Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 
(Read 9589 times)
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Štirje dogovori - tolteške modrosti
22.09.2002 at 08:48:27
 
DON MIGUEL RUIZ

ZADIMLJENO ZRCALO

Pred tri tisoč leti je v mestu, obdanem z gorami, živel človek, prav tak, kakršen si ti ali jaz. Učil se je za zdravilca, se poglabljal v znanje svojih prednikov, vendar se ni povsem strinjal z vsem, kar je zvedel. V srcu je čutil, da je še nekaj več od tega.

Nekega dne, ko je spal v svoji votlini, je v sanjah videl samega sebe spati. Na večer mlade lune je stopil iz votline: nebo je bilo jasno, in videl je na milijone zvezd. Tedajci se je v njegovi notranjosti zgodilo nekaj, kar je za vekomaj spremenilo njegovo življenje. Ozrl se je v svoje dlani, začutil je svoje telo in slišal je samega sebe reči:

»Iz svetlobe sem narejen; iz zvezd sem narejen.«

Znova se je zastrmel v zvezde, in mahoma mu je postalo jasno, da niso one tiste, ki ustvarjajo svetlobo, temveč ta ustvarja nje.

»Vse je narejeno iz svetlobe,« si je rekel, »vmesni prostor pa ni prazen.«

In zavedel se je, da je vse, kar obstaja, eno samo živo bitje in da je svetloba del življenja, saj je živa in vsebuje vse, kar je.

In čeravno je narejen iz zvezd, mu je postalo jasno malo za tem, ni isto kakor zvezde. Sem tisto vmes, kar je med zvezdami, je pomislil. Zatorej je zvezde imenoval tonal, svetlobo med zvezdami nahual, tisto pa, kar ustvarja sozvočje med tem dvojim v vesolju, pa je prepoznal kot Življenje oziroma Namen. Brez Življenja ne bi obstajala ne tonal in ne nahual. Življenje je sila absolutnega, najvišje, Stvarnik, ki ustvarja vse.

In je spoznal: vse, kar je, je razodevanje enega bitja, ki ga imenujemo Bog. Vse je Bog. In prišel je do sklepa, da je človekova zaznava zgolj svetloba, ki zaznava svetlobo. Videl je tudi, da je snov zrcalo – da je vsaka stvar zrcalo, ki zrcali svetlobo in ustvarja podobo le-te – prividni svet, sanje, pa kakor dim, ki nam ne pusti, da bi videli, kaj v resnici smo.

»Resnični mi smo čista ljubezen, čista svetloba,« je rekel.

To spoznanje mu je spremenilo življenje. Zdaj, ko je vedel, kaj v resnici je, se je ozrl okrog sebe, v druge ljudi in v preostalo naravo, in ob tem, kar je videl, bil ves iz sebe. Videl se je v vsem – v slehernem človeku, v sleherni živali, v slehernem drevesu, v vodi, v dežju, v oblakih, v zemlji. In videl je, da je Življenje na vse mogoče načine pomešalo tonal in nahual ter tako ustvarilo neštete odraze samega sebe.

V teh nekaj trenutkih je doumel vse. Bil je vznesen in srce se mu je napolnilo s spokojnostjo. Komaj je čakal, da pove svojemu ljudstvu, kaj je odkril. Toda za to, kar je odkril, ni bilo ustreznih besed. Razkladal je in razkladal, pa ga nihče ni razumel. Pač pa so opazili, da se je spremenil, da mu iz oči sije in mu v glasu zveni nekaj prelepega. Opazili so, da o ničemer in nikomer ne razsoja več. Zdaj ni bil več kakor drugi.
Vsakogar je prav dobro razumel, a njega ni razumel nihče. Menili so, da je utelešeni Bog, on pa se je ob tem le nasmehnil in rekel:
»Res je. Bog sem. Toda Bog ste tudi vi. Vsi smo eno in isto, vi in jaz. Vsi smo podobe svetlobe. Vsi smo Bog.«

Ljudje pa ga še vedno niso razumeli.

Odkril je, da je postal ogledalo za druge, ogledalo, v katerem je lahko videl sebe.

»Vsakdo je ogledalo,« je rekel.

Videl se je v vsakomer, a drugi se niso videli v njem. In spoznal je, da vsakdo sanja, le da se tega nihče ne zaveda in nihče v resnici ne ve, kaj je. V njem pa se niso mogli ugledati zato, ker je bila med ogledali stena megle in dima. In ta meglena stena je nastala z razlagami podob svetlobe – s sanjami ljudi.

Tedaj se je zavedel, da bo prav kmalu pozabil vse, kar je zvedel. Hotel si je zapomniti vsaj videnja, ki so se mu razodela, zato je sklenil, da se bo odslej imenoval Zadimljeno zrcalo, tako da bi si za vselej zapomnil, da je snov zrcalo, dim, ki ga obdaja, pa tisto, kar nam brani, da bi spoznali, kaj v resnici smo. Rekel je:

»Zadimljeno zrcalo sem, kajti v vseh vas uziram samega sebe, a se drug drugega ne prepoznamo, saj je med nami dim. Ta dim so sanje, zrcalo pa si ti, sanjavec.«

Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #1 - 23.09.2002 at 09:06:10
 
Joj, ana, spet bom mogla v knjižnico Grin Grin.
Back to top
 
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #2 - 02.10.2002 at 09:02:30
 
ŠTIRJE DOGOVORI
TOLTEŠKE MODROSTI

Živel je mož, ki se je hotel vzdigniti nad svoje pozemeljsko trpljenje, pa se je odpravil v budistični tempelj, poiskat učitelja, ki bi mu pomagal. Prišel je torej k njemu in mu rekel:

“Učitelj moj, če bom meditiral štiri ure na dan, kdaj bom dosegel transcendenco?”

Učitelj ga je pogledal in odvrnil:

”Če boš meditiral štiri ure na dan, ti bo mogoče uspelo v desetih letih.”

Mož, ki je menil, da bi šlo lahko tudi hitreje, je rekel:

“O učitelj moj, kaj pa, če bom meditiral osem ur na dan, kdaj bom dosegel transcendenco?”

Učitelj ga je spet pogledal in odgovoril:

“Če boš meditiral osem ur na dan, ti bo mogoče uspelo v dvajsetih letih.”

“Ampak kako da bo trajalo dlje, če bom meditiral več?” se je začudil mož.

Učitelj mu je odvrnil:

“Tu nisi zato, da bi žrtvoval svoje veselje ali svoje življenje. Tu si zato, da živiš, da se radostiš in da ljubiš. Če lahko daš vse od sebe v dveh urah meditacije, a boš vseeno vztrajal osem ur, se boš samo utrudil, zgrešil boš smisel in življenje ti ne bo v radost. Zatorej naredi toliko, kot je v tvojih močeh, in nemara boš uvidel, da lahko živiš, ljubiš in se radostiš ne glede na to, kako dolgo meditiraš.”
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #3 - 02.10.2002 at 15:03:36
 
MOLITEV ZA SVOBODO

Danes, Stvarnik vesolja, te prosimo, da prideš med nas in z nami deliš zavezo ljubezni. Vemo, da je tvoje pravo ime Ljubezen, da imeti zavezo s tabo pomeni nihati na istih valovnih dolžinah, z istimi nihaji, kot nihaš ti, zakaj ti si edino, kar obstaja v vesolju.

Pomagaj nam danes, da bomo kakor ti, da bomo ljubili življenje, da bomo ljubezen. Pomagaj nam, da bomo ljubili, kakor ljubiš ti, brezpogojno, brez pričakovanj, brez obvez, brez vsakršnih sodb. Pomagaj nam, da bomo ljubili sebe in se sprejemali brez kakršnihkoli sodb, kajti kadar si sodimo, se vselej spoznamo za krive in se kaznujemo.

Pomagaj nam, da bomo brezpogojno ljubili vse, kar si ustvaril, še zlasti druge ljudi, in še zlasti tiste, s katerimi živimo – svoje sorodnike in one, ki jih tako zelo skušamo ljubiti. Kajti če jih zavračamo, zavračamo tudi sebe, in če zavračamo sebe, zavračamo tebe.

Pomagaj nam, da bomo ljubili druge, brezpogojno, takšne, kakršni so. Pomagaj nam, da jih bomo sprejemali takšne, kakršni so, brez sodb, kajti če jim bomo sodili,  jih bomo spoznali za krive, jim zamerili in jih hoteli kaznovati.

Očisti nam danes srce vsakršnega čustvenega strupa, ki nas razjeda, osvobodi duha sleherne sodbe, tako da bomo lahko živeli v popolni spokojnosti in popolni ljubezni.

Danes je čisto poseben dan. Danes odpiramo svoje srce, da bomo lahko spet ljubili, da bomo lahko spet rekli drug drugemu ‘ljubim te’, brez strahu, iskreno. Danes se darujemo tebi. Pridi k nam, uporabi naš glas, naše oči, naše dlani, uporabi naše srce, da bodo delili svojo ljubezen v zavezi z vsakomer. Pomagaj nam danes, Stvarnik, da bomo kakor ti. Hvaljen bodi za vse, kar sprejemamo ta dan, še zlasti za svobodo, da smo, kar smo. Amen.
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
Valentinaa
5
*****
Offline

V iskanju svojega ORIGINALA.

Posts: 1101

Gender: female
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #4 - 02.10.2002 at 15:42:01
 
AMEN!

Back to top
 

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #5 - 03.10.2002 at 08:45:32
 
Chujesh, ana, teh tolteških modrosti sploh še nimajo v knjižnici, kao natisnjena je in to, ampak uradno še ni zunaj, vsaj v MB. Si lahko misliš? Plus tega, da sem si hotla sposodit Devet stopnic pa je vse preiskala, tud skladišče, računalnik pravi, da jo imajo, ampak je ni bilo, potem pa sta se mi vsilile Aktivna stran neskočnosti+Umetnost sanjanja. Kaj čem. Nista mi glih namenjeni onidve (za brat).
Back to top
 
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
;DRe: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #6 - 03.10.2002 at 08:56:05
 
shlishish, Zvezdica, poleg omenjene knjige bo treba stakniti še Mojstrstvo ljubezni: tolteške modrosti istega avtorja. Obe prodajajo v Om Ezoteriki.
Štiri dogovore je meni prijateljica posodila v KOPIJI.

morm še zbrskat, kaj imajo pri nas v Kranju v knjižnici. Če imajo Mojstrstvo ljubezni, se moram zagrebst pa gradivo kar rezervirat, saj drugače ne bom mogla zraven. Glede na višino (nižino Grin) družinskega proračuna redkokdaj kupim kako knjigo.

aja, da ne pozabim: če boš staknila Devet stopnic, ti priporočam še Kroniko odhoda istih dveh avtorjev
Grin
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #7 - 03.10.2002 at 08:58:46
 
Ne sliŠim več. Ker je to tumač za mene, kaj sem mogla včeraj spoznat. Konec. Bye.


Smiley Sad Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13525
The Land of YaBB
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #8 - 03.10.2002 at 09:08:11
 
kaj si morala spoznat včeraj ???
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #9 - 03.10.2002 at 09:16:56
 
Naj ti bo. Spoznala sem, da se lahko ful zvijam nekaj, pa ne bo pomagalo, ker vse ob svojem času.  Roll Eyes. Ful sem razočarana in ne vem če bom lahko prenesla to.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #10 - 03.10.2002 at 11:42:25
 
A bi lahko tole resignacijo zastopu kot en zastoj v tvojem osbenostem razvoju oz. eno krizo koncepta razvoja, na katerem gradiš?

Če je to , probej na krizo pogledat kot na eno fazo v tem osebnsotnem razvoju in ne kot na nekaj zunanjega, ki je vdrlo noter od zunaj. Da je iskanje prave poti že razvojna pot sama. Da po pravi metodi, ki jo iščeš in se kaže kot kriza, v bistvuže deluješ. To se itak zmerom potrdi naknadno, ampak po mojih izkušnjah se vedno potrdi in zato je narjboljš, da človek začne v to kar sprot verjet.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #11 - 03.10.2002 at 11:44:54
 
Tnx, res mam slab dan.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13525
The Land of YaBB
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #12 - 03.10.2002 at 12:01:07
 
nikol ni prepozno za spoznanje, sploh pa za tega da vsaka stvar rabi svoj čas in da je treba dat času čas ... ker, če tko pogledaš, čas je vse kar imaš ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
cleo
3
***
Offline

življenje je čudovito

Posts: 118
Ljubljana
Gender: female
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #13 - 03.10.2002 at 12:15:45
 
RES JE! Ne glede na to koliko se trudiš, včasih ene stvari niso uresničljive. Drugič, ko je čas taprav, pa brez problema. Saj veš kako pravijo, pusti času čas!

Čim več časa ti želim.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Štirje dogovori - tolteške modrosti
Reply #14 - 03.10.2002 at 12:24:24
 
To mi je ravno najtežja življ. lekcija - pustit času čas. Saj bo. Hvala.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2