kreden
Ex Member
|
No, lepo teče debata o odpuščanju grehov. Pa, ker smo se glih dober ogrel, me pa zanima nekaj. Vsi gredo, no ker jaz ne hodim v cerkev, vsi greste, da bi vam bili odpuščeni neki grehi, kakšni grehi, ste grešili, kako hudo, zakaj in kako ste grešili ? Vsi poznamo deset Božjih zapovedi, ne bom jih našteval, a ste tako močno grešili, da ste se pregrešili v teh desetih zapovedih ? No, kakor koli že, pač vsak jemlje drugače storjeni greh.
Zdej me pa zanima, če ste tako duhovni, če ste tako pošteni, če ste resnični, če ste hrabri, če ste res Božji, in če, in če in če..... Sami če-ji.
Zanima me, koliko od vas bi upalo iti, ne v spovednico, ker tam je najlažje, koliko bi vas upalo iti pred oltar, se postaviti pred tisti mikrofonček in naglas spregovoriti o svojih grehih pred vsemi ljudmi, ki so pač tam tisti trenutek ?
No, jaz sem to naredil in sem se spovedal pred približno kaj vem okoli sto ljudi je bilo. Povedal sem iskreno, s solzami v očeh svoje grehe, povedal sem o svojih dejanjih, klel sem kot stari razbojnik, ampak, vsi so bili tiho, niti župnik ni trznil, niti ministranti, vsi so stali, imeli odprta usta in bulili v mene kot v deveto čudo. Po končanem govoru, seveda mojem, sem mirno in počasi šel proti izhodu, glavo sem imel pokonci, gledal sem ljudi v oči, veste koliko oči je bilo solznih ? In še nekaj se je zgodilo, ljudje so začeli ploskati, na koncu sem se obrnil, tudi župnik in ministranti so ploskali. Šel sem na kolena se prekrižal in tiho odšel. Ploskanje se je slišalo še vzunaj, jaz sem z solznimi očmi stal nekaj metrov od cerkve, nekateri, ki niso vedeli kaj se je zgodilo, ker so glih prihajali, so me začudeno gledali, stal sem in iskreno in na glas jokal, v cerkvi je še vedno odmevalo ploskanje. Nato sem odšel, odšel lažji za en dober velikanski kamen. To sem storil prvič. In še danes, tudi sedajle, ko to pišem mi tečejo solze, ne vem zakaj, ampak ko se spomnem tega, mi pritečejo solze, ne vem, ali so to solze olajšanja ali kaj druzga, me ne zanima. Vem pa nekaj, vem da sem prebil eno velikansko bariero. In to sem naredil, da sploh nisem vedel, da bom to naredil. In mi je full lažje. Nekateri stari verniki, se še spominjajo tega in redko kdaj, ko jih srečam, ko glih kolovratim tam okoli cerkve, pristopijo nemo do mene, nobene besede, nič, samo nežen stisk roke. In še nekaj, v cerkvi, tisti čas, ko sem govoril, ko sem se izpovedoval, niti eden od vernikov ali prisotnih ni izgovoril niti besedice, tudi, ko sem odhajal ni bila izgovorjena niti besedica s strani prisotnih.
Lepo mi je bilo.
|