Za TISTE, KI RADI BERETE:

Zadnje case sem ze parkrat zasledil razlicna zgrazanja nad temo satanizem in vse kar je povezano z njim. Veliko ljudi takoj pomisli na satanizem, ko zagleda navzdol obrnjen pentagram in drugo simboliko. Po navadi se vse kar je povezano s satanizmom asociira na razlicne barbarske dejavnosti kot so oskrunjanje grobov, ritualno darovanje ljudi (otroki in device), seksualne diverzije, pitje krvi, mucenje zivali in podobne necednosti. Po definiciji je satanizem duhovna pot antinomianizma (anti = proti, nomos = zakon, druzba) in je do neke mere povezan s krscanstvom, saj se je klasicni satanizem v srednjem veku razvil iz odpora do krščanstva. Naj se slisi se tako kontradiktorno, vendar satanizem ni sam po sebi destruktiven in pravtako zavraca razlicne zgoraj opisane ekscese (vandalizem, obredno zrtvovanje). Celo obsoja to na enak nacin kot sama druzba in ne rusi moralno-eticnih nacel in norm, vsaj tako sem jaz to razumel izven konteksta, ko sem prebiral razlicne clanke napisane na temo satanizem.
Odkril sem celo, da je satanizem v nekaterih drzavah ustavno priznan kot veroizpoved in je njegovo delovanje povsem legitimno.
Vecinoma ga prakticirajo razlicni pripadniki dolocenih "underground" glasbenih subkultur in manjsin (heavy metal in rock privrzenci), torej predvsem mladi ljudje (najstniki), pa ceprav so bili samo povrsno seznanjeni, kaj sploh je satanizem. Satanisticnih sekt v pravem pomenu besede v Sloveniji ni, ki bi bila natancneje poucena s prakso in nacinom delovanja le teh. Po domace povedano, castijo to o cemer nimajo pojma.
Upal bi si trditi, da je satanizem samo neke vrste "kick", omama in zunanja fasada za nekatere "Satanove castilce", ki jim tako omogoca zacasno preobrazbo, beg v imaginacijo (nestvarnost, sanjski svet) in kitenje z necemer, kar si v realnem svetu zelijo postati. Identifikacija s "temnimi silami" ze po definiciji pomeni, le zunanjo preobleko v nekaj mocnega, gospodovalnega in vladarskega.
Torej to so po mojem osebnem prepricanju po vecini "trendovske muhe enodnevnice", saj jih vecina sploh ne ve, kar pocne, niti ne verjame v to, kar casti - Satana. Slepo se zgledujejo po svojih vzornikih in idolih, kar pa lahko vodi tudi v ekstreme in zan biti tudi nevarno za posameznika, kot za druzbo (samomori, poboji iz nevednosti).
Vsi gotovo poznate kontraverznega ameriskega pevca in umetnika z vzdevkom Marilyn Manson, ki je kamen spotike za vecino klerikalnih krogov v Ameriki. Meni se zdi, da ta Marilyn Manson sploh ni nevaren, ampak prej premeten, saj s pridom izkorisca trzne nise z dviganjem prahu - "pomp efekt", neglede na kakovost svoje glasbe. Se pravi on se zaveda, ce bo izgubil svoje kritike, bo tudi ob sluzbo in denar, saj je takorekoc odvisen od njih, in on to dobro ve. Njegov cilj je "sokirati" ali pritegniti cim vecjo pozornost nase in stati v srediscu dogajanja. Isce nacine, kako si pridobiti publiko, medije in reakcionarnost (odzivnost) svojih nasprotnikov, zato niti ne nastopa rad v Evropi, ker ne bi blo taksnega odziva - pompa in zgrazanja kot v Ameriki. Imajo ga za Satanovo poosebitev - antikrista, ceprav sem preprican, da sploh ne verjame v Boga, kaj sele v Satana. Celo njegovo ime je provukativna zlozenka iz najvecjega ameriskega seks simbola in pa najvecjega mnozicnega morilca v Ameriki.
Kaksno je vase mnenje o tem androgenem - obojespolnem "satanisticnem" umetniku? Verjamete, da lahko pohujsuje mladino in hujska k nasilju? Namrec pred kratkim, so odkrili, da sta bila privrzenca te skupine 2 najstnika, ki sta zagresila solski masaker s strelnim orozjem; ne tako redek pojav v Ameriki?
Ali je SATANIZEM res tako nevaren, kot se prikazuje v medijih? Ali verjamete, da satanisti sploh verjamejo v Satana ali pa je to samo njihov image (podoba - renome)? Menite, da je potrebno satanisticnim sektam popolnoma zakonsko omejiti njihovo delovanje, pristop in nacin manifestiranja? Pojavi se mi vprasanje, cemu sploh castijo zlo - slabo?