Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 12
(Read 43012 times)
t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: Ali verjamete v Boga?
Reply #75 - 13.02.2003 at 13:57:04

Aryan,
tole je zate jeza?

t wrote on 12.02.2003 at 15:05:28:
Aryan,

Vprašanje, je bilo bolj, zakaj misliš, da se lahko najde končen in splošno veljaven odrgovor na vsa vprašanja?

Kar pa se tiče teksta, ki ga navajaš meni ne pove nič novega - absolut je tudi tu umeščen v transcendenco, in Bog je še vedno mrtev Shocked.

Ali si mogoče dojel neko skrito implikacijo v povedanem: "This is what the Upanisads do. They describe the Absolute. Such is the nature of revelation. As I already explained, although the mind and words are incapable of capturing the Absolute, this is so becasue not enough can be said about it. This implies that much can be said, and that which can be said is useful. Were this not the case the scripture itself would be suicidal."

Zakaj bi bil nek spis samomorilski? Mogoče zato, ker bi za nadalnje spoznanje zahteval izenačitev z mrtvim - to je smrt. Taka je pač narava razodetja Shocked.

Da nisi mogoče česa pomešal.
Ali pa ne vem, kaj točno hočeš povedati Wink.
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #76 - 13.02.2003 at 13:59:33

Grin

S tem, da zdaj bi pa eni radi se postavili na dno neke lestvice (govorim izključno o planetu Zemlja), mi to spet samo to pove, da nočte sprejet, da smo ljudje odgovorni za vsa živa bitja, odgovorni smo za naravo, ohranitev Zemlje... To sem hotla povedat, da smo na vrhu lestvice.... Je pa res, da s svojim delovanjem na dno pademo....

Tako ali tako ne bojo znanstveniki nikoli našli odgovora o nastanku življenja, ker ne iščejo na pravi način.

Pol pa razmišljajmo še naprej tako, kot so nas v šoli učili. Če koga zadovolji ta razlaga...

Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #77 - 13.02.2003 at 14:10:40

Quote:
mislu sm angleski text na 3tji strani tega topika, ki govori o opisovanju absoluta z nacinom "kaj to ni", in da tak nacin v koncni fazi ni zadovoljiv, je pa delno vcasih potreben. ampak to ne pomen da za ceno tega indirektnega priblizka zanikamo direktni priblizek.

Tisto sem prebral, vendar nisem nič novega izvedel.
Zaradi česa pa način opisovanja z načinom 'kaj to ni'  ni zadovoljiv? Kaj pa je sploh treba zadovoljiti z drugačnim načinom opisovanja?

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #78 - 13.02.2003 at 14:28:43

Petra. wrote on 13.02.2003 at 13:59:33:
S tem, da zdaj bi pa eni radi se postavili na dno neke lestvice (govorim izključno o planetu Zemlja),

Kakšno dno, v kakšnem smislu?
Po velikosti ljudje nismo največji.
Po številčnosti tudi ne.
Po dolgoživosti tudi ne.
Po pameti ... bomo pa še videli  8)

Quote:
Tako ali tako ne bojo znanstveniki nikoli našli odgovora o nastanku življenja, ker ne iščejo na pravi način.

Kakšen pa je pravi način iskanja odgovora na vprašanje o nastanku življenja?

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #79 - 13.02.2003 at 14:33:59

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 14:10:40:
Tisto sem prebral, vendar nisem nič novega izvedel.

sej vemo da ti ze vse ves, tega ti ni treba se posebi nam razlagat. vazn da je to znanje integrirano v tvoje aktivnosti.
Quote:
Zaradi česa pa način opisovanja z načinom 'kaj to ni'  ni zadovoljiv? Kaj pa je sploh treba zadovoljiti z drugačnim načinom opisovanja?

razlika je sam v podlagi za prakso. ce pa je razlika v praksi pa je razlika tud v "sadezu". sadez je pa tist k hocmo.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #80 - 13.02.2003 at 14:46:41

Quote:
sej vemo da ti ze vse ves, tega ti ni treba se posebi nam razlagat. vazn da je to znanje integrirano v tvoje aktivnosti.

Vsega ne vem, vendar odgovore (pa vprašanja in nasprotne odgovore tudi), podobne tam napisanim, lahko prebiraš tudi še kje drugje, naprimer izpod peres kakšnih krščanskih teologov ali filozofov.

Praks je pa zelo veliko različnih in prav zanimivo bi bilo raziskati, katere so v smislu spoznavanja Absoluta in ne samo filozofiranja o njem najbolj uspešne. Katere prakse imajo recimo največ razsvetljenih?

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #81 - 13.02.2003 at 15:50:42

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 14:46:41:
Praks je pa zelo veliko različnih in prav zanimivo bi bilo raziskati, katere so v smislu spoznavanja Absoluta in ne samo filozofiranja o njem najbolj uspešne. Katere prakse imajo recimo največ razsvetljenih?

heh.

sej dons ze skor na trznici kupis nalepke k si jo nalimas na celo kjer pise "razsvetljen sem" Smiley

razsvetljenje pomen spoznat sebe, absolut in odnos med tema dvema. to dvoje ni eno te isto, ceprav sta med seboj nedeljena. ker ce bi blo, pol nam res ne bi blo tezko dosezt razsvetljenja, ker bi itak to ze bili. pa vendar nismo. ce pa kao razsvetljeni ze itak smo, le da se tega se ne zavedamo, kot nekateri tud tukile na forumu pisejo je pa se vecji nesmisel. naj mi odgovorijo kako je nekdo "razsvetljen" postal zmeden, in zakaj. pa tud sami naj prakticirajo "ozavescanje" svoje absolutne popolnosti, pri tem pa jim seveda zazelim veliko srece. vendar bolj prihodnjic kot zaenkrat Wink
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #82 - 13.02.2003 at 16:24:24

Quote:
sej dons ze skor na trznici kupis nalepke k si jo nalimas na celo kjer pise "razsvetljen sem" Smiley

razsvetljenje pomen spoznat sebe, absolut in odnos med tema dvema. to dvoje ni eno te isto, ceprav sta med seboj nedeljena.

Kakorkoli, samo a ne bi bilo tole zanimivo vedet, koliko je tistih res pravih razsvetljenih (ne tistih z nalepko na čelu) in katere prakse so jih do tja privedle.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #83 - 13.02.2003 at 16:28:05

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 16:24:24:
Kakorkoli, samo a ne bi bilo tole zanimivo vedet, koliko je tistih res pravih razsvetljenih (ne tistih z nalepko na čelu) in katere prakse so jih do tja privedle.

ce mene vprasas, oz. konsultiras gito ali vede, pol bos zvedu da je takih zelo zelo mal. praksa je pa samo ena in edina. brezpogojna predaja Bogu, oz. Absolutu samemu.
Back to top

IP Logged

tomi
5

Kaj pa če je vse RES???

MB
Reply #84 - 13.02.2003 at 16:42:17

Jojojoj kakšno debato sem zamudil... sranje če pa  nisem mel časa  Cry

Vidim pa, da niste nekam daleč prišli, tako da lahko še jaz nekaj dodam...

Ten-nej z mrtvim bogom itd.: vera v svoje oči je zelo nehvaležna stvar, hitro se lahko obrne proti tebi...

Je zate res vse kaj ni živo -- mrtvo? Kaj pa npr. virusi, nemrtvi, mrtvo pijani itd...kam jih uvrščaš Grin
Ne  priznavaš nobene druge živo pojavne realnosti, kot je fizični sloj? Celo fiziki so dokazali, da je vse kar obstaja v osnovi zgrajeno iz vibracij ter da je materialni svet zgrajen iz nizkofrekvenčno vibrirajočih delcev... Teorija o višje vibrirajočih sferah seveda ni dokazana, ampak je samoumevna vsem, ki so kdaj doživeli astralno projekcijo (oziroma zunajtelesno izkušnjo). Si to že kdaj poskusil? Kako bi razložil pojem astralnega telesa, ki lahko stoji poleg postelje in opazuje speče fizično telo?
Domišljija? Hmm, dvomim, če bi to doživel.

No boga bi tako lahko umestili na raven vibracije, ki se zaradi hitrosti zlije samo vase. Tako bi naj tudi nastala vesolja, z začetno vibracijo in posledično velikim pokom oz. čemerkoliže...

Ali ni stroga omejitev sprejemanja realnosti le na podlagi zelo omejenih (empirično dokazano) človeških čutil, še bolj omejujoča od fanatične, nekritične vere v kakršnega koli boga? Praktikant slednjega še za največja čuda najde njemu zadosten izgovor, medtem ko se prvi ob kakem tršem orehu bori z depresijo in odganja misel na filozofski samomor.

Quote:
Mah Boga ne morš srečat z pretiranim intelektualiziranjem, kar predvsem fantje tako radi počnete, po moje ga mora najprej vsak zase začutit v svoji duši, ker duša izvira iz Boga.

Po moje bi se dalo ustroj stvarstva razložit tudi na logičen in intelektualen način, vendar le ljudem dovolj odprtega razuma...
Enkrat se mi je ob učenju fizike nekaj odprlo in me je nekakšna "vizija" vodila do razlage o strukturi vsega...Sem jo napisal in potem izgubil, tak da je ne morem objavit...
Mogoče še bolje tako, morda pa bi se vam zdelo vse skup navadno sranje Undecided
Back to top

Pametni razpravljajo o idejah,&&povprečneži o dogodkih,&&omejeni pa o ljudeh. &&(Hyman Rickover)&&

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #85 - 13.02.2003 at 16:44:39

Quote:
ce mene vprasas, oz. konsultiras gito ali vede, pol bos zvedu da je takih zelo zelo mal. praksa je pa samo ena in edina. brezpogojna predaja Bogu, oz. Absolutu samemu.

Če je razsvetljenih zelo zelo malo ali se je potem sploh vredno prav vsem truditi v tej smeri, sicer pa najbrž same vaje in predanost menda tudi niso nobena garancija za razsvetljenje?

Budha bi lahko bil en tak izjemen primer, vendar menda ni dosegel razsvetljenja zaradi vežbanja.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #86 - 13.02.2003 at 17:03:33

bardo :

ja pol pa nc, a ne.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #87 - 13.02.2003 at 17:10:06

Ne nič.
Biti naprej!
In to brez nepotrebnih utvar, ki si jih nekateri ustvarjajo in se tako bolj kot ne oddaljujejo od sebe.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #88 - 13.02.2003 at 17:30:39

dobr si to povedu.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #89 - 13.02.2003 at 18:28:54

Petra. wrote on 13.02.2003 at 13:59:33:
Grin

S tem, da zdaj bi pa eni radi se postavili na dno neke lestvice (govorim izključno o planetu Zemlja), mi to spet samo to pove, da nočte sprejet, da smo ljudje odgovorni za vsa živa bitja, odgovorni smo za naravo, ohranitev Zemlje... To sem hotla povedat, da smo na vrhu lestvice.... Je pa res, da s svojim delovanjem na dno pademo....

Pol pa razmišljajmo še naprej tako, kot so nas v šoli učili. Če koga zadovolji ta razlaga...

Kar se tiče odgovornosti ljudi za vsa živa bitja je to še eden od nesmislov, ki izhaja iz vsemogočnega prenapihnjenega ega, ki pa kot kaže ni samo evropejski izum, temveč splošna religijska lastnost. Geneza:

26 Bog je rekel: »Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji!« 27 Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril.
28 Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!« 29 Bog je rekel: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. 30 Vsem živalim na zemlji, vsem pticam na nebu, vsemu, kar se giblje po zemlji in ima v sebi življenje, dajem v živež vse zelene rastline.« Zgodilo se je tako. 31 Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan.

Svet je torej narejen samo za nas  Shocked in mi smo za vse odgovorni  Roll Eyes

Za začetek bi lahko bili odgovorni vsaj vsak posameznik zase - preden bi nase kristusovsko sprejemali odgovornost za celotno življe.

In še vedno je predvsem narava tista, ki odloča o naši usodi - s celotnim arzenalom nuklearnega urožja bi najbrž z lahkoto uničili samo sami sebe in nekaj nam bljižnjih vrst, ne pa vsega življenja. Tako mogočni nismo in v danem primeru bi se hitro izkazalo, da nas lahko preživijo kakšni ščurki in podobna golazen.

To sem hotel povedati vam, ki mislite s srcem - v srcu ni nobenih lestvic ali hierarhij to je prostor ljubezni in harmonije, katere pa nikoli ne moremo doseči skozi razumsko optiko hierarhij - temveč le skozi aktivno dopuščanje stvarem, da so to, kar so.

Ne pa, da si stvari jemljemo v svojo last - smo pač samo lastniki sebe in zato lahko odgovarjamo le zase in svoja dejanja. Samo tisti, ki so lastniki sveta si drznejo sprejemati odgovornost za vse.
Kako izzvenijo razni mesijanski projekti pa se lahko podučiš iz zgodovine.

haugh!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 12