gape wrote on 11.07.2003 at 03:22:37:človek hoče pomagat, je model pomagu menda 12.000.000 ljudem, sai baba gradi bolnice kot za šalo, v njih je vse zastonj ... vi jih kurcate ... skoz ... bog se vas usmil.
kaj vas motijo ljudje, ki pomagajo drugim ljudem ???
ne štekam.
res ne
pozorno prosim preber pa se pol mal ustav in razmisl.
pomagati, delati dobro itd.
kot sem ze velikrat kle gor pisu je dobro, pomaganje drugim (v nadaljevanju socutje) lahko na prvi pogled nekaj drugega kot je v resnici.
kle spodi mas par klasicnih primerov, ki naj sluzijo za ilustracijo nekega pointa (zato prosim da se osredotocis na point ki ga hoce povedat in se ne obesat na druge stvari). zdej ce bos razumel ok, ce pa ne, bos pa sele cez neki casa in tokih izkusenj do istis spoznanj prsu.
1. zasvojenec z alkoholom prosi za alkohol. ce mu ga damo bo to sucutje njegovi bolezni... ce pa mu ga ne damo, bo to socutje njegovemu zdravju. ce mu ga damo, bomo za kratek cas nardil nek oddih pijancu, ampak pol bo spet scasoma prsla nazaj potreba ki je ne bo mogu zdrzat, in ponavad vsakic vecja. ce jaz polivam olje na ogenj se ta nikol ne bo ugasnil, mogoce le za kratek cas "zadusil", ampak spet nazaj zagorel se v vecjem plamenu. na podobn nacin mi ne mormo na tak nacin resit nbenga problema, lahko ga le za nekaj casa postavimo v ozadje. zdrav clovek ima veliko vec moznosti ziveti polnejse in bolj zadovoljno zivljenje kot zasvojen pijanec. torej katero socutje je zdaj res socutje?
2. ce jaz le trgam liste "plevela" (neki kar povzroca neprijetnost) bojo te spet nazaj stalno rastl in to se lahko nadaljuje v nedogled. ampak ce mi odstranmo korenino plevela, se ga bomo resil enkrat za vselej. torej problem je treba resevat tam kjer je, ne tam kjer se ga ne da razresit, ampak le stalno "olajsevat", s tem da je olajsanje iz dneva v dan manjse, trud pa iz dneva v dan vecji.
3. dojencek joka in mi lahko zmotno zakljucimo da joka zarad tega ker je lacen in mu damo za jest. ampak on je jokal zarad bolecine ki mu jo povzroca napenjanje v zelodcu, in ne zarad lakote. a bo nase hranjenje v tem primeru res "socutje".
4. ce sem jaz lacen, koliko lakote mi bo potesil ce si grem oprat avto, ali kupit novega? problem je treba resevat tam kjer je, ne tam kjer se ga ne da resit, ampak le zacasno "pozabit" na problem. v to grupo spadajo raznorazne oblike "slepil" kot so droge, avtosugestije itd.
smisel?
problem lezi v nasi misidentifikaciji in posledicno v potrebah ki jih ta misidentifikacija povlece za sabo. zdrav clovek ne potrebuje droge za obstoj ali zadovoljstvo. med tem ko nekdo ki je zasvojen z drogo, ga ta sprav v tako iluzijo da jo on nujno potrebuje za prezivetje in to tok hudo, da se sam vn ne more resit nikol.
mi se poistovecamo z materijo, ki se deli na grobo (fizicno telo) in subtilno (astralno telo z vsemi komponentami ki jih je velik). ne glede na to kolk mi te dva "sfriziramo" v raznorazne oblike, v koncni fazi ne bomo dobil zadovoljstva, ker ga tam ni. scasoma bomo vsi prsli do tega. zadovoljstvo lezi v nasi izvorni cisti poziciji (dusa, ki je onkraj materije) in ta tam vecno sluzi Bogu (ki je tudi onkraj materije).
individualna dusa in Bog sta eno, ker sta nerazdruzljiva, a sta hkrati razlicno. eno je potenca/energija (svetloba), eno je substanca/energetik (ogenj). ogenj in svetlova nista eno in isto, sta razlicna, ampak sta hkrati nerazdruzljiva in sta eno. ko imamo hkratno razlicnost in enost je to podlaga za ljubezen. kot sem ze velikrat pisu, sta za ljubezen potreba dva (individuma) ki se zdruzita v eno (isti interes), ampak se zmeraj ostaneta individuma.
zakaj je pomaganje drugim in delanje "dobrega" njihovim boleznim v obliki zmotnega poistovecanja slabo in jih zato "kurcamo"? zato ker obljubljajo eno, in mi (nevedni) jim verjamemo, na konc se zgodi to da ne dobimo tistga kar nam je obljubljen (zadovoljstvo, izpolnitev, mir), ko se zacnemo pritozevat oni dvignejo roke od sebe, ces da niso oni nic za to odgovorni in s tem zgubimo cas in energijo in vse, ki bi ga lahko namenil za naso vecno dobrobit. nekaterim se celo zmesa, dobijo mentalne motnje ki se jih ne da kr tko resit. ce jaz na papir narisem jabolko kolk lakote mi to jabolko lahko potesi. ceprav na prvi pogled res zgleda da je jabolko ampak ni. to je iluzija. po cem lahko vemo da kvazi-mojstri nimajo miru, izpolnjenosti itd. mal odrpi oci... in ne padat na raznorazne "ti poslusaj kaj jaz govorim, ne gledat kaj jaz delam" in da se mojster lahko napije in ga to ne bo "affectal" in podobne oslarije. prosim odpri oci.
kaj je dobrega v vsem tem? negativne izkusnje ki nas indirektno potiskajo v smeri prijetnih. in sele ko bomo dovolj iskreni in pogledal dost globok vase bomo vse te stvari razumel.
jaz ne pravim da je grobo ali subtilno telo nesmiselno in se mu je treba odpovedat, postati asket. ampak ko mi ugotovimo zakaj je sploh prislo do tega da se zmotno poistovecamo (in ob tem dozivljamo tesnobo) bomo zraven tud zvedl da je to isto telo tud eden izmed zelo pomembnih instrumentov s katerim mi lahko ta problem resimo. skrivnost je v "pravilni" uporabi.
tko kot je govoru Buddha. ce ga napnes prevec bo pocil, ce ga ne napnes ne bo igral. torej srednja pot je tista ki jo iscemo. princip srednje poti je povsod najbolj uspesn princip, le da ga mi pod vplivom iluzije (bolezni, zasvojenosti) izvajamo tam kjer nam skoduje. s principom srednje poti si zrihtamo strup, tko kot si lahko pijanec s srednjo potjo zlahka zrihta alkohol. ampak a je to res dobro zanj?