A.
Ex Member
|
Evo spet imam vprašanje? Povej? Poglej zanima me kako iz odvisnosti?
»Odgovori mi s tvojim primerom: kako si šel ti?
Ja dojel sem kaj se učim?
»Res, se ti zdi da si potem ko si dojel nehal?
No… nisem takoj nehal..
»Ne res nisi nehal takoj! 3 leta si še vedno občasno kar pošteno popival, lahko bi rekla da si bil tri leta absolvent.
Hm… No ja, se zgodi ane… Kako torej gre…
»Predvsem gre za to da obstojata dve vrsti učencev, eni vejo kaj se učijo eni ne vejo.
Daj mi malo bolj razloži, kaj ima to veze s odvisnostjo?
»Torej prvi ne vejo kaj se učijo in potem ko jim to povemo, oz jim postane jasno takrat ponavadi v trenutku padejo iz vzorca. Se spomniš kako so nekateri, ki si jim razložil zaradi cigaret v trenutku ko so ozavestili kdaj in zakaj so začeli kadit, nehali?
Ja se spomnim, neki takih je blo res.
»Ja pa tudi nekaj takih ki so takoj nehal pit alkohol.
Res je.
»Zdej pa drugi, glej drugi pa so težji primeri, ti si spadal mednje, drugi so ozavestl kaj se učijo, oz bova rekla eni so celo zavestno sklenil da se bodo še naprej učili. S temi je tako, da dokler traja učenje in nabirajo izkušnje je odlično, vendar pa potem ko se študi zaključuje, večinoma podalšajo učenje. Bom rekel postanejo nekašni večni študentje. Tu pa nastopijo težave. Poglej na primer kolk ljudi na faxu kar odlaša z tem da bi dokončali šolanje. Tudi ti si bil eden takih…
Ja pa tudi pri tebi, sem imel podoben status, ane?
»Te, ki vejo da je potrebno zaključit pa odlašajo, res težko pripraviš k temu, da kaj naredijo, celo ko jim v grlo teče »voda« se ne premaknejo. Potem je velikokrat prepozno… To vidiš je razlika med temi, ki vejo kaj se učijo in temi, ki ne vejo.
Pa lahko dava kakšen nasvet enim in drugim?
»Pri prvih ni potrebno dat kakšnega večjega nasveta, naj samo opazujejo kaj jim svet govori. Naj se pozanimajo kdaj so se začeli učiti, kaj in zakaj… Potem ni več ovir Pri drugih pa je tako, da se je treba odločit in naredit resen korak naprej, saj veš na začetku je težko, treba je spremenit veliko stvari, treba je potegnit črto. Treba se je resno lotit in razumet kaj se učiš in zakaj in potem je treba it naprej in uporabljat to znanje, tako kot počnejo to tretji.
Tretji? »Ja tretji. To so tisti, ki so šli zavestno v ta študij. To si bil na koncu študija tudi ti, zavestno si dela raziskovalne naloge in delal zaključke iz tega, potem ko si potegnil vse kar si moral, se naučil vse kar si želel, raziskal vsako ped tega kar te je zanimalo, dobil vse kar si hotel, si zaključil študij in šel naprej. Drugim torej predlagam, da naj se približajo tretjim.
Poglej zakaj naj se drugi približajo tem, kaj pa to da takoj prenehaš z študijem pri tebi?
»Zdaj mešaš dve stvari. Eno je to da si dokončal študij, da že vse veš in da je potrebno, da greš samostojno v svet in delat kar si se učil, drugo pa je to kaj se od alkohola učiš. Od alkohola se ne učiš popivanja… ne od njega se tako kot od vsega učiš plemenite stvari: kot je komuniciranje, drugačnega pogleda na svet, resnico(saj veš in vino veritas…) ne pa popivanja. Ti misliš, da resen študij pomeni da čim več popiješ, da se čim več in čim dlje učiš? Ne resen študij pomeni, da poskusiš dojet stvari v ravno prav časa(to pomeni da znanje dobiš, osvojiš in dozoriš da ga živiš) zaključiš študij in da potem to veš za vedno. In tudi, če takoj nehaš popivat, se boš te stvari, ki si, si jih zadal, učil drugje. Vendar kot praviš A., včasih je prav da nehaš, preden si dojel, boš drugje nadaljeval, je pa tudi tako, da se spreminjaš in da te ne zanimajo stalno iste stvari. Velikokrat se zgodi, da se pri meni učijo učenci, ki jih to kar so se učili prej, sploh več ne veseli in jih zanima čisto drugo vprašanje, vendar ker niso zaključili s prejšnim, oz sprejeli sklepa za naprej, še kar hodijo popivat. In tem je cela gora, razložit vse te vzorce v katerih so in vse kaj se želijo naučit in kaj ne. Tolk se jim dogaja in najhuje je ker sploh en vejo za vzroke… To so ljudje ki pijejo a ne vedo zakaj pijejo, a niso prvi, ti so četrti, ti so pozabili zakaj pijejo… Sej veš iz lastnih izkušenj, nekaj takih si že »rešil«, bom rekel inštruiral… Se pa to dogaja tudi tem ki se nikdar niso učili pri meni, da pozabijo kaj se učijo… to si itak enkrat že razlagal A. ko si dal zaključne na forum o kako iz vzorcev, mislim da si celo pisal o odvisnosti)
«Je pa tako veš, učitelj te lahko spremlja samo del poti, pri nekaterih je ta del poti kratek pri drugih daljši, a vendar je samo del poti in sam se popolnoma hvaležen za to da sva samo del poti skupaj, saj se tudi jaz učim od tebe… Veš ko me sprašuješ kaj če takoj nehaš: ti povem da je to itak moj cilj, pravzaprav je učiteljem cilj naredit samostojnega strokovnjaka, iz področja ki se ga uči. Reciva iz samozavesti, noben učitelj ne bo učil učence tako da bi ga ti vedno potrebovali, da bodo »viseli« na njem. In strokovnjaki so tretji, ti dojamejo učenje, vedo da znanje lahko dobijo na kateri koli način, spoznajo da je svet največji učitelj in se zavestno odločijo da bodo resno študirali, oz večinoma še sami odkrijejo še kaj novega..
Veš vsi učitelji se stalno prizadevamo, narediti samostojnega človeka, a včasih zaradi pomanjkljivega znanja o načinu, opcijah, stanjih in pozicijah učenja, včasih tudi zaradi nejasnega odnosa učenec - učitelj in predajanja znanja učitelj - učenec, potem včasih ta študij ne izgleda nič kaj lahek, spodbuden in zanimiv.
A, če se ozreš okrog bo našel veliko zadovoljnih študentov, strokovnjakov in učiteljev z vseh področij, ki vejo kaj in zakaj se učijo. Sploh pa so v raizkovanju samostojni in se zavedajo da je to le del poti, ki jo bodo več ali manj potrebno samostojno prehoditi...
cil je da učenci postanje neodvisni in da se poslužujejo drugi stvari samo kardar bo to res potrebno, predvsem pa da iz učenja preidejo na sodelovanje in ustvarjanje.
|