Quote:Vendar bi jaz tukaj na kratko podal razliko med saman/hipnotizer/mag. Vsem trem je skupno to, da najprej trdno verjamejo v svoje postopke. S tem, da nekdo postane pravi saman ali pravi mag je zagotovo predpogoj 100% kontrola misli in custev v izogib obvladovanju neuravnotezenih sil na katere pri svoji praksi kreiranja zunanjega zivljenja slej ko prej naletita. To pa je ze lastnost hipnotizerja, ki pa se tukaj tudi konca.
Tega ne zastopim čist dobro, jst, bom skušal tud vso drugo tvojo razlago še enkrat povzet po svoje, pa me popravi.
Vsi trije na seb (al pa na drugih) s pomočjo (avto)sugestije, šamamni pa lahko tudi drog ali drugih pripomočkov, vzpostavijo eno drugo stanje zavesti (hipnozo/trans/exstazo), v katerem vzpostavijo hiperobčutljivost čutov in spremenjo njihovo percepcijo. Predpostavlja se, da se stanja spremenjene zavesti nekako zavedajo in jo po potrebi tud nadzirajo, čeprav je čar uporabnosti tega stanja prav spontanosti in kaotičnosti psihičnih procesov, ki tako najbolj subtilno notranje odražajo dogajanje ali stanje v 'zunanjem' svetu. Zavedanje je predpogoj, saj če ni zavedanja (vsaj spominjanja), ni mogoče izgradit sistema razlage in uporabe psihičnih vsebin iz spremenjenega stanja zavesti ( z določenim treningom in izkušnjami postane ta spremenjena zavest celo del 'normalne' zavesti kot poseben dar ali občutljivost in se druga stanje zavesti uporabljao samo v težjih primerih).
Glede na tvoj nadaljni opis razlik med njimi bi jest svoje razumevanje povzel tako: šaman deluje v okolju arhaične (zelo vraževerne in sugestibilne ) psihe, zaradi tega je aplikacija na zunanji svet (zdraviteljstvo, vplivanje na naravne sile) bolj neomejena kot je magova, ki deluje religiozno organiziranem svetu evropskega srednjega veka in mora imet že filozofsko pokritje (mimogrede: ali so magi alkimisti in če ne, kaj jih razlikuje?). Moderen (hipno)terapevt/zdravilec s sugestijo mora svoja videnja iz drugih stanj zavesti pred uporabo v 'zunanjem ' svetu racionalno pokrit, zato je aplikacija iz drugih stanj zavesti še bolj omejena in zato je njegov notranji svet po moje tud manj slikovit pa kaotičen od šamanaovega/magovega. Strinjam pa se s s tabo, da vsi potrebujejo vero/prepričanje, da se znanji svet razodeva skoz notranjega, pa če je ta še tako shizoiden, demonski ali potlačen/infatilen/regresiran. Vsi iščejo čudežno (alkimistično?) formlo, kako ga razložit, uporabit al pa clo obvladat. Vsi verjamejo, da ko boš spoznal skrivnostne sile v seb, boš spoznal pa razložu pa obvladal svet (makrokosmos = mikrokosmos oz obratno..), to pa je tud taglavna njuejdžovska paradigma.
Jst, po moje sva se tle gor srečala prav zarad privlačnosti ene splošne 'novodobniške' klime, ki v šamanstvu, vzhodjaški jogi, zahodnjaški mistiki in magiji vidi eno ne-religiozno uhojeno pa preverjeno pot ne tolk k znanju, temveč predvsem k razsvetljenju. Jest tud prek tebe vidm, da je bla ta pot težka in dostopna redkim že takrat pa tud to, da je zmerom prirejena le psihi na trenutni stopnji dojemanja. Je prav, da opozarjaš, da posnemanje pa prenašanje ne more prinest istih rezulatov. Moderna psihologija in duhovne tehnike marsikaj res nekritično posnemajo in šarlatansko prilagajajo in tako še povečujejuje eno shizofreno občutneje post/modernega človeka.
Kaj praviš, jst, kaj je tisto kreativno v magovi zavesti, s čimer bi blo možno oplodit kreativnost naše racionalistične zavesti? Na splošno namreč velja, ga je bistvu dvignjena in presežena, ker smo njegove hokus/pokuse materializiral skoz znanost pa tehnologijo? Kaj bi nekdanji mag/alkimist dons imel za 'čarat' ?
Quote:Da grem v ekstrem... Hitler je bil genialno kreativen clovek. Kako mi je smesno, ko sem pred kratkim v casopisu bral posmehljiv clanek, ces kaksen luzer je bil v mladih letih kot slikar. Mislm, kako so zadel bistvo nekega cloveka. Wwaaaauuuuuuu. No, njegov talent za ustvarjanje oz. kreiranje je hitro prisel na dan. Zal v povsem drugacni obliki. Ce bi mozakar posedoval cut za socloveka obratnosorazmerno kot ga je v resnici, bi danes ze vsi pozabili na Jezusa Kristusa in bi molili k Adolfu Hitlerju.
Tud jest sem se tle igral s takimi ekstremi, ki pomoje potrjujejo tvojo tezo. Prečekiraj mal mojem poste v profilu...
Quote:Titud, na katerem topicu nadaljujemo debato, ce se ni koncana?
Jest predlgam, da kar tle, čeprav sem te hotel na topik 'brez bogecev' usmert, ki ga je oldi odprl in si ti tud že eno razlago podal. Tam je poudarek bolj na religiji, tle naj bo pa bolj na psihi, kjer se počutm bolj domače. Pa tud zvezdica se je s tem v enmu replayu strinjala, čeprav je pol njen replay spet nekam magično zginu...