Petra. wrote on 13.02.2003 at 13:59:33: 
S tem, da zdaj bi pa eni radi se postavili na dno neke lestvice (govorim izključno o planetu Zemlja), mi to spet samo to pove, da nočte sprejet, da smo ljudje odgovorni za vsa živa bitja, odgovorni smo za naravo, ohranitev Zemlje... To sem hotla povedat, da smo na vrhu lestvice.... Je pa res, da s svojim delovanjem na dno pademo....
Tako ali tako ne bojo znanstveniki nikoli našli odgovora o nastanku življenja, ker ne iščejo na pravi način.
Pol pa razmišljajmo še naprej tako, kot so nas v šoli učili. Če koga zadovolji ta razlaga...
Kar se tiče odgovornosti ljudi za vsa živa bitja je to še eden od nesmislov, ki izhaja iz vsemogočnega prenapihnjenega ega, ki pa kot kaže ni samo evropejski izum, temveč splošna religijska lastnost. Geneza:
26 Bog je rekel: »Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji!« 27 Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril.
28 Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!« 29 Bog je rekel: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. 30 Vsem živalim na zemlji, vsem pticam na nebu, vsemu, kar se giblje po zemlji in ima v sebi življenje, dajem v živež vse zelene rastline.« Zgodilo se je tako. 31 Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan.
Svet je torej narejen samo za nas

in mi smo za vse odgovorni

Za začetek bi lahko bili odgovorni vsaj vsak posameznik zase - preden bi nase kristusovsko sprejemali odgovornost za celotno življe.
In še vedno je predvsem narava tista, ki odloča o naši usodi - s celotnim arzenalom nuklearnega urožja bi najbrž z lahkoto uničili samo sami sebe in nekaj nam bljižnjih vrst, ne pa vsega življenja. Tako mogočni nismo in v danem primeru bi se hitro izkazalo, da nas lahko preživijo kakšni ščurki in podobna golazen.
To sem hotel povedati vam, ki mislite s srcem - v srcu ni nobenih lestvic ali hierarhij to je prostor ljubezni in harmonije, katere pa nikoli ne moremo doseči skozi razumsko optiko hierarhij - temveč le skozi aktivno dopuščanje stvarem, da so to, kar so.
Ne pa, da si stvari jemljemo v svojo last - smo pač samo lastniki sebe in zato lahko odgovarjamo le zase in svoja dejanja. Samo tisti, ki so lastniki sveta si drznejo sprejemati odgovornost za vse.
Kako izzvenijo razni mesijanski projekti pa se lahko podučiš iz zgodovine.
haugh!