Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 3 4 5 
(Read 16361 times)
mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Re: Ali ljubimo vsakega drugače?
Reply #60 - 03.07.2003 at 13:59:28

devi:
Quote:
Midva iz čist različnih gledanj govoriva. Meni ni cilj da dokažem povezanost z bogom, ta itak je... o povezanosti z ljudmi govorim.

tud jaz sem govoril o dveh "osebah", ko sem poskušal razložiti "princip" po katerem deluje ljubezen

analogno sem potem prenesel to ljubezen (princip po katerem deluje) na odnos osebe (individualne duše) in Boga

pa če ostanema pri ljubezni med ljudmi, kaj še vedno trdiš da je le-ta možna brez dveh udeležencev ?

devi:
Quote:
Povezanost dveh samozadostnih lahko je, z namenom da združita moči v 200% (če ima vsak od njiju 100%, lahko pa te povezanosti tudi ni, ker nekdo s svojimi 100% dela pač nekaj drugega. Če hočeš ustvarit umetnino z združenimi močmi, lahko zgradiš raketo, če pa ustvarjaš sam pa še vedno lahko izklešeš Davida, recimo... kaj je več vredno, je težko presojat...

če govoriva o ljubezni in njenem različnem izražanju (100%, 200%), kaj je naš cilj  ?  verjetno z višjim odstotkom izražena ljubezen

če vzamemo da je 200% naš cilj (takrat smo 100% izpoplnjeni) , potem je je jasno da, prej ko smo bili samo na 100 % (kot samozadostni) to ni bilo 100% glede na naš končni cilj

ne razumem, zakaj praviš da je da je za "nadgradnjo" potreben še nekdo, čež nekaj stavkov pa praviš da je "vse" možno dosečt tudi sam ?

torej še enkrat sprašujem: kako lahko sam dosežeš to nadgradnjo (ki te 100% izpoplni) sam ?

devi:
Quote:
Saj dokler nisi 100%, res rabiš drugega, da ti pomaga prepoznavat manjkajoče procente...

jaz bi rekel tako :

Saj dokler nisi 100 % izpoplnjen, res rabiš drugega, da ti pomaga prepoznavat manjkajoče procente

Quote:
a sem mal zabredla a

you`re not the only one

Smiley

LP
Back to top

Hari bol

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #61 - 03.07.2003 at 14:39:05

mind wrote on 03.07.2003 at 13:59:28:
devi:

če govoriva o ljubezni in njenem različnem izražanju (100%, 200%), kaj je naš cilj  ?  verjetno z višjim odstotkom izražena ljubezen

Moj cilj je: jaz =100%(-1%) + 300% = ??? (99% Grin)
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #62 - 03.07.2003 at 14:44:51

Osrednji problem debate je očitno  postal, a je mogoče ljubit, ne da bi bla ljubezen 'naperjena' na drugega oz. zakaj bi sploh bla, če je taka ljubezen konec koncev samo sredstvo, da se uskladiš/izpolneš sam v seb.    

Jest sem mam do tega eno konzervativno stališče, da je naprejnost na drugega za ljubezen nujna, pa naj bo ta drugi  fiktiven al pa čist konkreten (itak se ravno skoz ljubezen to ločevanje na realno/irelano briše), al ga fiksiramo zunaj sebe  al pa je lociran v nas samih, al zaobsega vso drugost   al pa samo en njen majhen delček. Ljubezen je v vseh teh pogledih enaka samo pod pogojem, da je tisto, v kar je 'naprejena', resnično prepoznano kot drugo. Če ni, pol ne gre za nobeno ljubezen, pol smo pri poistovečanjih, projekcijah, ujetostih  vzorce, odvisnostih in množici druge krame, ki kljub navidezni podobnosti z enostjo z njo nobene veze nimajo in nas od nje samo oddaljujejo.        
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #63 - 03.07.2003 at 14:53:50

titud wrote on 03.07.2003 at 14:44:51:
Ljubezen se v vseh teh pogledih enaka samo pod pogojem, da je tisto, v kar je 'naprejena', resnično prepoznano kot drugo.

Kaj pa pol, ko je prepoznano kot drugo?
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #64 - 03.07.2003 at 15:00:11

Mislim, ker če je prepoznano, potem že obstaja v tebi. Tud, če se zdi najprej poznano al pa neznano.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #65 - 03.07.2003 at 15:10:14

littlestar, titud...

"izkljucna enost", torej brez socasne razlicnosti sploh ne obstaja, in kot taka ne more bit cilj, oz. je tak cilj imaginaren in vsa sredstva ki bi vodila tja so zguba casa in energije, da ne govorimo o miru, zadovoljstvu itd.

ta "izkljucna enost" ali z drugimi besedami "samozadostnost" je v vseh sferah ena in edina prepreka za doseganje ljubezni. ljubezen pa je smisel vsega, in ta je tud edina ki prinasa zadovoljstvo, katerekoli kvalitete in trajnosti ze je.

tko da vidva se kar naprej ugibajta in si to izkljucno enost imaginirita in jo tudi dosegajta kakor vama pase. moja zelja pa je le ta, da bosta cimprej ugotovila vrednost/koristnost/prijetnost kancka iskrenosti.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #66 - 03.07.2003 at 15:13:12

Quote:
Kaj pa pol, ko je prepoznano kot drugo?  

Tisto, kar si ne moremo predstavljat  v nobeni nam znani formi in česar  si ne moremo  trajno  prilastit z nobeno nam znano metodo... Česar se blazno  bojimo, ampak nas hkrat tud brezmejno privlač... Le tako zmuzljiva drugost lahko v nas zbudi neskončne potenciale ljubezni, da se nam pusti približat... Obstoj take drugosti je jebeno prznat, ampak če je nismo sposbni iz okolja zanat, smo si jo pripravljen tud iz nč skreirat. Vsa človeška mitologija je polna tkih stvorov in kreacij, vsak jih ima tud v svoji osebni zgodovini več, kot si jih je pripravljen priznat...
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #67 - 03.07.2003 at 15:16:33

Quote:
tko da vidva se kar naprej ugibajta in si to izkljucno enost imaginirita in jo tudi dosegajta kakor vama pase. moja zelja pa je le ta, da bosta cimprej ugotovila vrednost/koristnost/prijetnost kancka iskrenosti.

Jaz sem zmeraj malce žalostna, me prizadene, ko kakšen tak stavek napišeš, aryan Ker zase res čutim, da sem iskrena, in ne špekuliram.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #68 - 03.07.2003 at 15:37:05

Quote:
Mislim, ker če je prepoznano, potem že obstaja v tebi. Tud, če se zdi najprej poznano al pa neznano.

V teb je samo potencial, ki se ne more/sme nikol ves hkrat pa do konca realizirat, ker pol si  druga proti drugmu realizirajo nasprotja, ki bi te raztrgala, povzročla eno implodijo, kaj vem kaj še, shizma je samo ena mila oblika. To, da ta potencilal hkrat privlač in  se razodeva kot tajinstvena drugost, ki se je ne da po nobeni tebi znani metodi prilastit, je varovalka, da se ti ne strga od spoznanja.

Človeška vrsta ta problem rešuje  kolektivno (zen se pri spoznanju igra prav temi paradoksi, monotestičnne religije so vpeljale božjo milost,  politestične spletkarijo z množično hierhijo polbogov), posameznik pa v svojem osebnostnem razvoju tud vsakič znova preigrava vlogo in funkcijo ljubezni. Včasih se zdeve na induvidulanem in kolektivnem nivoju dobr ujamejo, včasih pa si naredimo upostošenje, da ga  ni za popisat.      
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #69 - 03.07.2003 at 17:09:32

mind wrote on 03.07.2003 at 13:59:28:
pa če ostanema pri ljubezni med ljudmi, kaj še vedno trdiš da je le-ta možna brez dveh udeležencev ?

Ja, še vedno Grin ljubezen izhaja iz enega in se z drugim samo druži. Dopuščam pa da je v lastnostih ljubezni težnja po druženju.

Za ljubezen je dovolj eden, samo po moje ni možno doseganje 100%-i v ljubezni, če si sam. Ko si na poti do 100% potrebuješ par ali okolico, da ti pomaga pri prepoznavanju preprek, ki te ločujejo od ljubezni. Je lažje.

Quote:

ne razumem, zakaj praviš da je da je za "nadgradnjo" potreben še nekdo, čež nekaj stavkov pa praviš da je "vse" možno dosečt tudi sam ?

V bistvu ne vem, kaj je boljše, a je boljše doseganje 200%, ali je dovolj 100%.
Glej, če vzameš ljudi, pri katerih bi si človek mislil, da so že dokaj blizu al pa so že dosegli teh 100%.
Recimo Gandhi, on je ena pozitivna osebnost, on je v družbi z drugimi dosegel zelo veliko. Ali pa mati Tereza, ona je bila pobudnica, njena ljubezen je zbudila ljubezen drugih, ustanovila je svoj red in pomagala ljudem. To so posamezniki, ki so delovali v skupini. Frančišek Asiški itd itd... oni so s svojo ljubeznijo inspirirali druge, začeli so s 100% in dosegli 1000%. ampak od teh noben ni deloval v paru, partnerstvu.

Po drugi strani pa imaš recimo Einsteina, Michelangela, Puccinija, ki so določene stvari v sebi izrazili 100% ustvarjalno (čeprav po moje noben od njih ni bil 100% v ljubezni?) Dva ne moreta slikat iste slike, recimo... Po moje se lahko ustvarjalnost izrazi tudi na tak način, ne da bi za to, da je genialna, rabila partnerstvo... lahko se izrazi samo v ednini.

Ne vem...
Kaj ti misliš?
Da če ni dveh ni ljubezni? Če je en človek celo življenje obsojen na samotni otok, so ga obsodili na življenje brez ljubezni?
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #70 - 03.07.2003 at 19:50:16

Smiley

Quote:
Če je en človek celo življenje obsojen na samotni otok, so ga obsodili na življenje brez ljubezni?

"zemeljska" ljubezen med dvema osebama, je v najboljšem primeru lahko dolgoročna, v končni fazi pa pride trenutek prekinitve te ljubezni (smrt minda, čustev, intelekta, telesa)

ta ljubezen torej ni brezpogojna, pogojena je s časom

ljubezen do Boga pa je večna, in njen stranski produkt je tudi ljubezen do vseh ostalih "oseb", tako da ti tud na samotnem otoku nebi smelo premanjkovati ljubezni, če jo le iščeš na pravem mestu

zdaj mogoče zgleda paradoksalno, namreč prej sem rekel da sta potrebna dva za ljubezen, zdaj pa pravim da jo lahko dosežes tud sam na samotnem otoku

ampak na samotnem otoku nisi sam  Wink

lahko pa poskusiš sama (brez "objekta", ki bi ga ljubila) doživljat ljubezen

huh, ok, grem zdaj malo v miru pomeditirat vse tole skupaj na hrvaška morska prostranstva

zato vsem skupaj en  8) pozdrav

Kiss

Back to top

Hari bol

IP Logged

Pages: 1 ... 3 4 5