Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 7 8 9 10 11 
(Read 32935 times)
ajgor
Ex Member

Re: Etični manifest življenja
Reply #120 - 26.02.2010 at 19:06:42

titud wrote on 26.02.2010 at 12:05:53:
Sodobni avtorji ugotavljajo, da vsi poskukusi razumske utemeljitve etike v smislu nečesa, kar bi bilo podobno (sponozistični) naravoslovni ali matematični utemeljitvi (upravičenju/dokazu) niso bili uspešni. Ne da  naši predhodniki ne bili dovolj pametni, ampak da takšne racionalne utemeljitve ne more biti. Tudi v idealni situaciji rapravljanja, v  kateri pride do soglasja (tako idealno soglasje okrog etike naj bi se iskalo tudi v tem topiku), naj tudi  doseženo soglasje/konsenz ne bi bil isto kot racionalna utemeljitev/upravičenje. Njadlje, kamor naj bi prišli, je spoznanje, da vsakršne univerzalnosti/spološnosti ne  sodijo več v sfero etike, ker je njena izkušnja v ožjem pomenu besede določena zgolj z drugim ( ljubeznijo do drugega). Ta ljubezen do drugega (ki v krščansekm  smislu prepostavlja  žrtvovanje)  pa naj bi se ne izključevala z (aristotelovsko) etiko dobrega življenja, zaradi česar naj bi se oba momenta združevala v popolno etiko, saj potrebujeta ena drugo (pri čemer npr. kant meni, da je za skladnost med obema potrebno sprejeti obstoj boga).  

Trditev,  'da takšne racionalne utemeljitve ne more biti' zaradi tega, ker  ni bilo dovolj pametnih glav, da bi lahko dokazale veljavnost nasprotne trditve,  se mi vse manj  zdi ravno  racionalen argument za to, da do  racionalne utemeljitve dejasnko ne more priti (prej konsezualen). Bolj bi zaupal intutivnemu vpogledu spinoze, ki ga je utemeljil kar skozi  povsem racionalni postopek (metodo) utemljevanja sam (intuitivni uvid je bil kar sam že  rezultat racionalnega postopka utemljevanja)...        

Intuicije pa ni brez inteligence. Večina ljudi namreč intuicijo povezuje z občutkom, nenadno mislijo, nekimi mravljinci-srh itd.
Kar je pa dvomljivo se pa skrije v množici večine. In to poznavanje intuicije je dvomljivo.
Da ne dvomiš, moraš biti pa inteligenten. Torej......
Brez etičnosti pa nisi inteligenten.

To oboje je kroženje. Kaj je to kroženje, ti bo pa še najbolje povedal Robi.
Npr., tudi zlata ribica kroži

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #121 - 26.02.2010 at 19:08:52

Igor - ti, ti pacek!!Nisi etičen do Robija! Smiley
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #122 - 26.02.2010 at 19:24:22

Alojz in Sandib wrote on 26.02.2010 at 19:08:52:

Ga pa spoštujem- po titud-ovo, ko priznam, da o nečem veliko ve in to iz lastnih trenutnih izkušenj Smiley
To pa moraš spoštovati tudi ti Alojz!!!!!!
Ja, ja, obožujmo spoštovanje.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #123 - 26.02.2010 at 19:28:43

Quote:

Ga pa spoštujem- po titud-ovo, ko priznam, da o nečem veliko ve in to iz lastnih trenutnih izkušenj Smiley

Lp,Igor

Ne govorim o spoštovanju- govorim o etičnem delovanju. Saj te razumem! A si fajn rjav? Sedaj si že takšen taprav Indijc. Vidim,da že častiš indijsko samoosvojitev. Wink
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #124 - 26.02.2010 at 19:44:54

Alojz in Sandib wrote on 26.02.2010 at 19:28:43:
Quote:

Lp,Igor

Ne govorim o spoštovanju- govorim o etičnem delovanju. Saj te razumem! A si fajn rjav? Sedaj si že takšen taprav Indijc. Vidim,da že častiš indijsko samoosvojitev. Wink

Neki barve sem pa dobil. Indijce pa že kar kapiram-njihov sistem tuhtanja.
Za večerjo sem pa danes, pred tremi urami častil-piščanca v čilijevi masali (mešanica začimb v omaki) in paroto (ind. kruh),

Lp,igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #125 - 26.02.2010 at 19:49:22

Quote:
Alojz in Sandib wrote on 26.02.2010 at 19:28:43:
Quote:

Lp,Igor

Neki barve sem pa dobil. Indijce pa že kar kapiram-njihov sistem tuhtanja.
Za večerjo sem pa danes, pred tremi urami častil-piščanca v čilijevi masali (mešanica začimb v omaki) in paroto (ind. kruh),

Lp,igor

Ti privoščim- uživaj!
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #126 - 26.02.2010 at 20:12:31

Se pa avtomatično vprašam ali je užitek etičen?
Po moje ni, zato sem piščanca častil samo kakšnih 20 minut, kot zelo dobro pripravljeno hrano.
Bom videl ali bodo jutri nabavili frišno Searfish (veliko ribjo roparico) je včasih tudi vredna čaščenja, seveda kot poznavalvcu dobrega ukusa.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #127 - 26.02.2010 at 20:16:14

Quote:
Po moje ni, zato sem piščanca častil samo kakšnih 20 minut, kot zelo dobro pripravljeno hrano.
Bom videl ali bodo jutri nabavili frišno Searfish (veliko ribjo roparico) je včasih tudi vredna čaščenja, seveda kot poznavalvcu dobrega ukusa.

Lp,Igor

Etično je vse kar je vesoljno samospoznano! Kaj se boš  držu asketsko uživaj življenje,pa kašnega Indijca zraven sebe nahrani. Wink
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #128 - 26.02.2010 at 20:40:51

Alojz in Sandib wrote on 26.02.2010 at 20:16:14:
Quote:

Lp,Igor

Etično je vse kar je vesoljno samospoznano! Kaj se boš  držu asketsko uživaj življenje,pa kašnega Indijca zraven sebe nahrani. Wink

Saj tudi to delam, nahranim namreč.
Samo, se imam pa pač za večjega poznavalca dobrega okusa in zato za mene delikatese za indijce pa riž ( angleška fora)

Ne, ne, jaz živim tu po svoje. Povem jim, da imam pač rad dobro hrano. To odobravajo in imam celo popuste.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #129 - 01.03.2010 at 15:52:53

Quote:
Intuicije pa ni brez inteligence. Večina ljudi namreč intuicijo povezuje z občutkom, nenadno mislijo, nekimi mravljinci-srh itd.
Kar je pa dvomljivo se pa skrije v množici večine. In to poznavanje intuicije je dvomljivo.
Da ne dvomiš, moraš biti pa inteligenten. Torej......
Brez etičnosti pa nisi inteligenten.
Lp,Igor

Treba je ločit instikt od intuicije. Instiktivno delovanje je v naprej programirano (sihronizirano s  skolektivno  dedno zasnovo vrste), katerega bistvo je, da je hipno in skrajšuje reakcijski (odzivni) čas posameznika  na minimum. Kot tako ni reflektirano, vendar zato, ker ne dopušča dvoma, še ni intuitivno. Intuitivno je sicer tudi hipno, vendar predpostvlja individulano/osebno izkušnjo (zanje, vedenje), ki jo zintepretira (umesti)  v kontekstu  totalitete (platforme kolektivne izkušnje), zato je intuitivni uvid (četudi se nanaša na posamično/osebno/idividulano) hkrati  sihronizirano  s totaliteto na način, da 'vkalkulira' tudi razmerje (vpliv)  posamičnega do totaliete. Intuitvno dejanje je v tem smislu nujno etično, saj  predpostavlja  (v konceptu totalitete) soodvinost vsega posamičnega.

Inteligentnost si  običjanem pomenu razumemo kot sposobnost takšnega  razmišljanja, ki zaradi  (u)vidov vidi stvari, ki jih z običjanim razmišljanjem ni mogoče (pred)videt (ali pa bi do njih prišli z nepraktično/neuporabno zamudo). Zaradi tega, ker napačen razumski zaključek, ki nam kratkoročno prinese korist,  vzbudi občutek ugodja, se nam ponavadi dogaja, da to ogodje kratkoročne koristi zamešamo z občtkom ugodja ob uvidu, kar nima z inteligentnostjo nobene zveze (jo pa spravlja na slab glas).
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #130 - 01.03.2010 at 16:02:57

Titud dober napisano.Instikt je nagonski izraz bivanja ker mi troedino  bivamo-vegetativno-nagonsko samozavedno.

Intuicija je fotonsko akumuliran (kolektivni)zapis(duša-teološko) v naši biti.

Prenašamo ga dedno v genomu in v reprodukcijski verigi.

Intuicija se lahko hipno''' realizira''' na tej duhovni osnovi.Tako,da vse kar izraža nase sebstvo je gensko pogojeno.

Vse je v nas-vsi naši izrazi in vedenje-samo zbuditi ga sami ne zmoremo-to dela vesoljni EM duh-v svojih EM frekvencah samodelovanju ,ki deluje na naše sebstvo.

Je čas ko nas zatemnuje in čas ko naše sebstvo samozbuja-- neodvisno od naše svobodne življenjske volje..

Na eni strani živi Bog-samomanifestiran v človeka- na drugi strani elementarni neosebni bog. Elementarni bog ciklično zatemnjuje ali razvetljuje življenjskega duha-človeško sebstvo.

Ko se v ciklu ugodnih EM frekvenc poenotita ali v neugodni dobi EM frekvenc vesoljnega EM samodelovanja razdružita a vedno sta enotna vesoljna samomanifestacija.BOG

Dovolj jasno,da bova pričela debatirati iz lastnega sebstva in bova manj obremenjena s tujim nerazumevanjem večno-istega vesoljnega (BOGA)njegovega samoobstoja,samodelovanja.

Vesoljni Paradoks je enako človeška zadeva kot Božja!! To je treba razumeti! Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #131 - 01.03.2010 at 16:25:36

Titud, inteligentnost enačiš s pametjo, tako kot večina. Zato prihajaš do zaključitev, preko znanja, ki izhaja tudi iz izkušenj.
Ni mi pa jasno, kakšno je to; neobičajno razmišljanje. Običajno, praviš potrebuje čas in je zamudno.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #132 - 01.03.2010 at 16:34:59

Quote:
Titud, inteligentnost enačiš s pametjo, tako kot večina. Zato prihajaš do zaključitev, preko znanja, ki izhaja tudi iz izkušenj.
Ni mi pa jasno, kakšno je to; neobičajno razmišljanje. Običajno, praviš potrebuje čas in je zamudno.

Lp,Igor

Igor dober povedano.Kaj ko nimajo življenjskega štofa,da bi samodojeli. Wink WinkIn kaj nakvačkali! Papagajstvo to jim je (večini)vodilo! Grin Grin
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #133 - 01.03.2010 at 19:00:21

Alojz in Sandib wrote on 01.03.2010 at 16:34:59:
Quote:

Lp,Igor

Igor dober povedano.Kaj ko nimajo življenjskega štofa,da bi samodojeli. Wink WinkIn kaj nakvačkali! Papagajstvo to jim je (večini)vodilo! Grin Grin

Je najlažje Smiley

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #134 - 01.03.2010 at 19:05:41

Quote:
Alojz in Sandib wrote on 01.03.2010 at 16:34:59:
Quote:

Lp,Igor

Je najlažje Smiley

Lp,Igor

Ja s tujim perjem bi se vsak kitil,ker lastnega nima. In res je to najlažje,pa še butelj ne more izpasti.Vedno se lahko zgovori,da to on ni pisal,je sam semle prlimu v obliki linka..Če pa ne prlima linka -potem najde neko kivazi avtoriteto in se skrije za njo-RES najlažje-pa nikoli ne moreš bit usran-priročna tehnika.Mi mamo papagaje pretuhtane u nulo. Grin Grin Smiley
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 7 8 9 10 11