Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 8780 times)
El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Ego death
02.06.2010 at 11:54:12

Ego death

Ego death is an experience that purportedly reveals the illusory aspect of the ego, sometimes undergone by psychonauts, mystics, shamans, monks, psychologists, and others interested in exploring the depths of the mind.

The practice of ego death as a deliberately sought "mystical experience" in some ways overlaps, but is nevertheless distinct from, traditional teachings concerning enlightenment/"Nirvana" (in Buddhism) or "Moksha" (in Jainism), which might perhaps be better understood as transcendence of the notion that one even has any actual, non-illusory "ego" with which to experience "death" in the first place.

Methods of inducing the experience
Perhaps the most direct means of accomplishing the experience of ego death is through ingestion of psychedelic drugs [1] such as LSD, salvia divinorum, psilocybin, mescaline, or DMT. Ketamine can cause a state similar to ego death, known to heavy ketamine users as a "K-hole."

Many other methods, practices, or experiences may also induce this state, including prayer, sleep deprivation, fasting, meditation practice, or through the use of an isolation tank. Less frequently, it might also come about spontaneously or "of its own accord" (as a symptom of certain mental illnesses, or in response to severe trauma).

There are a variety of schools of thought about the aim, practice, and interpretation of the ego death experience. According to one person, for example (see egodeath.com) it is to be characterized as the perceived loss of boundaries between self and environment, a sense of the loss of "control," the loss of the accustomed feeling of existing as a "personal agent," loose "cognitive-association binding," and even

...a sense of being controlled by frozen block-universe determinism with a single, pre-existing, ever-existing future. Experiencing this model of control and time initially destabilizes self-control power, and amounts to the death of the self that was conceived of as an autonomous control-agent. Self-control stability is restored upon transforming one's mental model to take into account the dependence of personal control on a hidden, separate thought-source, such as Necessity or a divine level that transcends Necessity.[2]

This "perceived loss of boundaries between self and environment" can be experienced through a sensation that one IS the whole universe (and therefore there is no need to differentiate the “I” from the “universe”) or by simply acknowledging the “I” does not exist. Either way, it feels as if new dimensions are perceived, such as a two dimensional being suddenly looking "up".

It should also be noted, within the context of this system, that ego death is not actual death itself, but rather a temporary state of mind which can be stabilised and reverted. This can be done either by thought-source control for any who have achieved the state, as well as by de-intoxication for those who have reached the state using psychedelics.

However, there are at least as many points of view about the nature of ego death as there are mystics, psychonauts, etc. who have had the experience.[citation needed] (Some, for example, may even go so far as to agree with the poet Dylan Thomas who said, "after the first death, there is no other."[3]) It can also be argued that experiencing ego death is not possible because an ego is a functional necessity of experience and hence experience does not occur after ego death...

Modern claims of ego death
Some famous examples of people claiming to have had the experience are Carlos Cernello, Ramana Maharshi and U. G. Krishnamurti. More recently Eckhart Tolle has claimed that he underwent the experience after having suffered from long periods of suicidal depression.[4] He says he woke up in the middle of that night and thought,

“ I couldn’t live with myself any longer. And in this a question arose without an answer: who is the ‘I’ that cannot live with the self? What is the self? I felt drawn into a void. I didn’t know at the time that what really happened was the mind-made self, with its heaviness, its problems, that lives between the unsatisfying past and the fearful future, collapsed. It dissolved. ”

Tolle recalls going out for a walk in London the next morning, and finding that “everything was miraculous, deeply peaceful. Even the traffic."

Tea, anyone?  Smiley Smiley Smiley
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

Mr.Smith
5

Re: Ego death
Reply #1 - 02.06.2010 at 12:21:12

Carlos Castaneda ?
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #2 - 02.06.2010 at 13:20:59

Mr.Smith wrote on 02.06.2010 at 12:21:12:
Carlos Castaneda ?

Najbrž res, se ne najde Carlosa Cernella nikjer.
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

ego-3p
5

Reply #3 - 03.06.2010 at 13:11:49

Kaj pa ce je ego produkt uma ? potemtakem v resnici ne obstaja in clovek v originalnem stanju nima ega. Nekateri trdijo da ni mogoce biti brez ega in da ima razsvetljena oseba ravno tko ego ki pociva v ozadju nabrusen in pripravljen za akcijo da nastopi kadar je potrebno , kaj pa ce je tak ego samo se bolj streniran ? Spet je pa tako da danes v tej druzbi na prvi pogled izgleda tezko zivet brez ega . Nekako gre tole skupaj clovek danes ocitno ni v svojem originalnem stanju miru itd . Eckhard govori o tem stanju miru , stanju brez notranje in zunanje borbe za svoj obstoj in ocitno zivi tako v miru ker se je zavedel da je tisti jaz ki je trpel samo produkt uma . Spet pa on v danasnji druzbi kao normalnemu cloveku ne izgleda normalen ljudje ga oznacijo za cudnega vsaj na prvi pogled ker ne razumejo o cem govori ker tistemu jazu ki je produkt uma pac ni logicno da je zivljenje lahko cisto preprosto . Smrt ega je cisto sprejemljiva s tem da takega cloveka hitro oznacijo za cudaka in izstopa iz druzbe ces da je shizo brez osebnosti itd... Kako pa naj bi bilo drugace v danasnji nori druzbi : )
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #4 - 03.06.2010 at 15:39:00

ego-3p wrote on 03.06.2010 at 13:11:49:
Kaj pa ce je ego produkt uma ? potemtakem v resnici ne obstaja in clovek v originalnem stanju nima ega. Nekateri trdijo da ni mogoce biti brez ega in da ima razsvetljena oseba ravno tko ego ki pociva v ozadju nabrusen in pripravljen za akcijo da nastopi kadar je potrebno , kaj pa ce je tak ego samo se bolj streniran ?  

Po mojem vsi po malem mešamo ego/um. Um je pač intelektualno orodje in to ne bo nikoli izginilo, sploh ni potrebe za to. Torej bo um vedno deloval, ne glede na kaj.

Drugo je pa ego, oziroma občutenje "jaz obstajam, svet je pa tam". Ta občutek osebne klavstrofobije pa lahko nenadoma izgine in človek več ne smatra: jaz sem tu svet je pa tam, torej jaz gledam svet in svoje življenje. In takrat pravijo ni več delitve jaz in moje življenje, ampak je vse samo življenje, samo ni več nikogar, ki bi si to življenje lastlil. In seveda takrat um deluje še naprej, emocije, misli, itd., samo ni več nikogar, ki bi rekel: jaz mislim, jaz čutim, ampak se vse to samo dogaja.

Vir: Tony Parsons - http://www.youtube.com/watch?v=O9QUiPXGaYc (Adventures in Advaita with Tony Parsons).

Priporočam vsakemu, samo je zelo nevarno poslušat Tonyja, zelo nevarno za ego.

Lp
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #5 - 01.07.2010 at 18:18:23

Quote:
Drugo je pa ego, oziroma občutenje "jaz obstajam, svet je pa tam". Ta občutek osebne klavstrofobije pa lahko nenadoma izgine in človek več ne smatra: jaz sem tu svet je pa tam, torej jaz gledam svet in svoje življenje. In takrat pravijo ni več delitve jaz in moje življenje, ampak je vse samo življenje, samo ni več nikogar, ki bi si to življenje lastlil. In seveda takrat um deluje še naprej, emocije, misli, itd., samo ni več nikogar, ki bi rekel: jaz mislim, jaz čutim, ampak se vse to samo dogaja.

Sama zmešnjava.... Smiley
Občutenje lastnega obstoja omogoča zavest.
Ego je pa le neko nakopičeno znanje in prepričanja o realnosti in svetu v katerem se ta ego nahaja.
Torej, zavest omogoča zavedanje, ego pa le razlaga na kakšen način se bom zavedal realnosti.
Quote:
Priporočam vsakemu, samo je zelo nevarno poslušat Tonyja, zelo nevarno za ego.

Nevarno za ego, pomeni nevarno za neka prepričanja, saj nas želi on z drugačnimi prepričanji, ki so prav tako iz njegovega ega, prepričati v neko drugo realnost.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #6 - 01.07.2010 at 18:20:48

Quote:
This "perceived loss of boundaries between self and environment" can be experienced through a sensation that one IS the whole universe (and therefore there is no need to differentiate the “I” from the “universe”) or by simply acknowledging the “I” does not exist. Either way, it feels as if new dimensions are perceived, such as a two dimensional being suddenly looking "up".

Vse to je le programiranje ega...Tudi, če mislim, da sem eno z vsem, bo še vedno to ego, ki je ločen od ostalega sveta, da se sploh lahko zaveda lastnega obstoja, le razmišljal bo drugače.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #7 - 19.07.2010 at 19:26:24

Robi ima spet prav.Ego je naš individualni vesoljni samoizraz bivanja.Ni človeka brez ega-ni in ga ne more biti. Problem je v  sami vesoljni percepciji tega individuma. Ta pa je vesoljno in gensko pogojena in vpeta v realnost njegove vesoljne samobitne individualnosti. Zame je odločujoča individualna življenjska percepcija,ki je soodvisna in vesoljno pogojena.Ta percepcija ti da realen ali lažen pogled na vse --tudi nase. Wink

V končni fazi se vesolje spozna v nas in mi v njemu,ali pa se ne!!! Od nas samih je zelo malo odvisno v smislu našega bivanja in pojavnosti.Smo zgolj ciklično živ-vesoljno samozavedni individualni -samopojav. Smiley
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #8 - 19.07.2010 at 20:37:53

Quote:
Ni človeka brez ega-ni in ga ne more biti. Problem je v  sami vesoljni percepciji tega individuma.

Ravno o tem govorim.
Vse je stvar pogojenosti ali programiranosti.
Ego je izraz človeškega zavedanja kot individualnega samo-zavednega bitja.
Tudi razsvetljenje je le izkušnja, ki jo doživi ego. Seveda pa ta izkušnja lahko spremeni percepcijo in način zavedanja.

Umrejo le neka prepričanja in vzorci razmišljanja....Ego pa ostane.

Quote:
Kaj pa ce je ego produkt uma ? potemtakem v resnici ne obstaja in clovek v originalnem stanju nima ega.

Kaj misliš z "originalnem" stanju ?

Quote:
Nekateri trdijo da ni mogoce biti brez ega in da ima razsvetljena oseba ravno tko ego ki pociva v ozadju nabrusen in pripravljen za akcijo da nastopi kadar je potrebno , kaj pa ce je tak ego samo se bolj streniran ?

Če pogledam par primerov raznih modrecev, ki bi naj bili razsvetljeni....Namreč vsi so imeli veliko za povedati in napisati.  Smiley
Prišli so do določenih spoznanj in izkušenj....in vse to je doživljal njihov ego in ta ego so potem lahko z razumevanjem servirali kot na pladnju...Ker če ga ne bi bilo, bi lahko bili le tiho.

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #9 - 20.07.2010 at 00:40:42

Alojz in Sandib wrote on 19.07.2010 at 19:26:24:
V končni fazi se vesolje spozna v nas in mi v njemu,ali pa se ne!!! Od nas samih je zelo malo odvisno v smislu našega bivanja in pojavnosti.Smo zgolj ciklično živ-vesoljno samozavedni individualni -samopojav. Smiley

In to je Dao ali Tao, razlaga te besede iz kitajščine.

Lp,igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #10 - 20.07.2010 at 10:01:44

Quote:
Alojz in Sandib wrote on 19.07.2010 at 19:26:24:

In to je Dao ali Tao, razlaga te besede iz kitajščine.

Lp,igor

Tao izvorno pomeni ''pot !! Razlaga je pa lahko splošna,ali individalna. Sama ''pot'' je že vprašljiva,ker če je pot je cilj-cilja pa ni ,ker je vse večno sedanji vesoljni samopojav in vesoljno samodelovanje.To je pa t.i. individualno vesoljno samopogojeno samospoznanje,ki je v bistvu izraz in delovanje  enosti,ki končuje osebno -individualno razdvojenost -vesoljno samospoznanega. To je življenjski prehod- zlitje v vesoljno samospoznanje, ki je v bistvu nepogojen prostovoljni individualni sprejem vesoljnega večno sedanjega samoobstoja in samodelovanja. Razlaga t.i.individualnega razsvetljenja je vedno vprašljiva,ker je to čisto individualno izkustvo.O tej temi je praktično nemogoče govoriti, če te izkušnje dejanjsko ne živiš sam. Wink
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #11 - 20.07.2010 at 10:46:40

Odvisno, kako besedo prevedeš. Lahko pomeni tudi pot. Sicer je Lao Zi takole napisal

Tao, o katerem se lahko govori,
ni večni Tao.
Ime, ki je lahko poimenovano,
ni večno ime.

Neimenovano je večno resnično.
Poimenovanje je izvor
vseh posebnih reči.

Osvobojen poželenja spoznaš skrivnost.
Ujet v poželenju, vidiš le manifestirano.

Vendar skrivnostno in manifestirano
nastane iz istega vira.
Temu viru se reče tema.

Tema znotraj teme.
Vrata v vso razumevanje.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #12 - 20.07.2010 at 11:26:43

Quote:
Odvisno, kako besedo prevedeš. Lahko pomeni tudi pot. Sicer je Lao Zi takole napisal

Tao, o katerem se lahko govori,
ni večni Tao.
Ime, ki je lahko poimenovano,
ni večno ime.

Neimenovano je večno resnično.
Poimenovanje je izvor
vseh posebnih reči.

nastane iz istega vira.
Temu viru se reče tema.

Tema znotraj teme.
Vrata v vso razumevanje.

Lp,Igor

Vrata,ki se samodejno odpro v nas in skozi nas same-Ciklično se odpirajo in zapirajo vesoljno samodejno.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #13 - 20.07.2010 at 13:50:37

Ali pa; vrata brez vrat.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #14 - 20.07.2010 at 20:18:10

Quote:

nastane iz istega vira.
Temu viru se reče tema.

Tema znotraj teme.
Vrata v vso razumevanje.

Govori o samo-spoznanju in o tem, da iz njega izvira ta tema.
Ko se podrejo iluzije, se v nas pojavi tema. Prej je bila tema zaradi nerazumevanja..sedaj je tema, kot praznina....
Mogoče se zdi, kot da ego umre.....
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2