kolesar
3

Žalostil sem se, da nimam čevljev. Ko sem šel mimo vrat mošeje v Damasku, sem opazil človeka brez nog. Takrat sem nehal žalovati in prigovarjati usodi. SAADI
Andreas:"Verjamem, da smo bili vsi vzgojeni na visji stopnji kot nekdo, ki je kot najstnik prehitro dozorel izkljucno zaradi preteznega samorastnistva."
NE strinjam se ravno, da nekdo, ki je kot najstnik prehitro dozorel , ni dobro vzgojen, posebej še ker naj bi bil samorastnik. Morda to gledano v večini, lahko pa iz lastne izkušnje povem, da sembil bolj samorastnik kot kaj drugega, a ne zaradi pomanjkanja ljubezni ali nerazumevanja pač pa po sili razmer in težjih delovnih okoliščin mojih staršev. Menim namreč, da je včasih veliko bolj kak otrok, ki ima veliko večji nadzor /nasprotno od samorastnika/ slabše vzgojen kakor samorastnik. Zakaj? Vprašanje se skriva v človekovi nravi, ne samo v vzgoji. Nekomu bi ostra beseda zalegla in bi si jo vzel zares, drugega bi raztogotila in bi se še bolj upiral postati boljši človek. Odvisno od dovzetnosti torej in načina podajanja vzgoje. Sicer pa bi citiral eno misel, ki bi lahko razložila neko nerazumevanje v družini, posebej med otroci in starši: "Vaši otroci niso Vaši otroci. Sinovi in hčere klica življenja k življenju so. Po Vas prihajajo a ne od Vas, čeprav so z Vami niso Vaša lastnina. Lahko jim dovoljujemo svojo ljubezen, toda ne morete jim dati svojih misli, kajti oni imajo svoje misli. Lahko sprejmete njihova telesa, ne pa njihovih duš, kajti njihove duše že prebivajo v hiši jutrišnjega dne, ki je Vi niti v sanjah ne morete obiskati. Lahko si prizadevate, da boste takšni kot oni, toda ne trudite se, da bi ravnali kot Vi. Kajti življenje ne teče nazaj in se ne ustavi ob tem kar je bilo včeraj." (Khalil Gibran)
|