gape wrote on 23.04.2002 at 13:40:49:zadnjič sm prjatlu reku da mogoče preveč besede izbira, da mora bit bolj on sam, ne se trudit ugajat drugim in to, k jecla tud, pa tud ne skoz, samo včasih, ponavad kakdar hoče kej razložit in to.
Evo tega prijatelja ..
Pa lepo po vrsti. Najprej nekaj o meni .. tako da bo jon vedel malo .. potem pa še malo besed
Jon .. tudi sam jecljam .. oz. se mi pri govoru zatika. Prav tako kot tebi se mi to dogaja kadar sem čustveno napet (negativno ali pozitivno). Kakor je rekel gape .. poskušam izbirat besede, da bi drugim ugajal ..
Sem pa še vedno mnenja da je način, kako kaj komu poveš pomemben ..
Težave z govorm imam vse od začetka osnovne šole (letos bom star 26). Najhuje je bilo na koncu onsovne in v gimnziji. Pa tudi prvi koraki na fakulteti so bili težki.
Strah .. strah .. strah česa? Da te bodo ljudje čudno gledali in si mislili da si čuden .. vsak človek je čuden po svoje .. vsi smo čudno .. kaj sploh je biti čuden .. biti drugačen .. saj smo vsi drugačni .. vsak na svoj način.
Midva sva pač na takšen način .. da je mogoče bolj opazen .. to je pa tudi vse.
Samozavest .. samozavest jo krepiš z dejanji! S tem ko ti samozavest raste .. boš tudi manj jecljav.
Nekoč sem bil pri eni logopedinji v Lj (še v osnovni šoli) in je povedala tako: jecljat boš nehal .. ko boš nehal razmišljat o tem da jecljaš! In to je res. Takrat se boš sprijaznil s tem da jecljaš .. in te ne bo zanimalo kaj pravijo drugi. In takrat boš nehal jecljat!
Povedal ti bom kako sem sam premagoval in še vedno premagujem tole mojo posebnost.
1. ne premagujem je zato, ker si drugi mislijo, da bi jo moral premagat, ampak zato, ker želim bit sam boljši. Tudi če mi je ne bo uspelo premagat .. me ne zanima, ker sem se sprijaznil s tem da sem takšen in me en drek briga kaj si drugi mislijo (glede tega da imam govorno napako, seveda) .. če me bodo hoteli poslušat me bodo .. čene pa njihov problem.
2. imaš pravico do govora .. ne si jo sam kratit, povej .. pa naj to traja 1 ali pa 10 minut ali pa 24 ur. (Seveda ne skakat v besedo in ne dopustit da bi drugi tebi skakali v besedo)
3. Samozavest. To jo krepiš tako, da si začneš postavljat dnevne (uresničljive) cilje in jih z vso energijo ki jo premoreš tudi uresničuješ. Pa tudi tako, da stvari ki so ti mučne (moreš koga poklicat po telefonu al kaj podobnega) sproti odpravljaš .. naj ti ne ležijo na duši. Ne prelagaj stvari, ker se samemu sebi smiliš, kako si bogi ker jecljaš al kaj podobnega .. naredit kar imaš namen! Boš videl .. samozavest bo rastla!
4. Preteklost. S preteklostjo se moraš čimprej sprijazniti. Spremenit ne moreš več ničesar. Objokovat določitev al kakrkoli v preteklosti .. to je samo cmizdenje. Naučiti se "moraš" uporabljat preteklost v svojo "korist". Preteklost = Izkušnje. Sedaj pa poveži stvari.
Tako .. nekaj je .. seveda če te še kaj zanima glede tega, napiši in to čimprej!
Kar se tiče odnosov v družini. Lepa beseda seže v deveto vas (al nekaj podobnega). Zberi pogum in enkrat ko je kolikor toliko umirjena situacija doma, skliči sestanek. Na sestanek povabi sestro in mamo. Povej jim kaj ti leži na duši. Povej kaj te moti. Če vidiš, da začenjajo postajati živčne .. jih ustavi in zelo mirno povej .. "pogovor bom nadaljeval, če bo ostal na človeški ravni, čene sem tukaj končal, ko se bosta pripravljeni naprej pogovarjati me pokličta!"
Ne dopusti, da ti jemljeta energijo. Kajti če ti nekdo krade energijo si utrujen in nesrečen. Če pa ti nekomu dajaš energijo si utrujen in zadovoljen!!!! (To je vsaj moje mišljenje).
Bom počasi končal .. čene se folku ne bo dalo več brat .. če bom pisal tako dolge replay-e