Quote:
Zdi se mi kar zaskrbljujoče, če recimo Vesna Godina vsem, ki so v dvomih glede Žižkove akcije pripiše gorečo privrženost kapitalističnim vrednotam. Torej zanima me, če gre tu za za zavestno forsiranje ekstremne bipolarnosti?
Quote:Morda gre ti predvsem za značajsko nagnjenost k hitremu posploševanju. Vendar pa je v časih unipolarnosti tudi bipolarnost lahko dobrodošla, ker je nujni minimum za kakršnokoli dinamiko.
Mogoče je odgovor tule, le da vanj ne verjamem.
titud wrote on 08.04.2009 at 10:55:01:Aja, zakaj horizont komunizma (kot s totalitarizmom okužen in kriminaliziran pojem) in ne horizont, zajet pod kašnim drugim (nekontaminiranim) pojmom? Po moje zato, ker le kot tak lahko dekontaminira tudi pojem kapitalizma in na tak način prispeva k odpravi bipoloranosti. Tudi žižek je v predavanju v londonu (
http://tr.youtube.com/watch?v=CzM9cVPJEco ) predaval o teoretični in praktični nesposbnosti 'tretje poti' kot sredstva za preseganje bipolarnosti, saj s postavljanem sebe 'nad' ali v 'sredino' nujno predpostvlja in vzdržuje bipolarnost za ostoj sebe kot tretjega...
Quote:Drugače pa tudi razne alternativne skupnosti še daleč niso imune na totalitarnost, ne glede na to, s kakšno besedo se jih označi.
Ja, itak. Gre le za vprašanje, ali vsaj pustimo možnosti odprte ali pa jih že na začetku zapremo.