Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 ... 12
(Read 42874 times)
aryan
Ex Member

Re: Ali verjamete v Boga?
Reply #30 - 12.02.2003 at 13:00:42

t wrote on 12.02.2003 at 12:52:33:
Še en lep prikaz tega kako stvari duhovno zaživijo šele tedaj, ko umrejo.

pa se en dokaz o tem, da nekdo ki je ljubosumen "resnici" dozivlja notranje nemire, ceprav mu je "laz" sprva obljubljala drgac. sej pocas se bo ze kam prslo. rajs isc simptome zadovoljstva in njihove vzroke, pa upam da ne bos tega spet iskal v drogah.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #31 - 12.02.2003 at 13:00:46

Quote:
kaj pa ce se izkaze da neka dolocena metafizicna predpostavka le ni samo predpostavka, ampak vecna realnost, vkljucno z Bogom in izvorom vsega in vzrokom vseh vzrokov?

od kje pa pol ti argumentiras da Boga ni, da je mrtev, itd? iz vere, al mas ksn dokaz?

Nisem rekel, da boga ni rekel sem "Bog je mrtev Shocked.". Eksistenca in življenje pa se nikoli ne prekrivata v celoti.

Večna metafizična realnost pa je kraljestvo absolutnega duha, to so večna lovišča mrtvih, ki so onstran našega sveta. In kot taka je ta realnost tudi popolnoma resnična. Tako kot je zmaj resničen v pravljici (slaba primerjava, vendar to je to).

Bog je, vendar je mrtev. Če bi bil živ bi ga biologi najbrž že klasificirali (razen če ni to neki prion na dnu najglobjega oceana). Bog ima namreč po definiciji lastnosti, ki pripadajo mrtvim, ne pa živim bitnostim.
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #32 - 12.02.2003 at 13:05:48

t wrote on 12.02.2003 at 13:00:46:
Bog je, vendar je mrtev. Če bi bil živ bi ga biologi najbrž že klasificirali (razen če ni to neki prion na dnu najglobjega oceana).

najprej naj biologi kvalificirajo kaj sploh je to "zivljenje", kako nastaja zdaj, ne le slonet na domnevah kako je nastajalo v preteklosti in kako naj bi ga oni ustvarl v prihodnosti.

lahko pa mi ti to razlozis v njihov bran, ce ze jemles njihovo zavetje za svoje izjave.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #33 - 12.02.2003 at 13:08:06

Quote:
pa se en dokaz o tem, da nekdo ki je ljubosumen "resnici" dozivlja notranje nemire, ceprav mu je "laz" sprva obljubljala drgac. sej pocas se bo ze kam prslo. rajs isc simptome zadovoljstva in njihove vzroke, pa upam da ne bos tega spet iskal v drogah.

Še en dokaz o tem kako mačka zacvili, če ji stopiš na rep, in kako prične praskati.
Ko zmanjka argumentov, gremo na najnižji nivo.

Resnično lep primerek fanatično verujočega ega.
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #34 - 12.02.2003 at 13:10:43

t wrote on 12.02.2003 at 13:08:06:
Resnično lep primerek fanatično verujočega ega.

anede.  Wink
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #35 - 12.02.2003 at 13:10:56

Quote:
najprej naj biologi kvalificirajo kaj sploh je to "zivljenje", kako nastaja zdaj, ne le slonet na domnevah kako je nastajalo v preteklosti in kako naj bi ga oni ustvarl v prihodnosti.

lahko pa mi ti to razlozis v njihov bran, ce ze jemles njihovo zavetje za svoje izjave.

Ali pa, če enkrat spustiš svoje svete spise za kratek čas iz rok in si v kakšnem učbeniku biologije to ogledaš sam.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #36 - 12.02.2003 at 13:28:53

t wrote on 12.02.2003 at 13:10:56:
Ali pa, če enkrat spustiš svoje svete spise za kratek čas iz rok in si v kakšnem učbeniku biologije to ogledaš sam.

sem ze velikrat, pa me ze prej nekak nikol niso nevemkok "preprical", sploh pa po tistem k sm prebral se v Vedah glede tega in tistih ki sledijo Vedskim meditacijam. tko da me je zanimal ce si ti nekak drgac razumel tist, pa se je izkazal da ne prav velik, tko da ti ostaneta dve moznosti. al se najprej zivis po teh konceptih ki ti jih zagotavljajo fiziki, logika, kemiki, biologi in podobni "raziskovalci" al pa se obrnes ciz na drugo stran in poslusas tiste ki "vidijo".
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #37 - 12.02.2003 at 13:53:59

Quote:
sem ze velikrat, pa me ze prej nekak nikol niso nevemkok "preprical", sploh pa po tistem k sm prebral se v Vedah glede tega in tistih ki sledijo Vedskim meditacijam. tko da me je zanimal ce si ti nekak drgac razumel tist, pa se je izkazal da ne prav velik, tko da ti ostaneta dve moznosti. al se najprej zivis po teh konceptih ki ti jih zagotavljajo fiziki, logika, kemiki, biologi in podobni "raziskovalci" al pa se obrnes ciz na drugo stran in poslusas tiste ki "vidijo".

Aryan - gre za pustiti biti. Tvoja ideologija vsaki stvari pripiše zunanje bistvo in celo zunanji vzrok. Na ta način je vsaka stvar razvojena in znotraj same sebe odtujena, saj je njeno bistvo (po definiciji tisto najsplošnejše na vsaki posamezni stvari) izven nje v nekem izvoru oziroma vzroku. Kaj pa, če vse obstaja že od nekdaj - če celota (vsega kar je) sploh nima nobenega začetka, vzroka ali Smisla?
Zakaj bi si morali vse kar je našega od nekje izposojati, tako kot si po tvoje železo izposoja moč ognja?
Zakaj življenje ne bi samo (tako kot se nam prikazuje) imelo svojega bistva znotraj samega sebe - zakaj ga po tvojem dobi šele od boga?
Zakaj moraš odgovoriti na vsa vprašanja - mogoče se na nekatera vprašanja ne da odgovoriti?
Zakaj misliš, da oči tvoje vere vidijo kaj dlje kot do konca horizonta, katerega si omejijo s pojmom absoluta?
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #38 - 12.02.2003 at 14:19:11

ten-nej : sprasujes me zakaj sledim vedam? mogoce zato ker sem dobil filing v njihovo verodostojnost na podlagi sledenja tistemu kar se notr predlaga. upanishad so del ved. mogoce ti bo tole uspodi se bl odgovoril na tvoj vprasanje. tuki spodi je tud razlozeno kaj jaz prakticiram. ce hoce kdo drug, lahko tud, ce pa ne, pa naj se ukvarja s tistim s cemer se ze pac ukvarja in se mu zdi vredno.

Q: How is it possible to attain realization of the Absolute by following a particular method? Isn´t God realized in a more perfect and complete way if one is free from all limited ideas, and when the mind is void of all accumulated knowledge from the past?

A: The Upanisads inform that both words and mind are not capable of capturing the Absolute. However, the logic that specific descriptions of God are a limitation on the Absolute is not perfect. Indeed, such descriptions may give us a clearer picture than we might arrive at otherwise. Taken in this way, we understand the Upanisads to be saying that God is not indescribable (iksater na sabdat). Rather, there is not enough we can say about the Absolute! The more we hear about God the better equipped we will be to understand him.

While divine revelation must be free from sectarianism and thus represent the greatest generality, it must also possess the greatest wealth of positive content. Doing away with distinctive features of the Absolute we find ourselves, not at the zenith of divine truth, but at the lowest common denominator, the bare minimum of religious content, Brahman at best, if not nihilism leading to atheism. Rather than making the indifferent foundation of religion found in all sects the highest conception of divinity, the perfect religion is the one that contains within it all other religious conceptions - a complete religious synthesis. This is the Krishna conception of Godhead.

Descriptions of the form of Krishna are intended to dismantle our mental constructs, freeing us from all limited ideas. Thus he is appropriately described as being possessed of contradictory qualities and engaged in unbelievable lilas. Careful study of the descriptions of Krishna reveal an Absolute that is inconceivable to the mind, one in which all contradictions are resolved in a plane where they can simultaneously exist.

This plane is beyond the mind. When we meditate on this plane, on Krishna, we go beyond the mind and enter the land of all possibilities. All accumulated knowledge from the past is turned upside down. The sun appears closer than the moon. Descriptions of Krishna are incomplete inasmuch as one can never fully describe him, yet at the same time they do not limit one who contemplates them from realizing the Absolute. Indeed, they take one to the very heart of divinity.

Q: You say 'the Upanisads inform that both words and mind are not capable of capturing the Absolute.' So what is the use of trying to describe the Absolute?

A: This is what the Upanisads do. They describe the Absolute. Such is the nature of revelation. As I already explained, although the mind and words are incapable of capturing the Absolute, this is so becasue not enough can be said about it. This implies that much can be said, and that which can be said is useful. Were this not the case the scripture itself would be suicidal.

Q : How can any description give us a clearer picture, if the Absolute cannot be conceived or described?

A: As I explained, the Absolute can be described. It is described in the scripture, however not exhaustively. One could just as well ask, how can one arrive at an understanding of the Absolute without hearing about it?

Q : Isn´t it the opposite, that the less we hear about the Absolute, the more open one becomes for actually experiencing the Absolute? Because in one´s consciousness there will be no limitations imposed on the Absolute, thus the mind is totally open.

A: Unfortunately, we hear about all kinds of things all the time, and thus our minds are hardly 'open.' Thus, the more we hear about God, the more our mind becomes open to God and the idea of going beyond the limitation of thought. However, such hearing must be submissive and in relation to one who knows God, a realized soul. Otherwise, hearing about the Absolute from anywhere and everywhere may lead to agnosticism.

Q : Why ascribe either positive or negative qualities to the Absolute Reality? Is not the Absolute both positive and negative at the same time and thereby beyond both? Your conception of Brahman or Bhagavan seems limited, but the actual Absolute is not the same as those conceptions, it is beyond that.

A: If you cannot say more about the Absolute as those great souls exhibiting spiritual qualities have said in describing God as Brahman and Bhagavan, etc., than this certainly appears to be a limitation on your part. If you insist that saying anything about the Absolute limits God and one's capacity to realize God, then it would be best to bow out of this discussion altogether. Personally, I do not find it more profound, enlightening, or useful to hear that descriptions of God as Brahman or Bhagavan are limiting and that God is indescribeably beyond both.

Q: I wouldn´t limit the Absolute with any words, but let the experience speak for itself. When you start describing reality it immediately becomes a part of the area of the known, whereas the Absolute actually is unknown, and can never be captured by imagination.

A: Once you have the experience will you not try to describe it? And if so, will that not be useful? Moreover, you are already describing reality, albeit negatively, by saying what it is not.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #39 - 12.02.2003 at 15:05:28

Aryan,

Vprašanje, je bilo bolj, zakaj misliš, da se lahko najde končen in splošno veljaven odrgovor na vsa vprašanja?

Kar pa se tiče teksta, ki ga navajaš meni ne pove nič novega - absolut je tudi tu umeščen v transcendenco, in Bog je še vedno mrtev Shocked.

Ali si mogoče dojel neko skrito implikacijo v povedanem: "This is what the Upanisads do. They describe the Absolute. Such is the nature of revelation. As I already explained, although the mind and words are incapable of capturing the Absolute, this is so becasue not enough can be said about it. This implies that much can be said, and that which can be said is useful. Were this not the case the scripture itself would be suicidal."

Zakaj bi bil nek spis samomorilski? Mogoče zato, ker bi za nadalnje spoznanje zahteval izenačitev z mrtvim - to je smrt. Taka je pač narava razodetja Shocked.

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #40 - 12.02.2003 at 15:37:16

ti kr zmiguj z ocmi, kokr te je volja in veselje.

pa velik "razodetij tvojega tipa" ti tud zelim. sam da si zadovoljen.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #41 - 12.02.2003 at 17:31:52

Quote:
ti kr zmiguj z ocmi, kokr te je volja in veselje.

pa velik "razodetij tvojega tipa" ti tud zelim. sam da si zadovoljen.

Hvala, mojster 8)
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #42 - 13.02.2003 at 03:25:48

Mah Boga ne morš srečat z pretiranim intelektualiziranjem, kar predvsem fantje tako radi počnete, po moje ga mora najprej vsak zase začutit v svoji duši, ker duša izvira iz Boga.

ten nej, ti želim dober tek še naprej... bi pa bilo zanimivo, če bi po TV vsak dan začeli kazati dokumentarce, kako živali na poti v klavnice pretepajo, mučijo, na kakšen način jih prevažajo, in pol bi mogli še cel proces pokazat do krožnika...

En model, je hotel posneti film v Jati ali PP, pa sploh ni dobil dovoljenja, si ne upajo pokazat, kako po tekočem traku ubijajo živa bitja... In kle sploh ne rabim Boga, da začutim sočutje do vseh živali, za katere bi ljudje morali, glede na to, da smo na vrhu evolucijske lestve, skrbeti, mi jih pa raje iztrebljamo... Tako pač kot tudi drug drugega.

Verjetno nas je že večina pozabila, da so pred 2 leti v Angliji pobili ne vem koliko miljonov krav, ovc in prašičev...  

Ars, ti ki me pa ženiš z Aryanom, ti moram pa zaupat, da sem jaz pred časom to zate in Andresa trdila, da se bosta še poročila vidva na koncu Wink

Bog pa ne more biti mrtev, a ne?!

Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #43 - 13.02.2003 at 07:46:29

Quote:
Bog pa ne more biti mrtev, a ne?!  

To je zapisal Nitzsche, in je mislil, da je mrtev bog, kot ideja.
Saj je bog zelo "močan" simbol in ga predvsem religije izkoriščajo v svoj prid.

Bogu pripisujemo nek del sebe in zato postanemo odvisni od boga in s tem drugim omogočimo, da manipulirajo z nami.

Zato je zapisal : Bog je mrtev in človek je svoboden.

Quote:
ker duša izvira iz Boga.

Če imaš v mislih vsemogočnega boga, potem tudi intelektualiziranje izvira iz njega.
Vendar vsemogočnega boga ni možno imeti v mislih, saj:
Quote:
Boga ne morš srečat z pretiranim intelektualiziranjem

Smiley

Torej se lahko prepiramo le o nekih predstavah, kaj mi bog pomeni in ravno s tem dajemo drugim moč.
Saj :
Quote:
Bogu pripisujemo nek del sebe in zato postanemo odvisni od boga

Najbolje je, da se soočim s sabo in takrat spoznam, da ne rabim boga, saj itak vse izvira iz mene. In ni več ločenosti.
Smiley

Quote:
da smo na vrhu evolucijske lestve,

Kaj pa, če tudi mravlje to za sebe pravijo ? Smiley

R.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #44 - 13.02.2003 at 08:25:07

Petra. wrote on 13.02.2003 at 03:25:48:
ten nej, ti želim dober tek še naprej... bi pa bilo zanimivo, če bi po TV vsak dan začeli kazati dokumentarce, kako živali na poti v klavnice pretepajo, mučijo, na kakšen način jih prevažajo, in pol bi mogli še cel proces pokazat do krožnika...

Hvala enako.

Hvala za izreden primerek višje morale.
Hvala za še en dokaz kako je lahko biti moralen že samo, če ješ solato.

Medtem, ko ti ne slišiš krika solate in malih kalčkov medtem, ko jih melješ in vsa zadovoljna kritiziraš nas nemoralne mesojedce.

Sam se vsakemu takšnemu razlikovanju raje odrečem - je že tako, da morajo za naše preživetje, določena živa bitja umreti - zame kakšen kralj živali, zate pa kakšna solata.

In ko se boš zavedla krika solate, pridi in mi pridigaj o moji nemoralnosti.

bog požegnaj!

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 ... 12