Quote:Me zadnje dni čudi predvsem neka podobnost med kolobocijami, ki so se dogajale ko je umrl Tito in temi okrog papeža. Čeprav je bila Titejeva smrt dojeta precej bolj tragično (kar se je v veliki meri izkazalo za upravičeno + DIAMAT), pa vseeno obstajajo med tema dvem voditeljema precejšnje podobnosti.
Hmnja, tudi meni se zadnja dva tedna, ko je Papež ugašal in potem končno napredoval po lestvici svoje korporacije in postal Executive Personal Assistant to God in ne več samo njegov namestnik, zdi, kot da gledam en film izpred 25 let. Objokane množice, ihta, obup, konec sveta, dizaster, solze, jok, itd. Časopisi polni čustveno zlomljenih množic, novice prepolne besed o "največjem političnem vodji", "svetlem žarku", "najbolj priljubljen papež", "naj naj naj naj naj".
Prav, o mrtvih pač vse najlepše, a ne. A ves ta protokol, ta kolobocija, se mi zdi popolnoma, do pičice enaka kot pred 25 leti, ko je umrl Tite. V vseh tekstih iz tistega časa, bi morali samo zamenjati besedo "Tito" v "papež", pa smo na istem - ma ni rečeno, da ni to kak novinar zares naredil, he he.
Skratka, vse je isto, še najbolj politični redi takšni in drugačni, celo tisti, ki se skrivajo za duhovnostjo, katoliško ali kakšno drugačno. Kar je presenetljivo je to, da po hudi streznitvi, ki je sledila Titejevi smrti (še posebej 10 let kasneje), ljudje niso zavzeli neke kritične distance do pojava kulta osebnosti. Kot da se iz izkušnje s Titejem sploh ne bi ničesar naučili, ampak so v pomanjkanju, ki je nastala z njegovo smrtjo, samo čakali, kdaj se bodo lahko zagnali v objem drugi taki osebnosti. Hrvati so kot nadomestek hitro našli Tuđmana, vmes se je kasneje spipalo ostanku sveta, ko je tista bogatašinja umrla v onem tunelu, zdaj pa papež...
A se človeštvo nikoli ničesar ne nauči? Saj to so samo bili samo ljudje. Ki so s svojim dejanju pač vplivali na ljudi, čeprav zvečinoma s pretanjeno medijsko manipulacijo pranja možganov (in ker je možgane najlažje prati, ko še niso definirani, je vsaka taka institucija najprej planila po primatu šolstva, zadnje čase so to pač župniki - a to je že druga zgodba).
Prav hecno pa je poslušati komentarje, da zdaj, ko so se papežu ohladile pete, bodo pa nastopili težki časi? Kaki težki časi? Težki časi so res nastopili po Titu, saj tisti slavni paroli ("Po Titu, Tito") navkljub, to seveda ni bilo možno, medtem ko je papež kot funkcija popolnoma nadomestljiv. Če človek, ki je papež, umre, ga bo pač nadomestil drug človek. Cerkev je pač sistem večživke, ki ne umre, če odmre glava - enostavno zraste nova. Torej bo po papežu papež, a ne? Nobenega razloga ni za paniko in "težke čase." Že kar vidim, kakšno katarzično doživetje bo predstavitev novega papeža. In svet bo pomirjen. Gledališka predstava se bo odvrtela do konca, s happy endom vred.
Kar me bolj zanima, je to, od kod masam ljudem, ta notranja potreba, da imajo nekoga, nekega liderja, pastirja, bodisi komunističnega, katoliškega ali samo medijskega? Tu gre očitno za neke globje družbene psihološke fenomene, za katere pa sem prekratek, da bi jih dojel. Pač nimam šol, a ne. Sem samo računalničar, neproduktiven delavček, pa to.
Titud, če si še kje tu, daj napiši kaj na to temo, ti znaš vedno tak fajn razložit te človeške odnose in psiho, ne da debata degenerira v kup sranja.

Unlike me.