Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 4920 times)
A.
Ex Member

odpuščanje grehov
08.06.2003 at 22:57:15

Zadnjič sem bil pri amši, sej rad grem da ne bo ovire, sam ne grem prepogosto ker se stalno ponavljajo stari pa tudi iz vzrokov ne izhajajo vedno...

ena takih stvari ki je ne dojemam čist je sigurno, je odpuščanje grehov.

evo v cerkvi prosijo za odpuščanje grehov. najprej si jih priznamo in priznamo jih Bogu, potem pa prosimo za odpuščanje.

ok, nič hudega, sam ni to to, moral bi prosit za razumevanje učenja situacije, razumevanje zakaj smo naredili greh, zavedanje tega v drugo, za osebno rast in to da v drugo ne ponovimo tega greha, da dojamemo vzorec, da gremo naprej drugačni izkušenješi.

seveda je prav da si odpustimo in ozavestimo greha sam ta del manjka in folk pol kar na sredi ostane, odpusti in prizna ne potegne pa iz tega velik...

in pa še neki obred je bil lep ker smo tam s starci(modreci) kot jih jaz imenujem skupaj naredili to, da smo bili tam enaki. Da smo nekje izmenjali občutke in notranja doživetja in čeprav na intimen a vseeno skupen in oseben način.

thk... samo tudi to se pramalo poudarja prenos izklušenj... cerkev ima rezervo a je ne uporablja, morda nekoč...

teksti so carski, sam pozabil se je pomen tega, čist, samo neko brezčutno ponavljanje iz nedeljo v nedeljo, ne dojemanje stvari, ni stika, ker ga ne more bit, ne delajo an tem, poveličujejo druge stvari ne zavedanje in stik...

i love you...

Back to top

IP Logged

Samson
5

RKC je zakon!!!

Re: odpuščanje grehov
Reply #1 - 09.06.2003 at 00:59:46

Hvala, A., veliko si napisal in tudi zanimivo je vse to tvoje razmišljanje. Le to bi te opozoril, da Cerkev vedno daje vse, kar ima, da ne skriva zadev zase in da si le ti sam kriv, če česa nisi deležen.

Odpuščanje grehov je zanesljivo zelo dober topik. Kot vemo iz Evangelijev, je Jezus odpuščal grehe. Ker so farizeji godrnjali, da nima pravice odpuščati grehov, jim je postregel s čudežem nad telesno boleznijo, in pri tem jih je izzivalno vprašal, Mt 9,5: "Kaj je namreč laže: reči: ›Odpuščeni so ti grehi‹ ali reči: ›Vstani in hôdi‹?" S čudežem je potrdil svoje božanstvo in s tem pokazal, da ima pravico odpuščati grehe. Ob odhodu v nebo je to pravico in dolžnost predal svojim duhovnikom...

Torej odpuščanje grehov je v krščanstvu nekaj čudovitega. Je pa res, kar ugotavljaš, da se je potrebno ob spovedi tudi zamisliti nad dejstvom, da določene grehe pogosto ponavljamo. Vendar je tako, da že sama iskrena spoved pripomore k temu, da se določenih slabosti in neustreznih nagnenj polagoma odvadimo in postanemo svobodni. To opažam v mnogih primerih. Vsa zadeva torej ni tako zelo črna.

Back to top

Prijateljski pozdrav!&&&&KRISTUS NAS VSE LJUBI! &&Nikoli ne pozabi tega!&&&&Samson

IP Logged

NATAWE
Guest

Reply #2 - 09.06.2003 at 08:44:18

Quote:
Kot vemo iz Evangelijev, je Jezus odpuščal grehe.  

Vemo pa tudi, da za to uslugo ni nikoli "kasiral keša", kot je to počela RKC!

»Varujte se lažnih prerokov, ki prihajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. 16 Po njihovih sadovih jih boste spoznali. Se mar grozdje obira s trnja ali smokve z osata? 17 Takó vsako dobro drevo rodi dobre sadove, slabo drevo pa slabe. 18 Dobro drevo ne more roditi slabih sadov in slabo ne dobrih. 19 Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, posekajo in vržejo v ogenj. 20 Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali.« (Mt 7,15-20)

»Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; 20 nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. 21 Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.« (Mt 6,19-21)

Ne bo potrebno "risat", mar ne  Wink?
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #3 - 09.06.2003 at 11:46:43

Quote:
Odpuščanje preobrazi nas in našo energijo. Odpuščanje ni za drugo osebo. Ni namenjeno drugemu. Tudi ni pomembno, če ga ta oseba zasluži ali ne. Predvsem za to gre, da jaz ne zaslužim tega, kar z neodpuščanjem delam sebi.

Quote:
Karmične vezi so moje do mene. Naredil sem jih jaz, podelam jih lahko jaz in dolgove lahko plačam sebi samo jaz. Vsa karma je s seboj.

Ne zgubite se in ne zapravljajte svoje energije v veri, da ste povezani z drugo osebo. Ni mogoče. Ste pa karmično povezani s svojo karmo. Stalno boste pritegovali osebo, ki vam bo najučinkoviteje pomagala videti vaši karmo. Karma je torej vaša stvar, vaša lekcija.

Vsakič ko se ognemo lekciji ali jo zanikamo, se lekcija okrepi. In potem je potrebno več energije, da jo dobimo na površino. Zato se včasih čudimo zakaj se situacija slabša, namesto da bi se boljšala. Zaradi naše sposobnosti, da se ognemo očitnemu.

Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Io
4

Ljubljana
Reply #4 - 09.06.2003 at 21:23:37

Jaz tudi ne hodim prav redno k maši, ko pa grem grem pa s srcem.
Ta ritual odpuščanja grehov se meni zdi zelo v redu, vsaj del tega kar ljudje sami sebi ne morejo odpustiti, odpustijo z zakramentom spovedi, saj je tam le neka "avtoriteta" ki je "višja" od njih in lažje spustijo.

Med mašo tudi jaz povem "grehe" , vendar direktno njemu, očetu in potem grem z ljubeznijo v srcu po hostijo, mnjami. Wink

Je pa res da sem bila vzgajani v tej veri in če sem v cerkvi prosila za pomoč Jezusa ali Marijo, se mi je srce veliko bolj odprlo kot kje drugje in sem veliko tudi spustila in prejela vanj.

Pa pustimo zdaj to koliko mi je bilo nerodno, ker sem ob tem vedno jokala in občutila radost obenem, ljudje so me pa malo postrani gledali, saj se mi je to najraje zgodilo, ko je bila tišina. Cheesy

Lp Io
Back to top

Sem kar sem...vem pa da sem del tebe
WWW WWW irenabartol  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #5 - 09.06.2003 at 23:30:16

Io wrote on 09.06.2003 at 21:23:37:
Ta ritual odpuščanja grehov se meni zdi zelo v redu, vsaj del tega kar ljudje sami sebi ne morejo odpustiti, odpustijo z zakramentom spovedi, saj je tam le neka "avtoriteta" ki je "višja" od njih in lažje spustijo.

se podpišem pod to

odpuščanje je res pomebno
jest seb odpustim kr sam, pa še boga in hierarhio poprosm zraven. da bo ja zdržal.
za druge mam pa isti postopek. pomoč 'višjih inštanc' je vedno dobrodošla.
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

kreden
Ex Member

Reply #6 - 10.06.2003 at 07:59:54

Za odpuščanje grehov pa res ni potrebna cerkev ali kako drugo svetišče, je pa res, da je na teh mesti zelo močna pozitivna energija, ampak ne zaradi vernikov, takrat bi bila sigurno negativna, ampak zaradi tega ker so včasih postavljali cerkve in svetišča prav na takih mestih.
Odpusti si sam in odpuščeno ti bo.
Najvišji je najbolj ponižen.

Naše lastno srce, naš lastni um je tempelj, doktrina je sočutje, ljubezen in spoštovanje pravic ter dostojanstva ljudi ne glede na to, kdo ali kaj so.

14.Dalaj Lama Tenzin Gyatso
Back to top

IP Logged

A.
Ex Member

Reply #7 - 10.06.2003 at 20:53:18

men je cerkev in njen način uredu, je že dobro, da si odpustiš grehe in da prosiš za to, da so ti odpuščeni.

to lahko tud drugje delaš, sam tam je neki res lepega ko sediš napr s starši, znanci in vsemi tam in veš da smo vsi isti. je enki čarobnega v zraku, ko se tega zaveš, neki kar presega tebe.

to je en najlepših obredov, prizant svoje napake čeprav potiho in to delit z ostalimi.

čeprav bi res lahko večji pomen, da na zavedanje in odkrivanja vzrokov in učenja lekcije, ki spada zravn, saj brez tega ne gre tako dobro naprej oz. se ujameš v vzorec nazaj.

hm...

sam sej pravim je dobr, da se to dela potiho, ker naglas bi blo pol takoj za razpravljat okrog tolk dela da nebi sploh mogl, kaj dost narest na seb in bi sam razlagal okol kaj in kako, tko kot včasih tle na forumu) in res ob tem napreduješ, se tudi strinjam težko je nalovdat iskanje in odpravo vzrokov to je kr težko delo. za začetek je dobr tko kot delajo, ostalo pa pomoji oceni itak sam s sabo premleva.

sam jaz bi to vseen povdaru večkrat, da je to šele začetek, pol se začne...  tega ne povdarjo, pol pa zgubi tadrug del tega obreda mal pomena oz se ne dela na tem, da se ga naj izvede.

drugač pe hvala za vse vaše misli, res, lepe so...
Back to top

IP Logged

miriam
4

jutri je nov dan
Varazdin
Reply #8 - 10.06.2003 at 21:03:49

Mene pa prav zanima kdo si upa definirat kaj je greh in kaj ni greh? A obstaja tako "dober" človek da lahko drugim pridiga o njihovim grehom in jim potem še odredi kaj morajo zmoliti da bi jim bilo odpuščeno. Obstajajo li taki ljudi ali pa se nekateri radi igrajo boga? A ni mogoče cerkev izmislila odpuščanje greha zaradi sebe same?
A ni to krasno v krščanstvu? Narediš svinjarijo in potem greš v cerkev in dobiš odpuščanje.

NIKOLI VEČ
Back to top

miriam

IP Logged

kreden
Ex Member

Reply #9 - 10.06.2003 at 21:22:44

No, lepo teče debata o odpuščanju grehov.
Pa, ker smo se glih dober ogrel, me pa zanima nekaj.
Vsi gredo, no ker jaz ne hodim v cerkev, vsi greste, da bi vam bili odpuščeni neki grehi, kakšni grehi, ste grešili, kako hudo, zakaj in kako ste grešili ?
Vsi poznamo deset Božjih zapovedi, ne bom jih našteval, a ste tako močno grešili, da ste se pregrešili v teh desetih zapovedih ?
No, kakor koli že, pač vsak jemlje drugače storjeni greh.

Zdej me pa zanima, če ste tako duhovni, če ste tako pošteni, če ste resnični, če ste hrabri, če ste res Božji, in če, in če in če.....
Sami če-ji.

Zanima me, koliko od vas bi upalo iti, ne v spovednico, ker tam je najlažje, koliko bi vas upalo iti pred oltar, se postaviti pred tisti mikrofonček in naglas spregovoriti o svojih grehih pred vsemi ljudmi, ki so pač tam tisti trenutek ?

No, jaz sem to naredil in sem se spovedal pred približno kaj vem okoli sto ljudi je bilo.
Povedal sem iskreno, s solzami v očeh svoje grehe, povedal sem o svojih dejanjih, klel sem kot stari razbojnik, ampak, vsi so bili tiho, niti župnik ni trznil, niti ministranti, vsi so stali, imeli odprta usta in bulili v mene kot v deveto čudo.
Po končanem govoru, seveda mojem, sem mirno in počasi šel proti izhodu, glavo sem imel pokonci, gledal sem ljudi v oči, veste koliko oči je bilo solznih ?
In še nekaj se je zgodilo, ljudje so začeli ploskati, na koncu sem se obrnil, tudi župnik in ministranti so ploskali.
Šel sem na kolena se prekrižal in tiho odšel.
Ploskanje se je slišalo še vzunaj, jaz sem z solznimi očmi stal nekaj metrov od cerkve, nekateri, ki niso vedeli kaj se je zgodilo, ker so glih prihajali, so me začudeno gledali, stal sem in iskreno in na glas jokal, v cerkvi je še vedno odmevalo ploskanje.
Nato sem odšel, odšel lažji za en dober velikanski kamen.
To sem storil prvič.
In še danes, tudi sedajle, ko to pišem mi tečejo solze, ne vem zakaj, ampak ko se spomnem tega, mi pritečejo solze, ne vem, ali so to solze olajšanja ali kaj druzga, me ne zanima.
Vem pa nekaj, vem da sem prebil eno velikansko bariero.
In to sem naredil, da sploh nisem vedel, da bom to naredil.
In mi je full lažje.
Nekateri stari verniki, se še spominjajo tega in redko kdaj, ko jih srečam, ko glih kolovratim tam okoli cerkve, pristopijo nemo do mene, nobene besede, nič, samo nežen stisk roke.
In še nekaj, v cerkvi, tisti čas, ko sem govoril, ko sem se izpovedoval, niti eden od vernikov ali prisotnih ni izgovoril niti besedice, tudi, ko sem odhajal ni bila izgovorjena niti besedica s strani prisotnih.

Lepo mi je bilo.
Back to top

IP Logged

Io
4

Ljubljana
Reply #10 - 10.06.2003 at 22:54:49

Miriam, jaz upam definirati kaj je greh. Wink

Greh je vse kar ti taka kot si smatraš da je greh, v tem momentu.
In se ob tem počutiš oteženo ali ti seka mogoče krivda, ali pa kaj drugega...

Nič drugega!
V univerzumu ni greha, kot vemo.

Zapovedi so pa bile dane samo zato, da se je  človek na zemlji vsaj malo obrzdal pri njegovem nespametnem početju v nevednosti, za njegovo najvišje dobro, da ne bo spet par življenj moral odplačevati karmo. V tistem času, se pravi v dobi Ribe je bilo to zelo primerno. Wink

Kreden, in koliko si bil takrat star, se še spomniš?
Si imel pa privilegije. Wink

Jaz ne da bi si neupala, saj samo da mi je nekdo omenil da ne upam, sem to takoj naredila (v otroških letih.)
Ampak preprosto nisem imela te priložnosti.

Pa lp
Io
Back to top

WWW WWW irenabartol  
IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #11 - 11.06.2003 at 09:35:26

Kaj je bolje, da greš k maši in tuhtaš na gostilno ali da greš v gostilno in tuhtaš na mašo?
ne morem pomagat, men je bolj všeč druga ideja in se je tudi držim, meni je v cerkvi dolgčas. en let, ko sem hodila vsak dan k šmarnicam, sem vedela že mašo na pamet in sem vmes avtomatično roke dvignile, tako kot župnik naredil. Maša je rutina, vse eno in isto.

kar se pa tiče odpuščanje grehov, kaj pa v krajih, kjer ni cerkve, kdo jim pa tam grehe odpusti?
pri spoved tud že dolgo nisem bila, od birme se mi zdi, a bom še šla.

Pri sebi pa vem, mi župnik lahko 100 krat reče, da so mi grehi, odpuščeni, če sama seb ne bom odpustila, škoda vsake besede in vsakega oče naša in zdrave marije.
Back to top

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

IP Logged

Io
4

Ljubljana
Reply #12 - 11.06.2003 at 16:28:01

Saj veš veronika: Vsak po svoje. Vsakemu svoje.Wink

Io
Back to top

WWW WWW irenabartol  
IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #13 - 12.06.2003 at 09:16:26

Io wrote on 11.06.2003 at 16:28:01:
Saj veš veronika: Vsak po svoje. Vsakemu svoje.Wink

Io

definitivno.
Back to top

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

IP Logged

kreden
Ex Member

Reply #14 - 12.06.2003 at 10:33:13

Vse je prav, kakorkoli se odločiš, je tisti trenutek prav.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2