Back to top

Your soul has WINGS.

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #10 - 05.06.2003 at 23:15:43

Moonlight wrote on 05.06.2003 at 22:49:13:
Zakaj se trudiš ali pa tudi " ne " odgovarjati na vsak POST - če ljudi ne " poznaš " ali ne veš " kako in kaj " samo v določenih primerih.

In kaj počneš ti? Ti si že odgovarjala na moje poste prvi dan, ko sem prispel na ta forum. Do what you preach, I say. Smiley

Quote:
Ne gradijo se vse Izkušnje enako.
Tvoja je bila ENA IZMED MNOGIH...

Zato sem pa imel željo, da jo delim z vami. Smiley

Quote:
Oh, sedaj sem jaz postala Kreden - tega pa si ne želim.

Zakaj ne? Kaj pa mu manjka? Saj je fejst fant. Pa še poznaš ga ne, pa že tako govoriš o njem. Joj joj, Star12.
Naj ponovim: Do what you preach.

Quote:
Razumem zakaj - a še malo boli.
Vsakega mora

Če tebe boli, potem mora vsakega? KAJ? ??? Vsi moramo čutit, kar čutiš ti? Kljub svojim drugačnim izkušnjam in drugačnemu življenju od nas (mene) zahtevaš, da smo točno taki kot ti? A različnih torej le nisi sposobna sprejemat?
Again: Do what you preach.

Quote:
dotakne se nas, kljub temu, da vemo " kam so šli ", nastane praznina " nepopisno velika in globoka" in večno vprašanje  -  ZAKAJ?

To se ti kar dalje sprašuj ta svoj večni in brezsmiselni "zakaj". Jaz odgovor že vem, in to ni...
Quote:
Soočutje.

Ker če bi bilo to res sočutje, potem ne bi imelo smisla. Saj gredo oni na boljši svet brez bolečin in nam je hudo... zaradi sočutja do njih? Temu bi se potem kvečjem lahko reklo fovšarija, ne pa sočutje. Ampak tudi to ni to. Ni ne eno ne drugo, ampak nekaj tretjega, do česar še nisi uspela priti. Ko enkrat boš nehala spraševat ta otročji "zakaj", boš pa mogoče prišla.
Ima pa veze s tisto praznino, ja. Ampak ta je v nas samih, ne v otroku. Torej nas tudi boli zaradi NAS, ne zaradi umrlega otroka. Smiley

Quote:
Občutek ki ga imamo vsi, pa četudi si želimo biti TRDNI V SEBi.

A po tvoje je trdnost nasprotje sočutja? O joj prejoj, Star12. Ta je bila pa ena hujših izjav danes. Torej "trden" človek po tvoje ne more sočustvovati... ??? uf. Huda. Smiley

Quote:
Lep večer ti želim Himi in vsem vam enako...

Tudi jaz tebi, pa lepe sanje. Wink
Back to top

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
Reply #11 - 06.06.2003 at 00:24:18

himynameis wrote on 05.06.2003 at 23:15:43:
Kljub svojim drugačnim izkušnjam in drugačnemu življenju od nas (mene) zahtevaš...

???

Toliko vprašanj - samo zame... Smiley
Back to top

Your soul has WINGS.

IP Logged

Io
4

Ljubljana
Reply #12 - 06.06.2003 at 23:49:37

Starči in kdaj boš ti pustila, da se tvoj otrok znova rodi?

Vem to je čisto vmešavanje, samo me že dolgo pesti, da ti to povem in Vem, ne gre skupaj s tvojimi duhovnimi vrednotami.

Kdaj boš pripravljena sprejeti svoj drugi del sebe, tisti ki ni skozi v rožicah, pa med metuljčki, pa v sončku,tisti temni del tebe, ki ga zanikaš, mu ne pustiš, da se sploh pokaže, tisti ki,  trpi, tisti, ki je jezen, tisti ki obsoja,tisti ki se boji, tisti totalno zavrženi del tebe....
A si srečna v tem svetu, doma, v sebi ali ti predstavljaš svoj zvišeni ideal.

Ali si upaš odpreti oči in pogledati okoli sebe in to sprejeti, neglede na to kaj je?

Če ti to ni še nihče povedal ti bom pa jaz.

Pa lepega sončka ti želim.

Io
Back to top

Sem kar sem...vem pa da sem del tebe
WWW WWW irenabartol  
IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #13 - 07.06.2003 at 00:14:09

Uf, Io, you read my mind better than I can. Wink
Back to top

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
Reply #14 - 07.06.2003 at 00:26:05

Io wrote on 06.06.2003 at 23:49:37:
Starči in kdaj boš ti pustila, da se tvoj otrok znova rodi?
Vem to je čisto vmešavanje, samo me že dolgo pesti, da ti to povem in Vem, ne gre skupaj s tvojimi duhovnimi vrednotami.

Ni vmešavanje in lepo vprašanje si mi zastavila.

Moja osebnost se že dolgo gradi - taka kot je mi je všeč ( želi ostati ) - ker taka Osrečuje marsikatero Srce.
Najsi bo še tako videti vse v rožicah, metuljčkih ali sončkih.

Tudi to je resničnost - tista bolj svetla.
Kažem del obraza ( tu ) kot si ga želim.  Smiley

Vem, kako se Gradi resnični svet okoli mene, verjemi mi -zakaj bi ga kazala jaz ZNOVA  - KO ga že drugi namesto mene.

Kar PRide, Tudi gre... kakorkoli že - dobra vprašanja.

Vsi nosimo " del otroka v sebi" .

Malo mimo teme.
Se opravičujem.
Back to top

Your soul has WINGS.

IP Logged

Pages: 1 2 3