Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 14370 times)
Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Re: Kreacija ali Kreator
Reply #15 - 01.08.2002 at 10:31:38

[color=Blue][/color]Sem pozabila omet...poglej si primere uspešnih ljudi po svetu. Kaj so dosegli? Na kakšen način? S pridnostjo? Ne, mislim, da v večini primerov samo s svojo iznadljivostjo in pametjo. Še najboljši in najlepši brokat in svila v rokah neprave šivilje...ni nič. Nekateri ljudje pa znajo iz tistega NIČ nerediti prekrasno umetnino...škarje v rokah pravega mojstra nerede prekrasno obleko. Imam prav? In umetnost je iz NIČ narediti nekaj...ne pa iz veliko NIČ. Izbira pa je tu izključno in samo TVOJA.
Pa veliko sreče, ti želim!
Angel
Back to top

Angel*

IP Logged

DolpHiN
3

A wet kiss to you 2 :)

Slovenija, maribor
Reply #16 - 02.08.2002 at 17:18:29

ljudje brez duše Smiley))
poznam kr nekaj primerov ljudi ki so se poceni prodali njihovim oskrbnikom... prepustili so se da drugi skrbijo za njih, da razmišljajo namesto njih... in kaj je ostalo ? PLEHKA LUPINA... so le ovitek brez vsebine, izgubili dostojanstvo, svoje lastno razmišljanje in same sebe...

le vegetirajo še... kot bilke, živijo v praznini...
saj nimam nič proti vzdrževanju, ampak prodajanju lastne identitete in spreminjanju samih sebe za potešitev želja drugih... hmmm se mi porodi zanimivo vprašanje Smiley))
lp
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #17 - 02.08.2002 at 18:24:25

DolpHiN wrote on 02.08.2002 at 17:18:29:
prepustili so se da drugi skrbijo za njih, da razmišljajo namesto njih... in kaj je ostalo ? PLEHKA LUPINA... so le ovitek brez vsebine, izgubili dostojanstvo, svoje lastno razmišljanje in same sebe...

le vegetirajo še... kot bilke, živijo v praznini...

to je ego
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

DolpHiN
3

A wet kiss to you 2 :)

Slovenija, maribor
Reply #18 - 02.08.2002 at 23:36:05

hmmmm hehe Smiley)) a res ? kaj to je ego ?
Back to top

IP Logged

marta timer
Guest

Reply #19 - 05.08.2002 at 11:30:30

Živi tukaj in zdaj in bodi resnično to kar si.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #20 - 05.08.2002 at 12:10:45

Quote:
prepustili so se da drugi skrbijo za njih, da razmišljajo namesto njih... in kaj je ostalo ? PLEHKA LUPINA... so le ovitek brez vsebine, izgubili dostojanstvo, svoje lastno razmišljanje in same sebe... le vegetirajo še... kot bilke, živijo v praznini...

Quote:
to je ego

Ja, kaj je ego? Tud na ta način te ima včasih, da bi razlezu svoj ego čez vse, da bi vse pokril z njim. Naredu iz sebe eno lupino,  s kateri bi  blo vse vsebovano, bi blo  sprejeto v svoj ego. Dost elitni ubčutek, skor božanski, subjektivno gledano sploh ne tko  plehek, saj od znotraj zgleda, da se je tvoj ego zavladal vsemu, ne pa vsemu podredu,  kot dejansko to  od zunaj oz. 'objektivno' zgleda.

Kreativc ma prav tako en subjektiven občutek, da stremi k obvaldovanju vsega, ampak on na način, da bi vse po svoje skreiral, induvidalni pečat vtisnu, od znotraj na zadeve vplival pa usmerjal pa nadzoroval. Od zunaj, 'objektivno' gledano to v nasprotju z njegovimi pričakovanji  zaradi pomanjaknja  kooperativnosti      lahko precej plehko pa egositično pa tud neučinkovito zgleda.

Težko je ocent, kje je ego tle več al pa manjši. Vprašanje je le, kaj ti bolj znese. Ponavad kombiniranje enega z drugim, dokler to tud iz subjektivnega gledišča ne postane en prazen lauf pa plehkoba.

Zadnje, kar sem o kreativnosti pametnega odnesu, je bil tisti mit o zevsu v  negi duše od moora. Tam je blo rečen, da je zevs kot bog-stvarnik izžareval skoz svoje stvrajenje en zanos, en erotičen naboj, na katerga je bla njegova žena ful ljubosmna. Po tem kriteriju, po tem naboju,  bi tud sam ocenjeval več/vrednost pojmovanja sebe kot kreatorja oz. kreacije.
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #21 - 05.08.2002 at 22:50:53

Hi,

Titud, dobr si to analiziru. So pa stari to moc in nemoc obvladovanja zivljenja skrili v ljudsko modrost.

Obstajajo pregovori oz. reki, ki gredo nekako:
usoda ti kroji zivljenje, pa zivljenje je najboljsi ucitelj itd., itd.

Kot pravita reka zgoraj je dejansko ogromna vecina ljudi prepuscena toku zivljenja, nezmozna vplivati nanj.  Oziroma se poskusi ta tok spremeniti hitro koncajo, ko ljudje spoznajo koliko dela in casa stane razviti svobodno voljo neodvisno od zunanjih okoliscin, kot je npr. vreme in s tem postati krmar svojega zivljenja in ne obratno, da zivljenje krmari nas.

Splosno sprejeta ljudska modrost pravi, da cas zaceli vse rane. Ta modrost se nanasa predvsem na rane custvene narave, kot je npr. ljubezen. Na zalost pa je ravno ta splosno sprejeta modrost pokazatelj, kako smo ljudje v zivljenju v bistvu nemocni. Prepusceni svojim custvom se nato se prepustimo toku casa in cakamo, da pozaba naredi svoje... Namesto, da bi po svoji volji celili svoje rane... Namesto, da bi bili aktivni smo pasivni.

No, kreator je aktiven. On bi rekel: vsak je svoje srece kovac.

Dokler so na prestolu so ti ljudje-kreatorji enostavno obsojeni na obcudovanje in obozevanje zaradi majhnosti in nesposobnosti okolice, da jih doseze, oz. v njeni silni a hkrati nemocni zelji biti kot oni.

Vendar morajo kreatorji paziti, ko se ritem zivljenja obrne in pridejo tezki dnevi. Takrat morajo igrati svojo vlogo naprej, sicer jih v najboljsem primeru doleti le pozaba.

O tem zelo lepo govori NZ. Ko je Bog prisel med ljudi in s tem prevzel clovesko naravo in njen kriz nase, so ga hitro pribili na ta isti kriz.

Lp

Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #22 - 06.08.2002 at 08:28:57

Tole sem imela predvsem v mislih: navsezadnje, če se nekdo odloči, da bo dovolil biti orodje, kanal Božje volje, da bo služil Življenju, je potemtakem njegova Kreacija, pa vendarle je predvsem Kreator, ker je npr. predanost njegova zavestna odločitev. Ko je posameznikova svobodna volja enaka Božji, si hkrati kreator in kreacija.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #23 - 06.08.2002 at 09:42:02

Quote:
Tole sem imela predvsem v mislih: navsezadnje, če se nekdo odloči, da bo dovolil biti orodje, kanal Božje volje, da bo služil Življenju, je potemtakem njegova Kreacija, pa vendarle je predvsem Kreator, ker je npr. predanost njegova zavestna odločitev. Ko je posameznikova svobodna volja enaka Božji, si hkrati kreator in kreacija

Če se nekdo odloči za kaj takega, ne da izključil  svojo zavest o tem psihičnem stanju,  je  to po moje lahko psihološko gledano kreativno dejanje oz stanje. Še posebej, če dosežeš eno stanje stalne ozveščenosti, v  katerem si predhodno razčistil z v podzvest potisninjemi vzorci, strahovi in travmami tako, da te v stanju 'prepustive'  ne vodijo oni ampak objektivna stvranost v vseh svojih niansah, ki jo tvoji čuti in um praktično ne potvarjajo. Ampak to dosežeš šele po ne vem kateri stopnji ozvaščenosti po gapetovi 7-stopenjski lestvici, vmes pa je seveda kup bolj ali manj kreativnih vej in slepih rokavov.

Zadnje čase se vse pogostoje zalotim v enem dost kreativnem staju prepuščanja enim podzavestnim vzgibom, pravzaparv enega čudenja nad tem, da življenje gre naprej kar samo po seb, da stvari lavfajo brez kašnih posebnih zavestnih intervenecij. Me domači pa oklica sicer gledajo sumljivo, ker jih ne gnjavim pa posiljujem s svojimi predstavami o tem, kakšni bi morali po mojem bit. Sem jih začel opazovat take kot dejansko so. Jih je ful zaimiv zgolj  umeščat v en tok na podlagi zanavanja  enih subtilnih povezav in plest iz naših življenj en dost ohlapen mit, ki se gradi pa spreminja v skaldu s tem, kaj kdo kdaj hoče iz njega ven potegnt al pa se na kaj v njem naslont.  Vsakdanjost postaja tako manj banalen skupek enih pedenenaj želja in ukazov drugih. To tud ni en deprevesevin občutek po maničnem obdobju uturavanja svojega ega drugim, ampak čist kreativno obdobje, ker se človek odkriva kot svoja lastna kreacija.

Za to, da bi se prepustil kretivnosti zgolj po  božjem navdihu, si seveda daleč premalo zaupam.      
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #24 - 06.08.2002 at 10:05:49

Ja, če se predam Življenju, al pa Božjem navdihu, ne pomeni dobesedno, da bom pa zdaj romarka, popotnica brez prtljage hodila, kamor me bo pot vodila ter širila Božjo besedo. Grin. Lahko se udejanjam v krogu svoje družine, v skupini ljudi, prijateljev, na delovnem mestu. Če si v Zavesti, potem ti prav ta pove, kaj je tisto iz podzavesti na vrsti, pa vendar si vedno ti tisti, ki se odločaš, si svoboden - Kreator. Po mojem nas itak zmeraj podzavest vodi, hkrati pa nadzavest.
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #25 - 06.08.2002 at 22:01:46

Hi,

Bistvo kreiranja je ravno v tem, da svoje zavesti nikoli ne izkljucis. Da si v svojih dejanjih vedno 100% prisoten.

Vendar, ta zavest mora biti selektivna oz. diskriminatorna, kar je ena glavnih znacilnosti Fizicnega plana. Tisto, kar ni uporabno se v naravi neusmiljeno zavrze. Lep primer za to je neusmiljen, vcasih ze kar krut  boj za obstanek pri zivalih.

Duhovna vrlina Fizicnega plana je tudi diskriminacija.

Titud, sem prebral tvojo dobro analizo razlike med halucinacijo in iluzijo. Ko si govoril o magu naj dodan se tole, ker mislim, da je v kontekstu pogovora na temu topiku.

Ko mag potuje po svojih "notranjih svetovih" je njegova zavest vedno prisotna. Ali na aktiven nacin in so njegove vizije tako vodene. Ali pa na pasiven nacin, ko je v bistvu samo opazovalec sicer dolocenih notranjih dogodkov. Tukaj se pogosto zgodi, da vizija ni vizija, temvec halucinacija, saj je dejansko pri samem delu prislo do npr. mesanja planov in tako ni prislo do stika z Mocjo ali pa tudi Bozjo voljo, kot bi rekli kristjani.

Ko se nato "prebudi" zna po dolocenih kriterijih tocno ovrednotiti videno. Ce npr. v Venerini sferi za katero je znacilna zelena barva vidi npr. rdece konjenike, katerih barva je znacilna za Marsovo sfero, ve da je morda slo nekaj narobe itd., itd.

Ko hocemo postati kreatorji mislim, da je ta sposobnost lociti vredno od nevrednega, pa ce se to se tako sveti nekaj kar se moramo najprej nauciti.

Se mi zdi, da ljudje pri vrednotenju stvari pogosto prevec zaupamo svojim obcutkom, ki pa so pogosto vodeni s takimi in drugacnimi lastnimi zeljami, lastnimi potrebami, lastnimi custvi itd., itd. To pa pomeni, da ze gre za subjektivni pristop, ki morda s tisto edino objektivno resnicnostjo nimajo nobene veze oz. zelo malo.

To pa, ko se clovek odloci postati kreator ni tak problem, dokler odgovarja samo za sebe in svoje zivljenje.

Zal imajo nekateri t.i. kreatorji se eno precej cudno lastnost. Zelo hitro se pocutijo poklicane pomagati drugim ljudem. Tako pogosto povsem po lastnem vzgibu prevzamejo odgovornost za tuja zivljenja in ce nimajo tega notranjega diskriminatornga vzgiba kaj je vredno in kaj ne lahko to postane hud problem.

Lp

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #26 - 07.08.2002 at 12:02:21

Quote:
Če si v Zavesti, potem ti prav ta pove, kaj je tisto iz podzavesti na vrsti, pa vendar si vedno ti tisti, ki se odločaš, si svoboden - Kreator. Po mojem nas itak zmeraj podzavest vodi, hkrati pa nadzavest.

Podzavest z vseh možnih virov in prek vseh možnih kalanlov sprejemala vplive iz okolja in oblikuje en nezaveden, ahretipski in genstsko/karmično oblikovan  notranji svet, kreacijo zase.  Duhovni ljude se osredotočijo  na to podzavestno kreacijo in se počutijo kreativne v odkrivanju/ozaveščanju te notranje kreacije, ki jo skušajo tud bolj ali manj aktivno sooblikoavt. Če aktivno, se bolj kot kreacija počutjo kreatorje.

Praktiki pa lastno duhovnost dojemajo le kot čim bolj zavesten in  verodostojen odtis zunanjega sveta. Če si dajo opravka le z fascinacijo nad temi vtisi (urejanjem,  povezaovanjem, sistematiziranjem) se dojemajo bolj kot ena (zunanja) kreacija, če pa se pa odločjo za aktivno poseganje na zunanje vplive, pa se zraven počutjo še kot kreatorji.    

Jest duhovenža po kreativnosti ne bi a priori postavljal nad praktika al pa obratno. Obadva pa mata svoje stopnje v enem kavlitativnem smislu, vsak mata svojo pot k razsvetljenju.  Tud kreativnosti ne pi postavljal nad kreacijo. Jih ne bi jemal niti dvojnosti v smislu da je eno nujno pred drugim. Je bolj enost v smislu, da gledaš na kreativnost s pozicije, s katere ti trenutno bolj znese.

Quote:
Ko mag potuje po svojih "notranjih svetovih" je njegova zavest vedno prisotna. Ali na aktiven nacin in so njegove vizije tako vodene. Ali pa na pasiven nacin, ko je v bistvu samo opazovalec sicer dolocenih notranjih dogodkov.

Jst, če se ne motim, govoriš a avtosugestiji, samohipnozi in drugih mejnih psihičnih stanjih, pri katerih je zavest lahko bolj ali manj vključena. Vešč mag/šaman/hipnoziter bo pri seb al pa pri drugih znal vzpostavit taka stanja na praktično poljuben način ( z delnim ali popolnim zavedanjem,  z  možnostjo zavestnega vplivanja ali  spominjanja tega stanja po vrnitvi ali ne). Po mojem jest nisem imel v mislih stopnjo vljučenosti magove zavesti, ampak verovanje v vplivnost teh psihičnih stanj na realost tud v 'budnem 'stanju'. Mag po moje dejansko verjame, da enake zakonitosti kot v njegovi psihi veljajo tud 'zunaj', zato nanje lahko kao  neposredno vpliva. Seveda toliko bolj v primeru, če jih halucinatorne predstave  'pravilno' očisti oz. razloži.

Quote:
Ko hocemo postati kreatorji mislim, da je ta sposobnost lociti vredno od nevrednega, pa ce se to se tako sveti nekaj kar se moramo najprej nauciti.

Kreativnost po mojem ni mogoče določat po kriteriju 'pravilnosti' in 'koristnosti', 'učinkovitosti', 'realnosti'... Razen v pomenu, da je npr učinkovit mag lahko imel dvorni staus (merlin?) ali pa so ga na njegovo nesrečo zarad njegove učinkovitosti kje skurli al pa ga v kakšno temno luknjo zaprli. Ker on bi se imel v svoji kreativnosti po moje v vseh primerih enak fajn.  

Sory, zvezdica, da sem se tle mal out of topik zapletu z jstom. Sem se njegov  svet magije že na enmu drugmu topiku povabu, tko da dejmo rajš to tam nadaljevat.  
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #27 - 08.08.2002 at 22:18:08

Hi Titud,

Bom poskusal prikazati moj pogled na spodaj izpostavljeni vprasanji.

Titud said:
Mag po moje dejansko verjame, da enake zakonitosti kot v njegovi psihi veljajo tud 'zunaj', zato nanje lahko kao  neposredno vpliva.

Dejstvo je, da za duhovnost, sploh ce zelis z nekim postopkom vplivati na dogajanje v zunanjem svetu moras najprej verjeti, pa ce si saman/hipnotizer/mag.
Brez tega ne gre.

Vendar bi jaz tukaj na kratko podal razliko med saman/hipnotizer/mag. Vsem trem je skupno to, da najprej trdno verjamejo v svoje postopke. S tem, da nekdo postane pravi saman ali pravi mag je zagotovo predpogoj 100% kontrola misli in custev v izogib obvladovanju neuravnotezenih sil na katere pri svoji praksi kreiranja zunanjega zivljenja slej ko prej naletita.
To pa je ze lastnost hipnotizerja, ki pa se tukaj tudi konca.

Vendar pri samanu v tistem klasicnem smislu, vsaj kot jih opisuje npr. Mircea Eliade to zgornje ne velja vedno. On npr. pravi, da imajo npr. srednjeazijska plemena za samane pogosto nevroticne ali drugace psihicno "bolne" osebe, ker imajo posebno lastnost kontaktiranja onostranstva. No, ta izjava potrjuje tisto, ko sem pri topicu Shizofrenija rekel, da je izvor halucinacij med npr. shizofrenikom ali magom povsem isti, le nacin oz. vzrok pa, kar je najpomembnejse, rezultat, je drugacen.

Glavna razlika med samanom in magom, ce zanemarim razliko v njunih postopkih, je v tem da saman, predvsem poskusa vplivati na sile narave, ki pripadajo predvsem nizjemu Astralnemu planu. To je povsem razumljivo glede na odvisnost prezivetja plemena od muhave narave in filozofijo, ki jo je s tem razvil.

Hkrati pa saman, ce ze drugace ne, intuitivno ve, da so sile v Naravi korespondentne silam, ki vladajo v cloveku.
Sila, ki v naravi uravnava npr. vodovja, dez, uravnava tudi v cloveku "vodovja" npr. urin, solze itd., itd.

Zato je njegov postopek klicanja dezja, da bi npr. robide dobro obrodile korespondenten zdravljenju secil pri nekem bolniku.

Vedno klice eno in isto silo, ki pa se v Naravi ali v cloveku lahko manifestira na zelo veliko nacinov zato tudi postopek zdravljenja secil ali solznic ni enak, ceprav gre za eno in isto silo.

V ta namen je tudi npr. krscanski srednjeveski mag razvil tako razvejano in tudi zal zloglasno angelologijo in demonologijo. On tocno ve zakaj.

Mag je v svojem filozofskem sistemu, ki sicer filozofsko in prakticno neprimerljivo prekasa samanizem, zgornjo zelo grobo in splosno razlago opredelil s kratko formulo:
makrokosmos = mikrokosmos oz obratno.

Titud said:
Kreativnost po mojem ni mogoče določat po kriteriju 'pravilnosti' in 'koristnosti',  'učinkovitosti', 'realnosti'...

Se popolnoma strinjam s tabo. Imas prav. Jaz sem hotel samo povedati, da bi bilo zelo lepo, da ko se kreator odloci, da bo posegel v zunanji svet s svojim delovanjem, da si postavi neke meje, pa da postane odgovorna oseba, ki je sposobna prevzeti posledice lastnih neumnosti na svoje rame. Morala ima tukaj zagotovo svojo tezo.

Da grem v ekstrem... Hitler je bil genialno kreativen clovek. Kako mi je smesno, ko sem pred kratkim v casopisu bral posmehljiv clanek, ces kaksen luzer je bil  v mladih letih kot slikar. Mislm, kako so zadel bistvo nekega cloveka. Wwaaaauuuuuuu. No, njegov talent za ustvarjanje oz. kreiranje je hitro prisel na dan. Zal v povsem drugacni obliki. Ce bi mozakar posedoval cut za socloveka obratnosorazmerno kot ga je v resnici, bi danes ze vsi pozabili na Jezusa Kristusa in bi molili k Adolfu Hitlerju.

Lp

P.S.: Upam, da ne bo sel kdo zdej kuzlat.

P.P.S.: Titud, na katerem topicu nadaljujemo debato, ce se ni koncana?

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #28 - 09.08.2002 at 12:37:00

Quote:
Vendar bi jaz tukaj na kratko podal razliko med saman/hipnotizer/mag. Vsem trem je skupno to, da najprej trdno verjamejo v svoje postopke. S tem, da nekdo postane pravi saman ali pravi mag je zagotovo predpogoj 100% kontrola misli in custev v izogib obvladovanju neuravnotezenih sil na katere pri svoji praksi kreiranja zunanjega zivljenja slej ko prej naletita. To pa je ze lastnost hipnotizerja, ki pa se tukaj tudi konca.

Tega ne zastopim čist dobro, jst,  bom skušal tud vso drugo tvojo razlago še enkrat povzet  po svoje, pa me popravi.

Vsi trije na seb (al pa na drugih) s pomočjo (avto)sugestije, šamamni pa lahko  tudi  drog ali drugih pripomočkov, vzpostavijo eno drugo stanje  zavesti (hipnozo/trans/exstazo),  v katerem vzpostavijo  hiperobčutljivost čutov in spremenjo njihovo percepcijo.   Predpostavlja se, da se  stanja  spremenjene zavesti nekako zavedajo in jo  po potrebi tud nadzirajo, čeprav je čar uporabnosti tega stanja prav spontanosti in kaotičnosti psihičnih procesov, ki tako najbolj subtilno notranje odražajo dogajanje ali stanje v 'zunanjem' svetu. Zavedanje je predpogoj, saj če ni zavedanja (vsaj spominjanja), ni mogoče izgradit sistema razlage in uporabe psihičnih vsebin iz spremenjenega stanja zavesti ( z določenim treningom in izkušnjami postane ta spremenjena zavest celo del 'normalne' zavesti kot poseben dar ali občutljivost in se druga stanje zavesti uporabljao samo v težjih primerih).    

Glede na tvoj nadaljni opis razlik  med njimi bi jest svoje razumevanje povzel tako: šaman deluje v okolju arhaične (zelo vraževerne  in sugestibilne ) psihe, zaradi tega je aplikacija na zunanji svet (zdraviteljstvo, vplivanje na naravne sile) bolj neomejena kot je magova, ki deluje religiozno organiziranem  svetu evropskega srednjega veka in mora imet že filozofsko pokritje (mimogrede: ali so magi alkimisti in če ne, kaj jih razlikuje?). Moderen (hipno)terapevt/zdravilec s sugestijo mora svoja videnja  iz drugih stanj zavesti pred uporabo v 'zunanjem ' svetu racionalno pokrit, zato je aplikacija iz drugih stanj zavesti še bolj  omejena in zato je njegov notranji svet po moje tud manj slikovit pa kaotičen od šamanaovega/magovega. Strinjam pa se s s tabo, da vsi potrebujejo vero/prepričanje, da se znanji svet razodeva skoz notranjega, pa če je ta še tako shizoiden, demonski ali potlačen/infatilen/regresiran. Vsi iščejo čudežno (alkimistično?) formlo, kako ga razložit, uporabit al pa clo obvladat. Vsi  verjamejo, da ko boš spoznal skrivnostne sile v seb, boš spoznal pa razložu pa obvladal svet (makrokosmos = mikrokosmos oz obratno..), to pa je tud taglavna njuejdžovska paradigma.                    

Jst, po moje sva se tle gor srečala prav zarad privlačnosti ene splošne 'novodobniške' klime, ki v šamanstvu, vzhodjaški jogi, zahodnjaški mistiki in magiji vidi eno ne-religiozno uhojeno pa preverjeno pot ne  tolk k znanju, temveč predvsem  k razsvetljenju. Jest tud prek tebe vidm, da je bla ta pot  težka in dostopna redkim že takrat pa tud to, da je zmerom prirejena le psihi na trenutni stopnji dojemanja.  Je prav, da opozarjaš, da posnemanje  pa prenašanje ne more prinest istih rezulatov. Moderna psihologija in duhovne tehnike marsikaj res  nekritično posnemajo in šarlatansko prilagajajo in tako še povečujejuje eno shizofreno občutneje post/modernega človeka.  

Kaj praviš, jst, kaj je tisto kreativno v magovi zavesti, s čimer bi blo možno oplodit kreativnost naše racionalistične zavesti? Na splošno namreč velja, ga je  bistvu dvignjena in presežena, ker smo njegove hokus/pokuse materializiral skoz znanost pa  tehnologijo? Kaj  bi nekdanji mag/alkimist  dons imel  za 'čarat' ?    

Quote:
Da grem v ekstrem... Hitler je bil genialno kreativen clovek. Kako mi je smesno, ko sem pred kratkim v casopisu bral posmehljiv clanek, ces kaksen luzer je bil  v mladih letih kot slikar. Mislm, kako so zadel bistvo nekega cloveka. Wwaaaauuuuuuu. No, njegov talent za ustvarjanje oz. kreiranje je hitro prisel na dan. Zal v povsem drugacni obliki. Ce bi mozakar posedoval cut za socloveka obratnosorazmerno kot ga je v resnici, bi danes ze vsi pozabili na Jezusa Kristusa in bi molili k Adolfu Hitlerju.

Tud jest sem se tle igral s takimi ekstremi, ki  pomoje potrjujejo tvojo tezo. Prečekiraj mal mojem poste v profilu...

Quote:
Titud, na katerem topicu nadaljujemo debato, ce se ni koncana?

Jest predlgam, da kar tle, čeprav sem te hotel na topik 'brez bogecev' usmert, ki ga je oldi odprl in si ti tud že eno razlago podal. Tam je poudarek bolj na religiji, tle naj bo pa bolj na psihi, kjer se počutm bolj domače. Pa tud zvezdica se je s tem v enmu replayu strinjala, čeprav je pol  njen replay spet nekam magično zginu...
Back to top
« Last Edit: 09.08.2002 at 21:44:31 by titud »  

IP Logged

Jst
Guest

Reply #29 - 11.08.2002 at 12:46:28

Hi Titud,

Ti bom podal poskusal "na kratko" podati tisto razliko, ki se meni zdi zares pomembna med magom/samanom/hipnotizerjem.

Znano je, da hipnotizer lahko hipnotizira le tistega, ki je prisel k njemu prostovoljno in se mu prostovoljno tudi preda. Hipnotizer nato koncentriran tok misli usmeri v cloveka in ga na ta nacin hipnotizira.

Vsak mag ima enako sposobnost hipnotiziranja ljudi, saj poseduje enako moc koncentracije misli kot hipnotizer. Vendar, on se pri svojem delu izogiba padanju v neko hipnoticno stanje. Takrat je njegova zavest v bistvu labilna, odprta navzven za tuje vplive. In ce se v njega prikrade neka misel, zna hitro to postati nezazeljena avtohipnoza. To se pa kaze tako, da ta misel postane psihicna sila, ki ga zene v neko doloceno smer, kar je tudi bistvo hipnoze. Pa ce je ta sila se tako pozitivna, ona kot taka vpliva na magovo svobodno voljo, pa jo mora slej  ko prej v sebi prepoznati  in odpraviti.

Mag deluje na povsem drugacen nacin. On na Astralnem planu formira "lastne svetove". Tako so v Zahodni tradiciji skozi stoletja generacije in generacije praktikantov kreirale in to se vedno pocnejo dolocena "bitja" itd., itd. Ki so na ta nacin dobila svojo stalno formo tam zgoraj. Na ta nacin, skozi namen in uporabo tudi vernih mnozic, kar jim je dalo strahovito trdnost,  pa so te astralne kreacije postale realni kanali za izliv Bozje volje v nas Fizicni svet.

Na ta nacin so nastali razlicni panteoni bogov v Antiki. Zato tradicija tudi pravi, da so bogovi kreacije kreiranih. Je pa treba poudariti, da gre vedno za eno in isto silo, kar so prvi spoznali Judje kot prvi monoteisti.

In kaj se je sedaj zgodilo s temi starimi Bogovi? Npr. starih Grkov ni vec, pa tako nihce vec ne uporablja in s tem vzdrzuje teh v bistvu astralnih form iz Olimpa. Tako so bili vsi ti stari bogovi grske kulture v bistvu obsojeni, da pocasi dejansko umrejo, izginejo. Njihove astralne forme so se dejansko zacele pocasi razkrajati do svojega konca, ker nimajo vec svojih vernikov. Tukaj pa zopet pride na vrsto Magija in en del njenega dela. Ti ljudje se zavedajo lepote stare grske kulture, pa namenoma ozivljajo te stare Bogove tako, da skozi njih kanalizirajo Zivljenje sem dol in ga tako v bistvu ulivajo tudi vanje. Tako ti Bogovi, ceprav obsojeni na smrt dejansko se vedno zivijo. Sicer so uspavani, vendar so se vedno tam zgoraj.

To je tudi razlog, da je bila Zahodna tradicija v preteklosti iz strani RKC tako pogosto obtozevana malikovanja…

Tega se npr. RKC v svoji silni gonji proti enoumju oz. komunizmu odlicno zaveda. Edini nacin, da danes umorimo Jezusa Kristusa je, da nehamo verjeti vanj. Zelo lepa in zalostna modrost... Pa pustmo zdej politiko.

In zdej glavna razlika mad magom in samanom. Mag lahko kontaktira sile v Naravi kot jih npr. tudi saman, vendar saman v svojem svetu ni razvil the bogov. On ni ustvaril "notranjega sveta" kot lastne kreacije, ki da lahko obstaja ze stoletja in daje praktikantom neke tradicije organiziran dostop do Moci. On samo isce v Naravi te Sile in nato skusa vplivati nanje in s tem preko njih na Fizicni plan.

Glavna razlika, ki jo vidim med magom in samanom je ta, da je magov dostop do the sil organiziran, tudi bolj varen, saj je njegov kanal do sile, ki v Naravi vodi npr. vodo ustvarjen z njegovo lastno voljo. Mag si je skozi generacije ustvaril svoja lastna orodja, medtem ko je saman precej bolj prepuscen volji Narave.

Te sile Narave pa vse po vrsti pripadajo samo nizjemu Astralnemu planu, pa ga saman kot tak v svoji praksi sploh ne preseze. Mag v svoji praksi pride dalec nad Astralni plan vse do Mentalnega sveta in tja do Boga, kar npr. potrjuje formula RKC, ki sem jo ze tolikokrat navajal: Bozje kraljestvo - Sv. Duh - Sin - Oce.

No, medtem za samana velja formula Bozuje kraljestvo - Sv. Duh (vendar ne celovito, temvec le v svoji nizji obliki).

To je tista glavna razlika, ki jo jaz vidim med npr. hipnotizerjem, samanom in magom in ne neki postopki, pa templji, pa droge, pa zavest itd., itd. Ze v temeljni filozofiji se vsi trije popolnoma razlikujejo med sabo.

Hipnotizer v primerjavi z drugima skoraj da je nima.

Samanova filozofija ne presega "psihicnih sil" Narave, saj je njegova filozofija dana s prezivetjem plemena, pa tako the sil tudi ne presega. Ker je tako njegovo delo odvisno v veliki meri tudi od lastnega psihicnega ustroja, je tako pogosto neorganizirano, slabo vodeno in on kot tak nikoli ni bil zmozen organizirati "religije", ki presega njegovo pleme, saj je omejen tudi s prostorom bivanja in psihicnimi silami Narave, ki tam lokalno vladajo.

Magov svet se ne ustavlja zgolj pri psihicnih sila. On ga preseze, kar govori npr. simbolika Jezusa Kristusa, kot zrtvovanega Boga. Njegova filozofija zajema cloveka kot celoto, kar govori zgornja formula. Na zalost se je npr. krscanstvo, vsaj za siroke mnozice, zreduciralo zgolj na cisti misticizem. Npr. mistik kot tak za razliko od maga ne uporablja orodij za delo v Makrokosmosu
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4