Mah, jaz ne vem zares kako je s tem kalcijem v mleku; a je izkoristljiv al ne. Vem samo to, da je beljakovin v mleku bolj švoh, približno toliko (malo manj) kot maščobe, kar pomeni tam 2,5 - 3,5 % (+/-). Zato jaz osebno težko požrem nasvedbe o mleku kot beljakovinskem živilu. Meni osebno mleko ne dela nobenih težav, jem ga od malega. Seveda domačega, kupljen mi ni nikoli sedel, sploh pa ne alpska varianta.
Zdaj, če še nekako sprejmem informacijo, da mleko tako kot je ni najboljše za človeka, pa to za izdelke iz njega ne velja. Ne za sire, še manj za jogurte. Tovrstni izdelki so predelani s pomočjo mikroorganizmov, ki dodajo svoje osnovni kvaliteti mleka in sicer pozaugajo laktozo, razbijejo beljakovine na polipeptide (na pol prebavijo), spremenijo maščobo in v primeru kislega mleka/jogurta/kefirja v njem pustijo svoje izločke (večinoma so dobrodejni za nas - recimo propionska/mlečna kislina, ki deluje probiotično) in nenazadnje v tej brozgi pustijo svoja telesa/potomce, ki so praviloma prebiotični. Seveda pa je osnovni pogoja za zdrav izdelek kvalitetno mleko, dobljeno od zdravih (nezdravljenih) kraqv, ki so bile primerno krmljene, mleko samo pa je šlo skozi čimmanj termičnih in mehanskih obdelav.
Aja, še to; homogenizacija mleka pomeni, da mleko potisnejo skozi rešeto z mikronskimi režami, ki razbijejo maščobne mehurčke (ti so zaviti v nekakšno membrano, ki preprečuje, da bi se mašoba razdelila po mleku in menda vsebuje encime za njeno razgradnjo). Ker se membrana raztrga, maščoba prosto plava po mleku in se težje koncentrira na vrhu v smetano, obenem pa se izgubi tudi funkcija membrane v prebavi ....
Naslednji korak v iznakaženju mleka pa je UHT (alpsko mleko). To pa je postopek, pri katerem mleko spustijo čez zelo vroče plate, ki melko za par sekund močno segrejejo. Ta postopek spremeni beljakovine do te mere, da jih mikroorganizmi ne spoznajo več kot hrano (nimajo ustreznih encimov za take beljakovine) in zato takega mleka ne povohajo več. Zato se ne "kvari" (no, saj se nima kam več, je že pokvarjeno

) ....
Uh, zabu

; Planikino mleko je še najbližje domačemu mleku. Ker je samo pasterizirano (po domače prekuhano) in ni homogenizirano je kot tako najboljša izbira za kerlce iz mest (ki nimajo dostopa do soseda kmeta) . Če nič drugega je idealno za pripravo kislega mleka/jogurta/kefirja. Za frike, ki jim to pač kaj pomeni ....