Živjo!

Kot začetnik v Ki Aikidu (treniram komaj eno leto) sem tudi sam še precej izgubljen sredi "idej" in filozofije Aikida. Lahko pa rečem, da je ravno dejstvo, da v Aikidu ni tekmovanj bilo odločilno za mojo odločitev, da želim trenirati v tej "borilni" veščini.
Razlog je v tem, da so se mi tekmovanja v borilnih veščinah vedno zdela nekako...hm...namenjena napihovanju ega, češ, poglej, zdaj sem pa najboljši, ker sem vse premagal. Vsekakor je to samo moj pogled na zadevo in nikakor ne želim žaliti ostalih, ki se ukvarjate z borilnimi veščinami.
Morda mi lahko celo kdo od vas pokaže kak drug smisel tekmovanj.
Nekatere šole so tudi v Aikido vpeljale tekmovanja, kljub temu, da jih je O sensei, vsaj po mojem najboljšem vedenju, precej izrecno "prepovedal" oziroma zavračal idejo, da so tekmovanja združljiva z bistvom Aikida.
Če predpostavimo, da naj bi se učencem v Aikidu med drugim tudi zmanjšal ego na račun ponižnosti, miroljubnosti in pripravljenosti pomagati sočloveku (kar nedvomno zahteva kontrolo lastnega ega), potem se tudi meni tekmovanja v Aikidu zdijo ne le odveč, marveč odmik od idealne poti.
Jih pa, kot rečeno, nekateri vseeno prirejajo. Finančni priliv za organizatorja pri tem verjetno tudi ni zanemarljiv faktor

Z lepimi pozdravi vsem na forumu!